Magyar Opera

Újabb Kestrel információk

Már csak néhány nap, és megérkezik az Opera következő jelentős verziójának első kiadása. Érthető tehát, hogy a fejlesztők egyre bővebben hintik a róla szóló információkat, noha már korábban is számos részletre derült fény. A mai napon a Desktop Team honlapján újabb részletes leírás jelent meg a várható újdonságokról. Ezek egy része már korábban nyilvánosságra került, de nem árt feleleveníteni az emlékeket... A cikk írója tematikusan haladt előre, én is hasonlóképpen cselekszem tehát.

Tovább...

Megújultunk!

Több hónapnyi tervezés, bogarászás és szöszmötölés után végre elérkezett az idő, hogy áttérjünk a szebb és jobb új designra! Néhányan már látták a terveket korábban, és kaptam pár jó tippet is, köszönet érte. Természetesen semmi nincs kőbe vésve, úgyhogy ha van valami javaslatotok, hogy mit hogyan lehetne jobbá tenni, ne tartsátok vissza! Sem designer, sem webfejlesztő nem vagyok, úgyhogy minden véleményt, ötletet szívesen látok, legyen szó akár az elrendezésről, a színekről vagy a használhatóságról.

Talán mondanom sem kell, hogy az új oldal elsősorban Operára van optimalizálva, a legszebb megjelenést pedig az új Kestrel fogja biztosítani, úgyhogy teljes pompájában csak pár nap múlva láthatjátok. Arra azért vigyáztam, hogy lehetőleg jól működjön minden más böngészőben is, de akarva-akaratlanul Opera alatt sikerült a legjobbra. De azért még 6-os Explorer alatt is szinte tökéletes.

Az előző design kb. másfél évvel ezelőtt készült, amikor átköltöztünk a blog.hu alá, bár azóta többször is változott kisebb mértékben.

Tovább...

Letölthető az Opera Mini 4 beta 2

Mostanában felgyorsultak az események az Opera háza táján. Tegnap írtunk arról, hogy jövő keddre várható a jelentős változásokat hozó Opera 9.5 első nyilvános előzetese.

Ez idő alatt szerencsére az ingyenes mobil böngésző, az Opera Mini fejlesztői sem tétlenkedtek. Legutóbb akkor kaptunk hírt felőlük, amikor június közepén elérhetővé tették a Mini 4. verziójának első bétáját. Az azóta eltelt hónapokban számos további változtatást eszközöltek rajta, és az előzetes ígéretnek megfelelően a mai napon a második bétát is a nagyközönség elé tárták.

A 4-es verzió eddigi újdonságairól egy korábbi bemutatónkban olvashattál, az alábbiakban az azóta bekövetkezett változtatásokat ismertetjük. Ezek között elsősorban a rengeteg hibajavítás és néhány új funkció, valamint a Blackberry telefonok szélesebb körű támogatása szerepel.

  • a kezdőlapon levő keresőmező megváltoztatható
  • működnek a gyorsbillentyűk
  • lehetőség van a képernyő elforgatására
  • natív menü és rengeteg optimalizáció Blackberry telefonokhoz
  • a hosszú menük, listák összecsukhatók, ezáltal kevesebb helyet foglalnak
  • biztonságos kapcsolat támogatása
  • kis betűméret használatának engedélyezése
  • egyszerűsített beállítás
  • javított képminőség
  • sütik fejlettebb támogatása
  • a pillanatnyi URL átírásának lehetősége
  • teljes képernyős mód
  • web2.0-szerű párbeszédablakok
  • további telefonok támogatása

Mivel ez csak egy béta verzió, természetesen előfordulhatnak hibák, a program hétköznapi használata nem javasolt! A visszajelzéseket, hibajelentéseket a fejlesztők szívesen fogadják. Az új verziót letölteni innen lehet (a mobiltelefonod segítségével):

Kestrel előzetes: 07.09.04.

A Desktop Team honlapján megjelent közlemény szerint az Opera egyik alapítója, és jelenlegi vezetője, Jon S. von Tetzchner a mai napon ünnepli 40. születésnapját. Hogy örömében mi is kellőképpen osztozhassunk, bejelentették, hogy a sokunk által régóta várt Opera 9.5 (kódnevén Kestrel) első publikus előzetese a jövő hét keddjén, azaz szeptember 4-én válik elérhetővé!

Von Tetzchner-nek pedig ezúton is gratulálunk a negyedik X-hez, és további jó egészséget kívánunk!

Holnap újabb beta érkezik az Opera Minihez

Az Opera Mini csapata holnap (augusztus 30-án) adja ki az Opera Mini 4 második betáját. Az első betát még júniusban adták ki, és túlnyomórészt nagyon jó visszajelzéseket kaptak róla, valamint az új funkciókról (bár volt olyan is, akinek nem tetszett).

Az új verzió főleg hibajavításokat fog tartalmazni, jelentősen javítottak a Blackberry kompatibilitáson, még több telefont támogatnak, valamint néhány új funkció is került bele, amely még jobban segíti majd a böngészést. Az újdonságok egy része sokak által kért funkciókat valósít meg, de lesz új, innovatív fejlesztés is benne.

Az új betát holnaptól az operamini.com/beta oldalról töltheted le a telefonoddal.

Az Opera Mini 4 végleges megjelenése előtt még számíthatunk egy harmadik betára is, mivel minél több hibát ki szeretnének szűrni. Ezért ha hibát találsz, feltétlenül jelezd ezt az Opera Mini fórumon, vagy akár itt a blogon.

Az Opera Mini népszerűsége egyébként még mindig töretlenül növekszik, hamarosan elérik az 1 milliárd oldalletöltést havonta (éppen egy évvel ezelőtt ünnepelték az első 1 milliárd oldalletöltést), valamint a felhasználók száma is elérte a 20 milliót (az nem világos, hogy ezek aktív felhasználók, vagy csak ennyien töltötték le a Minit). A felhasználók viszont egyre többet használják a Minit, és több oldalt néznek meg vele átlagosan, mint korábban.

süti beállítások módosítása