Magyar Opera

AJAX: erősít az Opera

A Web Applications Opera blogon megjelent egy leírás az Opera 9 egyik újdonságáról, amelyről eddig nem sok szó esett. Az Opera egy új Ajaxos technológiát épített be a böngészőbe, a Server-Sent Events (kiszolgáló által küldött események) Web Applications 1.0 szabványt, melyet a WHATWG fejlesztett ki.

Az Ajax (Asynchronous JavaScript and XML) egy webfejlesztési technika interaktív webalkalmazások létrehozására. A weblap kis mennyiségű adatot cserél a szerverrel a háttérben, így a lapot nem kell újratölteni minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó módosít valamit. Ez növeli a honlap interaktivitását, sebességét és használhatóságát. (Wikipédia)

Az új módszer lényege, hogy a kiszolgálóval állandó kapcsolatot lehet létesíteni, így az folyamatosan küldhet DOM eseményeket a böngészőnek anélkül, hogy a kapcsolat megszakadna. A hagyományos módszer alapján a böngésző bizonyos időközönként kéréseket küld a kiszolgálónak, és adatokat kap tőle, viszont ehhez minden alkalommal egy új HTTP kérést kell indítson, ami fölösleges terhelésnek teszi ki a szervert.

Az új módszer segítségével a kiszolgáló minden klienssel egy folyamatos kapcsolatot tart fent, és csak abban az esetben küld nekik adatot, ha az valóban szükséges, ezáltal jelentősen csökkenthető a szerver terhelése.

A technológiáról részletesebben a Web Applications blogban lehet olvasni, valamint ki is próbálható a működése az Opera Web Chat oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr2914239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása