Magyar Opera

Az Opera levelezője - Gyors áttekintés

Az Opera beépített levelezője első látásra kissé bonyolultnak hat, mivel sehol sem találhatod meg benne a régi, megszokott funkciókat. Mégis azt mondom, hogy próbáld meg használni pár napig, nem fogod megbánni. Ha ráérzel az ízére, soha többé nem akarsz majd hagyományos levelezőt használni.

A továbbiakban egy rövid sorozat keretében megpróbálom bemutatni a levelező használatát, működését. A leírások nagyrészt az interneten található angol nyelvű tutorialok fordításai lesznek, saját tapasztalatokkal kiegészítve. A levelező rövid leírását az Opera Súgóban is megtalálod magyarul.

Az alábbi leírás az Opera gyors bevezetőjén alapszik.

Bevezető

Az Opera levelezője nagyban különbözik a legtöbb hagyományos levelezőtől. Magától rendszerezi a leveleidet, villámgyorsan kereshetsz az összes leveled között. Amint egy kicsit jobban megismered a levelezőt, azt veszed majd észre, hogy egyre több időt töltesz a levelek olvasásával, és jóval kevesebbet a levelek rendezésével.

Rövid összehasonlítás

Hagyományos levelező Opera
Mappákat használ Nézeteket használ
A leveleket különböző mappákban tárolja. A leveleket egyetlen központi helyen tárolja.
A leveleket áthelyezi vagy átmásolja a mappákba. Minden nézetek csak hivatkozik a központi helyen tárolt levelekre.
Minden levél először az Inboxba kerül. A beérkezett levelek azonnal megjelennek a megfelelő nézetekben.
Egy olvasott levél egészen addig az inboxban marad, amíg át nem helyezed egy másik mappába. Amint egy olvasatlan levelet olvasottnak jelölsz, eltűnik az olvasatlanok közül.
A keresés lassú a mappák miatt. Villámgyors keresés az indexelés miatt.

Hogyan működnek a nézetek?

Az Opera nézeteinek működését különböző színű szemüvegek használatával képzelheted el. Ha felteszed a zöld szemüveget, akkor csak a zöld színeket és árnyalatokat látod, pedig a többi szín továbbra is ott van. Ugyanígy, ha az Operában megnyitod a Csatolmányok > Képek nézetet, akkor az összes levél közül csak azokat látod, amelyekhez van kép csatolva. Ezáltal megteheted azt, hogy csak bizonyos kritériumoknak megfelelő leveleket jelenítsen meg egy nézet, anélkül, hogy a leveleket egyik mappából a másikba mozgatnád.

Ebből kifolyólag, ha a leveleket a különböző nézetek között mozgatod, akkor maga a levél nem kerül áthelyezésre, viszont ugyanaz a levél egyszerre akárhány nézetben megjelenhet. Ha egyikben kitörlöd, a többi nézetben a levél továbbra is megmarad. Ha végleg törölni akarod a levelet, akkor először átkerül a Kukába. Ha üríted a Kukát, vagy kitörölsz ott egy levelet, akkor az végleg törlődik.

A legfontosabb nézetek

Az első indítástól kezdve az Opera automatikusan rendszerezi a beérkező és létező leveleidet. Az alábbi nézeteket mindenféle külön beállítás nélkül használhatod:

Olvasatlan: itt látod az összes olvasatlan levelet, amíg meg nem jelölöd őket olvasottnak

Minden levél

  • Fogadott: alapesetben itt megjelenik az összes leveled
  • Postázandó: itt jelennek meg a küldésre várakozó levelek
  • Elküldött: a már elküldött leveleket látod itt
  • Piszkozatok: ide jelennek meg azok a levelek, amiket éppen szerkesztesz (az Opera automatikusan menti ezeket)
  • Levélszemét: itt láthatod a begyűjtött spameket. Annak alapján, hogy milyen leveleket jelölsz be szemétnek, a szűrő hamarosan magától megtanulja, hogy mi való ide
  • Kuka: itt találod meg a törölt leveleket, és kitörölheted őket véglegesen

Szűrők: ide kerülnek az általad gyártott saját nézetek

Aktív partnerek: itt azok a partnerek jelennek meg, akikkel a közelmúltban leveleztél

Aktív szálak: itt jelennek meg azok a beszélgetések, amelyekben mostanában részt vettél

Címkék: ha a leveleidre címkéket teszel, később itt is megtalálod őket

Keresések: itt megtalálod a kereséseid listáját, melyek folyamatosan frissülnek

Csatolmányok: itt azokat a leveleket találod, amelyekhez van valamilyen csatolmány fűzve

Levelező listák: itt megtalálod az összes olyan leveledet, amelyek valamilyen levelező listára érkeztek

Hírcsatornák: itt elérheted az összes hírcsatornát, amelyekre feliratkoztál

Az Olvasatlan és Fogadott nézetek

Az Operában nincs Inbox - csak egy olyan nézet, ahol az olvasatlan leveleket látod. Ezt a nézetet kedved szerint beállíthatod: például megadhatod azt, hogy ne jelenjenek meg benne a levelező listákról érkező levelek és a levélszemetek (a levelező eszköztáron Nézet > Megjelenítés). Amint egy levelet olvasottnak jelölsz, azonnal eltűnik ebből a nézetből, de továbbra is megtalálhatod a többi nézetben.

