Magyar Opera

Jelszavak visszafejtése

dats: Meg tudja valaki mondani hogyan lehet elővarázsolni a tárolt jelszót. A jelszót elfelejtettem, s csak az itthoni gépről tudok bejelentkezni.
Mágus

Több gép vagy böngésző használata esetén ütközhetsz leggyakrabban ebbe a problémába. Az Operával megjegyeztetsz egy jelszót, így pillanatok alatt be lehet lépni egy weboldalra, viszont ugyancsak pillanatok alatt el is lehet felejteni az oldalhoz tartozó jelszót, mivel soha nem kell újra beírni. Ilyen esetekben az egyik lehetőség, hogy az adott oldalon megváltoztatod a jelszót, vagy kérsz egy jelszóemlékeztetőt.

Ha ezekre nincs mód, akkor használhatsz egy bookmarletet a jelszó visszafejtésére. Az Opera Wiki Bookmarkletek oldalán keresd meg a view passwords nevű gombot, és húzd rá az egyik eszköztárra. Ezután lépj be az adott oldalra a szokásos módon a Mágussal. Gyorsan nyomd meg a Leállítás gombot, hogy az oldal ne lépjen tovább. Ha még mindig látható a csillagokkal beírt jelszó, akkor nyomd meg a bookmarklethez tartozó gombot: ez egy új ablakban kiírja az adott oldalon beírt jelszavakat.

A fenti módszer után elgondolkodhatsz azon, hogy mennyire biztonságos megjegyeztetni Operával a jelszavakat, hiszen így bárki visszafejtheti. Ez azonban így nem teljesen igaz. Egyrészt, ha a fenti módszer nem is működne, akkor is a potenciális jelszótolvajnak hozzáférése kell legyen a géphez, így a Mágussal amúgy is be tud lépni az oldalra (bár a jelszót nem tudná visszafejteni). Másrészt a fenti bookmarklet nem csak Operában működik, hanem elvileg bármilyen más böngészőben is.

Az Opera a fenti problémát a mesterjelszó használatával oldja meg. Ha azt szeretnéd, hogy idegen személy ne férhessen hozzá a lementett jelszavaidhoz, akkor adj meg egy mesterjelszót a Beállítások > Haladó > Biztonság alatt. A mesterjelszó használatával a Mágust csak akkor tudod használni, ha előtte megadod ezt a biztonsági jelszót. Így a jelszavaid védve vannak mások előtt, mégis használhatod a Mágust. Ha valaki leül a géped elé, használhatja az Operát, de nem tud a Mágussal belépni az oldalakra, így értelemszerűen a jelszavakat sem tudja többé visszafejteni. Te viszont a mesterjelszó megadása után továbbra is használhatod a fenti bookmarkletet a jelszavak visszafejtéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr74740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

niederl 2006.03.10. 14:02:43

A PowerButtons oldalon(nontroppo.org/wiki/PowerButtons) van automata megoldás is (csak egy gombot kell megnyomni), illetve aki az összes jelszót akarja visszafejteni, annak ajánlom az Unwand nevű progit (www.reteam.org/blog/archives/00000012.htm itt bővebb infó, www.speedman.sk/17operawanddatenglish/ itt pedig maga a program.) Persze ez ellen is véd a Master Password.

nagy.gabor 2006.03.22. 08:25:49

Sajnos a speedman féle megoldás nem fejt vissza mindent. Nekem pl. a gmail-es jelszavakat nem adta vissza.

mzoli 2006.03.22. 08:58:28

Nekem működik:
www.google.com/accounts/Login
null
Email
......... (itt a felhasználó nevem van)
Passwd
......... (itt meg a jelszó)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.03.22. 10:34:35

Igen, ezen az oldalon nekem is visszafejtette a gmail-es logint.

Penge · http://pengemester.try.hu 2006.07.13. 09:30:52

Mennyivel egyszerűbb lenne a beépített "Jelszavak megjelenítése" gomb a mágusnál, mint a Firefoxban. :)

bookmyface · http://hackerkepzes.hu/blog/ 2012.08.20. 18:19:53

lol, néha én is küzdök vele egy csomót, mivel már egy éve megjegyezte a böngésző... :D
süti beállítások módosítása