Magyar Opera

Opera fogások, nem csak haladóknak

Ha megkérdezel egy Opera felhasználót, aki már régebb óta használja a böngészőjét, hogy miért szereti az Operát, a válaszok között biztos ott lesznek a következő érvek: nagyon gyors; könnyen testre szabható; minden benne van, ami kell. Ez utóbbi nem is fejezi ki eléggé, hogy mire gondol az illető, ugyanis a hasznos, és már-már alapvető funkciókon kívül számtalan olyan finomsággal találkozhatunk, ami csak az Opera sajátja, vagy így, ebben a formában csak az Operában található meg.

A továbbiakban bemutatok néhány ilyen hasznos funkciót és érdekességet. Egyik-másik bizonyára ismerős lesz, de remélem néhány újdonságra is fény derül. Egy-két helyen szeretnék rámutatni arra is, hogyan használhatjuk ki hatékonyabban a már ismert funkciókat. A lista természetesen a teljesség igénye nélkül készült.

Funkcióbillentyűk

Általam kissé méltatlanul hanyagolt funkciók, amiknek azonban jó hasznát vehetjük:

  • F1 - Opera online súgója
  • F2 - URL megadása
  • F3 - keresés az oldalon belül
  • F4 - oldalsó panel ki/be kapcsolgatása
  • F5 - oldal újratöltése
  • F8 - az URL mezőre teszi a fókuszt
  • F11 - teljes képernyős módra váltás
  • F12 - gyors beállítások megnyitása (pl. engedélyezhetjük/tilthatjuk a beépülőket)

Szinte mindegyik funkciógombot kombinálhatjuk az Alt és Ctrl gombok valamelyikével, hogy új funkciókat kaphassunk. Ezeket, és a rengeteg billentyűzet-kombinációt (az Opera szinte teljes egészében vezérelhető egér nélkül, csupán billentyűzetről!) a Ctrl + F12 -> Haladó -> Billentyűparancsok -> Szerkesztés részen lehet megnézni és módosítani.

További hasznos billentyű-parancsokat az Opera online súgójában találhatsz.

Kereső funkciók

Keresni jó. Pláne Operában, mert szinte mindenre rákereshetünk benne. Haladjunk sorjában:

  • Oldalon belüli keresés: tipikus, mindennapi feladat. A hagyományos keresőt az F3, vagy a Ctrl + F megnyomásával hozhatjuk elő. Ekkor megkeresi a beírt szó legközelebbi előfordulását.
  • Gyorskeresés az oldalon: Firefox felhasználók tipikusan hiányolni szokták az Operából, pedig már akkor benne volt, amikor a Firefox még nem is létezett. Arról a funkcióról van szó, ami Firefoxban a Ctrl + F megnyomásakor jön elő. A felbukkanó keresőablakban gépelve a találatok azonnal ki lesznek emelve, és az oldal a legelsőre ugrik. Ezt a funkciót az Opera a . (pont) gomb megnyomásakor nyújtja. Ekkor a bal alsó sarokban egy időre megjelenik a kereső "ablak". Inaktivitás esetén idővel eltűnik. A , (vessző) gomb használatával ugyanezt a keresést érjük el, de ebben az esetben ez csak a linkekre korlátozódik! Az első után az F3 nyomogatásával léphetünk tovább a következő találatra.
  • Gyorskeresés a paneleken: Az Opera nagy durranása. Segítségünkre van a leveleknél, hírcsatornáknál, könyvjelzőknél, webeszközöknél, linkeknél (lásd később), előzményeknél, partnereknél, azaz szinte mindenhol. Hasznosságára jellemző, hogy a könyvjelzőim csak a rend kedvéért vannak mappákba rendezve. Ha szükségem van valamelyikre, akkor szinte mindig a gyorskeresőt használom. Leveleknél hasonló a helyzet. Ráadásul több, mint 60 ezer hírrel és levéllel is kielégítő a sebessége!
  • Keresőmotorok: Bizonyára mindenki ismeri az URL sáv melletti keresőablakot, ahol többnyire a Google keresőjével kereshetünk. Az Opera már régóta feleslegessé tette ezt a mezőt, lévén az URL sávba írt kulcsszavak alapján is lehet keresni. A legújabb verzió nagy előnye, hogy a már régóta meglevő funkció rendkívül egyszerűen újabb keresőelemekkel bővíthető. Jobb egérgombbal kattintás a menteni kívánt keresőmezőben, kulcsszó (általában 1-2 betű) megadása, és kész! Egyszerűbb nem is lehetne. Ha a megfelelő kereső kulcsszavát követően beírjuk a keresendő szót, máris sikeres keresést indítottunk anélkül, hogy az URL sávot egy keresőmező kedvéért elhagytuk volna. Ez azért előny, mert új ablak nyitásakor a kurzor, és a fókusz automatikusan az URL sávba kerül, így a keresés rendkívül gyorsan elindítható. Például, ha az "autó" szóra szeretnénk rákeresni a Google-n, akkor csak annyit kell írni a címsávba: "g autó". Létezik egy alapértelmezett kereső, ez általában a Google, de meg tudjuk változtatni. Bármit kezdünk el gépelni a címsávba, megjelenik egy legördülő találati lista, ami az addig beírtak alapján a korábbi címeket ajánlja fel. A legalsó pont viszont mindig az alapértelmezett keresővel való keresés. Ezen felül egy honlapon tetszőleges szöveget kijelölve a környezeti menü segítségével tetszőleges keresőmotorral rákereshetünk arra. Ha egy szót kettős kattintással kijelölünk, automatikusan felugrik egy menü, amiben szintén rákerestethetünk az adott szóra.