Érdemes megjegyezni, hogy az Operában van olyan lehetőség, hogy automatikusan olvasottnak jelöljön egy levelet bizonyos idő eltelte után, de ez nem működik abban az esetben, ha egy nézetben csak olvastalan levelek vannak (mint amilyen az Olvasatlan nézet).

A Fogadott nézetben alapesetben az összes leveledet láthatod, de hasonlóan az előzőhöz, itt is korlátozhatod, hogy milyen levelek kerüljenek bele. Megadhatod azt is, hogy mennyi időre visszamenőleg mutassa a leveleket (levelező eszköztáron Nézet > Időszak).

Minden partnerhez tartozik egy nézet

A Parnterek panel alatt további funkciókat találsz a levelezőhöz: minden partner ugyanis egy nézetet is képez a levelezőben. Ha rákattintasz egy partnerre, az összes hozzá kapcsolódó levél megjelenik. Ha éppen egy levelet olvasol, nyomd meg az E gombot vagy válaszd ki az Ugrás > Partner levelei menüpontot a környezeti menüből a partner saját nézetének megnyitásához.

Gyors keresések

Ha meg kell keresned valamit a leveleid között, az Opera indexelésének köszönhetően a találatokat azonnal megkapod, miközben írod be a keresést, több ezer levél esetén is. Használd a Keresés indítása mezőt a Levelek panel tetején. Az Opera a keresés nézetét elmenti, így ha később érkezik olyan levél, ami ugyancsak megfelel a keresésnek, akkor az is megjelenik a nézetben. A kereséssel készíthetsz magadnak a legegyszerűbben egy saját nézetet.

Használhatod a nézetben is a keresőt, ami szűrőként működik az éppen látható levelekre. A keresett kifejezés beírása közben folyamatosan eltűnnek azok a levelek, amelyek nem felelnek meg a keresésnek.

Saját szűrők

Egy új szűrő készítéséhez kattints a Levelek panelre, és válaszd az Új szűrő menüpontot. A szűrőt többféleképpen használhatod: vagy készítesz hozzá szabályokat, vagy bedobálod a szűrőbe a megfelelő leveleket. Mindkét esetben bekapcsolhatod, hogy az Opera tanulja meg a szűrő használatát: ekkor az Opera megpróbálja kitalálni, hogy mit szeretnél látni ebben a szűrőben, annak alapján, hogy milyen leveleket teszel a szűrőbe, és melyeket távolítod el. Ha bekapcsolod ezt a funkciót, nem árt egy ideig jobban odafigyelni a szűrőre, és ha olyan levelet találsz ott, ami nem tartozna oda, akkor távolítsd el a nézetből a Ctrl+X gombokkal (maga a levél nem törlődik, más nézetekben ugyanúgy láthatod, mint eddig). Az Opera rövid idő alatt megtanulja a kívánt szabályokat.

Fiókok és kategóriák

Alapesetben az Opera az összes fiókodhoz tartozó leveleket mutatja. Beállíthatod az Operát úgy is, hogy csak egy fiókot vagy egy csoport fiókot mutasson egyszerre, így a különböző levelek nem keverednek össze. Kattints jobb gombbal a Levelek panelen, és válaszd ki a kívánt fiókot vagy csoportot a Levelek megjelenítése innen menüpont alatt. A fiókokat az Eszközök > Levelező és csevegő fiókok alatt rendezheted csoportokba, ha megadod a fióknak a megfelelő kategóriát.

További leírások angolul

A levelező részletesebb bemutatása hamarosan folytatódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr408058

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Leer la guía completa 2017.10.18. 15:44:13

Egy fotós lélegzetelállító képei a világ végéről - Mantain

Trackback: relojes tous baratos 2017.10.09. 02:20:29

Hogy olvas újságot a mesterséges intelligencia és mit lát a képeken? @ Budapest Science Meetup - Kereső Világ: keresés, szövegbányászat, big data

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrBubo 2006.03.31. 14:46:40

Jó ez a leírás. Remélem a folytatás se lesz rosszabb :-)
Sajnos a cégnél, ahol dolgozok, a többség nem kedveli az Operát, mivel 'zokon veszik' az áttérést.
A sérült levelezéseket Operával javítom (levelezők a kiszolgálón maradnak beállítással) és ha sikeres a javítás, az illető visszakaphatja a régi levelezőprogramját, vagy megmaradhat nála az Opera, de sajna utóbbi nem túl népszerű, mivel nem tudok nekik leírást adni, ami röviden bemutatja, mivel másabb az Opera (pl: gyorsgombok, működési logika)
Aszt hiszem ez a leírás és a folytatása talán segíthet ebben.
Köszi!

chris 2006.03.31. 14:57:46

Egy kérdésem van csak a levelezővel kapcsolatban.

