Magyar Opera

50 millió felhasználója van a Mininek

Az Opera Mini nemrég érte el az 50 millió aktív felhasználót, amire már semmiképpen nem lehet legyinteni: ez már megfelel egy nagyobb ország teljes lakosságának, és jelentős piaci szegmenst képvisel a mobil piacon. Világszinten az Opera Mini a legnépszerűbb mobil böngésző, megelőzve a második helyen tartózkodó, ugyancsak népszerű iPhone-t is. Míg az iPhone csak a fejlett országokban, leginkább Amerikában és Európában népszerű, az Opera Mininek mindenhol szép részesedése van, de a fejlődő országokban, például Ázsiában és Afrikában magasan a mezőny fölött áll, nincs konkurenciája. Sok ilyen országban az emberek egyetlen lehetősége az internetre az Opera Mini.

Az Opera Mini ráadásul 2009 novembere óta szedett össze még 10 millió felhasználót, akkor álltak 40 millión. Ilyen növekedés mellett (ha nem gyorsul tovább a növekedés sebessége), akkor 2011 májusára már a 100 millió felhasználót is elérik, és 2011-re túllépheti a Mini részesedése az asztali Opera - jelenleg kb. 90 milliós - részesedését is.

Az Opera Mini felhasználók száma gyorsuló ütemben növekszik

Az Opera Mini 50 milliós tábora különösen soknak tűnik annak a fényében, hogy a Firefoxnak tavaly nyáron volt 300 millió aktív felhasználója. Ráadásul ha megnézzük a fenti grafikont a felhasználók számának alakulásáról, jól látható, hogy a növekedés még mindig folyamatosan gyorsul, így a 100 milliós felhasználószám sincs már túlságosan távol. Miután az Opera nemrég kötött szövetséget az egyik legnagyobb kínai mobilgyártóval, minden okunk megvan feltételezni, hogy ez a növekedés akár még drasztikusabb is lehet a jövőben, mint eddig.

Világszinten vezet az Opera Mini az iPhone előtt

A fenti grafikonon ráadásul a Nokia böngészők egy része is valójában egy módosított Opera Mini, ami tovább javíthatja a mobilböngésző eredményét.

Opera a tévében

Régóta tudjuk, hogy Operával akár a tévén keresztül is böngészhetünk (például a Nintendo Wii segítségével), de most másról lesz szó. A XIII című francia-kanadai sorozatban (Imdb) tűnt fel az Opera egyik régebbi verziója, ha jól látom, még a 6-os vagy az 5-ös Opera. A sorozatot nem ismerem, viszont jópofa viszontlátni kedvenc böngészőnket :)

Természetesen a filmekben szokásos, számítógépezés közben elmaradhatatlan csiripelés itt is befigyel.

Itt az Opera Mobile 10 beta 3 (WinMo, s60)

Alig néhány napja adtunk hírt arról, hogy a barcelonai Word Mobile Congress rendezvényen (WMC 2010) az érdeklődők többek közt megtekinthetik az Opera Mobile legújabb, 3-as bétáját. Akkor még úgy gondoltam, hogy ezt követően 1-2 hónap kell majd a megjelenésig.

Tévedtem. Ugyanis már a mai napon elérhetővé vált az új termék, szokás szerint Windows Mobile és Symbian s60 rendszerű telefonokra. Ebben számos hibajavítást mellett néhány hasznos újítást is találunk.

Az egyik a Flash Lite beépülő kísérleti támogatása. Ennek használhatósága erősen változó, az élmény nagyban függ a futtató telefon hardverétől. Egyelőre meglehetősen optimalizálatlan, a fejlesztők szerint az 1GHz-es Snapdragon processzort alkalmazó HTC Touch HD2-n már élvezhető a dolog...

Még egy csavar a történetben, hogy click-to-play támogatást is kapott a böngésző, azaz a Flash tartalmak csak kattintásra töltődnek be, egyébként csak a helyük látszik. tekintve, hogy néha az asztali gépek is megfekszenek tőle, ez egy bölcs lépés volt. Dupla kattintással elvileg teljes képernyőre is méretezhetjük, hogy jobban látszódjon.

Ha telepítetted az Operát, és a Flash Lite-ot, még mindig nem látsz majd semmit, ehhez ugyanis engedélyezned kell a beépülőket a beállításoknál. A beépülő ráadásul csak érintőképernyős modelleknél működik.