Füles böngészés

Ez az a funkció, ami az IE7 megjelenésével végleg az alapkövetelmények kategóriájába került. Az Opera volt az első nagyobb böngésző, ami füles böngészést tett lehetővé, ennek megfelelően számos olyan hasznos lehetőséget találunk benne, ami megkönnyíti a használatát.

  • Fülek áthelyezése: A füleket "megragadva" tetszőleges sorrendbe mozgathatjuk őket. Ezáltal összefoghatjuk a logikailag egybe tartozókat, vagy "félrehúzhatunk" egy fontos fület, ezáltal mindig pontosan tudjuk róla, hogy a legszélső fül az, és könnyebben visszaválthatunk rá.
  • Fülek zárolása: Olykor megesik, hogy egy fontosabb oldalt véletlenül bezárunk a sok lap közti kavarodásban. Ezt elkerülhetjük, ha a jobb egérgombbal az adott fülre kattintunk, és a környezeti menüben bejelöljük a Fül lezárása opciót. Ekkor - a funkció kikapcsolásáig - nem tudjuk bezárni az adott fület.
  • "Kuka": Alapértelmezett felhasználói felület esetén a fülek sávjában, jobb oldalon találjuk a "kukát". Ha már megtörtént a baj, és bezártunk egy fület, amit nem szerettünk volna (vagy bezártuk, mielőtt rájöttünk volna, hogy mégiscsak kellene), innen még megmenthetjük. A dologban az a legszebb, hogy a "visszanyert" oldal visszanyeri az előzményeit, és a pozícióját is, azaz teljes mértékben visszakerülünk a bezárás előtt állapotba! Innen nyithatjuk meg a letiltott, de nekünk mégiscsak kellő felugró ablakokat (popup-okat) is.
  • Böngészési folyamatok: Sokan használják a webet kutatásra. Ennek végeztével általában számos, a témához valamilyen módon kapcsolódó lap marad nyitva. Mivel ezt az eredményt általában fáradtságos, esetenként több órás kutatómunkával érjük el, adódik a szándék ennek az elmentésére. Operában ennek semmi akadálya. A megnyitott füleket, és azok pozícióját (oldalon belül is!) elmenthetjük A Fájl -> Böngészési folyamatok -> Aktív folyamat mentése... menüpontok segítségével. Azt is beállíthatjuk, hogy az Opera minden indításkor egy adott elmentett folyamatot töltsön be.
  • Több fül zárása: Két funkció teszi lehetővé, hogy egyszerre több fület is bezárhassunk. Ezeket az egér jobb gombjával a fülekre kattintva érhetjük el. A neveik önmagukért beszélnek. Az egyikkel minden fület egyszerre zárhatunk be, a másikkal az éppen aktív fül (tehát nem az, amelyiken kattintottunk!) nyitva marad.
  • Oldalak rendezése: Az egyik fülön jobb egérgombbal kattintva az előugró menü Rendezés pontjában lehetőségünk van megváltoztatni a lapok megszokott elrendezését. Ilyen módon megoldható, hogy a lapok egymás mellett, vagy egymás alatt helyezkedjenek el. Ez értelemszerűen inkább csak 2-3 nyitott lap esetén hasznos. Az sem árt persze, ha van egy széles képernyős, nagy felbontású monitorunk...

