Magyar Opera

Az Opera böngésző jövője

Új péntek, új előzetes... Sajnálatos módon azonban nem ez a helyzet. Noha előző héten sem kaptunk új weekly-t, további (legalább) egy hét várakozásra kényszerülünk. Azonban, hogy ne fásuljunk bele a várakozásba, az Opera fejlesztői bepillantást engednek a közeli jövőbeli terveikbe. A legfrissebb bejegyzésben felvillantják a jelenlegi fejlesztéseket. Mint írják, a projektek verziószám helyett kódneveket viselnek (a Firefox-hoz, vagy a Windows-hoz hasonlóan), esetükben különböző sólyomfajták neveit (amiben nem nehéz észrevenni a böngésző sebességére történő utalást). Jelen pillanatban 3 fejlesztésen dolgoznak, ezek neve sorrendben: Merlin, Peregrine és Kestrel.

Merlin

A jelenlegi Opera 9, 9.1 és 9.2 a Merlin kódbázisán alapul. A fejlesztés deklarált célja a megnövelt stabilitás, minimális és meghatározott funkcióbővítés mellett. A 9.2-es, jelenleg fejlesztés alatt álló verzió a fejlesztők ígérete szerint tartalmazni fog egy, az asztali böngészőkben még sohasem látott új funkciót, aminek bemutatására a hónap második felében kerül sor. További részleteket nem árultak el. Mit mondhatnék: kíváncsian várjuk.

Peregrine

A jelenlegi legfontosabb Opera fejlesztés (Opera 10?). Előreláthatóan rengeteg újítást hoz magával, többek között jelentős kezelőfelületi változtatásokat, megnövelt sebességet, bővített szabványkövetést, hibajavítások ezreit(!) és új, világrengető ("groundbreaking") funkcionalitást. Az új verzió előzetesei a Desktop Team honlapjáról lesznek letölthetők, valamikor 2007 folyamán (konkrét útiterv nincs).

Kestrel

A legfrissebb elem az útitervben, ami a Merlin és a Peregrine közötti rést hivatott betölteni. Ez lesz az első kiadás, ami tartalmazni fogja a Peregrine javított renderelő motorjának a fejlesztéseit. Komoly hangsúlyt kap majd a különböző (desktop és mobil) verziók közötti koordináció, a fejlesztők igyekeznek közelíteni a platformokat az egységesebb Opera élmény érdekében.

Mit lehet erre mondani? Úgy legyen! Mi mindenesetre készen állunk...

Kapcsolódó link

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr4437238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.16. 19:47:59

Hát ez nagyon jól hangzik, kíváncsi vagyok mi lesz belőle. Az indexen is volt egy cikk, hogy állítólag az egyik fejlesztő kikotyogta, hogy az Opera Mobile új verziójában lehet majd szinkronizálni a desktop Operával, ez ugye azt jelenti, hogy lesz online szinkronizálás! Ez volt az egyik legnépszerűbb kérés az Opera 10-re.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.16. 19:52:29

Elöször a Merlines dolognál, arra gondoltam legelöször, hogy a minivel való szinkronizáció lesz benne(az indexes cikk miatt), de elolvasva a Kestreles részt...hát valószínüleg hülyeség volt az első gondolatom, főleg, hogy ha be is mutatnák, akkor is használhatattlan lenne egy előzetes mini nélkül..

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.16. 19:55:18

Látom ugyanarra gondoltunk:), bár pár percel megelőztél...
Ja és a bloggal kapcsolatban, mostanság csak nekem nem jegyzi meg az adataimat(név, e-mail..)v másnak sem? És ha nem, akkor miért?(süti engedélyezve)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.16. 19:58:34

Őszintén szólva ez a szinkronizálósdi szerintem várható volt. A "netezz bárhol, bármiről Operával" projekt részeként.

opera10: mivel én belépek adminként, nekem nyilván megjegyzi, ha be vagyok loggolva. Szóval én nem tudom :).

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.16. 20:16:11

Hát bármennyire is triviális lenne ez a szinkronizáció, az Operától eddig hivatalosan egy szó sem jött erről. Ennek ellenére én nagyon remélem, hogy belekerül ...

Nekem is csak kb. 1 órát jegyzi meg a belépést, utána újra be kell lépjek.

Zoli · http://www.zolix.shp.hu 2007.02.16. 20:35:42

Hali.
Melyik oldalon lehet kereseket kuldeni az Opera 10-re?Nekem is lenne egy jopar..;)
Valaki tudna nekem egy pontos hivatkozast irni? thnx.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.02.16. 22:39:30

Az lehet, hogy ha az illeszkedés be van kapcsolva, akkor az kinyirja a keresési lehetőségeket, nem ugrik a keresett szóhoz?
Pontosan ez történt: mojoltam az oldalamon, bekapcsoltam az illeszkedést(szerencsére az olal nem esett ripityára), de rákerestem a "könyvjelző" szóra,(ezt ütöm be: .könyvjelző) és ekkor nem ugrik oda a keresés eredményéhez, de megnézve látom, hogy beszinezte. Csak nem ugrik sehova.
És ugyan ez a helyzet a #hivatkozással(ez olyan hivatkozás, h rákattint az ember és ekkor az oldalban lejjeb kellene ugrania, ha ki van kapcsolva az illeszkedés, akkor minden működik. Hogy lehetne ezeket a hibákat kijavítani szerintetek?(ezen az oldalon noincs ilyen gond)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.17. 20:48:40

A cikkhez annyit fűznék még hozzá, hogy a Merlin az Opera 7-ben jelent meg először, előtte az Opera motorját Elektrának hívták.

sharkybacsi 2007.02.18. 17:42:03

Az Opera motorját Presto-nak hívják, nem? A Merlin gondolom a böngésző kódneve.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.02.18. 17:49:06

Teljesen igazad van, Merlin az Opera 9 kódneve, és nem a motoré.

peter 2007.02.18. 20:23:21

sziasztok tudom nem ehhez a temahoz tartozik...

hol tarolja a leveleket az operamail?
bogarasztam a beallitasokon es eltunt az osszes level csak a kukaban levok maradtak meg..ha valaki tudna segiteni pls.

bocsanat az OFF ert

Penge · http://pengemester.try.hu 2007.02.18. 20:48:11

Alapesetben C:\Documents and Settings\Rendszergazda\Application Data\Opera\Opera\mail
Azon belül store könyvtár. Szerintem csak a nézeteknél állíthattál el valamit.

kissipos 2007.02.19. 00:00:22

Hogy hol tárolja a leveleid azt egyszerűen kiderítheted: A Súgó (menü) és ott "Opera névjegye" -vagy a címsorba beírod opera:about
A következőt keresd: Levelezési mappa.
süti beállítások módosítása