Magyar Opera

Vendégposzt: Opera Extensions

Ez egy vendégposzt, ami eredetileg Dagenham oldalán jelent meg. Ha van kedved, küldj te is nekünk Operával kapcsolatos cikket, leírást, vagy egyszerűen mutasd be a kedvenc kiterjesztéseidet!

Vajon hogyan tudtam eddig Image Preview Popup nélkül élni? Persze, jobb klikk, megnyitás új lapon, de ezzel a kiegészítővel sokkalta egyszerűbb minden, pedig mindössze annyit tesz, hogy egy kép fölé húzva egy beúszó ablakban látható teszi a képet magát.

Ezek után vérszemet kaptam, és a további kiegészítőket szereztem be sebbel-lobbal:

  • AntiBrowsniffer, az Opera alatt problémásan működő oldalakat teszi elviselhetőbbé
  • Download Helper, a letöltőoldalak által használt visszaszámlálókat és egyéb ocsmányságokat szorítja valamelyest vissza
  • Download Media Bar, online videónézegető oldalak tartalmát lehet vele egyszerűen letölteni
  • FastestTube, nagyjából ugyanaz, mint az előbbi, YouTube-ra kihegyezve
  • Shareaholic, afféle multi-bookmarklet, egyebek mellett támogat del.icio.is-t, InstaPaper-t, Twitter-t
  • Validator, HTML oldalak ellenőrzésére
  • Weather Forecast, a pillanatnyi időjárás megtekintésére

Ezeket a funkciókat persze össze lehetett hackolni korábban is mindenféle JavaScript-ek segítségével, így azonban tisztább, szárazabb, biztonságosabb az érzés. További olvasnivalónak álljon itt a Magyar Opera két bemutatója: AdvancedPopup és AntiBrowserSniffer.

Forrás

A Google dobja a H.264-et a Chromeból

Ez a hír túl szép, hogy igaz legyen, pedig valószínűleg az. Ugyanis a hivatalos blogon bejelentették, hogy eltávolítják a jogdíjakkal terhelt H.264 codecet a böngészőből.

Though H.264 plays an important role in video, as our goal is to enable open innovation, support for the codec will be removed and our resources directed towards completely open codec technologies.

Magyarra fordítva:

A H.264-nek fontos szerepe van a videók terén, de céljaink, hogy teret engedjünk a nyílt innovációknak, így a codec támogatását el fogjuk távolítani és az erőforrásainkat a teljesen nyílt codec technológiákra összpontosítjuk.

A blogjukban már rengeteg komment született, amelyek közül sokan kritizálják a lépést, de ezek az emberek nem látják, hogy ezzel a döntéssel mekkora lépést tettek afelé, hogy a web nyílt technológiákon alapuljon. Ahogy mindennek, a webnek is teljesen nyílt szabványokon kell alapulnia, nem pedig patenttrollok által birtokolt megoldásokon. Számtalan eset bizonyítja, hogy ennek soha nincs jó vége. Az Operások már sajnos közvetlenül is megtapasztalhatták az ilyesmi negatív hatását. A H.264 komoly fenyegetést jelent a web fejlődésére nézve, ahogy annak idején az Internet Explorer tette ugyanezt, amelynek még ma is érezzük utóhatásait.

De a Google agresszív marketinggépezetével ennek vége szakadhat, ugyanis az utóbbi 3 évben soha nem látott exponenciális növekedést láthattunk a böngészőstatisztikákban és ennek még nincs vége. A Chrome piaci részesedése ível felfelé, ezzel visszaszorítva két másik böngészőt, akik a H.264 mellett döntöttek: a még meg nem jelent Internet Explorer 9-et és a Safarit.

Mostantól a Google Chrome is átállt az Opera és a Firefox oldalára, a Nyílt Web oldalára és együtt harcol a codec háborúban, ezzel többségbe került a Theora és a WebM piaci részesedése.

forrás

Operás hírek - 2011. január 11.

Ismét lepergett néhány hét a legutóbbi hírcsokor óta, és szerencsére ismét van miről beszámolni. Persze az ünnepek alatt az Operánál is megállt kicsit az élet, visszavettek az egész éves őrült tempóból. Január első teljes hetét pedig a las-vegas-i CES, azaz Consumer Electronics Show uralta, így értelemszerűen a híreink is jórészt ehhez kapcsolódnak majd.

Opera Mobile frissítés Symbianra

Első hírünk kivétel a fenti megállapítás alól, hiszen még karácsony előttről származik. Az Opera Mobile blog adta hírül, hogy frissítették a Mobile 10.1-es verzióját a Symbian platformon. A fő verzió száma nem változott, ami jelzi, hogy elsősorban hibajavításról és nem új funkciókról van szó.

