Magyar Opera

Külső RSS olvasó használata Operában

Az Operában van egy beépített RSS olvasó (hírcsatornák), amely valójában a levelező részbe van integrálva, így az RSS bejegyzések úgy jelennek meg, mintha levelek lennének. Ez sokaknak nagyon bejön, másoknak kevésbé. Ha használod az Opera levelezőjét, akkor praktikus, hogy az RSS együtt van a levelekkel, de a kapcsolat sokszor nem egyértelmű közöttük. Ha nem használod a levelezőt, akkor az RSS kissé furcsán hat az üres levelezőrendszerben. A sokak által hiányol mappába rendezés is azért hiányzik, mert az Opera levelezőjében nincsenek mappák, így az RSS rendezéséhez is szűrőket kellene felvenni, ami túl sok macerával jár. A belső RSS olvasóban ráadásul néha összezavarodnak a bejegyzések egy ismert indexelési hiba miatt.

Az Operában nagyobb változás az RSS terén csak a 10-es verzió környékén várható. Ha nem vagy megelégedve az integrált olvasóval, akkor több lehetőséged is van: használhatsz egy online RSS olvasót (pl. Google Reader, NewsGator), vagy egy külső alkalmazást. Az Opera RSS olvasója támogatja az OPML formátumot, így ennek segítségével lehetőség van a hírcsatornák importálására és exportálására is.

Az online RSS olvasók használata triviális, viszont a külső olvasókat nem lehet "csak úgy" egyszerűen használatba venni. Ha ugyanis rákattintasz egy RSS hivatkozásra Operában, akkor alapesetben mindig a belső RSS olvasóval iratkozol fel rá. Ahhoz, hogy egy külső olvasót használhass, az alábbiakban felsorolt lépéseket kell elvégezned.

  • Nyisd meg a Beállítások > Haladó fül alatt a Letöltések részt.

  • Nyomd meg a Hozzáadás gombot.
  • Az új ablakban írd be a MIME típus alá, hogy application/rss+xml.
  • A Fájl kiterjesztések alá írd be, hogy rss,xml

  • Az ablak alján válaszd ki a Megnyitás más alkalmazással pontot, és jelöld be a Webcím közvetlen küldése az alkalmazásnak pontot is.
  • A Tallózás gombbal keresd meg és válaszd ki a külső RSS olvasót, majd OK.

Mivel az RSS-en kívül más formátumok is vannak, a fenti lépéseket érdemes még az alábbi két típusra is elvégezni:

MIME típus: application/atom+xml
Fájl kiterjesztések: atom,xml

MIME típus: application/rdf+xml
Fájl kiterjesztések: rdf,xml

Sajnos ez a módszer nem fog működni abban az esetben, ha a kiszolgáló más MIME típust küld (például egyszerűen text/html). Ugyancsak nem működik akkor, ha a címsorban látható RSS ikonra kattintasz, csak a normál weblap hivatkozásokkal megy.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr4544324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nike · http://usite.hu/oblog/ 2007.03.09. 12:13:06

www.Netvibes.com is nagyon jo rss olvaso, ajanlom.

battisti 2007.03.09. 14:16:12

Engem sosem zavart, hogy nincsenek mappák, mert
1) webmailt hívatok le Operával, ami megmarad ott is, mappákba rendezve
2) a feedek külön-külön is olvashatóak, nem csak ömlesztve, ha nem a Read feedsre klikkelek, hanem az olvasni kívánt csatorna nevére.

A feed sztem arra van, hogy el tudjam dönteni, érdekel-e, és tovább kattintok-e, erre pedig tökéletes a beépített reader is, és még loginolni sem kell sehová. Nekem elég sok hír, miegyéb érkezik így, és az egyetlen hátránya, hogy amikor először elindítom az Operát, egy teljes perc telik el, mire mindent lehív, addig gyakorlatilag nem tudok semmit sem csinálni benne, de mivel ezzel tisztában vagyok, elindítom, megvárom, míg betölti őket, és kész.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.03.09. 14:27:17

Én mostanában főleg Google Readert használok, az Operában csak a legfontosabb feedek maradtak. Nekem is belassult az elején, részben ezért is tértem át, bár nem zavart annyira, mert többnyire reggel elindítom, és este bezárom :) Ettől függetlenül csinálhatnának valamit, hogy ne haljon meg induláskor, ha sok feeded van.

Nemrég azt mondták, hogy az Opera 10 javítani fogja a levelezőben a leggyakrabban jelentkező hibákat, tudtommal ez és az indexelés hibája a leggyakoribb, szóval reménykedjünk :) A leggyakrabban kért funkció a levelezőhöz pedig a HTML szerkesztés, lehet az is lesz.

Penge™ (törölt) 2007.03.14. 23:36:15

Ráadásul ha a levelezőt nem aktiválod, akkor elég nehézkes is a használata, főleg teljes képernyős böngészés közben.

Lali_ 2007.03.15. 16:14:55

eljes képernyős böngészés közben mindennek a kezelése körülményes:)

Penge™ (törölt) 2007.05.05. 14:29:35

A Google Reader feliratkozást is lehet egyszerűsíteni.
Például készítesz egy keresőt, amiben ezt adod meg címnek:
www.google.com/ig/add?feedurl=%s majd megadod hozzá pl az "r" kulcsszót és csak annyit kell tenned, hogy az oldalon jobbkatt Hivatkozás címének másolása, utána beírod a címsorba: r majd nyomsz egy Ctrl+B-t. Ha nem szöveges linkként van, hanem a full webcím, akkor csak kijelölöd és rákeresel az adott keresővel.

Penge™ (törölt) 2007.08.06. 12:15:41

A belső RSS olvasónál nem lehet megoldani, hogy az alapértelmezett frissítési gyakoriság, amikor feliratkozok egy csatornára ne 3 óra legyen, hanem amit én megadok?
süti beállítások módosítása