Magyar Opera

Opera 10.50 beta - szép, okos és állati gyors!

Az Opera ma egy igen feszített tempójú fejlesztés után előállt az új, minden eddiginél jobb Opera beta verziójával, és nagyon úgy tűnik, hogy a végleges változattal sem fognak sokat várni már. Minden jel szerint az Opera megpróbálja az új, 10.50-es verziót még a Mircosoft-os választóképernyő beépítése előtt kiadni, amihez ezek szerint nagy reményeket fűznek. Meglátjuk, sikerül-e a győzelmüket felhasználókra váltani, vagy az egész per csak szórakoztatásra volt jó.

Az új Opera verzió rendkívül impozáns fejlesztéseket mutat fel: gyorsabb mint valaha (és ez most nem csak reklámszöveg, valóban sokkal gyorsabb lett), integrálódik a Vista és Windows 7 Aero környezetébe, privát böngészést tartalmaz, különálló minialkalmazás-kezelést, megújult a beépített keresők és az ablakkezelő működése is. De lássuk az újdonságokat részletesen:

A leggyorsabb JavaScript motor a világon

Az új Opera tartalmazza jelenleg a világ leggyorsabb JavaScript motorját, a Carakant, ami a legtöbb teszten még az eddigi rekordert, a Google Chrome-ot is beelőzi - ha nem hiszed, próbáld ki magad! Az előző Operához képest pedig egészen elképesztő, nyolcszoros sebességnövekedést produkáltak.

Teszt: 2.33 GHz Inter Code2 Duo, 4 GB RAM, 32 bites Windows 7. A nagyobb érték a jobb. (forrás: Opera)

Könnyen kezelhető keresők

A beépített keresők még okosabbak lettek, mostantól láthatod a korábbi kereséseket, adhatsz hozzá új keresőket, vagy kereshetsz vele az aktuális lapon is. A lapon való keresés is megújult, a találatokat jobban kiemeli az oldal, és már a többi böngészőkből ismert keresősávot használja a kereséshez.

Gyönyörű Windows integráció

Az Opera 10.50 beta teljes mértékben integrálódik a Vista és a Windows 7 Aero környezetébe, és támogatja a Windows kiegészítő funkcióit is, mint például az Aero Peek, az oldallista. Az újratervezett menü és felület még könnyebben használható, és nem foglal sok helyet sem, így több hely marad a weblapok megjelenítésére.

Privát böngészés

Ebben az Operában már helyet kapott a többi böngészőben megismert privát böngészés funkció is, amellyel új privát füleket vagy akár új privát ablakokat is nyithatsz; az ott folyatott tevékenységnek semmi nyoma nem marad az előzményekben és a sütikben. Bár ezt a funkciót leginkább csak pornó-módként emlegetik, akár a meglepetésvakációt is megtervezheted vele a lebukás veszélye nélkül.

Új minialkalmazás-kezelő

Az új Opera platformban a minialkalmazások már nincsenek a böngészőhöz kötve, az Operától külön is működhetnek és mindegyik minialkalmazás külön processben fut. A minialkalmazások így már teljesen úgy működnek, mint a natív asztali alkalmazások. Nézz körül, és próbálj ki néhány minialkalmazást a megújult Operával!

Még okosabb címmező

Az eddigi előzménykeresés még okosabb lett az új Operában, már beírás közben megmutatja az eddigi találatokat a látogatott weblapok nevei valamint a könyvjelzők alapján, de még a korábban megnyitott weblapok tartalmában is azonnal keres. A listából pedig helyben kitörölhetjük azokat a találatokat, amelyeket nem szeretnénk látni a lenyílóban.

Megújult ablakkezelés

A dialógusablakok, mint például a JavaScript figyelmeztetések, HTTP vagy jelszókezelő értesítések mostantól nem különálló ablakban, hanem a lapon belül jelennek meg, így továbbra is át lehet váltani egy másik fülre, és folytatni a böngészést egy másik lapon, így az ilyen felugró ablakok nem zavarják meg a böngészést.

Bővített szabványkezelés

Az Opera 10.50 a szokásokhoz híven vezető szerepet vállal a szabványok támogatásában is, így az új verzió sok új CSS3 és HTML5 funkciót támogat, mint például a manapság nagyon népszerű video taget.

