Magyar Opera

Az Opera 9.02 első előzetese

Több, mint egy hónap várakozás után, az előzetes ígéreteknek megfelelően, a Desktop Team blogján ma este letölthetővé vált az újabb weekly.

A keresztségben az Opera 9.02 b8573 nevet kapott verzió számos újítást ígér a legutóbbi, 9.01-es verzióhoz képest. A változások listája alább olvasható (kiemelés tőlem).

Tovább...

Opera póló minden új SSE widgetért

Opera Web Chat

Pár napja tette közzé az Opera, hogy a 9-es verzióban már megtalálható a Web Applications új, ajaxos WebStreaming technológiája (a Server Sent Events). A jelek szerint az Opera ezt a módszert is fel akarja használni a webeszközök népszerűsítésére, mivel ma egy új, rövid távú versenyt hirdettek ezzel kapcsolatban.

A versenyben most kivételesen nincs sorsolás, így minden egyes résztvevő kap egy Operás pólót, ha megfelel a feltételeknek. A szabályok egyszerűek:

  • készíts egy Opera widgetet, ami használ SSE-t, és töltsd fel a MyOpera oldalára szeptember 10-én (vasárnap) éjfélig, vagy
  • készíts egy publikus webalkalmazást, ami SSE-t használ (mint amilyen az Opera Web Chat), és add meg a linkjét a fórumon, szeptember 10-én éjfélig.

A widget vagy az alkalmazás nem kell bonyolult legyen, de a túlságosan egyszerűeket sem fogadják el. Ha például mindig csak egy sima szöveget küld vissza a szerver, az nem elég, de ha már egy véletlenszerűen kiválasztott idézetet, az már jó lehet.

Az eszköz fejlesztéséhez nem szükséges feltétlenül megírni a kiszolgáló oldalt: felhasználhatod az Opera Web Chat szerverét, vagy más olyan szervert is, amit pulbikáltak a fenti fórumon (természetesen ebben az esetben a funkcionalitás már adott). Az is elég, ha csak a szolgáltató részt írod meg valamihez.

A fejlesztéshez hasznos segédeszköz lehet a Server Sent Events specifikációja.

Az Opera és a minialkalmazások

Az Opera 9-es verziójának reklámkampányában két új funkcióra fektettek különös hangsúlyt. Az egyik a BitTorrent támogatás, a másik a minialkalmazások (widget-ek) megjelenése. Köztünk legyen szólva, elsőre egyik sem fogott meg. Nem is értettem, hogy miért nem a többi, sokkal hasznosabb változtatást reklámozták, mint például a tartalomszűrő (Content block), az oldalankénti beállítások, vagy a keresőmotorok gyors és egyszerű hozzáadása.

A Firefox vs. Opera vitákban (amelyek a bármelyikükkel kapcsolatos hírek fórumaiban idővel biztosan kirobbannak) az előbbi böngésző hívei előbb-utóbb eljutnak a végső érvhez: az Operához nincsenek plugin-ek. Ezzel a vitát – az Opera minden érdemeinek elismerése mellett, de a Firefox egyértelmű győzelmével - eldöntöttnek ítélik.

Miért is jók ezek a plugin-ek? Elsősorban mert a böngészőnek olyan plusz funkcionalitást biztosítanak, amelyeket az alapból nem tartalmaz, vagy a már meglevő lehetőségeket bővítik ki. Azonban úgy vélem, van egy másik előnyük is – közösséget teremtenek. A plugin-eket a böngésző felhasználói készítik, akik ezáltal még szorosabban kötődnek ahhoz. Ráadásul lehetővé válik, hogy igen nagy számú kiegészítő jöjjön létre, amelyek már megfelelő változatosságot nyújtanak mind funkciók, mind megvalósítások tekintetében. Ezáltal a felhasználó teljesen egyénivé teheti böngészőjét, ami így szinte tökéletesen idomul hozzá. A legnépszerűbb plugin-ek funkcionalitását a böngészőbe építve a fejlesztők sem vállalnak túl nagy rizikót a változtatások sikerességét illetően, hiszen azt nyújthatják, amit a felhasználók leginkább igényelnek.

