Magyar Opera

Sajnos az előző felmérés a widgetekkel kapcsolatban nem zárult le megnyugtatóan, így még egyszer, remélhetőleg utoljára szeretném kikérni a véleményeteket. A Vistában ugyanis a magyar fordítás minialkalmazások lett, és szerintem értelmes dolog lenne ugyanezt bevezetni Operában is, főleg, hogy a Google Desktopba is ez a kifejezés került. Kifejezőbb is, mint a webeszközök. Vagy ez csak a Vista majmolása lenne? Az biztos, hogy később már nehezebb lenne váltani, most az Opera beleegyezett abba, hogy indokolt esetben lecseréljem a jelenlegi fordítást, de valószínűleg később erre már nem lesz lehetőség.

Legutóbb szerencsére annyit sikerült eldönteni, hogy ne widget legyen a widget. Így most a kérdés csak ennyi: webeszköz vagy minialkalmazás?

BitTorrent az Operában

Többször is szó volt már itt arról, hogy a 9-es Opera támogatja a BitTorrent letöltéseket, viszont sokan nem tudják, hogy ez a kifejezés mit takar valójában. Az Opera BitTorrent kliense rendkívül egyszerű, éppen ezért egy ilyen letöltés szinte ugyanúgy jelenik meg számodra, mint bármilyen más, hagyományos letöltés. Alapjában véve semmi más dolgod nincs vele, mint kiválasztani, hogy hová akarod menteni a fájlokat, a többit elintézi az Opera a háttérben. Van viszont néhány fontos különbség a BitTorrent alapú letöltéseknél, amelyeket nem árt, ha ismersz.

Hogyan lehet kikapcsolni az Operában a BitTorrentet?

Ez a leggyakoribb kérdés a BitTorrenttel kapcsolatban. Az Opera beépített kliensének nincs sok beállítási lehetősége, így sokan inkább a jól bevált, régi BitTorrent kliensüket szeretnék továbbra is használni. Hiába böngészed át azonban az Opera beállításait, a beépített BitTorrent klienssel kapcsolatban semmit nem fogsz találni. Ennek ellenére a BitTorrent kikapcsolása egyszerű, és nincs szükség a torrent típusú letöltés állítgatására sem. Egyszerűen nyisd meg az opera:config oldalt, kattints rá a BitTorrent részre, töröld ki a pipát az Enable mellett, majd nyomd meg a Mentés gombot. Ezt a beállítást az alábbi hivatkozáson keresztül azonnal elérheted:

opera:config#BitTorrent|Enable

Ha kikapcsolod a beépített BitTorrent klienst, akkor az Opera a torrent fájlokat ugyanúgy kezeli, mint bármilyen más fájlt. Ha azt szeretnéd, hogy a torrent fájlokhoz az Opera automatikusan indítsa el az alapértelmezett klienst, akkor a Beállítások > Haladó > Letöltések alatt töröld ki a pipát Az Operához rendelt fájltípusok elrejtése előtt, majd a keresőbe írd be, hogy torrent. Válaszd ki a listában az application/x-bittorrent elemet, nyomd meg a Szerkesztés gombot, és az új ablakban válaszd ki a Megnyitás alapértelmezett alkalmazással elemet.

Hogyan működik az Opera beépített BitTorrent kliense?

A BitTorrent kliens ún. torrent fájlok letöltésekor indul el. A torrent fájl valójában egy kis méretű fájl, amelyben hivatkozások szerepelnek a letöltendő fájlokra. Egy torrent fájlban nem csak egy fájlra lehet hivatkozás, hanem akár többre fájlra is mappákkal együtt, így gyakorlatilag olyan, mintha egy csomagolt fájl lenne. Amikor egy ilyen torrent fájlra kattintasz a weben, akkor az Opera nem a torrent fájlt, hanem a benne lévő hivatkozott fájlokat tölti le az általad megadott útvonalra. Az első különbség tehát a hagyományos letöltésekkel szemben, hogy egyetlen BitTorrent letöltéssel több fájlt is letölthetsz.

Próbálj ki most egy BitTorrent letöltést. A következő hivatkozásra kattintva az Opera 9.10-et töltheted le BitTorrenten keresztül (feltéve, hogy már az Opera 9-es verzióját használod): Opera 9.10 letöltése. Miután rákattintasz a linkre, megjelenik a BitTorrent letöltés ablaka. Az alábbiakban elmagyarázzuk, hogy mi mit jelent ezen az ablakon, illetve mit lehet még a BitTorrent letöltésekkel kapcsolatban beállítani.

Tovább...

Az Opera natív videólejátszást szeretne a böngészőkbe

Február 28-án a Szilícium-völgyi WebBuilder találkozón az Opera többek között bemutatott egy ajánlást a böngészőbe épülő natív videólejátszás támogatásáról (a találkozóról bővebben LeGaS blogján olvashatsz). Az elképzelést egy speciális Operán mutatták be, amely már támogatta ezt a lehetőséget.