Persze ez még csak a beta verzió, a véglegesben még további újdonságok várhatóak :)

Letöltés

Opera 10.50 beta

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr221748923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bruzsy · http://rockonlelkek.hu 2010.02.11. 16:29:23

@zdanee: opera:config-ban kapcsold ki a Use Windows 7 Taskbar Thumbnails opciót. :)

zdanee 2010.02.11. 16:32:56

Orok hala, erre volt szuksegem. Mar megy is a profilom az uj beta ala :D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.11. 16:48:35

@Bruzsy: Igen, ez az oka. Sajnois ebbe a problémába én is belefutottam, és még nem találtam megnyugtató választ. A megoldást viszont tudom:

1. Zárd be az Operát
2. Keresd meg a profil mappádat, és azon belül is a search.ini fájlt
3. Keress benne egy olyan bejegyzést, aminél a Search type = 12 (Ha a "12"-re keresel, akkor meglesz)
4. Ha találtál, akkor a hozzá tartozó legalsó elemet ("Deleted=1") állítsd 0-ra és mentsd el.

+1 Ha nincs, akkor a telepítési könyvtár defaults/search.ini fájljából kotord elő ugyanezt, és másold a profil mappában lévőbe, valami olyan sorszámmal, ami nincs még

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.11. 16:51:57

@Karbonade: Nem. A lényeg, hogy a VEGA-t használja mindenre. Így a renderelés vagy szoftveres, vagy hardveres, vegyesen nem lehet (azért, mert nincs értelme, mivel gyakran lassabb lenne).

Kötelező olvasmány:

magyaropera.blog.hu/2009/12/09/operasok_irtak_vega_ismerteto :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.11. 16:56:09

@Vmn: Nálam semmi baja a Buzz-nak (azon kívül, hogy amikor aktiválták baromi lassú lett tőle a belépés meg minden, de már helyrejött). Bár nagyon nem használtam. Egész pontosan mit kell csinálni, hogy fagyjon?

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.02.11. 17:11:41

Még mindig bugos a kicsike, azhittem bétának jobbat adnak ki, még szerencse, hogy nekem mindig van backup a gépemen a könyvelzőimről mert ugy össze kakilta az operalink szeveren lévőket, hogy törölhetem mindent. :D

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.02.11. 17:16:02

Ugye, hogy szükség volt a UserJS manager frissítésre, mert a másik nagyon bugos volt. :D Nem szoktam félrebeszélni, ha igen azt másra fogom :D

resius 2010.02.11. 17:36:10

@Namelesske: Én nem állítottam, hogy félrebeszélsz, csak megkérdeztem, hogy mi az a bug ami miatt frissíteni kéne.

Hassan-i Sabbah 2010.02.11. 17:39:12

A Blogger.com-on másnak nincsenek gondjai a bétával? Nálam gyakorlatilag használhatatlan a blogszerkesztő.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.11. 17:41:32

@Namelesske: Van rá egy gyorsabb megoldás is. Először szinkronizáció előtt elmentesz minden .ini-t, ami fontos.
Szinkronizálod.
Miután összekavarta Operából törölsz mindent. Minden jegyzetet, minden könyvjelzőt, minden keresőt és minden gyorshívót.
Vársz kb 3-5 percet és közben figyeled a link.opera.com-on, hogy frissült-e. Ha frissült kiüríted a jegyzetek és a könyvjelzők kukáját. Megint vársz, hogy frissült-e. Ha frissült bezárod a böngészőt, törlöd a profilodból a fájlokat a .pre-sync fájlokkal együtt, majd behúzogatod a szükséges fájlokat és elindítod az Operát.

Addig nem nyúlsz semmihez, amíg nem szinkronizálta.

Innentől jó minden. :)

ZeGa 2010.02.11. 18:23:23

Tab másolása egérmozdulattal többet nem fog működni, vagy csak nálam nem működik?
Nálam üres oldalt nyit meg a háttérben.

Frankie goes to Hollywood 2010.02.11. 18:23:46

Én is örülök, hogy kijött az új verzió ennyi újítással, csak egy kérdés: lesz-e a végleges verzióban végre autofill? Szerintem ez az Opera egyik legnagyobb hiányossága a többi böngészőhöz képest.

Dzsini 2010.02.11. 18:44:06

Akinek nem megy a Buzz/Zümm: kapcsoljon át a beállításokban kötelező https (biztonságos) kapcsolatra - nekem attól jött helyre, most már szépen működik.

