Magyar Opera

Operás hírek - 2011. január 23.

Ismét eltelt több, mint egy hét, és most sem maradtunk operás hírek nélkül, mint ahogy a különböző Opera kiadásokat sem kellett nélkülöznünk, hiszen asztali fronton végre megérkeztek az első Opera 11.01 előzetesek. A hírek alapján ez egy hibajavító kiadás, ahol elsősorban a stabilitásra gyúrnak rá, új funkciók nem várhatók. Ezt viszont elvileg már valami új váltja, ami lehet a 11.10, de akár a 11.50 is, ki tudja...

Másik új információ, hogy hivatalos megerősítést nyert a legutóbbi hírünk, ami szerint az Opera adja a Sony televíziók böngészőjét és minialkalmazás motorját. Mi több, a japán cég Blu-Ray lejátszói is megkapják az Opera szoftverét. Ismét egy szép példát láthatunk az Opera Devices SDK hasznosságára.

A Google kiveszi a Chrome-ból a H264 támogatást

Mindössze egy nappal legutóbbi írásunkat követően jelentette be a Google, hogy a nem túl távoli jövőben eltávolítja a H264 kodek támogatását a Chrome böngésző video tag-je esetében. Noha ez a hír - hasonlóan a Windows 8 ARM architektúrára való megjelenéséhez - nem kapcsolódik közvetlenül az Operához, mégis jelentősen befolyásolhatja annak jövőjét.

Mint ismeretes, az Opera volt az a böngészőfejlesztő, aki először javasolta a video tag-et (a régóta létező img mintájára) mint a videók oldalakba ágyazásának szabványos módszerét. Az elképzelés pozitív fogadtatásra talált, és mára minden valamire való böngésző támogatja, vagy hamarosan támogatni fogja.

Gondot jelentett azonban a kódoláshoz használt kodek típusa, amit szintén egységesíteni kellene, ha a video el akarja érni a célját. Erre azonban két rivális jelölt is akadt. Az egyik az OGG Theora, ami teljesen nyílt, tehát remekül illeszkedne a koncepcióba, viszont minőségét tekintve elmaradt a rivális H264-től. A Google egy huszárvágással nyílttá tette az általa felvásárolt On Technologies cég VP8 nevű eljárását és WebM néven terjeszteni kezdte azt.

Tovább...

Hordozható Opera Mac-en (b1179)

A mai előzetes a Mac felhasználóknak szolgál egy újdonsággal, mégpedig ami már Windows és Linux felhasználók számára régóta létezik, ez nem más, mint a hordozható változat. A többiek ugorjanak tovább.

Mac felhasználóknak:

Továbbra is tudjátok telepíteni az Operát az /Applications alá, ahogy eddig, de már rá tudjátok tenni egy USB adathordozóra, vagy titkosított image-re és minden Operás beállításodat tudod vele együtt hordozni.

A következő technikai részletek azok számára lesznek érdekesek, akik több példányt futtatnak Operából Mac rendszereken.

Ha nem tudod, hol van a profilod, nézd meg itt.

  1. Töltsd le és csatold fel a lemezképet.
  2. Húzd az Operát a lemezképről egy pendrivera vagy külső meghajtóra.
  3. Nyisd meg a Terminal.app-ot és húzd az Operát a pendriveról és dobd rá a Terminál ablakára
  4. Nyomj Backspace-t egyszer, mikor gépeled a következőt: /Contents/MacOS/Opera -createsingleprofile (elkezdi olvasni ezt: …Opera.app/Contents…) majd nyomj Entert

Ezután egyszer el kell indítanod és létrehoz egy rejtett mappát ide: /Volumes/volume-name/.operaprofile/ amely a teljes profilodat fogja tartalmazni. A Unite-tal most már egy webszerver van a zsebedben.

Ismert hibák:

  • Ha a böngésző azonnal összeomlik indítás után, indítsd el letiltott kiegészítőkkel.
Tovább...

