Magyar Opera

Újdonságok az Operától! (b10093)

Nicsak, még egy előzetes! Alig érkezett meg a szokásos pénteki build, máris újabb bejegyzést olvashatunk a Desktop Team honlapján. Az összeállítás száma egyetlen egyet lépett előre, de micsoda változást jelent!

Már megszokhattuk, hogy a böngészőknél az Opera a nagy innovátor, ha új funkciókról van szó, és ez a tulajdonság már a kezdetektől a sajátja. Azonban a háttérben olyan fejlesztések is zajlanak, amelyek eredményével a felhasználó csak később és áttételesen szembesül. A webes szabványokról van szó, amik alapvetően határozzák meg a mai internetet. Egyre újabb szabványok születnek, amelyek folyamatosan tágítják a webfejlesztők lehetőségeit, és növelik a "felhasználói élményt". Az alap HTML mellett megjelent a CSS (mellesleg egyik kifejlesztője az Opera alkalmazottja), majd annak 2. és 3. verziója is. Ezek támogatásában az Opera kiváltképp jeleskedik, hiszen övé az egyik legteljesebb implementáció.

Ezen kívül itt van a ma már igen komoly szerepet betöltő ECMAScript (JavaScript) is, nem is beszélve a mindenféle "apróbb", ámde nagyon hasznos kiegészítésről, melyeket az Opera általában az elsők között implementál. A legutóbbiak közül érdemes lehet kiemelni az animált PNG-t (először az Opera 9523-as buildjében jelent meg a támogatása, 2007 szeptemberében), illetve a MathML leírónyelvet (9656-os build, 2007 november).

A fejlődés persze azóta sem állt meg, az Opera pedig továbbra is vezető szerepet kíván ebben betölteni. Ennek jeleként többek közt megjelent a videótámogatás a HTML5 részeként. Első ízben egy külön tesztelőzetest tettek közzé 2007 tavaszán. Jó fél évvel később megjelent egy újabb, ami már nem csak az OGG videókkal bánt el, hanem az SVG videóval is. Az akkori build egyik fő problémája az volt, hogy csak Windows alá tették elérhetővé. Ez már a múlt, hiszen a mostani, 10093-as előzetes már minden nagyobb operációs rendszerre elérhető!

A korábban említett második videós előzetes még egy újdonságot hozott, ez pedig a 3D canvas támogatás, ami lehetővé teszi JavaScript vezérelt három dimenziós alakzatok ábrázolását. A mai előzetes ezt a funkciót is támogatja, igaz, hangsúlyozottan kísérleti jelleggel. Az új módszerről részletesebben is olvashattok (angol nyelven) egy Opera fejlesztő blogjában.

A mai előzetes harmadik újdonsága a fájl I/O elérés támogatása - egyelőre a minialkalmazások segítségével. Ez annyit tesz, hogy a nemrég publikált specifikációk alapján bárki létrehozhat olyan minialmalmazásokat, amelyek hozzáférhetnek a számítógépen (vagy mobiltelefonon) tárolt állományokhoz - természetesen ellenőrzött körülmények között.

Mint látható, ezek a fejlesztések nem újkeletűek, ugyanakkor eddig jobbára csak Windowsra voltask elérhetőek, és külön előzetesek formájában. A tegnap éjjel kiadott előzetes mindhármat tartalmazza, egyebekben pedig elvileg megegyezik a legutóbbi pénteki előzetessel. Fontos megjegyezni, hogy ez kísérleti build, mindenki saját felelősségére telepítse, akkor is, ha rendszeres használója a heti előzeteseknek!

Remélhetőleg ezek a fejlesztések a jövő internetjében fontos szerepet játszanak majd, azonban ma még csak rendkívül korlátozott a támogatásuk. Ha mégis szeretnénk látni, miről is van szó, próbáljuk ki a korábban linkelt Magyar Opera cikkekben szereplő példákat, vagy nézzünk körül az alábbi honlapokon.

 OGG videók:

SVG videók:

3D canvas:

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr22575847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valent Levente 2008.07.19. 19:42:51

Gondolom totál nem ide tartozik, de mégis le kell írnom valahova. Ubuntu Linuxos virtuálgépemen a 9.52-es Operával megjelentek az ő betűk.
A menüben legalábbis eddig kockák voltak, de mostmár jó. A most írt szövegben viszont igaz, hogy ott van, de elég elvarázsolt alakja van. Ez viszont lehet, hogy az Ubuntu Serif fontjának a hibája.

Valent Levente 2008.07.19. 19:49:08

Na, mostmár látom, csak amíg írtam a hozzászólást, addíg mutatta elég furcsán.
Valahogy így : őű

img0.tar.hu/vlevi/size2/35475291.png

mhx 2008.07.20. 01:23:26

Csak mellékesen említetted az APNG-t, s hogy az Opera már ezt is támogatja. Én ennek nemnagyon örültem. Nem is venném ezt a formátumot egy sorba a többi szabvánnyal, mert ez nem szabvány, csak egy nem hivatalos módosítása (hackje) a PNG formátumnak. Felháborítónak tartom, hogy a Mozilla készítette ezt a szabványtörő formátumot, és ezzel a Microsoft nyomdokaiba lépett (lásd: Embrace, Extend, Extinguish). Merthogy utóbbi csinálta előszeretettel, hogy létező szabványokat saját elképzelései és céljai szerint átalakított, s elterjesztette a Windows által, s ami aztán persze számos problémát okozott másoknak, akik támogatni akarták szoftvereikben az adott formátumot. Egy szabvány megalkotásánál a szakértők és az érintett szoftverek fejlesztői közösen megvitatják, hogy milyen legyen az új szabvány, és rengeteg szempontot figyelembe vesznek, a legjobb kompromisszumra törekednek. Az APNG viszont csak egy szervezet szempontjanak figyelembevételével készült (a Mozilláéval). A PNG hivatalos szerve el is utasította, több fontos szempont miatt. Éppen ezért szerintem rossz lépés volt az Operától, hogy a hack ilyen korai támogatásával akarva-akaratlanul letette a voksát mellette.
Már létezik egy hivatalos "animált PNG": az MNG formátum, ami egy rendkívül fejlett formátum. A Mozilla szerint túl bonyolult az MNG támogatásához készített programkód, ezért csinálták a másikat nemhivatalosan. Érdekes ugyanakkor, hogy pl. a Sony Ericsson mobilok támogatják az MNG-t, az animált témákban. Egy olcsó telefonra meg lehet csinálni a hivatalosat, de a PC-re túl bonyolult?