Sebességélmény

"The Fastest Browser on Earth!" ("A világ leggyorsabb böngészője!"). Az Opera egyik legismertebb jelmondata. Igazságtartalmán lehet vitatkozni, de az tény, hogy az Opera nagyon gyors. Ezen nem csak azt értem, hogy a Presto rendező motor (=layout engine) gyorsan végzi a dolgát, és a honlapokat is gyorsan letölti, hanem azt is, hogy olyan ügyes megoldásokat építettek bele, amelyek a kezelés egyszerűsítésével képesek a böngészés sebességét gyorsítani.

  • "Paste&Go": azaz Beillesztés és ugrás. Az alapelv nagyon egyszerű. Ha a vágólapra másoltuk az URL-t, amit meg akarunk nyitni, egyszerűen kattintsunk a címsávra a jobb egérgombbal és válasszuk a Beillesztés és ugrás menüpontot. Ennek hatására a cím bemásolódik a címsávba, és az Opera az Enter-t is megnyomja helyettünk.
  • Szavak kijelölése: ha kettőt kattintunk a honlap egy szaván, akkor az Opera az egész szót kijelöli, és mindjárt felugrik egy menü, amiben a szóhoz kapcsolódó funkciók érhetők el.
  • Ugrás az URL-re: ha kijelölünk egy URL-t, nem kell bemásolnunk a címsorba, hanem ezt a menüpontot választva mindjárt megnyithatjuk azt. Beállítástól függ, hogy új ablakban, vagy ugyanabban nyitja-e meg.
  • Frissítés gyakorisága: az Opera finomságok egyike. Tetszőleges honlapnál beállíthatjuk, hogy az Opera periodikusan frissítse a lapot. Ehhez csak a környezeti menüt kell előhozni. Alapértelmezésben percenként frissít, de ez átállítható. Ha más értéket adunk meg, akkor nem kell külön engedélyeznünk a periodikus frissítést, mivel az automatikusan bekapcsolódik.
  • Vissza és előre gombok: Egy böngészés során nagyon gyakran vissza szeretnénk lépni az előző oldalra, vagy éppen ellenkezőleg, a visszalépés után újra előre. Ezek a funkciógombok minden mai böngésző szerves részét képezik. Általában lehetőség van arra, hogy ne az előző, hanem mondjuk a hárommal korábbi lapra léphessünk vissza. Ezt a funkciót a böngészőkben általában egy nyíl által jelzett legördülő menü szolgáltatja, a vissza gomb közvetlen közelében. Egyesek hiányolják ezt képességet az Operából, noha benne van. Egyszerűen hosszan kell nyomni az előre, vagy a vissza gombot, aminek hatására megjelenik a lista. Ide kívánkozik még, hogy az új verzióban megváltoztatták az előre-hátra lépés módját. Régen a váltás azonnali volt, mivel az Opera a gyorsítótárból töltötte vissza a régi a lapot. Ez azzal járt, hogy nem a lap legfrissebb verzióját láthattad, ami egyes szkriptek esetén gondot okozhatott. Ezért az új változatban már újratölti az előző oldalt, ha szükséges. Ez viszont lassítja a böngészést. A korábbi módszer azonban egy érték 3-asba állításával visszaállítható.
  • Gyors előre és gyors vissza: Az Opera újítása a két, kettős nyíllal ábrázolt gomb. A gyors vissza nem egy oldalt, hanem az alap domain-ig ugrik vissza. Például egy hírportálon böngészve a cikkek között, a gomb megnyomásával a főoldalra juthatunk vissza. Szerintem sokkal érdekesebb ugyanakkor a gyors előre gomb. Ez azt a célt szolgálja, hogy a böngésző által "megbecsült" következő oldalra ugorjon. Ez általában akkor használható, ha egy cikk több oldalból áll. Ebben az esetben ugyanis nem kell megkeresnünk a következő oldalra mutató hivatkozást, az Opera automatikusan odaugrik. Sajnos a funkció nem támogat minden oldalt, de helyenként kitűnően használható.
  • Gyors letöltés: az Operában megadhatunk egy letöltési mappát. Ha ezután linkeken, vagy képeken jobb egérgombbal kattintunk, kiválaszthatjuk a Mentés a letöltések mappába menüpontot. Ennek hatására a letöltés azonnal megkezdődik. Ha pedig van egy internetes fájlra mutató linkünk a vágólapon, elég megnyitni a Letöltések panelt, és a Gyors letöltés mezőbe beilleszteni (természeten Letöltés és ugrással) a letöltés elkezdéséhez.
  • Jegyzetek: remek funkció! Gyorsan készíthetünk jegyzeteket, amiket az Opera automatikusan elment. Ezeket két kattintással (kattintás az egér jobb gombjával a jegyzeten, majd Küldés levélben) elküldhetjük e-mail formájában. Honlapokon kijelölt szövegek is egy mozdulattal jegyzetbe menthetők. Sőt, kettőt kattintva az ilyen jegyzetre arra az oldalra ugorhatunk, amelyikről a jegyzetet lementettük. A jegyzeteket könnyedén beszúrhatjuk a szövegmezőkbe is.
  • Azonosítók: partnerek és könyvjelzők esetén lehetőségünk van arra, hogy hozzájuk azonosítókat (nick-eket) rendeljünk. Ennek az áldásos hatásait csak az utóbbi időben fedeztem fel, de azóta az egyik kedvenc funkcióm. Miről is van szó? Mentsünk el egy szívünknek kedves honlapot könyvjelzőként. Legyen mondjuk ez a Magyar Opera honlapja. Írjuk be az azonosító rovatba néhány betűt, amit könnyen megjegyzünk, és a honlaphoz tudunk kötni. Jelen esetben mondjuk "mo", mint magyar opera. Ezután a címsávba csak annyit kell írni, hogy "mo", Enter, és már be is töltötte a lapot! Ráadásul csinálhatunk keresőt is ugyanehhez a honlaphoz, aminek a keresőszava szintén lehet "mo". Így kevesebbet kell memorizálni. A folyamat még tovább gyorsítható, ha a Shift + F2 gombokat lenyomva a megjelenő párbeszédablakba írjuk az azonosítót. Ekkor ugyanis a böngésző a kívánt lapra ugrik, amint a gépelés során egyértelművé válik, hogy az azonosító melyik oldalt jelenti. Ez lehetővé teszi, hogy hosszabb, és ezáltal könnyebben megjegyezhető, logikusabb azonosítókat adjunk, egyes esetekben gyorsabban is elérhetjük azokat. Ha például az előző példánkban szereplő "mo" azonosító az egyetlen, ami "m" betűvel kezdődik, akkor már az első betű beírása után a kívánt oldalra ugrunk.

