Magyar Opera

Megjelent a magyar Opera Portable 9.20!

Egy korábbi cikkben már írtunk egy olyan Opera változatról, ami akár USB meghajtón is hordozható, egyetlen végrehajtható állomány alkotja és elmenthetjük a beállításainkat is. Ez a program az Opera Portable, ami nem más, mint egy előre beállított, és összecsomagolt asztali Opera telepítés. Két változata létezik: a Personal megjegyzi a változtatásokat, míg a One-Use mindig alaphelyzetben indul. Mindkét verzió egy önkitömörítő exe állomány, ami a gazdagépre csomagolja ki a szükséges fájlokat - ezzel is kímélve az USB meghajtót - ezáltal a telepített verzió sebességét nyújtja. Egyedül az indítási és leállítási idő terén kell némi kompromisszumot kötnünk.

Ráadásul Gyorshívó sem volt. Eddig. Ugyanis a mai napon megjelent az Opera Portable 9.20. Azt írtam, Gyorshívó, és nem azt, hogy Speed Dial, és valóban: eddig csak ideiglenesen lehetett magyarítani, azonban a visszajelzéseknek eleget téve, a fejlesztő jóvoltából a program immáron magyar nyelven is elérhető. Buzdítok mindenkit, hogy töltse le, és használja, mert ezzel egyidejüleg a legnépszerűtlenebbnek bizonyult dán változat kikerült a lokalizált verziók közül. Nem örülnék, ha az Opera 9.30 megjelenésekor a magyar változat is erre a sorsra jutna...

Tovább...

A webes videózás következő állomása

Kezdetben volt az animált gif, különböző Java cuccok, jelenleg a beágyazott flash objektumok, de az internetes videózás még mindig a web mostoha gyermekei közé tartozik. Ezen próbál javítani az Opera új fejlesztése, amely natívan támogatná a videólejátszást a weben. Ahogy arról már korábban írtunk, a lejátszás a tervezés alatt álló HTML 5 video elemét használja a videók beillesztésére a weblapokra, amelyet így ugyanúgy használhatnánk, mint jelenleg a képeket, ezáltal nem csak a beillesztés, hanem a stílusozás is jóval egyszerűbbé válna.

Pár napja az Opera Labs nyilvánosan is elérhetővé tette azt a technológiai előzetest, amely már támogatja a video elemet. Ahhoz, hogy az új HTML elemet szabványosan lehessen használni a későbbiekben, szükség van egy megfelelő videó formátumra is, amely bekerülhet a szabványba, hasonlóan a képeknél található PNG, JPEG és GIF formátumokhoz. Fontos, hogy ezt a formátumot lehetőleg minél több rendszer és eszköz képes legyen kezelni, valamint jogdíjmentes legyen. A választás a Wikipédia által is támogatott Ogg Theora formátumra esett. A jövőben egy videó beépítése egy weblapba a következőképpen történne:

<video src="lego.ogg">
Tovább...

A Wii használja a legújabb Opera motort

Az elmúlt héten két új Opera verzió jelent meg: a legújabb asztali változat, az Opera 9.20, valamint az Opera végleges változata a Nintendo Wii konzolra. A két verzió között viszont van egy alapvető különbség: a konzolos Opera már egy jóval újabb megjelenítő motort használ, mint az asztali változat. Az Opera Wii ugyanis a jelenleg fejlesztés alatt álló Kestrel motorján alapszik, amelybe már rengeteg hibajavítás és kiegészítés került, és valószínűleg ez lesz az Opera 10 alapja is.

Az Opera 9.20 még mindig ugyanazt a megjelenítő motort használja, mint az Opera 9, eltekintve néhány kisebb hibajavítástól, vagyis 2006. júniusa óta gyakorlatilag változatlan. Az első előzetesig a következő asztali verzióból még mindig hónapok vannak hátra, úgyhogy az újdonságokat addig csak a Wii-s böngészőben tudjuk próbálni, amelyet 2007 júniusáig lehet ingyen letölteni.

Az új motor újdonságai közül sajnos a legtöbb nem publikus, de többek között már támogatja a text-shadow CSS3 szelektort, és olyan régi hibákat is javít, mint a méret kerekítési hiba.

Forrás: Tim Altman blog - The Rendering Engine for the Wii

süti beállítások módosítása