Douwe 2010.02.11. 19:18:45

teljesképernyős módban még mindig nem jön elő az automatikus elrejtésre beállított tálca

Nagy Andras 2010.02.11. 19:19:39

Üdv,

Valahogy vissza lehet azt kapcsolni, hogy lássam a képek nevét, ha rájuk kattintok a jobb egér gombbal, úgy mint a korábbi verziókban?
pl:
10.10: iaro.3dmax.hu/kep/regiopera.png
10.50: iaro.3dmax.hu/kep/ujopera.png

Vmn 2010.02.11. 19:30:21

penge: Rakattintottam a buzz szora a gmail menujeben, inbox, drafts stb menusorban. Az opera ettol elszallt.

Dzsini: https nem oldotta meg, inkabb kikapcsoltam a fenebe a buzz-t. :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.11. 19:34:27

@ZeGa: Csak bug.
@Frankie goes to Hollywood: A fejlesztők még nem céloztak rá konkrétan, de bármi elképzelhető.
@Dzsini: Van még http kapcsolat? A múltkor olvastam egy cikket, hogy a sorozatos biztonsági problémák miatt a Gmail végleg alapértelmezetté tette a HTTPS kapcsolatot. Amúgy jogos, én is így szoktam sokszor tesztelni a userscripteket, mert azok nem mennek HTTPS kapcsolaton (ha csak külön be nem állítod), így rögtön meg szokott javulni a Gmail, a Reader, a Docs. :D Amúgy általában itt is a block-external az, ami miatt nem mennek dolgok.

@Nagy Andras: Ez is bug. Nem fog így maradni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.11. 19:42:56

@Vmn: Akkor nálad a hiba. Én még a AJAX-os felugró ablakokat is megnyitogattam és minden működött.

awking 2010.02.11. 20:06:45

A régóta meglévő minialkalmazások nem is fognak működni ebben az új rendszerben?
Ilyen külön települősöket már biztos nem fogok felrakni, hiszen maga az Operám se telepített.

ZeGa 2010.02.11. 20:14:34

Az is hiba, hogy, ha elrejtem a gyorshívót akkor a háttere is eltűnik és csak egy fehér háttér marad vagy ez eddig is így volt?

Bandes 2010.02.11. 20:35:32

írtam egy hosszú beszámolót ide már, de nem jelent meg a postom. na mégegyszer nekifutok. tömören.
img237.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=20100211190343.png
-tönkrevágta a 6 éve használt skinemet, eltűntek a szövegek a beállításpanelekből, a kereső mezők a státusz panelről, háttérben egy fehér üres ablak nyílik meg amit bezárni sem lehet, nem jelennek meg az ablakműveleti gombok a jobb felső sarokban. súlyos vizuális artifactok a menü magasságában.
-a default skin kontraszttalan csilivili, ötlettelen, és ronda megoldásokkal teli szvsz. színskála a világos kék és a fehér kombinációjában fullad ki. kukaikon a semmi közepére és hasonló gatya megoldások. villogó előugró link címek a bal alsó sarokban valahányszor az egérmutató link felett van.
le is szedtem, és visszanyomtam backupból a 10.10-est. asszem maradok annál egy jó ideig.
a 8. kép a galériában már azt is mutatja.
A RÉGI JOBB VOLT

Bandes 2010.02.11. 20:59:22

hát ez elég szomorú. én nem láttam semmi okát annak hogy miért ne működhetnének a régi skinek is az új verzióval. mert valamennyire mégis betöltődött, és nagyjából úgyanúgy nézett ki mint a régi. nagyjából.
kb zéró az esélye hogy az én skinemet az egykori szerzője felupgradeelje, ugyanis már meg sem találom az eredetit a skinek között.

Bandes 2010.02.11. 21:22:06

hát ez az 10.5 béta szerintem egy rakás sz@r !!!
persze nagyon gyors, meg csini effektek, deeeee áááááááá. és most elkezdem sorolni.
1 elb@szt@ a jó kis kedvenc skinemet amit már 6 éve használok vele. gyakorlatilag használhatatlan.
nem látom a jobb felső sarokban a belső mdi vagy micsoda ablakgombokat, ezért minden tabra be kell kapcsolnom a záró ikszet (amit nem szeretek mert ha 40 tab van megnyitva és rákkatintok akkor valszeg nem megnyitja az adott tabot hanem bezárja)
érdekes és ocsmány módon megnyílik egy üres fehér ablak opera ikonnal a taskbaron a háttérben.
img202.imageshack.us/i/20100211190600.png/

apropó ocsmányság :
img17.imageshack.us/i/20100211190703.png/
img21.imageshack.us/i/20100211190648.png/
img683.imageshack.us/i/20100211190544.png/
img695.imageshack.us/i/20100211190535.png/
mik ezek a "gyönyörű" artifactok ??? ááá