Backup?
Hogy tudom lementeni levelezésem és visszaállítani egy másik gépre?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.03.31. 16:22:58

Több lehetőség is van rá. A legtisztább az, ha lemented a mail foldert, és a másik gépen bemásolod, akkor a fiókok, miegyebek is megmaradnak. A másik módszer, hogy úgy állítod be a Fogadott nézeted, hogy minden látszodjon benne (a legfontosabb, hogy ne legyen időkorlát, látszodjanak a szűrt elemek is), majd jobb klikk és Exportálás. Ez egy mbs fájlt készít, ami valójában egy általános mbox fájl, ezt elméletileg bármilyen levezőbe be tudod importálni (többek között ugye Operába).

smv · http://smv.blogsearch.hu 2006.03.31. 21:46:31

Engem viszont az érdekelne, és senki nem tudta orvosolni a problémámat, hogy van-e mód arra, hogy a levélszemetet automatikusan törölje?

Chris 2006.04.01. 09:36:35

Köszönöm a segítséget.

Gyuri 2006.04.01. 14:30:57

Először is köszi a leírást, nagyon hasznos.

Az volna a kérdésem, hogy outlook-ból hogyan tudom importálni a levelimet (csatolt állományokkal együtt) illetve a kapcsolatokat. Alapból nem ajánlja fel az outlookot az opera. Mibe kell outlookból ki exportálni, hogy fogadni tudja az Opera.

Köszi.

Gyuri 2006.04.01. 14:32:05

Bocsi elírás volt. természetesen exportálni szeretném outlookból!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.04.01. 15:12:04

Sajnos erre nincs direkt módszer, de egy kevés pluszmunkával megoldható. Fel kell tenned az Outlook Expresst, ami be tudja importálni az Outlook leveleket, majd ebből be tudod importálni az Operába. Lehet más megoldás is van rá, én egyszer régebben így csináltam.

mzoli 2006.04.01. 17:31:42

A kapcsolatok exportálására (outlook > Opera) én már írtam egy progit itt megtalálod:
my.opera.com/magyar/forums/topic.dml?id=72426&t=1143905455&page=4#comment1343012

ttomi 2006.04.05. 14:34:29

Grat, ez nagyon jól sikerült így megvan egy helyen az, ami a súgóból fontos. Amúgy Firefoxot használok, de a levelezőm Opera (Hugin, Rijk módosítása), nagyon tetszik, offline Gmail (ill a Gmail online Opera :) ) villámgyors kereséssel, szűréssel, spamszűrés, RSS, IRC kliens. A HTML levelek szerkesztése sem hiányzik, nekem elég, hogy megnyitja őket. Ha Jabber kliens is lenne benne, akkor majdnem minden egyéb kommunikációs programnak búcsút intenék (VoIP miatt maradna a Google Talk).

jeti 2006.04.07. 23:04:41

Én is szeretnék gratulálni. Nagyon jó és hasznos ez a cikk. Már majdnem átállítottam a levelezésemet az M2-re, de miután megnéztem, felmerült bennem néhány kérdés.
1.) Meg lehet-e változtatni a tárolómappa helyét?
2.) Le lehet-e ellenőrizni a leveleket víruskeresővel? Szóval beépül-e a víruskereső program?
3.) Mennyire biztonságos a levelezés? Hozzáférhet-e egy honlapon futó program (pl.: javascript, java, flash) a levelekhez?
4.) Lehet-e archiválni a régi leveleket?
5.) Lehet-e titkosítani a tárolómappákat, illetve az exportált leveleket?
6.) Hatékonyan működik még több ezer levél esetén is?
7.) Működik-e már a visszaigazolás kezelése? A fórumban olvastam, hogy a 7-es verzió még nem tudta.
8.) Hogy használható a levelekben a magyar helyesírás ellenőrzőprogram?
Az utóbbi két kérdés nem is olyan fontos, mert a visszaigazolást nem használom, a helyesírás ellenőrzés megoldható körülményesen is.
Több helyről várnék megerősítést.
A családban én vezettem az Opera használatát, de a levelezést még nem használtam. Ez a sok különböző nézet nagyon praktikus, mert már kezdek elveszni a leveleimben.
A válaszokat előre is köszönöm.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.04.07. 23:46:14

Örülök, hogy tetszett, tervezem a folytatását is, mert ez a leírás csak az alap levelezőt mutatja be. Addig is megpróbálok válaszolni a kérdésekre:

1. A levelezés alapesetben a profil alatt van, de természetesen változtatható az útvonal. Erre egyik módszer a profil szerkesztése, erről bővebben itt írtam: magyaropera.blog.hu/2004/03/03/tobb_profil_hasznalata

2. Nem lehet, viszont az Opera nem futtat le semmit automatikusan, és nem nyitja meg a csatolmányokat, csak kérésre. A legtöbb víruskereső olyankor is ellenőrzi a fájlokat, amikor valaki hivatkozik rájuk, így nem szükséges, hogy beépüljön a levelezőbe.

3. A levelezéshez weblapról nem lehet hozzáférni, erre nincs mód.

4. A levelekről lehet biztonsági másolatot készíteni, az archíválás kevésbé fontos, mivel az Opera sok levelet is tud egyszerre kezelni. További infó: magyaropera.blog.hu/2004/03/16/levelezes_biztonsagi_mentese

5. Abban az esetben lehet, ha a Windowst több felhasználós módban használod. Ilyenkor az Opera a Windows felhasználói profilja alatt tárolja a saját profilt, ami a többi felhasználó számára alapból nem látható. Beépített titkosítás nincs.

