Magyar Opera

Az Opera natív videólejátszást szeretne a böngészőkbe

Február 28-án a Szilícium-völgyi WebBuilder találkozón az Opera többek között bemutatott egy ajánlást a böngészőbe épülő natív videólejátszás támogatásáról (a találkozóról bővebben LeGaS blogján olvashatsz). Az elképzelést egy speciális Operán mutatták be, amely már támogatta ezt a lehetőséget.

Az Opera még aznap közzétette az ajánlását a HTML 5-ben a VIDEO element használatára. A videókat az ajánlás alapján egyszerűen lehetne beépíteni a forráskódba, és hasonlóan lehetne stílusozni őket, mint a képeket vagy más elemeket a weblapokon. A videó beépítésére a következő példát tették közzé:

<script>
  function play(video) { document.getElementById(video).play() } 
  function pause(video) { document.getElementById(video).pause() } 
  function stop(video) { document.getElementById(video).stop() } 
</script>
<p><video src=news.ogg id=news> ... description of the news ... </video></p> 
<p><button onclick=play('news')>Play the news!</button></p> 
<p><button onclick=pause('news')>Pause the news!</button></p> 
<p><button onclick=stop('news')>Reset</button></p>

A speciális Opera fordításban a példa videó az Ogg Theora ingyenes formátumát használja. Ezt a formátumot már a Mozillával közösen választották ki, úgyhogy jó esélye van arra, hogy bekerüljön a szabványba, mivel minden böngészőben és platformon lehetőség lenne akár a natív, akár a beépülőn keresztüli támogatásra. Az Operában a videólejátszás natív támogatása kevesebb, mint 300K-val növelné meg a böngésző méretét, ami a teljes mérethez képest elhanyagolható.

Forrás: Opera wants native video playback in browsers

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr7744646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penge · http://pengemester.try.hu 2007.03.09. 18:13:23

Na végre egy hasznos funkció (persze, ha nem zabálja majd az erőforrásokat).

hm 2007.03.09. 18:44:58

hogy utalom a jutubot azzal a szar flashel.. nemkepes bufferelni

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.03.09. 18:56:28

Ezért kell a böngészőbe videólejátszó:)

hm 2007.03.09. 19:12:45

ott a pont :)
de ez telleg nonszensz, hogy fel orat kel varni, mig letolt egy kis reszletet a filmbol.. nincs a google-nek savja vagy mivan? :P mas youtube koppintasoknal normalisan fut a video

Nike · http://usite.hu/oblog/ 2007.03.09. 22:07:20

Sajnos nem sokat erunk ogg tamogatasaval ha semmit se abban raknak ki webre, hanem mindent flashben. Flash meg sosem fogja kiadni sztem a codecjet operanak, csak igy, pluginkent.

smv · http://www.verse.hu 2007.03.11. 01:54:18

De szerintem most ezen akarnak változtatni. Ha a nagyobb böngészők elkezdik támogatni, akkor hátha egy normális, flashmentes videolejátszási lehetőség is elterjed.

Bár én még nem láttam .ogg-s filmet. :D
süti beállítások módosítása