Egérmozdulatok

Egy funkció, ami forradalmasította a böngészést. De tényleg! Már-már hiányzik, ha valahol nem tudom használni. A dolog lényege, hogy az egér megfelelő irányú, és sorrendű mozgatásával is elérhetünk bizonyos funkciókat. Mivel az egér szó szerint kézreálló, érdemes az alapfunkciókra használni, alapesetben ezek is vannak beállítva. Az egérmozdulatokat az egér jobb gombjának lenyomásával és nyomva tartásával aktiválhatjuk. Ezután kerülhet sor a funkciónak megfelelő mozgatásra, majd a jobb gomb felengedéséve fejezzük be az akciót. Lássuk a leggyakoribb mozdulatokat:

Egy lap tetszőleges részén:

  • le - új lap nyitása
  • fel,le - lap újratöltése (képzelj el egy shotgun-t, amint újratöltöd, a'la Terminator 2)
  • le,fel - aktuális lap duplikálása
  • le,jobbra - lap zárása
  • le, balra - előző lap
  • balra - előző oldal
  • jobbra - következő oldal

Ez utóbbi kettő máshogy is elérhető: előző oldalhoz nyomd le a jobb gombot, tartsd lenyomva, majd nyomd meg a balt. A következő oldalhoz pont fordítva. Elsőre bonyolultnak tűnik, de ha ráérzel...

