Magyar Opera

Műhely

Itt beszélhetjük meg a blog megjelenésével, felépítésével kapcsolatos dolgokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr917876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.11.16. 13:17:51

Ez pl. egy olyan bejegyzés, ami nem jelenik meg a többi normál bejegyzés között, úgyhogy ilyet használhatunk a speciális bejegyzéseknek, amikre majd a menüből hivatkozunk.

jeti 2006.11.16. 14:06:58

Ez nagyon jó ötlet, én is hasonlóra gondoltam. Szívesen segítek a megvalósításban.
Így képzelem el a felső menüt:
1.) Blog (alapértelmezett nézet, ez van jelenleg is)
2.) Ismertető (új)
3.) Letöltés (új)
4.) Reklámozás (új)
5.) Linkek (új, ez még kérdéses)
6.) Fórum (új, link: my.opera.com/magyar/forums/ )
és még egyéb menüpontok (én hirtelen csak erre a hatra gondoltam)

Ebből a linkeket még nem fejtettem ki. Ide lehetne kategorizálva összegyűjteni a linkeket. Pl.: a súgó linkjét is, de lehet, hogy ez már fölösleges.
A súgóba (help.opera.com/Windows/9.02/hu/index.html) is fel lehetne tüntetni egy linket a Közösség-nél. (Magyar Opera: magyaropera.blog.hu)

Én sajnos nem látom a /skin/2-es oldalt, illetve pontosan ugyanolyannak látom. Tudnál róla készíteni egy pillanatfelvételt? Köszönöm.
Majd jelentkezek egy menü tervvel is.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.11.16. 14:41:33

A menübe lehetne egy címkefelhőt is tenni, az amúgy is eléggé el van dugva. magyaropera.blog.hu/tags/

A reklámozáshoz gondoltad a képeket? Mert akkor ez nem jó név.

jeti 2006.11.17. 18:51:24

A reklámozás menüpont szerintem se a legmegfelelőbb név. Te mit javasolsz? A többit is nyugodtan átnevezhetjük. Ebbe a blog bejegyzésbe gondoltam a bannereket. Vagy lehetne a neve: terjesztés, vagy gombok (mint a konkurenciánál :-) )
Elkészült a menütervem is. Mint már írtam a grafikai dolgokban nem vagyok túl jó, ezért nyugodtan mondd meg, hogy mit változtassak meg benne.
Nem tudom, hogy milyen bőrei vannak a blognak, ezért nem tudok mindegyikhez alkalmazkodni. Légy szíves mentsd le a blog főoldalát különböző bőrökben, és töltsd fel valahova, hogy meg tudjam nézni. Köszönöm.
A banner esetében csak kivágtam az angol szöveget a képből, és odaírtam magyarul egy szöveget. Ez így szabályos (nincs hátrányos jogi következménye)?

Menüterv 1: files.myopera.com/jeti/files/menu1.zip
Banner 1: files.myopera.com/jeti/files/banner1.png

Jeti

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.11.17. 19:39:16

Hát ami a gombokat meg a jogi következményeket illeti, szerintem az Operát ez a legkevésbé sem zavarja, hiszen éppen nekik teszünk jót ezzel :) Egyszer kértem tőlük engedélyt, hogy a wikin használjunk egy Operás képet, akkor se értették, hogy mit akarok ...

A menüt sajnos nem olyan egyszerű beépíteni, mint ahogy képzeltem, azt hiszem át kell alakítsam az egész felépítését az oldalnak (mármint a kódban, a megjelenés nagyjából marad, csak valószínűleg fix szélességű lesz). A gombokra pedig antialiasinggal kéne írni a szöveget, úgy sokkal jobban néz ki (próbált meg Paint.NET-tel, az tud ilyet, és egyszerű is). De lehet megcsinálom én.

jeti 2006.11.17. 21:47:26

Szívesen segítek, ha gondolod. (Felőlem beszélhetünk e-mailben is.) Beillesztettem a mostani blogba a tervet. (Lásd. lejjebb) Milyen mélységig tudod szerkeszteni a blog felületét?
Letöltöttem azt a programot, amit javasoltál, de kell hozzá a NET Framework is. Most ezt szerzem be. Mit kell tudni erről a programról?

jeti 2006.11.22. 10:30:37

Szia Karaj!