+nem látok a skinemmel egy árva szöveget a beállítás panelekben
img502.imageshack.us/i/20100211190411.png/

na jólvan, mondom, nyomjuk akkor be a default skint:
img237.imageshack.us/i/20100211190343.png/
ronda kontraszt nélküli világos panelelemek
eltűntette a status bar-ról a beállított saját kereső ablakjaimat. helyettünk nagy semmi van. "szép" aero üveg vagy mi a tököm. bal alsó sarokban meg idegesítően villódzik az a státusz izé valahányszor egy link felé ér az egerem.

no, azt csináltam hogy lekaptam az egészet a pcsába, és visszaraktam a 10.10-est az összes backuppal, amit szerencsére csináltam frissítés előtt.
img99.imageshack.us/i/20100211192402.png/
és visszakaptam a szép kontrasztos skines régi operámat.

úgy tűnik én nagyon sokáig maradni fogok a 10.10es verziónál :|
üzenem a fejlesztőknek norvégiába hogy nem kell megjavítani azt ami működött.
pfffff

ZeGa 2010.02.11. 21:30:02

@Bandes: Akkor tényleg üzend meg nekik...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.11. 21:33:20

@Bandes: nem volt túl jó ötlet ráfrissíteni a régi Operádra... egyrészt a frissítés még nem biztos, hogy teljesen kiforrott, másrészt eléggé megváltozott a skinkezelés, meg az egész Opera elrendezése is. A beta nem jelenti azt, hogy végleges, csak azt, hogy elég jó a szélesebb kipróbálásra. Ráadásul az új verziók ritkán támogatják a régi skineket, mivel vezetnek be új dolgokat, amik a régi skinben nincsenek definiálva. De például írhatsz kommentet a skin oldalán, vagy direkt üzenetet a skin készítőnek is, hogy frissítse a skint a 10.50-re.

Szerintem próbáld ki külön telepítéssel, vagy az USB verziót, és használd egy ideig az alapbeállításokkal. Nem fogod megbánni.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.11. 21:35:00

@Bandes: A másik kommented azért nem jelent meg, mert a rendszer spamnek érzékelte a sok link miatt, de közben már engedélyeztem.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.11. 21:45:01

@Bandes: A keretezéssel nem értettem egyet, mert az szvsz hülyeség és semmi funkcionális haszna nincs, viszont a 10.5-ben rengeteg változás volt. Egyrészt itt a transparency, Aero-s Win7 optimalizáció, megváltoztak az MDI ablakok, másrészt hamarosan itt a hardveres gyorsítás, itt nyilván rengeteg olyan volt, ami miatt szükséges volt ezt-azt megváltoztatni. Nálam a Compact Crystal volt a favorit skin, szintén nem frissítik már és szintén nem jó 10.5-tel.
Mióta az alapskint, illetve a Z1-Glass-t használom csak két dolog lenne velük, az egyik, hogy legyenek vékonyabbak a fülek (vertikális elrendezésben is) és a címsávban és állapotsávban ne legyen 1 pixelnyi felesleges szegély sem, csak a hasznos felület. Plusz férjen ki top elrendezésben a lehető legtöbb panelgomb wrapper és extender menü nélkül.

Az MDI-vel nem tudom mi bajod van, a tab bezáró gombok nekem is ki vannak kapcsolva és mégis látom az MDI ablakokon az X-et.

"üzenem a fejlesztőknek norvégiába hogy nem kell megjavítani azt ami működött."

Ez a fülembe cseng nekem is pár dolog kapcsán, de itt konkrétan elismerem, hogy ezt tényleg optimalizálni kellett az Aero-ra és a VEGA-ra.