Egy linken indítva:

  • le - link megnyitása új lapon és ráfókuszálás
  • le,fel - link megnyitása háttérben

A fenti cikk messze nem teljes. Ha te is tudsz valami "cool" trükköt, említsd meg nyugodtan a fórumban, elvégre egy ember nem ismerhet minden apró fogást, bármilyen régóta használja is az Operát...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr6314885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

niederl 2006.09.19. 15:53:45

Huhh, köszönjük! Mondjuk nekem nem volt benne újdonság de most már minden kérdezőt ide írányíthatunk :-)

pimpalaputty 2006.09.19. 17:54:27

az előttem szólóval egyetértek, nagyon jó kiindulási pont lehet egy kezdő operásnak. a shotgunos hasonlat nagyon találó volt :) már csak egy két mortal kombatos trükköt kéne behozni. jobbra-le-kisütés meg ilyenek :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.19. 19:21:24

Szerintem is nagyon jó leírás lett, gratulálok :)

Lalo 2006.09.19. 21:42:06

Tényleg tökéletes leírás, köszönöm! A gyorskereső - "." - igazán kincs!

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.20. 00:20:43

shotgun: nekem az ugrott be, amikor memorizálni akartam úgy, hogy ne tévesszem össze a fordítottjával, mert az kellemetlen eredményekkel jár.

Annak, aki minden felsorolt trükköt ismer, kötelező a kommentek közé egy nem felsoroltat írnia ;).

pimpalaputty: Ha elég nagyot lendítesz az egéren, betörheted vele a monitort, ami már felér egy kis ütéssel (persze közben ne felejtsd el lenyomva tartani a jobb egérgombot).

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.20. 11:27:56

A jegyzetekkel kapcsolatban megjegyzeném, hogy ha egy oldalon készítesz egy jegyzetet, akkor ugye a jegyzet hivatkozás is lesz az oldalra (ez benne is van a leírásban). Viszont ha később megnyitod az oldalt, akkor a címsorban az RSS ikon mellett megjelenik egy jegyzet ikon is, ami a jegyzetre mutat.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.20. 12:23:39

Tényleg! :)
Régebben ismertem ezt a funkciót, de elfelejtődött (nem szoktam használni). Még annyit tennék hozzá, hogy az URL-ben megjelenő jegyzet ikonra kattintva megnyitja a jegyzet panelt, és a szóban forgó jegyzetre ugrik.

niederl 2006.09.20. 17:28:20

:-) Rendben, akkor én is hozzáteszek pár billentyűt mondjuk... Pár trükk nagyon kényelmessé teheti a levelezést, és erről egy szót sem szóltál.
F7: Panelre teszi a fókuszt
F9: Oldalra teszi a fókuszt
Míg ez máskor is hasznos, levelezésben kíváló. F7-tel a szűrők, F8-cal a levelek közt lépegethetek, F9-cel maga a levél lesz a fókuszban.
Space: az aduász - olvasáskor page down-ként működik és ha a végére értünk átugrik a következő levélre
G - olvasottnak jelöl és a következő olvasatlan levélre ugrik
Alt+fel-le nyilak - a levelet görgetik, bárhol is legyen a fókusz. Szóval mondjuk F8 után simán a nyilak a listára vonatkoznak, alttal pedig a levelet scrollozom

Aztán van még több is, meg ezeket is ízlés szerint lehet váltogatni, én pl. most két kézzel: egyik kezem a G betűn, készenlétben az S (saját bütykölés folytán ez a Mark as spam | Mark as not spam), de A-val felvehetem a kapcsolatot, R-rel válaszolok, L és utána egy számmal címkét adok neki; jobb kézzel, egérrel pedig görgetek és kiválasztok(csak így a legkényelmesebb...)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.20. 18:52:45

Nem menteni akarom magam, de írtam, hogy nincs benne minden. Elsősorban a böngészésre öszpontosítottam. A másik, hogy az egeret favorizálom a billentyűzettel szemben. Elegendő ötlet esetén lesz 2. (3.?) rész is, a fentiek az én ismereteim, ami éppen eszembe jutott...

A hsz-odról például eszembe jutott, hogy a space honlapoknál is PageDown-ként üzemel. Sőt, ha eléri a lap alját, és akkor nyomod meg, akkor a Wand gombot is helyettesíti. Mondjuk ez inkább csak érdekesség, mert értelmét nem sokat látom...

Ja igen: az 1-es és 2-es gombok nyomogatásával balra illetve jobbra lépkedhetünk a lapok között.
A jobbgombot lenyomva, és görgőt használva Alt+Tab szerűen lehet váltani az ablakok között.

niederl 2006.09.20. 19:11:38

Ja nem azért mondtam, persze hogy sok témát nem érintettél, nem is ez volt a cél gondolom.