Még egy okosság, hogy végre a Link támogatás is teljes körű lett. A béta 2 ugyanis csak egy külön "Opera Mini" nevű mappát szinkronizált. Figyeljünk, mert az ide mentett könyvjelzőinket - így minden telefonon lévőt is - elvesztjük, ha felülírjuk a régi Mobile-t!

A fentieken túl szót érdemel még a teljes billentyűzettel ellátott telefonok támogatása, illetve az úgy általában a beviteli elemek terén bekövetkezett javulás.

Felhívnám mindenki figyelmét, hogy ez még mindig csak egy béta kiadás, a Flash támogatás pedig különösen az! Aki akarja, az alábbi linkről töltheti le a böngészőt, a hibák listáját pedig megtalálja a blogbejegyzésben.

Opera Mobile 10 beta 3 Windows Mobile-ra és Symbian s60-ra

Fogadj örökbe egy régi Opera témát

Az új Opera megjelenéséhez közeledve a fejlesztők szeretnének minél jobban felkészülni a váltás okozta problémákra. Egyik ilyen probléma, amelyre már itt is sokan panaszkodtak, hogy az új Opera nem igazán, vagy csak nagyon rosszul támogatja a régi verziókhoz készült témákat. Ez nem véletlen: a felület teljesen megújult, és nem csak át lett rendezve, de több új gomb jelent meg, több részlet másképp jelenik meg, ráadásul eléggé bekavarhat Windows Aero támogatás is.

Erre a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a régebbi témák szerzői készítenének egy frissítést az új verzióhoz. Mivel már kijött a beta, ehhez neki is lehet kezdeni, a felületen már nem várható drasztikus változás, így a jelenlegi elrendezést és témát már nyugodtan lehet alapul venni.

Sajnos nem minden népszerű téma gazdája tudja a témáját frissíteni az új verzióra. Ezekhez a témákhoz keresnek most az Operások új gazdákat, akik vállalják, hogy átalakítják a téma megjelenését úgy, hogy az illeszkedjen a 10.50-es verzióhoz.

Jelenleg a következő témákat lehet örökbe fogadni:

Ha érdekel a dolog, jelentkezhetsz a My Opera oldalán.

Opera 10.50 beta - szép, okos és állati gyors!

Az Opera ma egy igen feszített tempójú fejlesztés után előállt az új, minden eddiginél jobb Opera beta verziójával, és nagyon úgy tűnik, hogy a végleges változattal sem fognak sokat várni már. Minden jel szerint az Opera megpróbálja az új, 10.50-es verziót még a Mircosoft-os választóképernyő beépítése előtt kiadni, amihez ezek szerint nagy reményeket fűznek. Meglátjuk, sikerül-e a győzelmüket felhasználókra váltani, vagy az egész per csak szórakoztatásra volt jó.

Az új Opera verzió rendkívül impozáns fejlesztéseket mutat fel: gyorsabb mint valaha (és ez most nem csak reklámszöveg, valóban sokkal gyorsabb lett), integrálódik a Vista és Windows 7 Aero környezetébe, privát böngészést tartalmaz, különálló minialkalmazás-kezelést, megújult a beépített keresők és az ablakkezelő működése is. De lássuk az újdonságokat részletesen:

A leggyorsabb JavaScript motor a világon

Az új Opera tartalmazza jelenleg a világ leggyorsabb JavaScript motorját, a Carakant, ami a legtöbb teszten még az eddigi rekordert, a Google Chrome-ot is beelőzi - ha nem hiszed, próbáld ki magad! Az előző Operához képest pedig egészen elképesztő, nyolcszoros sebességnövekedést produkáltak.

Teszt: 2.33 GHz Inter Code2 Duo, 4 GB RAM, 32 bites Windows 7. A nagyobb érték a jobb. (forrás: Opera)

Könnyen kezelhető keresők

A beépített keresők még okosabbak lettek, mostantól láthatod a korábbi kereséseket, adhatsz hozzá új keresőket, vagy kereshetsz vele az aktuális lapon is. A lapon való keresés is megújult, a találatokat jobban kiemeli az oldal, és már a többi böngészőkből ismert keresősávot használja a kereséshez.

Gyönyörű Windows integráció

Az Opera 10.50 beta teljes mértékben integrálódik a Vista és a Windows 7 Aero környezetébe, és támogatja a Windows kiegészítő funkcióit is, mint például az Aero Peek, az oldallista. Az újratervezett menü és felület még könnyebben használható, és nem foglal sok helyet sem, így több hely marad a weblapok megjelenítésére.

Tovább...
süti beállítások módosítása