6. Jelenleg 45 ezer levelem van az Opera alatt, még mindig jól működik az azonnali keresés.

7. Nem, most sincs ilyen.

8. Az Operában nincs beépítve helyesírás-ellenőrző, egy külső alkalmazást használ, az Aspell-t. Ehhez még nincs magyar kiegészítő, de ha lesz, akkor az Opera is támogatni fogja a magyar nyelvet.

Ha még van kérdésed, szívesen segítek.

kissipos 2006.04.13. 00:54:26

A 2-es ponthoz:
korábban NOD32-őt használtam. Annál be lehetett állítani, hogy a leveleket ellenőrizze le. Ekkor minden levél aljára odafűzte, hogy talált-é benne vírust, és ha igen eltávolította-é, sőt ha semmit nem talált azt is odafűzte. Pl. vírusos csatolmányok. Emlékeim szerint ezt nem a gépen ejtette meg, hanem valami szerveren... erre nem emlékszem.
Most Avast!-ot használok (az ingyeneset). Itt is van lehetőség a levelek ellenőrzésére. Minden egyes alkalommal (a levelek lekérdezésekor, küldésekor) leellenőrzi a leveleket.
Annyiban más, hogy nem beépül, azaz nem jelenik meg egy "gomb", hanem autómatikusan végzi a dolgát.
De emlékeim szerint egyes tűzfalprogik is betöltenek ilyen funkciót.

atesz · http://www..... 2006.04.17. 17:33:48

Sziasztok
Kerem a segitsegeteket a 8.54 es magyar operahoz,hogy hogy lehet bellitani a mail reszet freemailes emelre?
mik a kiszolgalok ,pop,smtp ???
bpk01@citromail.hu cimre varom leveleiteket !
koszike sziasztok

jeti 2006.04.27. 20:37:58

Sziasztok!

Megint csokorba szedtem a kérdéseimet. Remélem, nem lett túl hosszú. :-)
1.) Be lehet-e állítani az alapértelmezett fiókot? Mert így a gyorsválasznál mindig a másik címemről akarja elküldeni a levelet. Apropó, a gyorsválaszhoz lehet automatikus aláírást hozzárendelni?
2.) Hogy kell használni a beépített helyesírás ellenőrző (Aspell használata magyar nyelvű fájllal ) programot? Az angolt feltelepítettem, de így is hibát ír ki. Az Aspell más programokba is be tud épülni?
3.) Hogy lehet dátum szerint keresni?
4.) A leveleknél nagyon jól bevált a nézetek kezelése. Szerintem, a partnereket is lehetne így kezelni. Outlook Espress-ben is így van.
5.) Egy elég érdekes problémám is lenne: beragadt az egyik levelem a Piszkozatok nézetben. Változtattam rajta, elmentettem, majd elküldtem, ezért most az Elküldöttek és a Piszkozatok között is szerepel. Ha törlöm, akkor a az Elküldöttekből is eltűnik (csak a Kukában lesz megtalálható), a nézetből nem lehet törölni. Nem aktív a menüpont.
6.) Nálam a lapok 150%-osan jelennek meg. Ez volt a fő ok, hogy az Operát választottam. :-) Ez majdnem mindig jól is működik, ha egy program megnyit egy url címet, akkor is érvényesül, de ha M2-ből, vagy a feed-ből kattintok a linkre, akkor csak 100%-osan jelenik meg. (Pedig alapból 150%-ra van beállítva.) Ha lehet, akkor ezt javítani kéne a 9-es verzióban. Légy szíves valaki juttassa el hozzájuk ezt a hibát. Egy idő után már nagyon kényelmetlen miden ablaknál újra beállítani a 150%-okot.

Előre is köszönöm a segítségeket.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.04.28. 13:25:49

Üdv újra jeti!

Nagyon jó kérdéseket gyűjtesz össze :) Azért megpróbálok válaszolni.

1. Úgy tudom, nem lehet, az utoljára használt fiókkal nyitja meg az új levelet. De elképzelhető, hogy van valami mód erre, ha lesz időm utánanézek.
2. Ezt sem próbáltam még, mert csak nemrég találtam magyar szabályokat Aspell-hez. Az angol viszont kellene működjön. Milyen hibát ír ki? A magyar használatához írok majd egy ismertetőt, ha sikerül beállítanom.
3. Amennyire tudom, nem igazán lehet. Eddig viszont nem is volt szükségem ilyen keresésre, hagyományos kereséssel megtaláltam mindent.
4. Itt nem világos, hogy mit szeretnél. A partnerek felépítése hierarchikus, mint a mappáké, viszont minden partnerhez tartozik egy nézet is a hozzá kapcsolódó levelekkel.
5. Nem tudom, mi lehet.
6. Valóban így van, de ez amiatt van, hogy a megnyitott lap örökli a szülő nagyítását. A levelézben pedig biztosan 100%-os nagyításod van. Nagyítsd fel azt is 150%-ra, és akkor menni fog onnan is (ehhez nyomogasd a + gombot, vagy húzd át a nagyítás gombot a levelező eszköztárára Shift-tel).

