Magyar Opera

Opera 9.02 RC2

Az Opera igen érdekesen kezeli a heti előzeteseket, hiszen ma délután már fel is került a Desktop Team blogra az Opera 9.02 következő előzetese, ezen a héten már a második. Az új verzió egyetlen egy hibát javított tegnap óta, az inline tartalmak betöltésével kapcsolatban.

Letöltés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr114963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mzoli 2006.09.21. 11:29:13

Nem találtam meg, hogy legutóbb hol is foglalkoztunk a magyarítással, de mivel a 8585-s build-ben találtam, ígyhát ide írom:

736588742="Opera billentyűzetbeállítás letöltése"
-605573426="Billentyűzetbeállítás letöltése..."
433266900="Szeretné ezt a billentyűzetbeállítást használni a továbbiakban?"
1199718168="Billentyűzetbeállítás"
138765038="Billentyűzetbeállítás szerkesztése"

Hamár a: Eszköztár-beállítás, Nyomtató-beállítás... kötőjellel van írva, akkor ezeket is így kellene: Billentyűzet-beállítás

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.21. 12:48:27

A nyomtatóbeállítás a hibás ezek között, azt is egybe kellene írni. A billentyűzetbeállítás és az eszköztár-beállítás helyes, legjobb tudomásom szerint, ugyanis elválasztani akkor kell, ha a szó több, mint két tagú, és több mint 6 szótagból áll a ragozatlan formája. A billentyűzetbeállítás két szó, ezért nem kell elválasztani, az eszköztár-beállítás pedig három szó, és 7 szótag, ezért el kell.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.21. 13:24:05

Idézetek a Magyar Helyesírás Szabályaiból (mhsz.srv.hu/):

"138. Szóösszetétel révén gyakran keletkeznek hosszú szavak. Ezeket bizonyos esetekben célszerű kötőjellel tagolni, hogy könnyebben olvashatók legyenek.

A két egyszerű közszóból alakult összetételeket egybeírjuk: asztallap, felezőegyenes, matematikatanítás, nitrogénasszimiláció, paradicsomsaláta, televíziókészülék, teljesítménynövekedés stb. De: sakk-kör stb. (Vö. 62., lásd később...)

A kettőnél több szóból alakult (úgynevezett többszörös) összetételeket általában ugyanúgy egybeírjuk, mint a kéttagúakat: cseppkőbarlang, gépkocsivezető, ivóvízellátás, készruhaáruház, pénzügyőrlaktanya, rádiószaküzlet, úttörővasút, nyersolajmotor, rendőrjárőr, barnakőszénkoksz, mértékegységrendszer stb. –A hat szótagnál hosszabb többszörös összetételeket azonban már többnyire kötőjellel tagoljuk két fő összetételi tag határán: csapatzászló-avatás, dokumentumfilm-bemutató, könyvritkaság-gyűjtemény, tornász-csapatbajnokság, munkaerő-nyilvántartás, foszforműtrágya-gyártás stb."

...

"62. Ha egy összetett szó előtagja hosszú mássalhangzóra végződik (pl. sakk), utótagja pedig ugyanolyan mássalhangzóval kezdődik (pl. kör), a szóelemző elvet követve megtartjuk az alkotó tagok eredeti írásmódját. Az összetételt ilyenkor kötőjellel tagoljuk: sakk-kör, balett-táncos, váll-lövés, össz-szövetségi stb. (Vö. 94.) –Hasonlóképpen: dzsessz-szerű, expressz-szerű, puff-féle stb., mert a -szerű, ill. a -féle képzőszerű utótagot ssz-re, ill. ff-re végződő szavakhoz kapcsoltuk. (Vö. 94.)

Ha viszont a hosszú mássalhangzóra végződő szóhoz (pl. több) ugyanolyan mássalhangzóval kezdődő toldalék kapcsolódik (pl. -be), a szóelemzés szerint három azonos betűt kellene írni egymás után. Az egyszerűsítés elve alapján azonban (a kiejtésnek is megfelelően) csak két azonos betűt írunk egymás mellé: többe (kerül), (a) szebből (kérek), orra (bukott), (megkérdezték a) vádlottól, (nem jól) hallak, fedd meg stb. (De vö. 94.)"

...

"Az úgynevezett szótagszámlálás szempontjai a következők: Szótagszámon az összetett szó jel és rag nélküli alakjának szótagszámát kell érteni: cserépedénygyártás, cserépedénygyártásnak, cserépedénygyártásban; honvédemlékmű, honvédemlékműveink; stb. –A származékszók képzőeleme azonban beleszámít a szótagszámba: kerékpárjavítás, kerékpárjavításokat; élelmiszerkészlet, élelmiszerkészletüknek; de kerékpár-javítási, (bőséges) élelmiszer-készletű stb. –Gyakorlati megfontolásból az igekötők közül csak a két vagy több szótagúakat tekintjük külön összetételi tagnak: előadó-művészet, kölcsön-visszafizetés stb.; de: befogadóképesség, állománykiegészítés stb."

A fentiek szerint Karaj jól tudta, mi pedig rosszul :(.

mzoli 2006.09.21. 13:29:15

OK, elfogadom, de a lényeg akkor is az hogy több hibát nem találtam :)
süti beállítások módosítása