Magyar Opera

Az én Operám - 5. (Lali)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Lali jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

A számítógépes, böngészési pályafutásomat - a fiókban található számítógép számlái alapján - viszonylag későn, 2004-ben kezdtem, természetesen Internet Explorerrel. A tálcán hemzsegő sok ablak miatt hamar váltottam Firefoxra. Körülbelül 2005 környéke lehetett, amikor egy Windowsos szkinelő programot telepítettem a gépemre, a Window Blinds-ot. Számomra máig megmagyarázhatatlan okok miatt ezután a Firefox felső része véletlenszerűen elkezdett berezegni, elég idegesítő volt. Szerencsére nem a Window Blinds programtól váltam meg, így ismertem meg az Operát, a Szoftverbázis böngésző-kínálatából. A letöltése előtt a beépített levelező fogott meg, mert akkoriban Outlook Express-t használtam, amire sok jelzőt lehet mondani, csak jót nem. Azóta teljes mértékben az Opera lett az elsődleges böngészőm és levelezőm is, és csak nevetek a nővérem olyasmi mondatain, hogy "csináld már meg a céges laptopon a Firefoxot". Később már itt, a blogon ismertem meg az Opera Mini 2-est és a pendrive-on használható verziókat. Az előzetes verziókat általában kipróbálom, de újabban csak akkor, ha beteszik az automatikus frissítésbe is.

Így néz ki

Az Operában jelenleg csak a címsort és a fülsávot használom, a menüsávot is elrejtem, az Opera 10 előtt még egy saját gombbal, hogy a lehető legtöbb hely maradjon a weboldalaknak. Egy új telepítés után az első dolgom, hogy az állapotsávon található szükségesebb gombokat, az Opera Link, az Opera Unite és az Opera Turbó ikonját a címsor jobb oldalára, a keresőmező mellé tegyem, az állapotsávot pedig kikapcsoljam.

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a monitorom 1920 pixel szélességű, és a weboldalak általában csak fix 1000-1200 pixel szélesek, vagy, ha alkalmazkodnak a monitor szélességhez, akkor egy cikk elolvasása szinte egy 5 perces fejkörzéssel egyenértékű. Így aztán - a fejkörzéseket elkerülvén - a bal és jobb oldalon is kell szűkíteni a weboldalak helyét. A bal oldalon legtöbbször a levelező panel van nyitva, elrejteni sosem szoktam, míg jobb oldalon a fülek, a weboldalak képével (Visual Tabs) vannak. Eleinte persze szokni kellett, hogy a fülek nem felül, hanem jobb oldalt vannak, de mivel a helykihasználás így optimálisabb, ezért nem volt mit tenni, átszoktam.

Az alap menü Könyvjelzők menüpontját és a Stílus kiválasztás gombot is felteszem a címsor szélső baloldalára saját gombként. Előbbit azért, hogy ne kelljen a panelban bolyongani, ha egy ritkán látogatott oldalt keresek, utóbbit meg azért, hogy a felhasználói CSS fájlt, amiről korábban már volt szó, aktiválni tudjam.

Ha az ember oldalra helyezi a fülsávot, akkor függőleges irányban bosszantóan sok helyet foglal el a bezárt fülek listáját kezelő ikon, az új menü gombja, az új fület nyitó és a panel nyitó-csukó gomb. Nemrég sikerült ezeket nagy-nehezen teljesen eltüntetni, most már csak a fülek vannak oldalt, semmi más.

A mostani 10-es, de már a 9.5-ös Opera témája is egészen tetszett, ráadásul a Gyorshívónak már szabadon megváltoztatható a háttere, így leszoktam a témák töltögetéséről.

Használt funkciók

Az Operának a torrent klienstől eltekintve, az összes funkcióját használom. Ha torrent, akkor azért inkább μtorrent, amiben be lehet állítani, hogy melyik fájlnak milyen a prioritása, illetve, hogy egyáltalán mit töltsön le és mit ne.

A Gyorshívó remek találmány, de a könyvjelzőkhöz tartozó azonosító is ott lohol a nyomában a használat gyakorisága alapján. Új fül megnyitása után, ha kéznél van az egér és a jobb kezem is szabad, akkor az 5 oszlop x 4 soros Gyorshívót kínzom, különben meg az azonosítókat. A címsorba általában azonosítót írok, vagy keresést indítok, néha az előzőleg meglátogatott oldalak címét kezdem el gépelni, majd rákattintok. A teljes előzménykeresést ritkán használom.