Csak érdeklődni szeretnék, hogy: Hogy áll a Magyar Opera menüsítése?
Technikai problémába ütköztél? Nincs rá időd? Vagy lemondtál már róla?
Továbbra is szívesen segítek, ha kell.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.11.22. 11:22:54

Nem volt rá időm, most fordítottam az Opera 9.10 súgóját meg néhány egyéb dolgot. De ne izgulj, nem mondtam le róla :)

svejk · http://svejk.blog.hu 2006.12.03. 16:54:26

Ezt a blogot is Opera alatt írtátok? Szerkesztőikonok nélkül? (Nekem egyetlen blognál - blogdreams, blogter, nolblog, ez, stb. - sem működik flottul az Opera 9.2)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.25. 14:49:01

Jelentem a redesign halad, amint van valami értelmes változat, felrakom valahova tesztelni. A felső fejléc alapját megcsinálom, de egyelőre nem tudom, hogyan lehet lenyíló menüt csinálni belőle (nem is vagyok benne biztos, hogy fog kelleni). Most még csak sima linkek lesznek.

jeti 2007.01.25. 20:19:59

Örülök. Remélem, ezután még többen fogják használni az Operát. Szerintem sokat jelent majd ez az általános magyar tájékoztató is. Az olyan kérdésekhez: Mi az az Opera? Miért töltsem le? Miért lesz jobb nekem? stb.
A linkekhez be kéne tenni cousin333 cikkét ( logout.hu/cousin333/648/programajanlo_opera_bongeszo.html ), és a wiki Opera szócikkét is. Mind a kettő nagyon jó, gratulálok hozzá!
A legördülő menü megvalósításához itt találsz segédletet/leírást: users.hszk.bme.hu/~hj130/css/list_menu/hover/index_hu.html

Ha bármi van, akkor nyugodtan szóljál.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.26. 17:44:47

Itt van egy kép arról, hogy jelenleg hogy néz ki: magyaropera.blog.hu/media/image/prototype/mop_prototype1.png

Hétvégén még próbálok haladni vele, ha lesz időm. Addig ki kellene találni, hogy hogyan épüljön fel a menü, milyen pontok legyenek, és miket tegyünk bele - először összegyűjteni, hogy mi kell, utána rendszerezni.

A jelenlegi elképzelésem szerint a menük úgy működnének, hogy amikor kiválasztasz valamit, akkor egy speciális bejegyzést nyitna meg, ami a főoldalon nem látszik (mint amilyen ez is). Ezt a legegyszerűbb megvalósítani. De ha van más ötleted, azt is megbeszélhetjük.

opera10 2007.01.27. 09:26:08

azta, az átlátszó menü nagyon szép,ja és azt lehetne kérni,h az almenük a minivel ne legalulra,hanem legfelülre kerüljenek
és esetleg ilyen kinyithatos menübe(bár ez nem fontos

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.27. 13:31:19

milyen almenükre gondoltál? Miniben az a jobb, ha a tartalom van elől, és utána a többi.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.01.27. 13:35:04

Amúgy a fenti tervezett menü miniben is elől lesz.

jeti 2007.01.27. 15:23:43

Szerintem nagyon jó lesz! Hogy tudsz ilyen szép átmeneteket csinálni?
Az egyetlen apró negatívum számomra, hogy a menü vége felé nem olvasható olyan jól a szöveg. (Pl.: Fórum, Segítség)
Tervezel almenüt is? Ha igen, akkor azt javaslom, hogy a főmenüpont is link legyen.

A speciális bejegyzés szerintem is a legjobb ötlet, ahogy már korábban említettem. Esetleg még annyit lehetne vele trükközni, hogy ne lehessen hozzászólni. Pl.: Ha valakinek problémája van az egérmozdulatokkal, akkor lehet, hogy a letöltés bejegyzésben teszi fel a kérdést, ami nem túl szerencsés és rontja az összképet is (50-60 hozzászólás után). De lehet, hogy nem is szükséges így korlátozni.

Összegyűjtöttem és rendeztem is a menüpontokat is. (csak tervezet)
+ Blog
+ Leírás
* Tipp: Hirdesd te is az Operát a honlapodon...
- Cikkek
- Linkek
(magyar wiki meghatározás, jelenlegi linkek, cikkek az operáról lista [del.icio.us/karaj/opera])
+ Letöltés
* Tipp: Bujtasd más böngésző bőrébe...
+ Fórum
+ Segítség (kérdés-válasz)

Jelmagyarázat:
+: főmenüpont
-: almenüpont
*: a bejegyzés alján linkként egy dobozban (mint például a frissítéseknél)

A leírást én úgy képzelem el, hogy egy rövid bevezető. (Az Opera egy webböngésző... stb.) Utána következne a funkcióinak felsorolása gondolatjelekkel. Először a fontosabbak, majd törés után a kevésbé fontosabbak. Minden szöveg egyben link is lenne, amelyre kattintva a látogató eljut arra a bejegyzésre, ahol az adott funkció teljesen ki van vesézve.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.27. 18:31:29

"milyen almenükre gondoltál? Miniben az a jobb, ha a tartalom van elől, és utána a többi."

