Magyar Opera

Az Opera és a minialkalmazások

Az Opera 9-es verziójának reklámkampányában két új funkcióra fektettek különös hangsúlyt. Az egyik a BitTorrent támogatás, a másik a minialkalmazások (widget-ek) megjelenése. Köztünk legyen szólva, elsőre egyik sem fogott meg. Nem is értettem, hogy miért nem a többi, sokkal hasznosabb változtatást reklámozták, mint például a tartalomszűrő (Content block), az oldalankénti beállítások, vagy a keresőmotorok gyors és egyszerű hozzáadása.

A Firefox vs. Opera vitákban (amelyek a bármelyikükkel kapcsolatos hírek fórumaiban idővel biztosan kirobbannak) az előbbi böngésző hívei előbb-utóbb eljutnak a végső érvhez: az Operához nincsenek plugin-ek. Ezzel a vitát – az Opera minden érdemeinek elismerése mellett, de a Firefox egyértelmű győzelmével - eldöntöttnek ítélik.

Miért is jók ezek a plugin-ek? Elsősorban mert a böngészőnek olyan plusz funkcionalitást biztosítanak, amelyeket az alapból nem tartalmaz, vagy a már meglevő lehetőségeket bővítik ki. Azonban úgy vélem, van egy másik előnyük is – közösséget teremtenek. A plugin-eket a böngésző felhasználói készítik, akik ezáltal még szorosabban kötődnek ahhoz. Ráadásul lehetővé válik, hogy igen nagy számú kiegészítő jöjjön létre, amelyek már megfelelő változatosságot nyújtanak mind funkciók, mind megvalósítások tekintetében. Ezáltal a felhasználó teljesen egyénivé teheti böngészőjét, ami így szinte tökéletesen idomul hozzá. A legnépszerűbb plugin-ek funkcionalitását a böngészőbe építve a fejlesztők sem vállalnak túl nagy rizikót a változtatások sikerességét illetően, hiszen azt nyújthatják, amit a felhasználók leginkább igényelnek.

Úgy gondolom, hogy az Opera készítői az előző megfontolások alapján jutottak el oda, hogy a böngésző 9-es verziójában lehetővé tették az Operától alapvetően független minialkalmazások futtatását. Kedvcsinálónak az első verziókhoz írtak is néhány saját minialkalmazást, amelyekkel demonstrálni kívánták az új funkció lehetőségeit és képességeit. Ami inkább csak az Operában új, hiszen hasonló programocskák régóta elérhetőek Mac-re és Windows-ra (pl. Samurize) egyaránt.

Mivel ezek az eszközök funkcionalitásukban nem lehetnek egyenértékűek a rivális Firefox beépülőivel (hiszen inkább a böngésző mellett mintsem vele együtt működnek), a hangsúly nyilván a közösség-építésre terelődik (ami persze nem zárja ki egyedi, és egészen jól használható minialkalmazások születését). Hogy ez szándék mennyire sikeres, azt bizonyítja, hogy a kezdeti fanyalgó fogadtatás - „Minek ez a funkció, inkább a böngészőt csinálnák meg rendesen” - után mára már számtalan (ez idő szerint pontosan 640) eszközt írtak a felhasználók, amelyek igen széles szolgáltatási kört ölelnek fel. Persze ez nem jelenti azt, hogy a továbbiakban - mindent a lelkes aktivistákra bízva - az Opera programozói nem fejlesztik tovább a böngészőt. De mivel a Desktop Team már több, mint egy hónapja nem adott ki új build-et, és a következő csak péntekre várható, javaslom, hogy a hátralévő napokat töltsük inkább a minialkalmazások kipróbálásával.

Amikor a Minialkalmazás hozzáadása... menüpontra kattintva megnyitottam az Opera Widgets honlapját, magam is meglepődtem a széles választékon és egyes minialkalmazások színvonalán. Külön pozitívum, hogy a honlapon a programocskákat sokféle módon csoportosíthatjuk, és név alapján kereshetünk is köztük. A böngésző segítségével könnyedén intézhetjük a már letöltött minialkalmazásokhoz kapcsolódó alapműveleteket is.