A levelezést teljes mértékben az Operából intézem, POP3-as letöltéssel. Amióta elkezdtem használni az akkor még fejlesztés alatt álló 10-est, körülbelül 3000 levél gyűlt össze, a stabil 10-esnek azért csináltam egy tiszta telepítést, így most alig van pár száz levél. Ha kellenek a régebbiek, akkor megnyitom a Gmail-t és ott van. RSS olvasóval 10 csatornát követek nyomon, ha nagyon elszaporodnak, letörlöm az összes letöltött hírt. Megfordult a fejemben, hogy az Opera Portál felváltja a szerepét, de azt valószínűleg nem ugyanúgy figyelném, így elvetettem.

Kiegészítők

A minialkalmazásokból a színkódos, a pixelmérő és a twitter minialkalmazást használom, utolsót a háttérben jól kinyújtva.

A tartalomszűrést a blogról letölthető fájllal és a korábban említett felhasználói CSS fájllal oldom meg, meglehetősen hatékonyan, néha hozzátéve.

Segédprogramokat és felhasználói JavaScripteket nem használok. Előbbiek az opera:config segítségével megoldhatóak, utóbbiak szolgáltatásai meg nem hiányoznak.

Véleményem az Operáról

Korábban a beépített levelezője, a gyorsasága és az egérmozdulatok tartottak az Operánál, de most ezek mellett itt vannak a jobboldali, képes fülek és a baloldali panelek. Azt hiszem nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy ezt az érzést egyhamar nem találom meg más böngészőben.

Ha gyereknap lenne, akkor azt mondanám, hogy tegyenek bele pár látványosabb dolgot a felhasználói felületbe, például mint a Chrome fülcserélési animálása, de ez tényleg csak egy kiragadott példa.

Valamint a μtorrent programból is átvehetnének pár dolgot. Az eszköztárt és a levelező kapcsolatait pedig végre szinkronizálhatnák.

Linkek a testreszabáshoz:

Tipp: További hasonló cikkeket a gyűjtőoldalon találhatsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr481346777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balhé az van 2009.09.22. 21:30:20

Szia!

Szép, letisztult a felület.
Gmail-hez miért nem imap-ot használsz? Akkor mindig ott lenne, minden levél. Szinte magától beállítja.

Lali_ 2009.09.22. 23:32:40

@Balhé az van: Köszi
Pont azért, jobb ha nincs itt minden, 700MB minimum lenne, az meg nem tudom milyen hatással lenne az indulás sebességére (elég régi a vinyó és nem egy sebesség bajnok :D )

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.23. 00:16:46

Nekem kb 1800 levelem volt Gmailben és nem lassult tőle és az indulási sebesség sem csökkent.
Azóta a Gmailt felejtősre tettem, mert időnként valamiért csak "Connecting to server" volt a végtelenségig, ami magas CPU használatot eredményezett, de más nem tapasztalta, szóval vagy az Advanced IMAP settings nevű Labs alkalmazásom miatt volt, vagy megérett egy operaprefs.ini törlés.

Egyébként meg IMAP-ban ki lehet választani, hogy az All Mail-t és a címkéket ne szinkronizálja, sőt, az Inbox kivételével mindent ki lehet venni, csak jobbklikk->Properties az Inbox mappán.

tdaniel 2009.09.23. 13:09:12

üdv.

a kérdőívben azt kérdezik, hogy mit nem szeretnék az Operában, pl :

az ablak legfelső részében, ahol van a minimize, restore down, close gombok
ezek feleslegesek már, főleg akiknek széles képernyős monitorjuk van.
úgy lenne jó mint a chrome-ban

ezt kellene kivenni a következő generációs Operából :

kepfeltoltes.hu/090923/snap0074_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

biztos másnak is jutott már ez eszébe.

Balhé az van 2009.09.23. 15:49:15

@Lali_:
Szia!
Ha tudnád, én milyen gépet használok itthon. :) Ha azt mondom, hogy egy KT7-A Raid az alaplapom? :) 800MHz a proci. :)
Nálam két account (több, mint 10000 levél, minden folder szinkronizálva, teljes letöltéssel), három rss (1000 üzenet körül járok), amit kezel, összesen 111MB-t foglal a lemezen.
Egyáltalán nem lassítja az indulást.