Remélem tudtam segíteni, ha van még kérdésed, írj bátran :)

thomas 2006.05.01. 20:28:16

A problémám a következő: Kettő email címem van, az egyik egy freestart-os a másik egy freemail.Beállítottam mind a kettöt a levelezési fiokokba. Leis hozza a leveleket mindegyikről.Idáig rendbe is van, de akaármelyikre válaszolok nem halylandó elvinni.Beteszi a postázandóba és onnan nem küldi el.
Már mindenféle állítgatást probáltam a fiokok szerkesztésében de nem jön össze, már kezdem feladni.

Segitségeteket előre is köszönöm.
Üdv: Tamás

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.05.01. 21:08:01

Először is nézd meg, hogy az smtp beállítások jók-e. Ha igen, akkor nézd meg, hogy nincs-e bekapcsolva a "Várakozó levelek" a fiók beállítások "Kimenő" fülében. Ha ezek után sem jó, akkor írd meg, hogy pontosan mi a hiba. Hibaablakot is kapsz? Mi történik, ha megnyomod a küldés/fogadás gombot?

thomas 2006.05.09. 21:31:31

Szevasz Karaj!

Pontosan nemtudom hogy mik a beállítások, de amit ad eredetileg azt hagyom.

Ami a következő:Kiszolgáló: mail.freestart.hu
Kiszolgálóport: 25
Hitelesítés: nincs
Hibaüzenet: Fogadó hiba [550-Level kuldeshez hasznalja az smtp.freestart.hu kiszolgalot!550 mail from 212.24.173.92 rejected: administrative prohibition (host is blacklisted)]
Ha a kiszolgálót átállítom: smtp.freestat.hu-ra akkor a hibaüzenet a következő:Az SMTP szolgáltatás nem elérhető [421 Cannot connect to SMTP server 213.197.64.6 (213.197.64.6:25), connect error 10054]

Hát valami ilyeneket ir ki.
A várakozó levelek nincs kipipálva.
Minden elküldött levél benn marad apostázandóba.

Kőszi : Tamás

jeti 2006.05.10. 13:41:17

Szia Karaj!

Az aspell használata közben (Helyesírás-ellenőrzése gomb) a következő üzenetet kapom: „Ismeretlen hiba!”. Ezen kívül semmi más sincs. Csak a bezárás gombot választhatom. A párbeszéd ablaknak még címe sincs. Mit jelent ez?
Köszönöm a tippet, így tényleg 150%-osan jelenít meg a „gyerek ablakokat”, csak mindig be kell állítani a leveleknél, hogy 150%-os legyen. Nem lehetne ezt is automatikusan beállítani? Pl.: Ha 150%-ot választom a beállításoknál, akkor minden (böngésző ablak, levelek, letöltés, stb.) legyen 150%.
Múltkor említetted, hogy megnézed, hogy lehet-e alapértelmezett fiókot beállítani. A legutóbb felvett fiókot használja így? Ez teljesen megbízhatóan működik.

Előre is köszönöm a válaszokat.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.05.10. 13:46:19

thomas: próbáld meg a hitelesítést automatikusra, vagy ha az nem megy, akkor egyszerű szövegre állítani. A jó SMTP kiszolgáló szerintem az smtp.freemail.hu

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.05.10. 13:58:52

jeti: az Aspell önmagában nem tud semmit, ilyenkor adja az Opera ezt a hibát (elismerem nem túl szerencsés az elnevezés). Valószínűleg nem tettél fel szótárat az Aspellhez. Ez igazából egy unixos program, ezért ilyen nyakatekert. A magyar szótárat még mindig nem sikerült kihámozni, de azért próbálkozok. Egyéb nyelveket itt találsz:
aspell.net/win32/

A nagyításra nem találtam megoldást, és sajnos alapértelmezett fiók sincs. Mindkét esetre panaszkodtak már mások is a fórumon.

Petya · http://petyafoto.gportal.hu 2006.06.25. 19:44:28

Sziasztok!
Következő a gondom, tegnapelött fölraktam a béta helyett a végleges Opera9-est.
Az előzőt mielött leszedtem volna, mindent átbogarásztam, de sehol nem találtam olyan funkciót, amellyel a levelezési fiókokat kiexportálhattam volna.
Lementettem a mail foldert ahogy fentebb tanácsolták, mindenem megvolt miután bemásoltam, csupán a levelezési fiólkjaim tűntek el.
Ez akkor is gáz lenne mindíg beírkálni, pl ha újratelepítem a winfost. :((
Nem vagyok egy PC guru, de az itt olvasottak alpján egészen kitűnően eligazodtam eddig, csupán ez a kérdés maradt megválaszolatlan elöttem.
A segítséget előre is köszönöm!

aattis 2006.11.10. 09:53:11

Szia, nekem még mindig a leveleim exportálása/importálása a gondom. Újra telepíteném a gépemet, a leveleimet az ujonnan telepített Oprában is látni szeretném. Márciusban írtad Chrisnek, hogy lehet .mbs fájlt készíteni, de nekem jobb klikkre nem ajánl exportálást. A Mail és a Profile könyvtár egyszerű átmásolása minden levelet és beállítást átvisz? Köszi.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.11.10. 10:44:47

Igen, egyszerűen másold át a mail és profile könyvtárat. Ha az új helyen teljesen azonos az útvonal, akkor semmi gondod nincs, egyébként át kell írni a megfelelő útvonalak minden fájlban, ahol hivatkozik rá. Az exportálás bonyolultabb, mert csak azokat exportálja, amik látszanak, ezért előtte mindent be kell kapcsolni.