Komoly hibának tartom ugyanakkor, hogy nincs módunk verziókövetésre, azaz nem tudjuk, hogy a legfrissebb verziót használjuk-e az adott widget-ből. Ennek a hibának a kijavítására számos megoldás kínálkozik a fejlesztők számára. Remélhetőleg egyiket-másikat idővel meg is valósítják. Én addig is adok néhány tippet, javaslatot:

  • a Firefox kiterjesztéseinek frissítéseihez hasonlóan a böngészőből kérdezhetnénk le, hogy a letöltött minialkalmazásainkból létezik-e újabb verzió. Ha igen, egyesével megadhatnánk a frissíteni kívánt eszközöket, aminek hatására az Opera letöltené az új verziót és felülírná a régit. Úgy vélem, ez lenne a legkényelmesebb, és legkézenfekvőbb módszer.
  • a böngésző legalább azt jelezhetné az egyes minialkalmazások letöltésének pontos dátumát és idejét (hasonlóan például a könyvjelzők hozzáadásának időpontjához). Ebből már könnyen megállapítható lenne, hogy azóta változott-e valami, bár ez a módszer körülményesebb.
  • jó lenne, ha a widget-ek listájánál is többféle nézet közül választhatnánk (dátum, név, méret...stb. szerint rendezve)
  • a kedvenc minialkalmazásainkat a kedvencek listához is hozzáadhatjuk (csak regisztrált tagoknak) és szavazhatunk is rájuk. Az előbbi viszont eléggé késlekedve reagál és listázza ki az éppen hozzáadott eszközt, sőt, elsőnek látszólag nem is történik semmi...

Most pedig, miután a legbosszantóbb és legég(et)őbb hibákat felsoroltam, lássuk magukat az eszközöket. Mivel az összeset nyilvánvalóan nem áll módomban még megemlíteni sem, az alábbiakban néhány különösen figyelemre méltó alkotást szeretnék bemutatni:

  • Artist's Sketchbook: Bár nem törekedtem sorrend felállítására, ez a gyöngyszem mégis az élre kívánkozik. Segítségével a Paint-hez hasonló, nagyon igényes rajzolóprogramhoz jutunk (az a grafio alkotta meg, akinek a későbbiek során további munkáit is bemutatom, mert megérdemli). Elkészült alkotásainkat elmenthetjük, vagy a böngészőbe exportálhatjuk. Műveinkbe fotókat is importálhatunk. A minialkalmazás képes frissítések keresésére is, és több nyelven elérhető.

    Fontos megemlíteni, hogy a mai nap folyamán elkészítettem a magyar változatot is, remélhetőleg a következő verzióban már azzal is találkozhattok. Ha bármilyen fordítással kapcsolatos hibát találtok benne, vagy változtatási javaslatotok van, azt kérem, hogy nekem írjátok meg!

  • Scientific Calculator: Másik remek alkotás, egy tudományos számológép az asztalodon, tudományos számológép köntösébe bújtatva! Sokféle művelet, bőrözhetőség, kellemes, számomra már-már nosztalgikus megjelenés. Csak ajánlani tudom!

  • Function grapher: Iskolapadnál maradva vessünk egy pillantást erre a függvényábrázoló programra. Egyszerű, mégis jól használható.

  • Functions 3D: Nagyon hasonlít az előzőhöz, csak 3 dimenzióban.

  • Periodic Table: Kémiatanuláshoz, elemek tulajdonságainak megnézéséhez jól jöhet ez a kis periódusos tábla.

  • KnowledgeMate: Szimultán keresés a Google-n, Yahoo-n (képek is!), Wikipédián, és még néhány helyen.

  • Opera Uptime: Elvakult Opera rajongóknak ;).

  • PlanetWerks: A Naprendszer a képernyődön. Hasznos infók, látványos animáció. Érdekesség, hogy a Plútó a legújabb verzióban ki lett véve...

  • The Colours Of The Rainbow: Honlapkészítésnél, képszerkesztésnél jól jöhet, ha a szivárvány minden színét ki tudjuk keverni - azok RGB paramétereivel együtt. Erre szolgál ez a tetszetős widget.

  • True HTML Editor: Ha honlapszerkesztés, akkor ez a minialkalmazás jól jöhet. A név mindent elárul.

  • dotoo: To-do lists: Egyszerű, de igényes tennivaló-lista.

  • touchtheSky: Időjárás-jelentés az asztalon. Egyszerű de tetszetős. Sok települést ismer!

  • Album: Fotóalbum, ami képes honlapokról letölteni az összes képet! (állítólag, még nem próbáltam)

  • Big Ben: Sokféle óra widget-et találhatsz, de abban talán egyetérthetünk, hogy ez különleges.

  • Hypnotic Clock: Egy másik "óra ritkaság", eredeti ötlet.

  • Goal 06: A 2006-os labdarúgó VB "hivatalos" widgetje, akkoriban a legelsők és a legnépszerűbbek között volt. Mára már kicsit megkopott a híre (a témája miatt), de még mindig figyelemre méltó.

  • Currency Converter: Árfolyam átváltó, egyenesen az Operától.

  • Unit Converter: Mértékegység-átváltó ugyanonnan.

  • Stay Secure: Öt különböző böngésző (IE6, Firefox, Opera, Safari, Konqueror) sebezhetőségeinek súlyossága (és száma) grafikonon ábrázolva. Az információkat a Secunia adatbázisából veszi. Érdemes elolvasni a hozzászólásokat ;). Jelenleg arra is alkalmas, hogy az Opera felhasználóknak hízzon a mája :).