Örülj neki, hogy az MDI megmaradt. Gondolkozz el rajta, hogy az MS miért temette az MDI-t a Vista miatt. Mert gyakorlatilag összeegyeztethetetlen az Aero-val. Az Operának sokkal kisebb programozóbázissal, a Windows forráskódjának ismerete nélkül is sikerült megvalósítaniuk.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.11. 21:45:14

@Bandes: ... egy újabb elégedett Opera felhasználó :)

Amúgy - fenntartva számodra a jogot a bosszankodásra - azt azért látni kell, hogy

1. ez csak egy béta
2. jelentős változtatásokat végeztek a rendszer integráción, és a témák képességei is jelentősen bővültek.
3. minden probléma, amit felsorolták gyakorlatilag a témákhoz volt köthető.

Ezek alapján annyira nem is rossz a 10.5...

Bandes 2010.02.11. 22:00:16

hát köszike a válaszokat. én már keresgéltem is opera support oldalon hol lehetne panaszkodni, de nem találtam igazán megfelelő helyet, csak egy kusza fórumot mindenféle topikkal. egyébként már régebben is küldtem be bug reportokat nekik. pl. 9.62es verzió körül küldtem be hogy nem töltődnek le a megkezdett linkek a Links panelen, ha elnavigálok más oldalra, és ez azóta is így megy! röhej hogy vannak file-ok amiket nem tölt le, van amit letölt, de nem teszi oda a download könyvtárba, csak amikor másodszorra nyomok a downloadra. korábban is kipróbálgattam a bétákat már és mindig működtek többé kevésbé. most azért is próbáltam meg előbb frissíteni, mert ez a 10.10-es elég sűrűn fagy le. ez is a download tab-al kapcsolatban főleg. bizonyos esetekben amikor letöltött elemeket próbálok törölni a listából, van hogy egyszer csak lefagy opera. már inspectort is felraktam, meg dump filet is küldtem nekik anno, dehát úgy látom el vannak foglalva. eléggé power user vagyok operával, és így megtalálok bugokat általában, csak nincs időm küldözgetni ezeket folyamatosan, főleg úgy hogy ingyen segítek nekik, és még akkor sem javítják ki mindig a bugokat..
ez az mdi dolog furcsa volt először, de nekem bejött ez hogy minden popup ablakot ki tudok nagyítani + előhozni a rejtett címsorokat. evvel az aero dologgal kapcsolatban, meg nem tudom mi az olyan nagy dolog abban hogy most az egész ablaknak átlátszónak kell lennie, és ezért újraírni régi dolgokat. ez mind csak kozmetika, nem valódi funkcionalitás. azt sem értem miért kell ezekről a szutyok internet explorerből meg chromeból átvenni ezeket a layoutokat, mintha az olyan jó volna. ergonómia szempontjából 1 lépés előre 2 lépés hátra az amit látok itt bizonyos megoldásoknál.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.11. 22:28:33

"vvel az aero dologgal kapcsolatban, meg nem tudom mi az olyan nagy dolog abban hogy most az egész ablaknak átlátszónak kell lennie, és ezért újraírni régi dolgokat."

Az Aero azért jóval több, mint látvány, még ha csak ez is tűnik fel belőle. Alapból 3D-ben rendereli az ablakokat, amiből te annyit látsz, hogy átlátszó a kerete. Például megszűnt a Windows XP-ben jól ismert bug, mikor egy programfagyás miatt az ablak, amit húztál egérrel csíkot hagyott maga után.

A GPU renderel mindent, tehát ha DX10-es vagy DX11-es (a Microsofttól már ez is nagy szó) videókártyád van, nem a CPU-t terheli a grafika, ami mondjuk egy komolyabb feladatnál 100-on pörög, hanem a GPU-t, ami mondjuk tömörítésnél vagy videókódolásnál nincs kihasználva.

Persze sokan úgy vannak vele, hogy ha erőforrásigényes feladatot csinál a gép, akkor GUI sem kell csak parancssor, de azért nem mindegy az erőforrás eloszlás.

Hogy ergonómia szempontjából negatív lenne, megint cáfolnám. Sok pozitívuma valóban nincs, de nekem például, mivel jobbra rendezve használom a tabokat kevesebbet kell az Aero Peek-hez nyúlnom. Plusz az a 20-30 pixel, amit a címsorral megspórolsz sem mindegy.

Vmn 2010.02.11. 22:31:11

@penge:
vekonyabb fulek: skin/skin.ini elejere ([Options]) beirod:

Pagebar min button width = 24
Pagebar max button width = 200

Persze a kivant ertekekkel.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.11. 22:45:42

@Vmn: Az csak a szélességét határozza meg, ha például több, vagy kevesebb karakterből áll a megnyitott oldalon a title, ezt ismertem én is.

