Magyar Opera

Operás reklám-beruházások

Több, mint 2 éve adtuk hírül, hogy az Opera Software felvásárolja a mobilos hirdetésekkel foglalkóző amerikai AdMarvel-t. A cég üzletkörét is hasznosítva aztán egy olyan piaci modellt vezettek be, amivel a hirdetők az Opera Mini felhasználói által betöltött lapokon reklámokat helyezhettek el. A hirdetők szempontjából egyértelműek az előnyök, hiszen olyan felhasználókhoz is eljutottak a reklámjaik, akik mondjuk nem okostelefonon neteztek. Mindezt kiválóan ellenőrzött körülmények között, hiszen a Mini teljes forgalma az Opera szerverein keresztül megy, így a cég kvázi úgy módosítja, felügyeli az átmenő adatot, ahogy akarja.

Ezt a tulajdonságot kihasználva az Opera lehetővé tette, hogy a hirdetők egyfajta élő licitálással vehessenek hirdetési helyeket az általuk kiválaszott feltételek az aktuális "árfolyamon". Mindezt beállítható idő- és térbeli megkötésekkel, illetve más, szofisztikáltabb szűrések után meghatározott célcsoportoknak eljuttatva. Ezt nevezték el az Opera marketingesei Open Mobile Ad Exchange-nek, amit már mi is korábban bemutattunk.

Az ügylet egyébként a felhasználóknak sem rossz, hiszen így az Opera tovább bővítheti, és üzemeltetheti az egyre gyarapodó Mini felhasználói bázist kiszolgáló szerverparkokat. Hogy a cég számításai mennyire beváltak arról, a negyedéves pénzügyi jelentéseik is tanúskodnak.

A sikeren felbuzdulva most még tovább lépnek, és tegnap nem egy, hanem mindjárt két, az AdMarvelhez hasonló profilú céget is betereltek az Opera Software égisze alá.

Az egyik cég a hangzatos Mobile Theory nevet viseli, székhelye San Francisco - de vannak irodái New-York-ban, Chicago-ban, Los Angelesben és Seattle-ben -, így elsősorban az amerikai piacra összpontosít. Ügyfelei között több jól ismert nevet üdvözölhetünk: Microsoft, Chevrolet, AstraZeneca, Coca-Cola.

300 honlap és alkalmazás segítségével 60 millió felhasználót érnek el, akiknek havi 2 milliárd hirdetést jelentetnek meg. Az Opera Mini ezek alapján jelentős piacbővülést jelent, hiszen a mobilos böngészőnek a legfrissebb jelentés szerint világszerte közel 160 millió aktív felhasználója van.

A másik szerzemény a 4th Screen Advertising. Ez már viszont európai, pontosabban londoni vállalkozás, portfóliójában szintén nagy nevekkel: The Guardian, MTV, Global Radio, Shazam vagy éppen az IMDb.

Mindezek az új beruházások azt a célt szolgálják, hogy az Opera csúnya kifejezéssel "pénzzé tegye" az évek alatt kialakított komoly felhasználói bázisát és a mobilos megjelenítés és reklámozás terén szerzett tapasztalatait.

Ha ez jobb minőségű operás szolgáltatásokhoz és termékekhez vezet, részemről teljesen rendben van (elvégre az Opera a piacból él), de remélem ezeket a pozícióikat csak mérsékelt reklámok formájában használják ki. Immár úgy tűnik, Európában is...

Csütörtöki 11.62 snapshot (b1304)

Ahogy látható, főként stabilitás-javítások vannak a jelenlegi előzetesben, továbbá az ablakvezérlőgombok már nem tűnnek el, ha engedélyezzük a menüsávot és a bezárás gombokat letiltottuk.

Változások listája:

  • CORE-39969 Regex összeomlás
  • CORE-41927 documentEditable összeomlás
  • CORE-43122 SVG összeomlás
  • DSK-355931 Nem voltak ablakvezérlő gombok a menüsávon, mikor a füleken letiltottuk a bezárás gombot
  • Reverted DSK-346719 [Mac] Összeomlás, mikor egy datalist-es ajánlódobozos oldalra zoomoltunk (és villogott a címmező)
  • Visszavonva DSK-356977 Összeomlás, mikor kiegészítőgombra klikkeltünk (nem lehetett bezárni a füleket, mialatt a popup nyitva volt)
  • Visszavonva DSK-351582 Összeomlás, mikor a címmezőbe gépeltünk miután könyvjelzőt töröltünk (összeomlást okozott kilépéskor)

Letöltés (Opera 11.62 b1304)

Tab Stacking letiltása

Vannak, akik örülnek neki, vannak akik szerint hiányos és vannak, akik utálják, hogy nem lehet letiltani. Egy szóval eléggé megosztó funkcióról van szó, amelyre régóta nem született megoldás egyik oldalon sem. Ennek most vége. Az opera:config-on keresztül továbbra sem lehet letiltani, de köszönhetően DitherSky nevű My Opera felhasználónak van rá patch.

Fejlesztők számára egy rövid háttérinfó. A következő sort:
 FF 75 08 E8 (.{4}) 8B F8 3B FB 74 (.) 53 57 E8 (.{4}) 85 C0 74
kell lecserélni erre:
 FF 75 08 E8 $1 89 DF 3B FB 74 $2 53 57 E8 $3 85 C0 74
az opera.dll-ben. Tesztelve a 12 buildekben és a legújabb 11.6x buildekben.

Letöltheted a Perl futtatókörnyezetet Windows alá (ahol a 20 gigás telepített OS-be ez se fért bele, ahogy a Java sem, ellenben az 1 CD-s Linux disztrókkal - a szerk.) vagy használhatod ezt a modult http://www.mediafire.com/?r4aggm8fbgbtzcm és futtathatod a következő parancsot:
perl -W -f -- "fix.pl"
A perl fájlt innen töltheted le

Megjegyzés: Aki már használta a XaNoCTA patch-t, annak nem sok újdonság van. Miután letöltötted a fájlt nevezd át xa-nocta.pl-re és cseréld le vele az eredetit, majd a xa-nocta.bat fájllal indíthatod. Vistán/Win7 alatt bekapcsolt UAC mellett jobb, ha a xa-nocta mappájába másolod át az opera.dll-t és ott patcheled, így nem kell admin jogosultsággal szórakoznod.

süti beállítások módosítása