Azoli 2006.11.20. 14:40:08

Nekem a csatolt állományoknál 9.02-nél

Ugy vettem észre hogy az ékezetes mellékletű pl üzenet.doc átküldte ugyan de,átnevezte nevtelen.doc -ra (freemailre küldtem)ugyan ez volt a thunderbirdel 1.5.08-assal

Hogy küldi a mellékleteket UTF8 vagy valami más lehet mert valamelyik klevelező szervernél ez gond lehet !?

opera10 · http://www.my.opera.com/Lali19871014 2006.11.20. 19:27:13

ööö, ja az ékezeteket a szerverek nemhiszem, hogy szeretik...tudod a net alapjába véve angol..De télleg érdekes, hogy átnevezi...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.11.20. 23:49:17

"Az Opera nézeteinek működését különböző színű szemüvegek használatával képzelheted el. Ha felteszed a zöld szemüveget, akkor csak a zöld színeket és árnyaltokat látod, pedig a többi szín továbbra is ott van."
Hát ez pont nem így van :).

Lehet, hogy lassan meg kellene írni a folytatást? (vagy ezt részletesebben)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.11.21. 07:27:43

Miért ne lenne így? :)
Igen, kellene már folytatás szerintem is.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.11.21. 09:55:54

Próbáld ki :). A zöld ojjektumok "beleolvadnak" a zöld szemüvegbe. Ellenben egy piros valami elüt tőle, ergo látni fogod (igaz, nem pirosnak).

tomsolo 2007.01.29. 18:00:58

Akinek kell a maygar helyesírás ellenőrző:

www.3276.hu/node/13

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.29. 19:04:32

Tök jó lenne..kár, hogy nekem nem müködik, lehet, hogy az a baj, h nekem a windows2 mappában van a windows és az all users helyett All Users.WINDOWS2 van nekem és emiatt nem jók a fájlelérési utvonalak?

tomsolo 2007.01.29. 22:16:25

Szia, megy az csak annyira siettem hogy elírtam "ott" pár dolgot - rossz aspell telepítőt adtam meg illetve nem volt jó a rar-ba a könyvtár szerkezet - ezt most javítottam, próbáld ki újra.

Az hogy neked windows2 könyvtárad van nem számít, a lényeg az hogy a c: meghajtón legyenek a dolgaid.

Ha esetlegesen mégis útvonal gondok vannak - elég a reg fájlban javítani.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.29. 22:55:29

Kösziii, a reg fájlt át kellett irni, se most már müködik, kár, hogy elég sok procit eszik, neked is?

tomsolo 2007.01.29. 23:24:04

Hát ne megy gyors, de működik :). Ha nem kell az angol azt uninstalálhatod akkor - elvbe - gyorsabban jön be.

opera10 · http://bartosslajos.atw.hu 2007.01.29. 23:46:00

jaja már megvan, meg a németet is kiszedtem, azt is felraktam

Tamás 2007.05.02. 12:49:33

"A zöld ojjektumok "beleolvadnak" a zöld szemüvegbe. Ellenben egy piros valami elüt tőle, ergo látni fogod (igaz, nem pirosnak)."

Attól függ, mit nevezünk zöld szemüvegnek: "zöldet látó szemüveget" vagy "zöld lencséjű szemüveget". :)

Az EREDETI 2007.09.29. 12:46:55

Citromailnál miért jön be 5 percenként hogy nem tud bejelentkezni mikor sikeresen letöltött minden levelet?

opera11 · http://www.opera.extra.hu/ 2007.09.29. 13:05:24

A levelező fiókodban nincs bállítva, hogy 5 percenként ellenőrizze? Régebben nekem is volt hasonló az index.hu-s levelező accontommal. Valószínűleg az a baj, hogy a szerver nemenged 5 percenként ellenőrizni, gondolom a túlterheléstől fél. Próbáld a levelezőnél: Bejövő/Új levelek ellenőrzéséhez mondjuk 15, vagy 30 percet írni. VAgy kérdezd meg a citromosoknál, hogy milyen időt állíts be, ők tudni fogják.

Az EREDETI 2007.09.29. 13:08:22

de be volt állítva, csak nem gondoltam hogy ez gond lehet nekik, megpróbálok nagyobb időközt állítani.Köszi a gyors választ!

Az EREDETI 2007.10.01. 19:23:19

nem jött össze, most fél óránként jön be a hibaüzenet.