Én azt szeretném, ha függőlegesen(!) kiférne 50 tab 30 helyett, mint a régi skinben. Tehát csak annyira legyen vékony, mint a favicon, max még 1-2 pixelnyi keret.
Címsávnál dettó. Ott is ott van maga a címsáv meg 1-2 gomb, nem kell felesleges szegély.

David_K 2010.02.11. 22:54:06

@Bandes: Csak pusztán kíváncsiságképpen: áruld már el hogyan látsz át 40 megnyitott tabot. Nekem már 10 is kicsit sok.

David_K 2010.02.11. 23:18:41

jelzem, nekem már egyszer sikerült megfektetnem, épp az imap fiókot állítottam be (a küldött mappát), amikor is megzuhant és nem válaszolt.

Bandes 2010.02.12. 00:22:25

@David_K: hát nagyon egyszerű pedig. egyszerre én is mindig csak egyet nézek. de van hogy egyszerre sok oldalt nyitok meg háttérbe egy oldalról, amiket később olvasok el teljesen. vagy szükségem van rájuk később, ezért akarom hogy nyitva maradjanak.
a lényeg hogy nem szeretek bookmarkolni mindent. az aktuális oldalakat meghagyom nyitva sokszor napokig. így gyorsan elérem őket, és nem lesznek elfelejtve. ha például van egy téma amiről keresek, akkor megnyitok mondjuk 5 külön topikot róla, meg más linkeket, és így mindig összegyűlik egy rakat oldal. amik együtt mind tartalmaznak fontos információkat. és ezeket egyenként lebookmarkolni nem valami kényelmes dolog. általában tudom hogy a megnyitott oldalakon mit hol találok. úgyis rendezem őket. jó volna egyébként ha téma szerint lehetne csoportosítani tabokat. a sessionök kezelése lassú és nehézkes. historyból pedig nem mindig sikerül előbányászni régi oldalakat. idővel minden oldal vagy elévül és bezárom vagy végleg bookmarkba kerül. :)

Mesant 2010.02.12. 07:14:36

A gyorsaság (a menűé is!) egyre biztatóbb, az állapotsáv fantasztikus. Pár nap és kijön...

Mesant 2010.02.12. 07:18:32

@David_K: Nem éértem nekem egy popos és egy Imapos fiók is üzemel hibátlanul

MosoMasa 2010.02.12. 08:32:13

Nem működik az egérrel való lapozás (pl. google találati listán, stb), ami azért nagyon kényelmes volt, és komfortosabbá tette a böngészőt.

MosoMasa 2010.02.12. 08:33:55

pontosabban a gombbal való lapozás, mert egérmozdulatra megy persze

lalolib 2010.02.12. 09:10:45

Érdeklődve várom a próbát, mert mostanság a Chrome 4 egy kicsit megingatott, de mivel nem szeretek "hűtlenkedni", ezért remélem olyan változások várnak rám, melyek után ismét az Opera lesz az első.

email 2010.02.12. 09:30:13

Talán egy bug: az "ugrás a lapra" (F2) ablakban, a legördülő lista görgetése nálam csak akkor működik, ha a kurzor egészen a lista tetejénél van.

RaidX 2010.02.12. 10:37:17

Tegnap töltöttem le agy rart ami 4 részből állt. Összesen 8 letöltést kellett csinálni mert elsőre a végét lehagyta (pár kilobályt). Azaz megállt, hogy megszakítva. Holott senki nem nyúlt hozzá. Ezt csinálta a 10-es is. De a folytatra kattintva befejezte és jó volt a fájl. Most viszont a folytatra nyomva hibás a fájl. Le kell töltni mégegyszer.
Próbálgattam, hátha az oldallal van gubanc. de volt ahol csak negyedszerre jött le hibátlanul a fájl! És mindegy, hogy rar vagy exe.
Így inkább bug mint oldal hiba!
A nagy rohanásnak nehogy az legyen a vége, hogy egy bugos véglegest adnak ki. Azzal inkább felhasználót veszít az Opera!

Dzsini 2010.02.12. 11:57:04

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: próbáld ki ezt:
en.opera-wiki.com/oAutoPagerize
Az itt található 2 .js file-t kell a UserJS mappába tenni, és így csak lefele kell görgetni - a lap aljára automatán hozzátölti a következő oldalt, nem kell klikkelgetni.
Nem csak a Google oldalain, hanem blogokon, stb. - rengeteg oldalon működik.