  • OMG: Opera Mouse Gesture: Kis emlékeztető, ha valaki elfelejtette volna egyik másik egérmozdulatot...

  • PipePanic: Az új funkció áldásaiból természetesen a játékok sem maradhatnak ki. Kezdésnek itt van ez az aranyos csővezeték szerelő program. A cél az, hogy minél rövidebb (de mindenképpen záros) időn belül - a felkínált alkatrészek felhasználásával - fantasztikus csővezetéket építsünk ki a fix kezdő és a végpont között. Az idő leteltekor (vagy kívánság szerint) megindul a víz. Minél bonyolultabb a rendszerünk, és minél tovább jut el a víz anélkül, hogy kifolyna, annál több pontot kapunk.

  • Circular Tetris: Egyik kedvencem, hengerpalást alapú tetrisz. Nagyon szórakoztató. Mindenképpen próbáld ki!

  • BlackJack: A népszerű kártyajáték widget reinkarnációja.

  • SimAquarium: Akvárium a képernyőn. Csak vársz és gyűlik a pénz, amiből új halakat vagy másik akváriumot vehetsz. Az elkészült művet akár le is fotózhatod, és megoszthatod a többiekkel.

  • Bounce: A feladatod egyszerű: ne engedd leesni a labdát. Többféle labda és háttér közül választhatsz.

  • Cobra: Kép alapján is azonnal látható, hogy ez bizony a nokiás Snake játék minialkalmazás verziója. Hanggal is rendelkezik!

Mindenképpen ide kívánkozik, hogy az Opera egy honlapot is indított, ahol 3 egyszerű lépéssel magunk is létrehozhatunk minialkalmazásokat, amik egy tetszőleges honlap RSS feed-jeit töltik le. Sőt, újabban már album widget-eket is kreálhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr3714311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Glanthor 2006.09.07. 15:11:13

Hát linuxon köhögnek a widgetek… És az átlátszóság/árnyékolás abszolúte nem működik, de ki se lehet kapcsolni. Meg lassú. Még múltkor ítam bugreportot, hogy linuxon az alt+kód kombinációk gázak (alt+38 helyett az alt+3388-as kódú karaktert szúrja be, stb.), és írt egy csóka az Operától, hogy milyen Linuxom van, meg hogy nem is tudta, hogy egyáltalán ez linuxon működik, és nem a windows csinálja. Azóta semmi. Na szép :)

Mindezek ellenére nem hiszem hogy van olyan kényszerítőeszköz, aminek hatására más brauzert használnék :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.07. 15:23:45

Igen, az árnyékoláson látszik a linuxos screenshotról is, hogy nincs minden rendben: www.opera.com/img/products/desktop/screenshots/linux/widgets_desktop.png

Ha megvan még a bugreport száma, utánanézek, hogy mi újság vele.

Glanthor 2006.09.08. 10:13:59

Az alt+kód reportja bug-224329. De nem fontos, múltkor javasoltad a kód+alt+x-et, azzal elvagyok. Az átlátszóság/árnyékolás kikapcsolhatatlansága nagyobb gond.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.08. 11:03:59

Dolgoznak rajta. Valaki írt rá egy tesztesetet, kiderült, hogy kétszámjegyű kódokra duplázódik, viszont 100 fölött még cifrább. Ezután szólt valaki, hogy javítsák ki.

Lalo 2006.09.08. 18:22:04

Én csak egy átlag felhasználó vagyok, de szerintem nagy különbségek vannak a pluginek és a widgetek között. A plugin beépül a programba, a widget meg csak "ráül". Igazából nem is értem az operásokat, mit akartak ezzel a kissé "gagyi" megoldással. Egy plugin rendszer sokkal jobban használt volna az Opera sikerének, ráadásul sokkal használhatóbbá is tette volna a böngészőt.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.08. 20:33:45

Senki nem mondta, hogy a widgetek felérnek a kiterjesztésekkel :)

... mivel ezek az eszközök funkcionalitásukban nem lehetnek egyenértékűek a rivális Firefox beépülőivel, ...

cousin333 2006.09.08. 21:13:03

Amint azt írtam a cikkben, inkább csak levezető szelep, hogy a közösség kiélhesse a kreatív energiákat. Nem mondom ugyanakkor azt sem, hogy teljesen haszontalanok.

Másfelől én, mint Opera felhasználó nem igazán hiányolom a plugineket. Opera sok mindent tud alapból, és egyre újabb dolgokat építenek a böngészőbe. Ezzel megmarad az integritása (értsd, nem kell minden új release-nél izzadni, hogy menni fognak-e a pluginjeim, ami nélkül az FF nem sokat ér...). Ha plusz funkcióra vágyik az ember, akkor userJS és saját gombok is segíthetnek.