Középpontban az összeomlás (b1175)

Az utóbbi pár hétben nagyon gyenge a felhozatal előzetesekből. Van, hogy hetek is eltelnek és kapunk 4-5 javítást a szokásos 20-30-hoz képest. Ez csak egyet jelenthet, valami nagy dobásra készülnek, úgyhogy hamarosan még 11.10 alfát is kaphatunk. Ez persze csak tipp.

A mai előzetes főként a vkontakte.ru oldalon tapasztalt összeomlásokat javítja. Ez aligha érdekel minket, de mivel az oldal egy orosz Facebook klón, talán az ottani (itt nem felsorolt) problémák is megoldódnak. Lássuk hát a javításokat.

Változások listája (Core):

  • CORE-32345 (Összeomlás oldalbetöltéskor néhány oldalon, például vkontakte.ru)
  • CORE-35650 (Súlyos újrarajzolási probléma Facebookon)

Változások listája (Windows):

  • DSK-326050 (A telepítő összeomlik, mikor egy futó Operát akarunk frissíteni)

Változások listája (Linux):

  • DSK-326062 (2011 aláíró kulcsok a Debian csomagokban)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 11.01 b1175):

YouTube WebM

Megjegyzés: Használd inkább a YouTube WebM Plus kiegészítőt!

Frissítve!: 2011-01-22 06:35-kor

 Változások listája 0.1 → 0.2
  • Autoupdate URL lecserélve. Most már automatikusan tud frissülni.
  • @include string módosítva, hogy a YouTube többi oldalán ne legyen végtelen ciklus.
  • // @noframes hozzáadva, hogy az IE kompatibilis YouTube beágyazásnál (iframe) se legyen végtelen ciklus

A Google nemrég kukázta a H.264-et, mégis az az érzése az embernek, hogy direkt nehezítik meg a dolgát.

  • A kereső hiába van WebM-re állítva a Playlist részen minden videó Flash.
  • A saját oldalas csatornák szintén csak Flash-ben érhetők el.
  • Nem tudni mi alapján kategorizálnak, mikor bejelentették azt mondták, hogy x dátumtól mindenből lesz WebM, erre 2011-es videók között még van Flash only, de találtam már nem egy 2006-2007 körüli videót kevés nézettséggel WebM változatban.
  • A beágyazott videók egytől-egyik Flash, WebM-nél nem tesznek elérhetővé beágyazó kódot.
  • Az egyetlen pozitívum a teljes képernyős mód, de például a hangerő csúszka állapotát továbbra sem jegyzi meg.

Ezek egy részén segít a következő userJS.

Az ötletet az egyik Operás fejlesztő kiegészítője adta, amely sajnos nem a legstabilabb a YouTube folyamatos módosítgatásai miatt.

Mivel van egy paraméter, amivel ezt is be lehet kapcsolni, kerestem rá userJS-t. Sajnálattal tapasztaltam, hogy a többségük már messze túlment az ingerküszöbömön, vagyis rengeteg beállítási lehetőség, de nincs rá szükségem, hogy az egész oldalt átrendezze több száz kilobájtnyi kóddal, ami már lassít is rendesen. Ha kikapcsolom, akkor meg minek?

Szóval fogtam egy régi userJS-t, ami még a Flashes időkben íródott és módosítottam. Az eredmény egy egyszerű cucc, ami hozzáteszi a videókhoz a &html5=1 paramétert, ezáltal ha létezik WebM változatban akkor azt fogja elindítani.

Előnye, hogy nem kell bekapcsolni a HTML5 béta demót, minden cookie törlés után.

A másik előnye, hogy ezzel a megoldással működik a YouTube lejátszási lista funkciója HTML5-ben.

A szűrőfeltételeket módosíthatjuk, ha az egyéni YouTube-os keresőnkben hozzáadjuk a &webm=1 paramétert. Ekkor csak a WebM videókat fogja kilistázni.

YouTube WebM UserJS letöltése

YouTube Forced WebM telepítése

A nap képe

Kommentár nélkül...

bugreport
süti beállítások módosítása