Lali_ 2007.10.01. 20:28:13

Akkor lehet, hogy az aut. frissitést ki kell kapcsolni...Ha manuálisan nyomogatod, pl kétóránként, akkor is küld hibaüzit? (Egyébként a 9.5-ben úgy néz ki, hogy már nem lesz ilyen hibakonzol :) )
Nekem a freemailes cuccok is átvannak irányítva a gmail es fiókomrara(így legalább dupla spam szűrés van :) ) Az tuti megoldaná...)Ha lehet ilyet csinálni a citrommailben..

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.01. 20:47:50

És ha kézzel frissítesz, akkor is jön a hibajelzés? Pontosan mi a hibaüzenet?

Az EREDETI 2007.10.01. 21:54:34

Most nemtudom mivan. A beállítások maradtak ugyan azok nem nyúltam semmihez és nem akarja lekérni az üzeneteimet se. hibaüzenet: -ERR can't login (kilyön egy kis ablak és kéri a jelszót) beírom, mejd ismét bejön ez a kisablak ugyan ezzel plusz egy cannot relogin so frequently. és most ez 15 percenként. Írtam is a citromailnek, hogy ez a helyzet, a beállítás az oldalon leírtak szerint. Nemértem ez, hogy lehet, ha nem nyúlok a beállításhoz, nem változtatok semmit akkor miért nem kéri le?(de ez a citromail hibája lesz nem az operáé)

Az EREDETI 2007.10.03. 17:12:20

Úgytűnik lekéri a leveleimet, de elküldeni nem akarja, pedig a kimenő is ugyanúgy be van állítva, ha nyomok egy küldés fogadást, akkor megintcsak nemtud kapcsolódni ( valószínűleg a 15perces korlátozás miatt)

opera11 · http://www.opera.extra.hu/ 2007.10.04. 21:16:42

Hátha 15 perces korlátozás van náluk és elöbb lekéred a leveleket, aztán akarsz választ írni, akkor a korlátozás miatt nem enged kapcsolódni...
Ha ip alapján tilt(de nemnagyon hiszem), akkor egy kapcsolat lebontás, újrakapcsolódás segíthet.
2007-ben azért ez már egy kicsit gáz....

Az EREDETI 2007.10.05. 17:54:58

3 napja az elküldöttek között van az elküldendő levél, nem kéne magától elküldenie? (nem nyomkodom a küldés/fogadást)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.05. 18:03:48

Az Elküldött nézetben az van, amit már sikeresen elküldött, a Postázandóban vannak azok, amiket nem tudott elküldeni, vagy várakoznak.

Az EREDETI 2007.10.05. 18:44:49

igen persze, összekevertem, bocs, szóval a postázandóban van 3 napja....

Az EREDETI 2007.10.05. 18:56:59

igen! eltévesztettem, a postázandóban van 3 napja...

Az EREDETI 2007.10.05. 18:57:41

meg nem láttam hogy elküldte, bocs :)

Az EREDETI 2007.10.07. 22:33:08

vagyis a kommentet nem láttam, ezért írtam kétszer, de a gond azóta sem oldódott meg. Ugyanúgy ottvan a postázandóban a levél

Az EREDETI 2007.10.10. 17:48:31

Na nem nyugodtam(azaz véletlenül rájöttem a megoldásra) A kimenőhöz nem a citromail pop3 szervere, hanem az invitelem smtp szervere, felhasználója és jelszava kellett, most elküldi. :)

MosoMasa 2007.10.22. 12:13:06

Helló! Sajnos nem olvastam végig az összes kommentet, de azthiszem megkérdezhetem: aza bajom az Opera levelezőjével, hogy csinál egy csomó nézetet, hogy aktív felhasználó, meg képek, meg mittomén mi, és automatikusan szétszortírozza a leveleket, ígyaztán lesnnem kell, hogy hová s mit rakott, nehogy valamit ne olvassak el - pedig ez is előfordult már. Nekem elég ha simán az inboxba teszi, meg a leveleimet az elküldöttekbe, a kukát a kukába.... ne figurázzon. Lehet ezen segíteni?
A hordozható Opera az csúcs!!! Belementettem a könyvjelzőket, és mehetek mindenhová.... Nagyon állat!

Penge™ (törölt) 2007.10.22. 12:50:32

Lenyitod a "Minden üzenet" részt és ott lesznek a "hagyományos" nézetek.

MosoMasa 2007.10.22. 15:21:43

Igen ezt értem, de az a gond, hogy nem csak másolatban teszi t ezekre a helyekre, hanem valahogy filzikailag is ott vannak, és az a baj, hogy csak ott. Vagyis hogy érthető legyen: Kapok egy levelet, amiben kép van, na az csak a csatolmányok között van, míg a fogadott tök üres, illetve a többi levél van ott, frissek és nem frissek...

MosoMasa 2007.10.22. 17:33:34

Fenntebb valaki keresi a módját annak, hogy a címlistát tudja importálni más levelezőből. Nos ha nincs direkt mód, akkor egy egyszerű körlevéllel a wordban ez megoldható. Bármely levelezőből kiexportálod a címjegyzéket valamilyen táblázat vagy szöveges formában. Ebből egyszerű copy/paste módszerrel egy excel doksit csinálsz, oszloponként adatokkal (név-egy oszlop, email-egy oszlop, stb)
A worben indítasz egy körlevelet annyi adattal, amennyit kívánsz tárolni (név, email, stb) illetve amennyi oszlopot csináltál a címekből az előbb. Aztán összehangolod a kettőt és mented, majd szépen az egészet átkopizod egy notepadba, mented másként UTF-8 kóddal és lehet importálni (átnevezni valami.adr formára előtte)!
6-8 perc az egész, ha van egy kicsi gyakorlatod, de bármely levelezőben működik. ajánlatos megnézni melyik levelező - jelen esetben az Opera milyen formában menti a címeket, és azt lemásolni!