A platformon belül elsősorban a Symbian^3 rendszert futtató eszközök tulajdonosai örülhetnek az alábbi változási listának:

  • jelszó beírásakor is megjelenhettek a gépelési javaslatok
  • Sougou billentyűzet használatakor előforduló fagyás javítva
  • Prediktív szövegbevitel és a rendszerbillentyűzet használatakor tapasztalható fagyás javítva
  • a betűző billentyűzet nem minden esetben tűnt el amikor kellett volna
  • A törlés gomb az összes szöveget törölte akkor is, ha nem volt az egész kijelölve
  • a korábbi virtuális gomb keresések nem kerültek megfelelően kiemelésre

Opera netbookokra

Az Opera korábban bejelentette tabletekre szánt mobilos verzióját, amiről már mi is hírt adtunk. Azonban bemutatásra került egy másik változat is, ami kifejezetten a kis erőforrásokkal rendelkező laptopokat, azaz a netbookokat célozza meg.

A Techcrunch-nak sikerült is néhány képet készíteni az új verzióról. Amint az a linkelt fotón látható, a felhasználói felület jelentősen egyszerűsödött, alkalmazkodva a kisebb képernyőhöz.

Nagy kérdés, hogy a külsőn túl milyen változtatásokat eszközöltek rajta, például van-e benne levelezőkliens, torrent vagy mondjuk egérgesztus támogatás? Vegyük észre ugyanis, hogy a program egy Windows 7 operációs rendszeren fut, ami jelenleg csak x86-os processzorra elérhető. Tehát a bemutatott verzió elvileg minden gond nélkül elfut egy asztali PC-n. Érkezik az Opera Light?

Opera Devices SDK 2.9 megjelenés

A CES megnyitásakor jelentette be az Opera, hogy elkészült fejlesztői eszközének, az Opera Devices SDK-nak a egújabb verziója. Ez a szoftver tartalmazza az Opera renderelő motorját, illetve az arra épülő számos eszközt, ami segíti a fejlesztőket abban, hogy saját web alapú alkalmazásokat hozzanak létre, amik aztán az Opera böngészőt futtató hardverekre telepíthetnek.

Az újdonság olyan ipari szabványok és ajánlások támogatását ígéri, mint a HbbTV, OIPF (Open IPTV Forum), természetesen a "kötelező" webes elemeken felül, mint például a HTML5, Canvas vagy az SVG. Most pedig még tovább léptek, hiszen az Opera Devices SDK 2.9 a következő újításokat tartalmazza:

  • Új HTML5 elemek: Application Cache, Web Workers, Web Storage, Server-sent events és Cross-document messaging
  • teljes Internet TV felhasználói felület
  • JavaScript JIT parancsértelmező x86 és ARM architektúrákra
  • HbbTV elő-integráció

Lesz Windows 8 ARM-ra is

A blog profiljától idegen, hogy egy nem Operával foglalkozó hír kapjon helyet rajta. Most azonban kivételt teszek, mert véleményem szerint a Microsoft bejelentése alapvető jelentőségű változásokat hozhat a következő években. Arról van szó, hogy a jelenleg Windows 8 néven futó, várhatóan 2012-ben debütáló új operációs rendszerük már nem csak x86-os (lásd Intel és AMD) processzorokon fut majd, hanem ARM architektúrákra is elérhető lesz.

Jelenleg ez utóbbi egyeduralkodónak számít a mobilos piacon elsősorban alacsony fogyasztása miatt. A kis hordozható eszközök rohamos fejlődését követve azonban az utóbbi időben igencsak megerősödtek az ARM által fejlesztett magot felhasználó beágyazott processzorok (SoC-ok). Már most elérik a másfél gigaherzet, és érkeznek a kétmagos változatok is. Rövid időn belül teljesítményük elegendő lesz a ma nettop/netbook kategóriaként ismert piaci szegmens igényeihez, miközben fogyasztásuk alacsony szinten marad.

Ha pedig a világ legelterjedtebb asztali operációs rendszere képes lesz futni ezeken az eszközökön is, az újabb lökést adhat a fejlesztésnek, egy új, alacsony fogyasztású eszközkategóriát hozva létre az alsó szegmensben (asztali és mobilos fronton egyaránt). Szerencsére az Opera már most is készen állna arra, hogy erre az új rendszerre böngészőt készítsen, hiszen sok éves tapasztalata van az ARM architektúrára végzett fejlesztés terén.

A Sony is az Operát választotta

Néhány hónapja az Opera bejelentette, hogy "egy vezető japán vállalattal" kötött megállapodást az Opera licenceléséről. A CES-en végre kiderült, hogy ez a cég a Sony volt, ami újonnan megjelenő internet-képes TV készülékeiben az Opera által biztosított böngészőt futtatja majd.

Sőt, amint az a termékek honlapján olvasható, bizonyos készülékeken elérhetők lesznek a BRAVIA Internet Widget-ek, amik nyilván az Opera motorján futó exkluzív minialkalmazások.

Arabul is elérhető az opera.com és az Opera Portál

Mai hír, hogy az Opera főoldala, illetve az Opera Portál már arab nyelven is elérhető. Igaz, ez minket kevésbé érint, de a világon élő mintegy 280 millió arab annál inkább örül neki. Legalábbis a nyelvi akadály már nem áll előttük, ha az Opera oldalait látogatják...