Telefonon is imap van beállítva. POP3 már a múlt évezredben sem volt túl jó megoldás, hát még mostanában. Kényyelmes, gyors az imap. Nem kell félni a technikai újításoktól. :)

Ahogyan penge mondta, szépen paraméterezhető a szinkronizációs része is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.23. 16:29:39

@tdaniel: Úgy néz ki ehhez max a patch fog fejlődni, de haavard valami olyasmit írt legutóbb a wishlist-en, hogy azért nem teszik bele, mert ezzel megsértenék a Windows EULA-ját (ami mondjuk részben igaz, de akkor is).

Lali_ 2009.09.23. 17:53:44

Hát lehet, hogy a végén rábeszéltek az imapra :D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.23. 18:04:40

@Lali_: +1 az IMAP-ra. Én is így használom.

Balhé az van 2009.09.23. 18:15:20

@Lali_:
Amíg nincsen push, addig az imap a gyorsabb és a kellemsebb-kényelmesebb. :)

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.09.23. 21:55:02

Nem tölti le mindegyik leveledet, csak indexeli :) Szerintem ne félj tőle ^^

tdaniel 2009.09.24. 02:07:29

@penge™: kösz az infót
kár, mert a chrome-ban az jó dolog,
itt is az lenne...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.24. 02:32:19

@tdaniel: Na igen, de sajnos ugyanez van a Flash (Click to activate) esetében is. A Google-nak, MS-nek, Apple-nek van pénze az esetleges büntikre, az Opera meg inkább túl óvatos és elkerüli az ilyesmiket.
Az MS meg szokás szerint gyökér, mert nem igaz, hogy ha KDE-ben egy kattintás eltüntetni az ablakkeretet, akkor ők ne tudnák ezt megoldani és akkor minden szoftvernél így működne, nem a szoftverek íróinak kéne workaroundot készíteni.

Amúgy régen nekem is hiányzott ez a dolog, de egyrészt a patch nem tökéletes (ha fellököm a kurzort, akkor marad kb 2 pixel, tehát nem kattintható a tab, csak ha kicsit lejjebb húzom), másrészt most, hogy eltűnt a Vista sidebar Win7-ben, Operában pedig van Visual Tabs, inkább kiraktam jobboldalra a tabokat, így értelmét is veszti a cucc. Az Opera témázhatóságának köszönhetően pedig így már sokkal nagyobb a helyspórolás, mint Chrome esetében akár kikapcsolt Bookmarks Bar-ral (amihez hasonló Operában a Start Bar).

Chrome-ból nekem a multiprocessz hiányzik és az ehhez kapcsolódó saját Taskmanager. Na az tényleg tuti. Indulási sebességre már az Operánál sem lehet panasz, amikor 5-6 addont telepítettem Chrome-ra az is lassabban indult, ráadásul némelyik (például a Google Reader addon) elég szépen megzabált van 60 megát (ja, különben tök jó, hogy az addonok erőforrásigényét is mutatja, kéne ilyen a rókába is, csak akkor már nem vezetne memóriahasználatban :D)

A Chrome ugyanolyan maradt így a 4.x verzió környékén is, mint az első béta, semmi érdemi, inkább hiánypótló változások. Az Inkognitó módért sem tudom miért vannak néhányan annyira oda, ebből még hatalmas szívások lesznek, hogy páran azt hiszik ez egyenlő az anonimitással.

tdaniel 2009.09.24. 02:43:34

üdv.
kérnék segítséget az opera mail használatához, sok kezdő dolgot kérdezek, mivel még soha sem használtam az Opera Mailt :(

hogyan kell telepíteni, ha kell egyáltalán?
honnan szedjem le?
totálisan hülyének érzem magam, hogy szinte semmit se tudok erről :(

mondhatom azt, hogy a nulláról kezdem
kíváncsi vagyok rá
de unite-ra is az leszek, amint kész lesz a 10.10 -ben

előre is kösz a segítséget !

tdaniel 2009.09.24. 11:37:49

@ZsoltP: kösz szépen a segítséget !!!

tdaniel 2009.09.24. 11:39:25

@ZsoltP:
basszus, most jutott eszembe, a unite-ot hogyan kell használni?
annak a linkjét betudnád linkelni?
előre is kösz szépen !

tdaniel 2009.09.24. 17:27:50

üdv.

az Opera Mail-el kapcsolatban kérdeznék

kepfeltoltes.hu/090924/1061348388snap0075_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

ilyenkor mi a teendő?

az egy dolog, hogy mindent ki kell tölteni, de miért marad szürke az az inaktív a tovább gomb?