janez70 2008.07.20. 07:29:11

Helló!
Levente! Én is operát használok ubuntu alatt,de már az első percekben idegesítettek azok a kockák az "ő" betű helyett,ezért megoldást próbáltam keresni. Sikerrel. Az opera beállításaiban a betűtípusoknál leltem rá. Tehát font csere (ne kérdezd már melyik ,talán a gothic,de elég sok támogatja a lehetőséget) és nagyobb betűméret választása. Én a 9-ről 15 állítottam át,még jobban is néz ki. A menü elemek betűtípus beállításainál kell a módosítást eszközölni,ha jól emlékszem,így a felső menüsorban és a jobbklikkes menüben is megoldódik a probléma.

meneruwa 2008.07.20. 08:55:20

mmm nekem mér irja ki hogy a 3d canvas nincs támogatva? :S amugy már alig várom hogy elterjedjen, vége lehetne a flashes, qt-s, wmv-s videoknak mert én tuti ilyeneket használnék pfff nekem nagyon bejött

törölt-felhasználó (törölt) 2008.07.20. 09:41:15

mhx: A széllel szemben hugyozást hagyd a multikra, egy 1%-os részesedésű böngésző örül, ha fentmarad. Mellesleg még jó, hogy legalább ehhez nem kell külön plugin, hanem alapból bennne van.

meneruwa: Szép álom, de majd ha a FF és az IE (utóbbi csak EU ráhatással fogja) is támogatja, akkor lehet majd beszélni arról, hogy olyan oldalakon, ahol eddig is választhatott a user, hogy wmv, qt vagy flash formában akarta streamelni, ott lesz egy ilyen lehetőség is. De ahol eddig csak wmv, mov vagy flash volt, ott nem fognak átállni rá akkor sem. Addig fogják kitolni, amíg csak lehet, amíg 1%-os részesedése is lesz az IE6-nak, IE7-nek, meg amik még nem támogatják a HTML5-öt.

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.07.20. 19:02:15

Most szedtem le az FF új portable verzióját,és ahogy töltögetem le az ajánlott bővítményeket,találtam jónéhány olyat ami az Operában már meglevő,vagy ahhoz hasonló funkciókat próbálja megvalósítani..
(Pl.:Oldalsáv>>All In One Sidebar; etc...)
Persze,nem tudom melyik volt előbb,a tyúk vagy a tojás...?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.07.20. 22:12:32

Ronyn: Ez nem tyúk tojás kérdés, hanem nagyon is egyértelmű, hogy az ilyen bővítmények jó része az Operát másolja. Persze időnként nincs kizárva fordított eset sem (de ez kevésbé jellemző).

Amiről biztosan tudok az viszont nem bővítmény: az opera:config egyértelműen a Mozillás about:config "operásított" változata.

Az általad említett All-In-One Sidebar készítője konkrétan leírja, hogy az Opera szolgáltatta az inspirációt. Ugyanez igaz a Speed Dial klónokra is.

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2008.07.24. 11:53:24

"... All-In-One Sidebar készítője konkrétan leírja, hogy az Opera szolgáltatta az inspirációt..."

Én nem néztem utánna,végülis "első ránézésre" is elég nyilvánvaló volt...
Mondjuk amig be nem vezetik az "Illeszkedés" funkciót is,addig nálam esélye sincs az FF-nek...
Pedig szerintem egy .js pluginnal is lehetne elérni hasonló hatást...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.07.24. 14:50:55

Az Illeszkedés csak látszólag egyszerű, valójában egy elég komplex algoritmus van mögötte, ami megpróbálja megakadályozni, hogy szétessen a lap darabokra, ráadásul elég jól. Ugyanezt a módszert használják a telefonokon vagy a tévéken is, tehát nem csak a scrollbar ellen segít.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.07.24. 22:08:24

Sziasztok!

Lett egy problémám, ha megnézné valaki hozzáértő:
hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:Kocsmafal_(műszaki)#diffek_Opera_alatt

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.07.24. 23:19:18

Különös... nekem egyébként jól jelenik meg. Oprendszer milyen?

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.07.25. 09:02:54

Windosw XP SP2, Opera 9.51 b10081, ugyan leszedtem hozzá egy skint, amivel ugyanúgy néz ki, mint az eredeti (opera_9_classic_skin_2), de origi feketével is ugyanígy megvan a gond.

Amúgy már 9.27 alatt is huncutkodott, csak most kezdett el nagyon zavarni...
Más Operásoknak is jól jelenik meg. Végső esetben akkor újrarakom az egészet... a beállításaimat hogy tudom kimenteni?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.08.01. 22:29:16

Egy nem is olyan régi cikk:

magyaropera.blog.hu/2008/07/31/opera_profilok

Egy kis segédprogit meg a letöltések résznél találsz.

meneruwa 2008.08.02. 09:25:56

a wikipédiás oldal nekem is jó nem nagyon veszek észre semmi eltérőt a többi oldalhoz képest
süti beállítások módosítása