Levelező javítások (b1164)

Először is, címszavakban:

  • Rengeteg, levelezőt érintő javítás
  • A Mac felhasználók új crashloggert kaptak
  • Widget detektálás megváltoztatva Mac alatt az Opera indításakor
  • Lassú DNS válasz IPv6 esetén (Linux/FreeBSD)

Mac felhasználók: Ez az előzetes egy speciális verziót tartalmaz a crashloggerből, ami talán segít behatárolni a nagyon nehezen behatárolható összeomlásokat Mac alatt. Ha ilyet tapasztalsz és Mac felhasználó vagy, akkor mindenképp telepítsd ezt az előzetest és küldj el minden összeomlás utáni jelentést. Más platformokon a crashlog a régi (természetesen az elküldése ott is lényeges).

Mac widget felhasználók: Minden widgetedet el kell távolítanod és újratelepítened ebben a buildben, mivel komoly változások vannak a widgetmotor terén.

Linux/FreeBSD felhasználók: Ha problémáid vannak a kapcsolódással, vagy egyáltalán nem kapcsolódik, akkor jó hír, hogy ez az előzetes talán javítja. Ez egy összetett bug volt. Egyrészt egy glibc bug és az Opera DNS bugja.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 11.01 b1164):

Mail/M2

  • DSK-287668 (Személyes adatok törlése/Minden postafiók jelszavának törlése nem csinált semmit)
  • DSK-312140 (HushMail levelezőszolgáltató bejegyzései frissítve)
  • DSK-312143 (Hozzáadva: MobileMe Mail—me.com—a levelezőszolgáltatókhoz)
  • DSK-319534 (levéltörzs néha nem töltődött be egypaneles levelező nézetben)
  • DSK-321903 (A POP nézetre vonatkozó beállítások újraindítás után elvesztek)
  • DSK-321984 (Olvasatlan számláló a levelező panel gombján nem frissült)
  • DSK-322280 (M2 fiók változtatáskor összeomlás)
  • DSK-322369 (Alapértelmezett betűtípus HTML szerkesztéshez): továbbá javít egy másik hibát: dir=rtl ami rossz helyre szúrt be elemeket szerkesztéskor.
  • DSK-322795 (Mail Toolbar helyett Feed Toolbar jelenik meg, mikor 'feeds only' telepítésekben keresünk)
  • DSK-322822 (Jobbklikk menü a levelezőpanelen a szekció fejlécekben rossz helyre mutatott, mikor a szekció ki volt bontva)
  • DSK-322869 (Rossz jobbklikk menü a levelező eszköztár keresőmezőjében)
  • DSK-324498 (összeomlás, mikor két linket akartunk módosítani HTML formázás esetén levélíráskor)
  • Részleges javítás: DSK-321557 (nem küldte el a levelet adatbázis töltődés közben): letiltva a küldés, mialatt frissül a levelező adatbázis
  • Grafikai (alfa csatorna) javítások a szűrőikonokkal kapcsolatban
  • Összeomlás mappa létrehozásakor, mikor nem volt kiválasztott hírcsatorna az adott szekcióban
  • Indexméret 2 giga fölé növelése, aminek negatív értéke volt a levelező panel ablakában
  • A levelezőpanel megnyitható fülként is, mikor csak a hírcsatornákat használjuk
  • Javítva néhány levelező panel környezeti menüvel kapcsolatos probléma, mikor csak hírcsatornákat használtunk
  • Javítva egy hiba: ha az aláírás hibás volt a fiók nem töltődött be
  • Az aláírás szerkesztő kis ráncfelvarrást kapott
  • Javítva: HTML formázó eszköztár mindig 4 pixel magas szürke sávot rajzolt a szerkesztő ablakba
  • Hírcsatornák megjelenítése, mikor a levelező fiók megjelenik (Show messages from legördülő)
  • Továbbfejlesztett html válasz és továbbítás formátum

Core
  • CORE-32574 (typekit webfont tesztoldalt újra kellett tölteni, hogy megjelenítse a webfontokat)
  • CORE-33751 (document.domain-t tartalmazó iframe-nek nem volt engedélyezett szülő dokumentumot nyitni)
  • CORE-35257 (Nem küldte el az input[type="search"] input type-pal rendelkező űrlapokat Enter után)
  • CORE-35316 (Mélyen beágyazott (5+ szint) iframe nem töltődött be az Analytics-ben)
  • CORE-35651 (Összeomlás, mikor legördülőmenüt nyitottunk meg egy WAP oldalon)

Windows
  • DSK-313056 (Összeomlás, mikor egy nem létező helyre akartunk letölteni valamit.)

Mac
  • DSK-323392 (Crash logger kísérleti módosítások)

Linux/FreeBSD
  • CORE-35606 (IPv6 DNS feloldási problémák)
  • DSK-323440 (Összeomlás kilépéskor GTK környezetben fájlkiválasztó használatát követően)

A nap képe

Kommentár nélkül...

Opera Chrome

forrás

süti beállítások módosítása