Az Opera még aznap közzétette az ajánlását a HTML 5-ben a VIDEO element használatára. A videókat az ajánlás alapján egyszerűen lehetne beépíteni a forráskódba, és hasonlóan lehetne stílusozni őket, mint a képeket vagy más elemeket a weblapokon. A videó beépítésére a következő példát tették közzé:

<script>
  function play(video) { document.getElementById(video).play() } 
  function pause(video) { document.getElementById(video).pause() } 
  function stop(video) { document.getElementById(video).stop() } 
</script>
<p><video src=news.ogg id=news> ... description of the news ... </video></p> 
<p><button onclick=play('news')>Play the news!</button></p> 
<p><button onclick=pause('news')>Pause the news!</button></p> 
<p><button onclick=stop('news')>Reset</button></p>

A speciális Opera fordításban a példa videó az Ogg Theora ingyenes formátumát használja. Ezt a formátumot már a Mozillával közösen választották ki, úgyhogy jó esélye van arra, hogy bekerüljön a szabványba, mivel minden böngészőben és platformon lehetőség lenne akár a natív, akár a beépülőn keresztüli támogatásra. Az Operában a videólejátszás natív támogatása kevesebb, mint 300K-val növelné meg a böngésző méretét, ami a teljes mérethez képest elhanyagolható.

Forrás: Opera wants native video playback in browsers

Külső RSS olvasó használata Operában

Az Operában van egy beépített RSS olvasó (hírcsatornák), amely valójában a levelező részbe van integrálva, így az RSS bejegyzések úgy jelennek meg, mintha levelek lennének. Ez sokaknak nagyon bejön, másoknak kevésbé. Ha használod az Opera levelezőjét, akkor praktikus, hogy az RSS együtt van a levelekkel, de a kapcsolat sokszor nem egyértelmű közöttük. Ha nem használod a levelezőt, akkor az RSS kissé furcsán hat az üres levelezőrendszerben. A sokak által hiányol mappába rendezés is azért hiányzik, mert az Opera levelezőjében nincsenek mappák, így az RSS rendezéséhez is szűrőket kellene felvenni, ami túl sok macerával jár. A belső RSS olvasóban ráadásul néha összezavarodnak a bejegyzések egy ismert indexelési hiba miatt.

Az Operában nagyobb változás az RSS terén csak a 10-es verzió környékén várható. Ha nem vagy megelégedve az integrált olvasóval, akkor több lehetőséged is van: használhatsz egy online RSS olvasót (pl. Google Reader, NewsGator), vagy egy külső alkalmazást. Az Opera RSS olvasója támogatja az OPML formátumot, így ennek segítségével lehetőség van a hírcsatornák importálására és exportálására is.

Az online RSS olvasók használata triviális, viszont a külső olvasókat nem lehet "csak úgy" egyszerűen használatba venni. Ha ugyanis rákattintasz egy RSS hivatkozásra Operában, akkor alapesetben mindig a belső RSS olvasóval iratkozol fel rá. Ahhoz, hogy egy külső olvasót használhass, az alábbiakban felsorolt lépéseket kell elvégezned.

Tovább...

Megújult a My.Opera oldala

Ünnepelnek a szerver majmok

Ismét megújult a My.Opera, az Opera közösségi oldala. Az utóbbi hetekben már többször is emlegették, hogy készül az új verzió, az Opera Watch is jelezte, hogy hamarosan megújulnak. Különleges, szép, vibráló, személyes - így jellemzik magukat az Operások a megújult oldalon. Én átütő, hatalmas változást nem látok, az oldal megjelenése kellemes, elegáns, de azért nem nevezném különlegesnek. Meglátjuk, hogy válik be. Sajnos az oldalak, főleg a fórum fordításának lehetőségéről továbbra sincs semmi hír, gyanítom ez a változat is csak angolul lesz elérhető.

A megújulás kapcsán ismét lehetőség van a ruhatárunk felfrissítésére, ugyanis a készlet erejéig Operás pólókat küldenek a jelentkezőknek. Ez most valóban ajándék, mert a címed megadásán kívül semmi más feladatod nincs ezzel kapcsolatban. Az óra ketyeg, úgyhogy igyekezz :)

Ha lemaradnál a pólóról, van még egy másik, kissé kevésbé személyes ajándék is. A fejlesztők a My.Opera megújulásának örömére egy remek kis háttérképet rajzoltak, amit több méretben is letölthetsz.

A valódi újdonságokról a hírverés mellett egyelőre nem sok szó esett, később lesz erről egy részletes bejegyzés a Developer blogon. Az egyik új menüpont a People (Emberek), ahol interjúkat készítenek majd a My.Opera tagokkal. A blog, a fotóblog, a csoportok már a régi változatban is megvoltak, úgyhogy ezek nem újdonságok. Ha Opera Minit használsz, akkor a My.Opera az egyik legjobb megoldás egy blog vagy fotóblog készítéséhez, ehhez mostantól egy Mobile rész is készült a megújult oldalon.

A későbbiekben a My.Opera blogok között lesz egy CSS Blog Design verseny, soha nem látott nyereményekkel, amelyekről azonban egyelőre nem lehet tudni semmit. Azt azonban már most megígérték, hogy a megválaszott CSS király biztosan nem fog csalódottan távozni.

süti beállítások módosítása