Valek 2008.06.30. 14:16:55

Sziasztok!
A postázandó mappába került üzeneteim nem akarja elküldeni az Opera 9.5. Találkoztatok már ezzel a gonddal? Mi lehet a baja? Vagy nekem kéne valamit beállítanom? Imap mappákról van szó.
Va

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.06.30. 14:22:22

Valek: az IMAP a bejövő levelekre vonatkozik csak, a kimenő leveleidhez szükséged van egy SMTP szerverre is, ennek semmi köze az IMAP-hez. Az internetszolgáltatód kell biztosítson számodra SMTP szervert.

A jelenlegi SMTP szervert az Eszközök > Levelező fiókok alatt nézheted meg, válaszd ki a fiókot, majd Szerkesztés gomb, majd Kiszolgálók fül alsó része.

Valek 2008.06.30. 15:07:48

Kedves Karaj!
Hm. Ez eddig is be volt állítva. Most beírtam a jelszót is ebbe a párbeszédablakba. Remélem így jó lesz.
Köszönöm!
Va

zsoltzsolt 2008.07.02. 17:15:04

tud valaki segíteni? a hotmail-es fiókomat nem tudom az Operaban beállítani! De utána nézegettem és mintha hotmail-t pop3-mal nem is lehet letöltni?? vagy csak én bénázok? a többi fiókom megy rendesen
köszi

Valent Levente 2008.07.02. 20:46:37

Megpróbálhatod ezt, de úgytűnik az ingyenes hotmail-hez nincs pop3 :(

winportal.net/?id=1130

zsoltzsolt 2008.07.02. 22:19:34

Köszi, akkor jól gondoltam, hogy nem megy az ingyenes hotmaillel.

meneruwa 2008.07.03. 12:37:24

nincs biza fos a hotmail me gbaromsag a ms-től hogy kizárólag csak a livemaillel lehet letölteni jah s ez a liveos postafiokokra is vonatkozik, legalábbis abba nsem találtam pop3-at ahogy a yahoo-t sem értem miért pénzért árulja a pop3 elérhetőséget

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.07.03. 13:24:33

Yahoo-hoz van egy kis programocska, a YahooPops, az teljesen jól leszedi nekem a leveleket.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.07.03. 23:21:43

Azért, mert van olyan ember, aki Yahoo-t és Hotmailt használ a nyilvánvalóan MINDEN tekintetben jobb Gmail helyett. :D És ezen felül van aki még fizet is a prémium hozzáférésért. Ha nem lenne, akkor a Yahoo és a Hotmail "bezárhatná kapuit" és talán megpróbálná überelni valamivel a Google-t és kialakulna egy versenyhelyzet. :)

meneruwa 2008.07.04. 07:41:50

hát ez az hogy nekem is van yahoos cimem de a kinlodások meg ahhhh nem is sorolom, de hogy fizessek azért, hát az kizárt, a live messengert is felraktam de az se nagyon jött be pedig azthittem az outlook-nak lesz egy uj verzioja de egy nagy fenét, semmi eszük sincs ezeknek a fejlesztőknek, legalább a többi postafiok kezelését berakták volna akkor talán - talán - használnám de így...

Misi 2008.08.29. 15:03:24

Nem egésszen értem az Opera levelezőjének a működését. Gmailból IMAP-on keresztül szeretnék levelezni. Nem tudom tud-e valaki abban segíteni, hogy mért van az, hogy a feladó nem látszik egyes levélnél, csak akkor ha rákattintok? Törléskor mi lesz a levéllel? Nem kerül át a Gmail kukába. Hogy kell szakszerűen használni? Segítséget előre is köszönöm!

SPétör 2008.12.07. 17:58:06

Sziasztok!
Tudom, hogy a cikk régi, de nem találtam jobbat, ahol kérdezhetnék a levelező témában:
Hol lehet (ha lehet) átírni, hozzátenni a levelező címkékhez?
Köszönettel:
SPétör

Gabor2000 2009.05.03. 23:21:52

Olyan problémám van, hogy kuka törlés után is visszajönnek a levelek. Gmailt használok, átirányítás után a gmail példányát törlésre állítottam. Szerintem semmi köze hozzá, de ez akkor jelentkezett mikor újratelepítettem a Windowst.
Valaki tud segíteni, hogy ne jöjjön vissza az összes küldött, kapott levél?

awking 2009.05.04. 19:28:10

A Gmailen állítsd be, hogy ne töltse le a korábbi leveleket.

Beállítások / Átirányítás és POP/IMAP fülön
1. Állapot: A POP engedélyezve az összes levélre, amely febr. 6. óta érkezett:
A POP engedélyezése a mostantól érkező levelekre
süti beállítások módosítása