Magyar Opera

Natív Mini Windowsra és más mobil hírek

Mi is az Opera Mini? Egy szerver-kliens alapú, Java nyelven írt böngészőalkalmazás. Már nem! Az első pont stimmel, de a második már sántít. Nemrég bejárta a világhálót a hír, hogy elkészült az Opera Mini iPhone-os változata. mivel a telefon felhasználói nagy piacot jelentenek, illetve az Apple alkalmazásboltjába nem lehet olyan könnyen bejutni, természetes (és okos) húzásnak tűnt egy natív nyelven megírt Opera Mini elkészítése.

A Tele2 is az Opera Minit választotta! Az Opera ma jelentette be, hogy keretmegállapodást kötött a Tele2 nevű szolgáltatóval. Ennek értelmében a felhasználóik számára egy kattintással elérhetővé teszik az Opera Minit. A megállapodás a Tele2 által érintett országokra érvényes, a lista: Oroszország, Észtország, Lettország, Litvánia, Svédország, Norvégia, Horvátország és Hollandia. Ezzel a Tele2 csatlakozott egy egyre bővülő táborhoz.

Ezzel a lépéssel (és a Mini alkalmazásával a Mobile helyett) ugyanis elvileg megkerültek minden tilalmas dolgot, és megfelelnek az iPhone SDK rigorózus szabályainak. Úgy tűnik, hogy ezen felbuzdulva nem álltak meg itt, hanem továbbléptek a Windows Mobile rendszert futtató telefonokra.

További rövid hírek: Haavard mostanában elég szószátyár a Twitter csatornáján, ahol megosztott pár érdekes információt. Ezek ömlesztve: a 30 legjelentősebb telekommunikációs cég közül az Opera már 11-el áll szerződésben. Az Opera Mini 2009 negyedik negyedévében 20 millió NOK bevételt termelt. A mintegy 200 millió mobilinternet felhasználó 26%-a, 52 millió ember használ Operát. HTML5-öt támogató TV-re "gyúró" fejlesztői csomag várható valamikor a 2010-es év folyamán. Az Opera adja majd a Vodafone Androidos alkalmazásboltjának kliensét. Végül: a rejtélyes Bream UI ami nyilván az Opera nagyon fejlett mobileszközös fejlesztői csomagja lesz, részletek nem ismeretesek.

Ez az Opera egyik legsikeresebb terméke. A Windows Mobile túl van ugyan népszerűsége csúcsán, de még mindig sok telefonon megtalálható. Ráadásul ezek a telefonok mára már inkább hanghívásra is alkalmas miniszámítógépekké váltak. Kézenfekvő tehát lecserélni a köztes elemet, a Java futtatókörnyezetet, annál is inkább, mert az nem minden okostelefonra van feltelepítve.

Mit ígér az új szoftver? Nyilván nagyobb sebességet, több szabadságot, kisebb memóriafogyasztást (hiszen a virtuális gépnek nem kell futnia), tetszetősebb megjelenést, és úgy általában, jobb felhasználói élményt (görgetés, kattintás...). Valóban jobb lett? Nem tudom, de ki kell próbálni!

Letöltés:

A munkának még nincs vége (b3298)

Miután az Operánál mindenki "kiörömködte" magát a végleges 10.5 Windowsos megjelenésével kapcsolatban, a fejlesztők visszaültek munkaasztalaikhoz. Egyrészt, mert a Mac és unix verziók még nincsenek készen, másrészt - sajnos ezt mi is tapasztaltuk, a Windowsos se igazán. Persze, egy ilyen komplex szoftveren mindig van csiszolni.

A mai kiadás tehát minden felhasználónak szól. Mondom mindenkinek, még a Power PC processzoros (tehát régebbi) Mac-et nyúzóknak is, ugyanis visszatért ezek támogatása. Immáron a video elem is rendelkezésre áll, és a Java támogatás is bekerült. Persze nem minden fenékig tejfel, problémák lehetnek mind a Carakan teljesítményével, mind a Java alkalmazásokkal.

A Windows felhasználóknak nincs sok újdonság, az is a renderelő motort érinti. A Unix hívei némi túlzással több ismert hibát kapnak, mint újítást, de ne legyünk negatívak, lesz ez még jobb is.