Tovább...

Újabb fejlesztői blogok az Operánál

Az Opera egy újabb blogot indított útnak, amelyben az Operához kapcsolódó weblapok, többek között a MyOpera szerkesztői tudósítanak majd az aktuális fejleményekről. Pár napja egy másik blog is indult az Opera Minivel kapcsolatos eseményekkel.

Az Opera az elmúlt évben teljesen ráharapott a blogokra. Éppen egy évvel ezelőtt indult el pár zökkenő után a megújult MyOpera oldal, ahol központi helyet kaptak a blogok, mára már több olyan blog is van rajta, amelyeknek nem sok közük van magához az Operához. Az Opera 9 fejlesztése alatt pedig sorra indultak a különböző belső blogok, melyekkel sokkal könnyebben követhető nyomon a bönggésző élete, mint régebben, a fórumokat böngészve, ráadásul direkt kapcsolatot létesít a felhasználók és a fejlesztők között.

Az új blogok kapcsán lassan elérkezett az ideje annak is, hogy felsoroljuk az összes belső Opera blogot, amelyek az elmúlt évben indultak:

  • Desktop Team blog: ezen a blogon a heti előzetes verziókat teszik közzé, elsősorban tesztelési céllal. Az Opera 9 megjelenése után kissé megcsappant az előzetesek gyakorisága, de a következő heti előzetes már most péntekre várható.
  • Opera Widgets blog: ez a blog főként a widgetekkel kapcsolatos játékokkal foglalkozik, így azoknak lehet érdekes, akik már készítettek, vagy később készítenének widgeteket.
  • Opera Labs blog: ezen a blogon új technológiákat és termékeket mutatnak be az Operával kapcsolatban, bár az utóbbi időben kicsit elhanyagolták a frissítését.
  • Opera Platform blog: a mobil alkalmazásokhoz kapcsolódó Opera Platformmal foglalkozik.
  • Opera Web Applications blog: hasonló az előbbihez, csak tágabb tartalommal: Opera Platform, widgetek, AJAX, Web 2.0, stb.
  • Opera Competitions: itt jelennek meg a legújabb játékok, versenyek az Operával kapcsolatban. Mostanában főleg a widgetek és az Opera Mini van középpontban.
  • My Opera blog: a My Opera és az Opera.com oldalakkal kapcsolatos, főleg technikai blog.
  • Opera Community blog: kirakatblog a My Opera oldalán, ahol értesülhetsz az aktuális eseményekről és a hét bloggeréről
  • Opera Mini blog: egy új blog az Opera Minivel kapcsolatos aktuális hírekkel.

(Opera Watch)

Mit árul el rólad a böngésződ?

A Terminally Incoherent blogon végre valahára megtudhatod, hogy mi mindent árul el rólad a böngésződ. Itt most nem arról van szó, hogy hány süti meg elmentett jelszó maradt a gépeden néhány óra böngészés után, hanem arról, hogy az egyes böngészők felhasználói milyen közös jellemvonásokkal rendelkeznek.

Lentebb olvasható, hogy milyen is ezek szerint egy átlagos Operás. Ha érdekel a többi böngésző jellemzése is, nézd meg a fenti linken.

Téged nem érdekel a Firefox hype. Amire szükséged van, az a legjobb elérhető böngésző - és ez számodra az Opera. Még fizettél is a böngésződért, amikor reklámok voltak benne. Ha egy Firefox fanatikus beszól valamit az Operának, gyorsan leállítod az ACID2 teszt emlegetésével. Tudod, mit akarsz (egy gyors, szabványos böngészőt), és azt is tudod, hol találod. A böngészőháborúk nem nagyon érdekelnek, de azért titokban reménykedsz, hogy a Firefox fog nyerni, és így talán kevesebb Exploreres oldalt készítenek a jövőben.
süti beállítások módosítása