MosoMasa 2010.02.12. 12:28:47

@Dzsini: Meg van, de ugye ez képalbumoknál egyebeknél nem működik, ráadásul igazán böngészni sem jó, mert egy visszalépésnél kezdhetem elölről a görgetést.

Lali25 2010.02.12. 12:38:02

Hello mindenkinek nekem is tetszik ez a 10.5 beta csak tul sok memorát használ esetleg ezzel lehet valamit csinálni esetleg valami rejtett beállitás vagy ilyesmi? mert nekem felmegy olyan 400 mb-ra :(

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.12. 12:52:05

@Lali25: mennyi memóriád van összesen? Ugyanis leginkább ettől függ a memóriahasználat.

Dester 2010.02.12. 13:19:29

Egyetlen hibát tapasztaltam eddig, egyébként nagyon jó. Komplex, interaktív flash alkalmazásoknál (pl. Farmville Facebook alatt) maga a flash gyönyörűen fut, csak a felhasználói interakció nem megy úgy, ahogy kéne. Szaggat, nem követi rendben az egeret, a böngészőt is megakasztja hosszabb-rövidebb időkre. Ezt leszámítva nagyon tetszik. :)

MosoMasa 2010.02.12. 13:57:48

@Bandes: Lehet a gépedet kellene rendbe tenni.
Aztán meg van egy olyan is, hogy az újítások sokszor kívánnak némi személyes változásokat is - így halad a világ.

Dzsini 2010.02.12. 14:01:33

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: elméletileg van ott tanácsadás, hogy hogy lehet további oldalakat hozzáadni... (én meg középső gombbal nyitogatom a találatokat, így a második probléma nálam nem merült fel, de igazad van)

Amúgy a dupla előre gomb még mindig megvan, alapbeállításnál is kirakja, de a gombok közül is elő lehet szedni. Szépen működik nálam ugyanúgy, mint régen, ha rájön hol lehet lapozni.

Bob Arctor 2010.02.12. 14:18:05

nem tudom másnál is előfordult e, de nálam a letöltéseknél az ikonok néha igen érdekes színekben pompáznak. a qtorrent zöld ikonja pl. lilában tündököl. nem egy nagy ügy, de azt hittem legalább a béta verzióra kijavítják. ezen felül magam is csatlakoznék a memória problémát felvető kollégához. a desktopteam fórumon egy usernek sikerült 1,6GB-a feltornázni, állítólag minden különösebb ok nélkül. szerintem ebben ő is benne van, de tény hogy 200 Mb alatt mondjuk 5-6 ablakkal ritkán van. a gépemben egyébként 4G memória van.

sanyix 2010.02.12. 14:26:54

mostmár a youtube html5-nél eljut addig hogy kiíja hogy nincs h264 codec...
Azt tudom hogy most az a balhé hogy ezért fizetni kell. De nem tudna mondjuk egy külső telepíthető h264 codecet használni, olyan mintára mint a linuxokban az mp3 codec? :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.12. 14:51:08

@sanyix: Tuti lesz erre valami megoldás... :) Bár az is lehet, hogy beteszik a h264-et is a véglegesre, 2015-ig ugyanis ingyenes lett.

Bandes 2010.02.12. 14:54:19

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: semmi baja nincs a gépemnek, vadi új. egy röhej hogy nem képesek megírni az új operát úgy hogy ne olvassa be a régi skineket. a winamp 5 is beolvassa a 10 éves winamp 2 classic skineket érdekes módon.

Dzsini 2010.02.12. 15:21:52

@Bandes: Azért ott is volt egy átmeneti időszak (winamp 3), ami nem volt visszafele kompatibilis a skinekkel - aztán akkora volt a közösségi felhördülés, hogy az 5-öt úgy reklámozták (és azért lett 5), hogy a 2+3 minden előnyét egyesíti.
Itt azért annyira nem tragikus a helyzet, és lesznek új, kényelmes, szép skinek erre a rendszerre is.

Amúgy az összehasonlítás a Winamppal ott sem pontos, hogy ott a kezelőfelület nem változott meg, itt viszont zsákszámra vannak új gombok, stb. (a winampban egy ilyen van: a media library - a régi skinekben nincs benne ilyesmi, akkor (elég rondán) megjelenik gyári kinézettel)

macskafaraok 2010.02.12. 15:24:39

@Teddy Beer: Hát kurvára nem olyan volt régebben a Yahoo mail mint FF-en. Pl.: címzettek neveit leszűri okosan, azt nem tudsz közti választani, csak egérrel... Minden mással megy a fel/le gomb is...

na mindegy is mi volt régen.