Plugineknek mindig meglesznek a biztonsági kockázataik, esetleg elcsesznek valamit a böngészőben. Órákba tellik, mire összevadászod a kellő darabokat, mocsok sok lesz, mire végzel, ami lassítja a böngészőt. Egy részüknek meg olyan funkciója van, ami 1: rég része az Operának (esetleg egyenesen onnan vették az ötletet, lásd All-in-One Sidebar). 2: halál felesleges.

Továbbmenve: amíg az Opera azt a funkcionalitást nyújtja, mint az FF+1000 kiterjesztés (és még azzal sem feltétlenül lesz partiban 1-2 esetben, igaz, máshol némileg többet tudna), ráadásul kisebb méretben (Opera Classic Installer - eng - b8573: 4 003 840 byte), és nagyobb sebességgel, addig nem áhítozom az "alap FF + extek, amikre szükséged van" filozófiára.

Maradjon csak úgy, hogy amit sokan kérnek, az kerüljön bele, a többi meg kevésbé fontos.

Beszéltem, uff! :)

Lalo 2006.09.09. 17:28:11

Ha a widgetek nem érnek fel a pluginekkel, akkor meg őszintén mire valók? Évek óta vagyok Opera felhasználó, sőt én még fizettem is értem. Kedvelem és nem térnék át másra még a pluginek miatt sem. Ettől függetlenül sokkal több és hasznosabb változtatásokat vártam a 9-es verziótól...Majd talán a 10-es?

Bondi 2006.09.09. 17:44:12

Miért lett ilyen kacifántos a „widget" fordítása? Hogy megmaradjon a kezdő duplavé - webeszköz? :) A „mütyür" miért nem volt jó? (Hülyén hangzik, az igaz, de hát angolul is.)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.09. 21:58:34

Magyarul leginkább a "kütyü" fedi le a jelentését, de ez is hülyén hangzik. Talán maradhatott volna widget, inkább ezt használják jelenleg. Végül is azért fordítottam le, mert minden más is le van fordítva, csak ez lógna ki, ráadásul ezt a kifejezést használták több más fordításban is (volt erről egy hosszú vita a fordító listán). Az egérmozdulatok is elterjedt (már más szoftver fordításában is láttam), pedig az elején inkább gesztusokat mondtak rá, valamint úgy láttam, hogy a hírcsatorna is. Meglátjuk hogy alakul, nincs kőbe vésve semmi :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.09. 22:03:58

Lalo, a widgeteket én se értékelem sokra jelenleg, el lehet velük szórakozni, de a hasznosságuk még nem egetrengető. Az Opera viszont nagyon nyomja őket, és nem véletlenül, szerintem a mobil és más eszközökre való Operában akarja őket igazán hasznossá tenni. Már van Opera 9 külső eszközökre (TV-re, Nintendóra, repülőgépen az ülésbe beépített terminálra), és ezeken futnak a widgetek. Márpedig mondjuk egy számológép widget sokkal hasznosabb a tévén, mint a számítógépen.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.13. 18:44:57

Nemrég megjelent egy nagyon jópofa widget. Érdemes megnézni: Spirograph

Én ezzel csináltam magamnak MSN avatart, ami az Opera O betűjét imitálja...

Bondi 2006.09.17. 13:17:42

karaj:
A "webeszköz" elnevezés szerintem nem fedi azt, amiről szó van. Persze jobb nekem sem jut eszembe, de majd szólok, ha igen. :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.17. 13:26:23

A widget fordítása a többi nyelvben is problémát okozott, így sokan a "Web application" vagy "Web tool" kifejezést fordították le. Persze több nyelvben maradt egyszerűen a widget, ha nem jön be a webeszköz hosszabb távon, akkor a magyarban is visszatérek a widgetre. Mondjuk én találom rémesnek a webeszközt sem.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.09.17. 20:26:33

Tegnap megjelent az Artist's Sketchbook legújabb, 1.54-es verziója. Amiért ezt megemlítem: már tud magyarul is. A fordítást én készítettem :). Ha valami nem tetszik benne, akkor kérem, írjatok nekem...

opera10 · http://my.opera.com/Lali19871014/blog/ 2006.10.31. 23:16:44

Hogy lehet widgetet csinálni? Van hozzá valahol tutorial? Ehez az oldalhoz szeretnék készíteni egy widgettet:
www.idokep.hu/ Valahogy úgy, hogy a képeket betöltse(A térképek között lehet választani...

zoliG 2006.11.10. 19:58:41

nem mukodnek a linkeid..:(

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2006.11.10. 20:04:28

zoliG: A cikkben levő, widgetekre mutató linkekre gondolsz? Mert azok működnek, csak a widgets.opera.com nem, illetve nagyon lassan.
süti beállítások módosítása