Magyar Opera

Megjelent az Opera 9.02

Az utóbbi napokban felélénkült a Desktop Team blogja, ami sejtetni engedte, hogy küszöbön áll a 9.02-es verzió hivatalos megjelenése. A várakozásnak megfelelően, a mai napon az Opera a nagyközönség számára is elérhetővé tette az új változatot. Ez a verzió megegyezik a legutóbbi, RC2-es változattal (b8585).

Az Opera frissített honlapján olvasható a 9.01 óta bekövetkezett fontosabb változások listája (teljes Windows, Linux és Mac lista):

  • az Ablakok panelen javítva lett a gyorskereső mező
  • kijavításra került a magas processzorhasználat nagy levelek letöltése közben
  • a könyvjelzők és a partnerek tulajdonságai már elérhetőek egy könyvjelző vagy partner törlése után is
  • a csatolmányként kapott képek már lementhetők a környezeti menüből
  • javított biztonsági hiba az OpenSSL-el kapcsolatban (részletek)
  • megnövelt stabilitás (például my.yahoo.com oldal esetében)
  • a Node.selectNodes, a Node.selectSingleNode és a Attr.text funkciók támogatása
  • csak olvasható fájlok csatolmányként küldése kijavítva
  • támogatás a Windows Media Center Edition távirányítójához

A fent említett, biztonsággal és stabilitással kapcsolatos javítások miatt az Opera 9.02 ajánlott frissítés, ezért mindenkinek javaslom a telepítését.

Kapcsolódó linkek:

Opera 9.02 RC2

Az Opera igen érdekesen kezeli a heti előzeteseket, hiszen ma délután már fel is került a Desktop Team blogra az Opera 9.02 következő előzetese, ezen a héten már a második. Az új verzió egyetlen egy hibát javított tegnap óta, az inline tartalmak betöltésével kapcsolatban.

Letöltés

Opera fogások, nem csak haladóknak

Ha megkérdezel egy Opera felhasználót, aki már régebb óta használja a böngészőjét, hogy miért szereti az Operát, a válaszok között biztos ott lesznek a következő érvek: nagyon gyors; könnyen testre szabható; minden benne van, ami kell. Ez utóbbi nem is fejezi ki eléggé, hogy mire gondol az illető, ugyanis a hasznos, és már-már alapvető funkciókon kívül számtalan olyan finomsággal találkozhatunk, ami csak az Opera sajátja, vagy így, ebben a formában csak az Operában található meg.

A továbbiakban bemutatok néhány ilyen hasznos funkciót és érdekességet. Egyik-másik bizonyára ismerős lesz, de remélem néhány újdonságra is fény derül. Egy-két helyen szeretnék rámutatni arra is, hogyan használhatjuk ki hatékonyabban a már ismert funkciókat. A lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült.

Tovább...

Opera 9.02 RC1

Pénteken ugyan elmaradt a szokásos előzetes verzió (helyette az egyik fejlesztő búcsúlevelét olvashattuk), de ma már pótolták ezt a hiányosságot. Az új verzió egy Release Candidate, ami azt jelenti, hogy ha nem találnak benne több komolyabb hibát, akkor ez lesz a végleges 9.02-es verzió. A fejlesztők külön kiemelték, hogy az olyan hibákat, amelyek a régebbi verziókban még nem jelentkeztek, feltétlenül jelezzük a hozzászólásokban [regression] jelöléssel.

Az új előzetes máris javítja a mai napon a Secunia oldalán publikált biztonsági hibát, amely az Operán kívül több nagyobb böngészőt is érintett. A hiba az OpenSSL protokoll kezelésével kapcsolatos.

A fontosabb változások a legutóbbi előzeteshez képest a következők:

  • a live.com oldala újra működik
  • újra megjelenik egy hírcsatonánál a feliratkozást megerősítő ablak
  • a könyvjelzők beállításai újra elérhetőek
  • újra működik a helyesírás-ellenőrző a Gmail-ben
  • A Yahoo Mail beta mostantól jobban működik
  • javították a YouTube videók megjelenését
  • selectNodes és selectSingleNode támogatása
  • működik a másolás és beillesztés Gmail alatt (Unix)
  • Működik a Shubert's PDF beépülő (Mac)

Letöltés

Jelszavak visszafejtése könnyedén

Az Operában jelenleg több módszer is létezik az elmentett jelszavak visszafejtésére, de eddig a legelegánsabb és legegyszerűbb megoldást kétségtelenül az Opera Password Recovery nevű alkalmazás nyújtja. A program könnyedén visszafejti az összes elmentett Mágus jelszót, a levelező fiókok jelszavait, valamint kezeli a mester jelszót is, ha az be van állítva. Egyetlen szépséghibája, hogy nem ingyenes: a teljes értékű verzió 27 dollárba (kb. 5800 forintba) kerül, ami nem éppen baráti ár egy viszonylag egyszerű programért.

A teljes értékű változatban viszont néhány kattintás után már meg is szerezhető az Operában lementett összes jelszó listája, bejelentkezési névvel együtt. Természetesen a mester jelszó használatakor ez a program sem képes kikódolni a jelszavakat, csak a jelszó megadása után. A jelszavak listáját később szöveges, html vagy excel formában exportálhatjuk.

Az ingyenes próbaváltozat sajnos már kevésbé megnyerő: bár ez is kilistázza az összes Mágus bejelentkezést, viszont csak a 3 karakternél rövidebb jelszavakat jeleníti meg, a többi rejtve marad.

A programhoz már elérhető a magyar fordítás is, ezt az induló oldalon lehet letölteni az Interface language alatt a Download from Internet ponttal. A fordítás elkészítéséért egy ingyen licenc jár, és a cég többi programjához (amelyek Internet Explorer, Outlook, Firefox, Eudora, TheBat jelszavakat kódolnak ki) még nem készült magyar fordítás.

süti beállítások módosítása