A space a fast forwardot indítja a lap alján, ami nem csak a wand lehet. Fórumozni kíváló.

1-es 2-es gombok: na igen, legalább olyan fontosak mint mondjuk a flipback. Érdemes még szimplán a w-t beállítani oldal bezárásnak, és pont rárakhatod az ujjaidat az 1-2-w trióra. Igen kényelmes. Mondjuk én most próbálok átszokni: beállítottam ugyanezeket f1-re és f2-re, és így akkor is működik ha szövegbevitelen van a fókusz.

b2 2006.09.22. 19:10:04

Meg tudná vki. mondani, hogy mi lehet a gond az Opera 9.01-emmel? Most vettem uj vinyót és miután feltelepítette, a Könyvjelzők karbantartásában nem lehet változtatni a hivatkozások sorrendjén. Ilyen eddig még nem fordult elő a másik vinyómon (az új is jól működik, más gond nincs is a Operával, de ép elég idegesítő ez is). A régi vinyómon levő könyvjeézőt beimportáltam az újon levő Operába, de egyrészt teljesen más lett a sorrend benne, ill. ott sem lehet a sorrendet megváltoztatni.
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

b2 2006.09.22. 19:12:32

Bocs az előző levelemért, de nagyon felhúztam magam. Sikerült megoldani, nagy nehezem csak rájöttem.

Nuts 2006.09.23. 00:16:54

Jó a cikk, nekem az azonosítás újdonság volt.
Én rengeteget használom az egerem középső gombját is. Linkre kattintva automatikusan új fülön nyitja meg a háttérben a tartalmat. Ez kitűnő lehet olyan oldalon ahol sok apró hivatkozás van, vagy kép, vagy valamiért lassú a net. Pl. google-n van hogy simán végig "elő"-klikkelem az első tíz találatot.
Ha van az egereden második görgő, akkor azzal a fülek között tudsz lapozgatni.
Fülre kattintva középső gombal az bezárodik.
Életszerű példa: rámész egy olyan oldalra ahol rengeteg kép van. Ráklikkelsz a középső gombal vagy harmincra. Ezután a görgővel áttekered az utolsóra az ablakot. Fontos hogy átszaladjon az összesen, mert ugye bezáráskor az utoljára használtra ugrik. Ezután rámész a sárvra ahol a fülek vannak, és csak nyomkodod a középső gombot: a képablakok a megtekintés után becsukódnak.
Még valami: mivel az egérmozdulatok is testreszabhatóak be lehet rakni oda is néhány gyakran haszáltat funkciót az alapokon kívül. Nállam pl. a föl + jobbra = undo. De amikor 1024x768-ban használtam a moncsim, akkor az F4-es oldalfület is beállítottam egy eltüntető és egy előhozó mozdulatra. (Lusta voltam/vagyok egy félképernyőnyit arrébb vinni az egeret, ha milimétereken is megoldható bármi. )

Nuts 2006.09.23. 00:24:37

u.i.:Középső klikk java cuccoknál nem megy. :(

Feri 2006.09.23. 11:34:20

Sziasztok!

Tudja-e valaki, hogyan lehet azt beállítani, hogy mikor rákattintok egy hiovatkozásra, akkor a megnyíló ablakra NE ugorjon, hanem a főablakban maradjon??? 9.01-esnél nem volt ilyen gondom, ott egyből így működött, de a 9.02-nél nem tudok rájönni, hogyan lehet ezt beállítani.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.23. 11:47:27

Sima kattintásra nem emlékszem, hogy ilyet be lehetett volna állítani (persze biztos be lehetett), ezt a funkciót inkább a középső gombbal szokás megvalósítani (vagy környezeti menüből). A középső gomb többnyire a görgő benyomását jelenti. Hogy ilyenkor mit csináljon, azt az Ctrl+F12 -> Haladó -> Shortcut(?) résznél tudod beállítani, középső gomb beállítása címszóval. (angol az Opera, amit most használok, azért nem biztos, hogy pontosan ezek a menüpont nevek...)

niederl 2006.09.23. 15:32:10

Még egy tipp: a középső gomb beállítása a Shift+Középső gomb kombinációval lényegesen egyszerűbb :-)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.23. 16:09:46