így még csak a közelébe se jutottam az Opera Mail-nek :(

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.24. 17:57:41

@tdaniel: A nevet és a szervezetet szerintem nem kell kitölteni. Most ez vagy egy bug, vagy valamit nem jól írtál az e-mail címben.

tdaniel 2009.09.24. 19:11:34

nem nem, semmi baj, csak mivel én nem írtam a mezőkbe, hanem bemásoltam az egérrel, így nem érzékelte a műveltet, valamiért

ha más is így tenne, akkor csak nyomjon egy entert és már meg is jelenik a tovább gomb

azért köszi a segítséget mindenkinek

én eddig Mozilla Thunderbird-öt használtam és használok is még(nincs vele semmi bajom), de amint át nézegetem itt a lehetőségeket, szerintem 99,9 százalék, hogy váltok Opera Mail -re :)

másnak is tudom ajánlani aki outlook-ot vagy Thunderbird-öt vagy más email klienst használ

szépen elrendezi a leveleket,
személyre lehet szabni,
szóval nekem már most tetszik, annak ellenére, hogy alig próbáltam még ki :)

szokták ilyenkor írni *nem is értem miért nem próbáltam még eddig ki?* :)

egy szóval Király

még egyszer kösz mindent mindenkinek

tdaniel 2009.09.24. 21:08:02

üdv.

érdekes dolog, hogy van ez az Opera Turbo
nekem szükségem is lenne rá mivel nálunk Szerbiában még nagyon lassú a net
nekem pl 256 Kbit-es netem van, szóval lassú

eddig akármikor próbálkoztam a Turbóval, sosem működött :(
pedig jó lenne

gondolom, hogy Magyarországon a gyors internetnél ezt nem használják

ezt írja ki mindig, amikor akarnám használni az Opera Turbót :

kepfeltoltes.hu/090924/snap0076_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

van még akinél ugyanez a helyzet ???

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.24. 21:25:29

@tdaniel: nem vagy véletlenül proxy mögött? Nekem akkor produkálta ezt. Vagy a tűzfalt, esetleg más blokkoló programot is érdemes lehet ellenőrizni, nem tiltott-e le valamit az Operánál.

tdaniel 2009.09.25. 17:23:00

de, proxy szerveren keresztül megy az internet szolgáltatóm, sajnos :(
ez ekkora baj manapság?

találkoztam már olyan web oldallal is, ami pont ez miatt nem engedett regisztrálni az oldalukon :(

ez a leírása az internet szolgáltatóknak :

proxy server proxy.tippnet.rs
proxy port 8080

azért kösz az infót

kár hogy nem fogom tudni kipróbálni az Opera Turbót :(
biztos sokat ér !

üdv.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.26. 08:44:34

@tdaniel: biztos vagy benne, hogy kötelező használni ezt a proxyt? Próbáld meg, hogy működik-e a neted nélküle.

Így tudod könnyen ki- vagy bekapcsolni: F12 > Proxy kiszolgáló engedélyezése.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.26. 09:29:25

@tdaniel: "ez ekkora baj manapság?"

Manapság? Mióta kinőttük a modemes netet (viszonylag, úgy <90%-ban) nem is találkoztam proxys nettel. Néhány céges hálózat van még proxy mögött.

tdaniel 2009.09.27. 23:12:26

@Karbonade:
annyira nem vágom milyen netem is van
annyit tudok hogy wireless
az F12 alatt nincs bepipálva
szóval eddig is ki volt kapcsolva
szóval nem lényeg a proxy

így még mindig nem értem miért nem működik nekem az Opera Turbó :(

ez van

nem kell , hogy minden jó legyen...

üdv.
süti beállítások módosítása