Hát arra ami most oldalt van( uj hozzászolás, linkek, archivum...)Annak alul kell lennie?
Ja és az operás navigácios sáv elemit is ki kéne tölteni, ha már opera oldal(Kezdölap, sugo, tartalom, tárgymutato, keresés..)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.16. 15:32:37

Itt a második prototípus: magyaropera.blog.hu/media/image/prototype/prototype2.png

Az oldalsávokkal egyelőre nem vagyok kibékülve, és a postokra is ráférne még egy kis alakítás. Any idea? :)

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.16. 19:03:35

Szerintem: a baloldalát lehetne még balrább tenni, hogy a szövegnek több hely legyen(esetleg a jobbot is jobrább)
És az oldalsávok színe nekem, olyan furcs valami miatt, nem csúnya, de...

jeti 2007.02.16. 19:13:04

Jó lesz, gratulálok! Ezzel a sötétítéssel sokkal jobban lehet olvasni a menüpontokat, és az oldalsávok címnél is jó a kiemelés. Szerintem a postok is nagyon jóra sikerültek. Tetszik az alsósáv, de leginkább az, hogy a címkéket feltetted a dátum másik oldalára a cím alá, és a kis ikonok is.
A három oszlopos megjelenés is jó, de szerintem ez így túl sok lesz egy oldalra. Jön a látogató, és eltereli a figyelmét a menüről. Szerintem csak egy oldalsó sáv legyen. Nézzük, mi van az oldalsávban. Magyar Opera, Keresés: Ezek fontosak, maradjanak szem előtt. Letöltések: ez ugye bekerül a Letöltések menübe. Továbbá szerintem kéne egy linkek menüpont is. Odakerülne be az Opera linkek, Opera fórumok, Cikkek az Operáról. Lehet a postba ezt a 3 témát egymás mellé 3 oszlopba tenni?
A többi szerintem maradhat oldalt. (Bár lehet, hogy a Hírcsatornák, Licenc részt alulra is lehetne tenni.) Ezáltal jelentősen csökkenne az oldal hossza, ezért (nem tudom, hogy befolyásolható-e) a blog oldalon 10-ével kéne törni postokat, hogy egyszerre csak 10 legyen látható az eddigi 25 helyett. A címkefelhő 3. elemnek jönne be oldalsávon, tehát jobb lesz navigálható is.

Most jutott az eszembe, hogy a bejegyzések hozzászólási lehetőségének tiltását, esetleg nem lehetne kicselezni? Mégpedig úgy, hogy csak a rövid összefoglalót lássa az illető menüre kattintva – amibe benne van az egész tartalom -, és a tovább gombbal juthat el a hozzászólások olvasásához/írásához.

Tervezel almenüt is? (Szerintem nem feltétlenül szükséges.)

Ez elég hosszadalmasra sikerült, de remélem használható javaslatok...

jeti 2007.02.16. 19:27:31

Most nézem, hogy a hozzászólások a leghosszabbak. :-(
Ezt nem lehet tördelni, hogy mindig a legfrissebbek maradjanak az első oldalon? :-)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.16. 19:40:50

Az oldalsávon (vagy sávokon) minden marad úgy, ahogy eddig. A felső menü plusz lehetőség lesz, nem helyettesítő.

A rövid postos cselt nem lehet megcsinálni, de szerintem nem is szükséges.