Látom, neked kellett volna írni a cikket :). Ha vannak még ismereteid, ne tartsd magadban őket ;).

niederl 2006.09.23. 18:27:46

Sajna egy idő után alkalmatlan az ember ilyesmik írására, egyrészt mert annyira hozzászokok hogy eszembe se jutnak ilyenkor(aztán kínlódok mikor valami ff avgy ie-féle marhaság elé kényszerülök), másrészt pedig túlságosan a saját igényeimhez van alakítgatva minden. Pl alapesetben a bill. összes gombjához rendeltem valamit, leírom okulásnak:(nem írom a pontos parancsot, csak hogy mit csinál)
q: lock tab
w: close tab
e: site-specific-settings
r: content block
t:add bookmark/highlight bookmark(mint a csillag, ha még emlékszik rá valaki)
z: utolsó bezárt ablak
u: bezárt ablakok listája
p: print preview(mint régen)
ü: német-angol ford.
ó: orosz-angol for.
s: save
d: localhost/d: megnyitása
f: fit to width
g: képek be/ki/cache
h: author mode/user mode
j: javascript
k: plugins
l: highlight links(valami bookmarklet volt)
y(ó a piszok magyar billentyűzet, ugye): vissza
c: opera:config
b: bookmarks panel
n: new page

hopp, kicsit hosszú lett :-) na mindegy, ez is egy tipp: operában bármit át lehet állítgatni, de főleg a billenytűkombinációkat.

András · http://blogbybandikaa.blogter.hu 2006.09.27. 21:26:13

Az Ugrás az URL-re funkciónál hol lehet átállítani, hogy új ablakban nyissa?
nemtalálom :(

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.27. 21:31:42

András: Beállítások > Haladó > Fülek > Megnyitott fülek újrahasznosítása pontot kapcsold ki.

opera10 · http://bartosslajos.dynamicweb.hu/ 2006.09.29. 22:45:08

Hát..túl sok új nincsen benne, de jó kis összefoglalás. Engem inkább a beszéddel történő irányítás érdekelne, mert az nem akar menni(letöltöttem azt a 10mb-ot, van mikrofonom és van olyan alap v. középszintű angol kiejtésem)

Penge · http://pengemester.try.hu 2006.10.13. 17:34:01

Azt hogy lehet kilöni, hogy a flash gomboknál ne legyen állandóan a "Kattintson az eszköz aktiválásához."?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.10.13. 17:57:32

Penge:
Ez nem bug, sem "beállítás". Okokat és a megoldást itt találod.

Attila 2006.10.20. 16:22:05

Sziasztok!
A pdf formátumu oldalakat miért nem tölti be azonnal?
csak úgy tudom megnyitni ha "cél mentése másnéven" letölti és megnyitom
Előre is köszi

Bütyök 2006.10.25. 19:17:30

Sziasztok!

Olyat hogyan tudok csinálni, mint pl. az explorerben, hogy egy oldal linkjét (URL-jét) parancsikonban kitegyem az asztalra?

zsoltzsolt 2006.10.25. 21:09:30

Sziasztok!

És azt meglehet csnálni, hogy az Opera inditásával együtt bizonyos widget - pl. Solar System Clock vagy bármelyik - is automatikusan induljon?

opera10 · http://my.opera.com/Lali19871014/blog/ 2006.10.26. 19:54:09

Csak ne csukd be a widgetet az opera bezárásakor és akkor megnyitja induláskor is

zsoltzsolt 2006.10.26. 21:06:49

KÖszi!
De nekem így se indul automatikusan, a fenébe
a Gmail Checker-rel próbáltam.
Mit próbáljak még?

zsoltzsolt 2006.10.26. 21:11:43

más widgettel is próbáltam, úgyse megy
mit tudok még állítani?
köszi

opera10 · http://my.opera.com/Lali19871014/blog/ 2006.10.26. 21:31:23

Hát, pedig nekem a Gmail checker magától elindul és a többi is amit próbáltam(opera 9.02/8585-ön)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.10.26. 21:42:36

Csak akkor működik így, ha az Opera mindig onnan folytatja a böngészést, ahol abbahagytad.

zsoltzsolt 2006.10.26. 22:13:50

ahh, rájöttem!
ha az előző folyamat folytatásaként indítom, akkor indul a widget is.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.10.26. 22:52:41

Ha ezt nem akarod (mármint folytatni az előzőt), akkor indíts el egy üres Operát, nyisd meg a widgeteket, amikkel akarod, hogy induljon, és ments el a Fájl > Böngészési folyamatok alatt, a beállítások alatt pedig válaszd ki az elmentett folyamat folytatását.

zsoltzsolt 2006.10.26. 23:49:45

köszi a segítséget!