Ismert hibák:

  • a Carakan nem túl stabil (Mac - PPC)
  • Java problémák (Mac - PPC)
  • betűkészlet problémák (Unix)
  • nincs deb és rpm csomag (Unix)
  • felhasználói felület problémák

Javítások, változások:

  • Carakan frissítés és hibajavítások
  • könyvjelző fagyás javítva
  • beépülőkhöz köthető memóriaszivárás javítva
  • számos beépülővel kapcsolatos probléma javítva (Mac)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.50.3298, post/pre 10.5):

Opera 10.5 és a Google Wave

Bár a Google hivatalosan még nem támogatja az Operát, de az egyik Operás fejlesztő, név szerint hallvors készített egy ügyes kis userJS-t, amivel ezt az akadályt kiiktathatjuk. A script csak az Opera 10.5-ös verziójával működik, mert a Carakan is szükséges hozzá.

Néhány probléma még van, a HTML szerkesztésnél például picit ugrál a szöveg, néhány ikon még elcsúszik, de már lehet Operával Wave-ezni.

Ha még nem frissítettél, töltsd le az Opera 10.5-öt, vagy annak hordozható változatát, másold be a gwave.js-t a userjs könyvtáradba, majd kapcsold be az opera:config-ban, hogy működjenek a userjs-ek HTTPS kapcsolaton keresztül is. Ez némi biztonsági kockázatot jelent, ha nem tudod pontosan mit, akkor a legjobb, ha Wave-ezés után ki is kapcsolod ugyanott ezt a beállítást.

Ennyi az egész. Innentől már csak fel kell menned a Google Wave-re, alul a böngészőválasztónál a "go ahead" linkre kattintani és várni a betöltődést.

Opera 10.5 - a változás szele

A vártnál sokkal kevesebbet kellett várni rá, hiszen alig két és fél hónappal az első pre-alfa után tegnap megjelent az Opera 10.5 (vagy ha így jobban tetszik 10.50) végleges változata - egyelőre csak Windowsra. Személy szerint úgy gondolom, hogy elsiették a dolgot, egy jó hónapig még nyugodtan hibamentesíthették volna. De a fejlesztőket is meg lehet érteni, hiszen a tegnap elstartolt böngészőválasztó-képernyő jó esélyeket nyit az Opera előtt.

A nevezetes dátumra tehát el kellett készülnie a böngészőnek, és az utolsó hónap már-már heroikus (néhol pedig nevetségesnek ható) erőfeszítéseinek köszönhetően végre megjelenhetett az Opera következő generációja. Bár a végleges státuszt illetően hangoztattam már a kétségeimet, de egyértelmű, hogy miért akarták a 10.50-el megjelentetni a választóképernyőt a 10.10 helyett: mert jobb nála!

Méghozzá sokkal. Akik ismerik valamelyest az Opera fejlesztési módszerét, azok tudják, mire kell elsősorban figyelni. A "feles" verziók esetén általában a háttérben zajlik a nagy munka, és a honlapok megjelenítéséért felelős motor komoly változásokon szokott átesni. Mindez fokozottan érvényes az Evenes kódnéven ékező újdonságra. Nem csak a Presto motor fejlődött nagyot, hanem annak JavaScript futtató része is, nem is beszélve a Vega grafikus könyvtárról.

Aki nem ásta bele magát ennyire a témába, annak is feltűnik majd a jelentősen megváltozott felhasználói felület és a nagy fokú rendszerintegráció. Vagy éppen az új funkciók, mint például a privát böngészés. És még valami: sebesség.

Tovább...

Adwords hirdetés Operához

Van még egy 12000 Ft-os kuponom az Adwordshöz, amit még márciusban fel kellene használni. Mivel elég idegen nekem ez a terület, így a segítségeteket szeretném kérni, hogy milyen hirdetést lenne érdemes elindítani ehhez, mit írjunk bele, és hova küldjük a látogatókat. Tudom, hogy ez nem nagy összeg, de azért kidobni sincs értelme.

Legutóbb már volt egy mérsékelten sikeres hirdetésünk, ami sok vizet nem zavart, éppen ezért szeretnék most először tanácsot kérni a következőkhöz:

  • reklámszlogen (fősor + 2 sor)
  • kulcsszavak
  • céloldal tartalma

Minden ötletet szívesen látunk :)

süti beállítások módosítása