Az oldalsávot már lecseréltem, mert így nagyon nem jó, most nincs külön háttere a címeknek, csak a színével van kiemelve. Másrészt meg összeszedtem valami webkettes színeket, megpróbálom azokból kirakni az oldal színeit.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.17. 11:30:54

Ja és a leírásban sztem nem ártana leírni, hogy a CHIP magazin és a Computer Panoráma magazin is 2006 legjobb böngészőjének szavazta meg(vinczej.blogspot.com/), preferenciaként.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.17. 17:00:42

és akkor most bal és jobb felül ugyan az lesz?(ez a blog..,letöltés..)Egyébként jó az a kép a bácsival és a színek is sokkal szebbek lettek
A tovább-tól jobbra direkt szedted ki a kis ikonkát? pedig sztem az is rendben volt, oda illett

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.17. 17:02:33

Je és ha a fenti menüben(leirás, letöltés, fórum) rákattint, vagy az egeret fölé viszi, akkor megváltozik a kép?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.17. 18:29:36

természetesen más lesz jobb és bal oldalt. arra is kell gondoljak, hogy a kódban a bal sáv van elől, utána a bejegyzések, és a végén a jobb sáv. ez azt jelenti, hogy miniben is ebben a sorrendben jelennek meg, vagyis az kell bal oldalon legyen, aminél hasznos, ha előre kerül miniben.

a fenti menü elsötétül, ha rá viszed az egeret, és úgy tervezem, hogy lenyílik a többi menüponttal, de az még nincs meg.

jeti 2007.02.21. 11:31:34

Elnézést a késői válaszért.
Először is köszönöm szépen, hogy meghívtál a blogba. Így majd meg tudom nézni a bőröket?
Szerintem is jobb lett. (pl.: az Opera emberkével, a határvonalak elmosásával) Nekem is, mint opera10-nek, hiányzik a tovább nyíl.
Jó, ne változzon az oldalsáv, ez csak egy ötlet volt. (Így "honlaposítani" lehetett volna a blog formát.) Viszont én továbbra is azt javaslom, hogy csak egy oldalsáv legyen, és 10-esével legyenek törve a blog bejegyzések a főoldalon. Így a blog sokkal gyorsabban betöltődik, kevesebb adatforgalommal, ami pl.: az Opera Mini esetében elég sokat számít... Az egy oldalsávnál (pl.: bal oldalt) több hely marad a bejegyzéseknek (de ugyanakkor Miniben többet kell görgetni).
Esetleg azt meg lehet oldani, hogyha két oldalsáv lenne, a jobb teljes hosszúságban, míg a bal csak egy adott pontig érne? A bal oldalsáv alatt lévő bejegyzések becsúsznának az oldalsáv alá. Nem tudom, hogy érted-e mire gondolok. Egy nagyon durva példaként azt mondanám, mint az iniciálék esetében...
Ezek továbbra is csak ötletek, javaslatok.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.06.16. 17:23:15

Kicsit elmaradtam az új design fejlesztésével, de sajnos többször is vakvágányra futottam, nem vagyok designer, és sokszor nem tetszett az eredmény, amit kihoztam. Másrészt mostanában kevés időm volt erre (ez ugye a postok gyakoriságán is látszik...)

Aki tagként szerepel az oldalon (jelenleg jeti + vinczej, meg persze a szerkesztők), az meg tudja nézni az új design alakulását, most már élesben. Ha még nem vagy tag, akkor add meg az IndaPass-os loginodat vagy mailcímedet, és felveszlek.

magyaropera.blog.hu/skin/1300

A menü még most se működik, de ez lesz a következő lépés. A menüpontok mögé még be kell szerkeszteni az oldalakat is. Ötleteket, segítséget szivesen látok :)

Lali_ 2007.06.16. 21:27:53

Jól néz ki,(én is megtudtam nézni, csak be kellett jelentkeznem indipassal, akkor most tag vagyok, vagy nem? na mind1)
A fórumról mik a tervek?? Van olyan blog beépülő, amivel fórumot lehet csinálni?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.06.16. 21:35:51

Akkor ezek szerint csak IndaPass kell hozzá.

Fórumra nincs lehetőség, de valahogy belinkeljük a nagyobb fórumokat (amik most is itt vannak oldalt).

opera11 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.06.17. 11:42:43

Miért nincs lehetőség fórumra? Nem szeretnél vagy nem megvalósítható?
Ha nem megvalósítható, akkor lenne pár 5letem.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.06.17. 14:53:15

úgy értettem, hogy nincs ilyan blog beépülő, amivel fórumot lehet csinálni. Ezen túl azt csinálunk amit akarunk. Te mire gondoltál?

Lali_ 2007.06.17. 18:50:52

Attól függ. A bloghoz adnak mysql elérést?