OPERA a király · http://www.startlap.hu 2008.02.20. 09:26:37

Az opera 9.25 a leggyorsabb,a legbiztonságosab a vírusok,az előugró és az adathalászok ellen és ez nem minden beszéddel is lehet írányítani.Azt tudtátok h a világon összesen kb. 300 000 000-an használják.A mozillát pedig csak 80 000 000-an,az ie-t meg 150 000 000.on csak.Én erre csak azt tom mondani h az Opera a király!!!Mindenkinek csak ajánlani tom.Mellesleg a mozilla és az ie-hez képest az Opera rohadt gyors!!!És sokkal biztonságossabb!!!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.02.20. 11:39:32

Hát ezeket a milliókat nem tudom honnan szedted, nekem kicsit másképp jöttek ki a számok. Az Internetet becslések szerint kb. 1,3 milliárd ember használja. Az Opera részesdése 1% körül van globális szinten, a Firefox kb. 15%, a Safari 5%, az Explorer pedig 78% körüli. Ebből az alábbi számok következnek (persze ez is csak becslés):

Explorer: 970 millió
Firefox: 180 millió
Safari: 60 millió
Opera: 12 millió

pampallini 2008.03.28. 10:52:12

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne, hogy az egyik játékban vannak kis gif képek, amik esemény idejére megjelennek. A firefoxban és ie-ben látszódnak, de operában nem tudom, hogy miért nem.
Ha tud valaki segíteni, megköszönöm

pampallini 2008.03.28. 11:02:38

minden engedélyezve van

AZS 2008.04.04. 12:11:43

nem láttam még itt leírva (vagy csak átsiklottam felette?), pedig régi trükk:

thumbnail-okat tartalmazó oldalon a space először legördít, aztán amikor az oldal aljára ér, elkezdi sorban megnyitogatni a képeket.

apa 2008.04.04. 23:06:09

Be lehetne valahogy állítani, hogy a helyesírás ellenőrzés automatikus legyen. Arra gondolok, hogy húzza alá a rossz szavakat. Nekem ez a módszer sokkal jobban bejön, mint a helyesírás ellenőrző futtatása.

Stadler · http://Stadler 2008.04.22. 08:46:39

Ezt a hibakonzolt ki lehetne valahogy kapcsolni? Sok ismerősöm is panaszkodik. Értem én, hogy mire való, de nekem kicsit agresszív. Lehet, hogy nem venném észre, hogy vacakol a netem, de felhívja rá a figyelmet. Így duplán haragszom rá! Ötlet?

Stadler · http://stadler.hu 2008.04.22. 08:58:04

A Hangvezérlés magyar nyelven csak egy édes álom?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.04.22. 10:21:27

A hangvezérlés egy IBM komponenssel működik, így minden attól függ. Ha az támogatni fogja a magyar nyelvet (amit nem tartok valószínűnek), akkor az Opera is.

A hibakonzol kikapcsolása valószínűleg a levelező miatt van. Ha nincs leveleződ, akkor a következő bekezdést olvasd tovább :) Szóval a levelező hibái miatt ugrik fel többnyire a hibakonzol, és ha már ott van, megmutatja a weblapok hibáit is, de nem azok miatt jön fel! Úgyhogy nézd meg a levelező beállításait, hogy ne ellenőrizze fölöslegesen. Ha megkeresed a levelező hibajelzését, az is kiderülhet, hogy mi volt a gond (pl. túl gyakran ellenőrzi, és a szerver ezt nem szereti).

Ha nem a levelező, akkor viszont valami filter került a hibakonzolhoz, és emiatt jön fel. Nyisd meg ezt a lapot:

opera:config#Error%20Console%20Filter

Itt kattints jobbra az "Alapértelmezett" (Default) gombra, majd Mentés.

Penge™ (törölt) 2008.04.22. 14:39:43

Hangvezérlés? Egyenlőre még normális spellcheck sincs, csak az a javascriptes Google-s megoldás.
süti beállítások módosítása