Magyar Opera

Miért mész el, Jon?

Frissítés! nemrég megjelent a Jon-nal készült interjú, amit az IT Café hozott össze, részben a ti kérdéseitek alapján! Itt olvashatjátok: Nehéz az Operától búcsút venni.

Természetesen a címbeli személy Jon von Tetzchner, az Opera alapítója és másfél évtizedig vezérigazgatója, aki nemrég jelentette be, hogy elhagyja a céget. Érdekel a kérdésre adott válasza? Van még valami, amit szeretnél tőle megkérdezni? Akkor itt az alkalom! Az IT Cafénak ugyanis sikerült megszerveznie egy interjút a távozó vezérrel, ehhez pedig tőlünk is vár ötleteket arra, hogy milyen kérdésekkel ostromolják meg Jon-t.

Itt a fórumban várjuk az javaslatokat, az ötletgazdák kéréséi alapján némi útmutató:

  • lehetőleg ne az aktuális technikai kérdésekről legyen szó, inkább a személyével, a céggel, a távozásával, a világképével... stb. kapcsolatos
  • a kérdéseket ők szerkesztik, számuk pedig véges, szóval lehet, hogy a te kérdésed éppen nem lesz köztük
  • az is jó, ha támogatjátok a mások által felvetett témákat, így látjuk, mire lenne nagyobb igény
  • gyorsan kellenének az ötletek, holnap este már kész listát szeretnének

Szerintem már így is sokat írtam, most akkor ti jöttök! Mit szeretnétek megtudni?

A Kardhal kiszabadult: Itt az Opera 11.5!

Frissítés (június 30.) - Szépen halad a letöltés-számláló. Nemrég már elérte, és azóta bőven meg is haladta a 14 milliót!

Az elmúlt napok ilyenkor szokásos RC esője után szerintem senkit nem ért váratlanul, hogy az Opera ma kiadta asztali böngészőjének legfrissebb, 11.5-ös változatát, vagy más néven - az új Opera nevezéktan szerint - a kardhalat (Swordfish).

Az utóbbi időkben bevett szokás volt, hogy a feles verzió hozza a "nagyágyúkat", azaz megjelenítő motor komoly újításokkal érkezik. Itt elég csak a 7.5-ös, 9.5-ös vagy pláne a 10.5-ös változatra hivatkozni (a 8.5 kivétel, a verziószám-ugrás itt egyedül az ingyenessé válásnak szólt). Nem csoda, hogy most is valami ilyesmit vártunk. Sajnos ebben csalódnunk kellett, de azért újdonság így is akad szép számmal.

Kezdjük akkor mindjárt a megjelenítő motorral. A Presto valóban verziószámot lépett, és már 2.9.168-nál jár, igaz, régen egy tizedes ugrás sokkal jelentősebb változásokkal járt. Most "be kell érnünk" a HTML5 néhány újabb csodájával. A time és a history elemek mellett beépült a dataset, az indeterminate és a classList attribútomok támogatása is. Ezeken túl fejlesztettek a DOM eseménykezelésen, és a CSS futtatáson is. Utóbbinál a feldolgozás sebessége 10-15%-al növekedett.

A háttérben lezajlott változások után következzen az, amit mindenki elsőre észre fog venni: megújult az Opera kezelőfelülete! A Featherweight (pehelysúly) projekt célja, hogy az Opera ne csak gyors és könnyed legyen, hanem úgy is nézzen ki. Az első fázis eredményei közül kiemelést érdemel a teljesen lecserélt ikonkészlet, és a világoskék színvilág, ami meglehetősen emlékeztet a Chrome megjelenésére...

Tovább...
süti beállítások módosítása