Lali_ 2007.06.17. 18:56:53

Egyébként én meg fogok operabongeszo.lap.hu oldalt csinálni,(eddig nem igazán volt ilyen lap, gondolom nem árt, ha egy helyen össze van foglalva az összes oldal) majd szólok, ha készen lesz, van rá 1 hónapom

Lali_ 2007.06.18. 11:58:36

A blog.hu-n nem hitdetik és bloghoz elvileg nem is kellene, szóval gondolom, h nincs mysql, akkor sztem az extra.hu-ra(2 GB, nincs reklám, csak az egyik sarokban egy toplistás kaki, de azt operával le lehet tiltani és ha a forráskódba beirunk pár sort, akkor nem jelenik meg egy böngészővel sem) kellene egy oldalt, a fórumnak csinálni, van egy csomó ingyenes php script, én erre gondoltam... Aztán a fórumhoz lehet külön témát szerkeszteni, hogy beleilleszkedjen az oldalba (sztem az lenne a legjobb, ha az itteni blog kinézetét sikerülne a fórumra is ráerőszakolni a fenti menükkel és akkor a böngésző ember tulajdonképpen észre sem veszi, hogy elment és bármikor visszajühet a linkekkel.)
Csak az a gáz, hogy akkor ott valoszinüleg megint kell regezni a felhaszánlónak(hacsak nem találunk olyan számos azonosítos megoldásos scriptet, mert különben telerakhatják a gonosz spambootok a fórumot)
Hát nagggyából ennyi..(esetleg az oldalsó menüket meglehet próbálni framekkel a fórumban is megjeleníteni, de ez már macerás és ha a dobozkáknak nincs külön hivatkozásuk, akkor nem is megoldható..
Naggyábol ennyi

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.06.18. 18:38:00

Én ezt tuti nem vállalom be, ott a hivatalos Operás fórum, vagy az Index fórum, ahová jó az Indapass. A ProHardveres fórum is jó. Ezeket kell elérhetőbbé tenni innen, és készen van, ennél többet nem szeretnék. Beszélgetni, kérdezni lehet a kommentekben is. Sajnos nincs időm fórummotorral meg blogmotorral szórakozni :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.06.18. 18:38:38

Viszont kitalálhatnánk, hogy mi legyen a menüben.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.07.04. 14:27:11

gratulálok, nagyon jól összeszedted a linkeket!

Lali_ 2007.07.04. 15:02:35

A végén már elég szívás volt, mert 150 a minimum + egy oldalról nem lehet túl sokk..De most már csak több lesz :) Csak még le kell ellenőrízniük
Ja, de az a legviccesebb, hogy kénytelen voltam Firefoxal csinálni az operás oldalt, mert operával nem volt jó az admin felülete..Írtam is nekük...De az a vicces, hogy a 8-assal még elvileg jó volt(nem próbáltam, de azt írták)
Ugyanugy ahogy a neptun...Az is jó a 8-as motoros Mini 3-al..

Lali_ 2007.07.24. 23:55:00

Jééé, látom te is szorgoskodsz.. Jó a legördőlő menü...
A segítgéghez egy irc chat hivatkozás nem férne be? Vagy nincs értelme?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.07.25. 09:10:20

Az a baj, hogy nekem nem megy itthon az irc... semmilyen. Viszont érdekes módon az ircs megy. Komolyan nem értem. Egyiknek se nyitottam portot a routeren (bár próbáltam, de nincs hatása). És az ircs működik, a sima irc meg nem.

Lali_ 2007.07.25. 12:02:14

Nam az a baj, hogy nem nyitod meg a portot neki a rooteren? Én nézegettem a tűzfalat és a OperaNet, Európa-nál mindig ehhez akart csatlakozni: 193.69.116.8 port 6667, szóval gondolom ezt kell megnyitni..
Egyébként azért gondoltam az irc-re, mert az biztos minden operásnak működik :) De ezek szerint nem...(gondolom nem csak 9.5-össel gond ez..)
És másfajta chat?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.07.25. 13:04:54

nem tudom, hogy kell-e portot nyissak, ugyanis az ircs (secure irc) ugyancsak az Operánál működik, az a 7777-es portot használja, és azt se nyitottam meg. De próbáltam már amúgy megnyitni, az sem segít. És nem azt mondja, hogy nem tud kapcsolódni, hanem azonnal kiírja, hogy 0 szoba és kész, utána már nem is keres semmit.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.07.25. 13:09:05

Mondjuk Opera 9.5-tel az ircs sem megy, mert szimplán kifagy, miután behozza a szobalistát :)

Lali_ 2007.07.25. 23:32:27

Az ircs az a biztonságos irc? Nem is hallottam még :)
süti beállítások módosítása