Mert igen, most már egészen jól megy a Yahoo mail is az Opera-val.
Komolyan. Az elején icipicit vakarászik, utánna mint a villám... És működik minden (legalábbis elsőre) ahogy kell !!!

Szóval tényleg jobb.

sanyix 2010.02.12. 15:26:48

@Karbonade: egyébként azt se ártana ha megcsinálnák hogy az a h264-es codec tudja használni a hardveres dekódolást (dxva), mert így ebben a formában hw dekódolás nélkül csak sd-ben fog jelentősen csökkenni a flash helyett a videolejátszás, viszont hd-ben kb annyit fog enni mint a flash.

sanyix 2010.02.12. 15:27:35

@sanyix: mármint a videolejátszás cpu használata.

MosoMasa 2010.02.12. 16:03:19

@Bandes: Hát tényleg! Rettenetes állapot!
Az már nem is érdekes, hogy hatékonyabb, ésszerűbb, kényelmesebb, gyorsabb, stb. a program. Csak azok a fránya skinek, azok!
Az a lényeg.

BTM · http://dokumentalis.blog.hu 2010.02.12. 17:39:46

@macskafaraok:
Én nem tudom sehogysem beállítani a Yahoo Mail-t. Le tudnád írni a beállításokat? 10.10-es verziót használok az Operából , WinXP, T-Kábel.

m_and_m 2010.02.12. 18:08:22

Úgy látom az egyedi (pl a homepage.hispeed.ch/ttt-o/ -ról leszedhető) gombok nem működnek.
A 10.10-essel nem voltvelük probléma. Ennél viszont mintha rájuk sem kattintottam volna, nem csinálnak semmit

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.12. 18:52:09

@m_and_m: Némelyik működik, ami JS kódot tartalmaz az viszont értelemszerűen nem, mivel a menük sem működnek...

endruuboyyy 2010.02.12. 19:00:13

@m_and_m: Szia ! Nálam se működik helyesen sem a Hotmail sem a Gmail . . Jobb klikk az oldalra és betöltődnek a scriptek és megy a görgetés is . Win 7 32 bit . Bugriport már ment , majd meglátjuk ...

atomgoa 2010.02.12. 22:48:45

ez tényleg gyors :)

macskafaraok 2010.02.13. 00:05:50

@BTM: csak a web.alapurol beszelek, de a pop3 is megy. p.s az 10 usd / year

lalolib 2010.02.13. 09:29:19

Kipróbáltam Win7 alatt, szép és jó, de a szokásos utolsó elem betöltési nehézség továbbra is fennáll! Ezt meg végképp nem tudom már elfogadni. Vagy csak nálam jelentkezik ez a hiba?

ZeGa 2010.02.13. 12:17:06

Én most kitakarítottam az összes operát és egy teljesen új betát tettem fel, de még mindig nem változik a zoom-nál a %, állandóan 100%-ot mutat.

MosoMasa 2010.02.13. 12:54:06

a shift+ugrás a webcímre sem működik.

MosoMasa 2010.02.13. 12:56:27

Sőt: alapvetően az ugrás a webcímre nem működik!

Lali_ 2010.02.13. 13:15:51

@ZeGa: Az direkt van szerintem, mert ha 100%-on vagy, akkor kék a háttér, ha nagyítasz, kicsinyítesz, akkor szürke és ha ilyenkor rákattintasz a 100-asra, akkor visszamegy 100%-ra. Szerintem ez okés, mert általában a 100-ast használják leggyakrabban.

@MosoMasa / Ha nagy leszek, japán leszek!: Ja, ez elég zavaró bug...

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.13. 14:04:29

Nem tudom, hányan figyeltek fel erre az ügyes kezdeményre. Ha egy új szövegmezőbe lépsz, és be akarod kapcsolni a helyesírás ellenőrzőt, akkor észleli a területi beállításaidat. Nekem például simán felajánlotta a magyar szótár letöltését. Ez a megoldás mindenképpen nagyon hasznos volna.

A másik, amit megcsinálhatnának, hogy automatikusan érzékelje a használt nyelvet, és aszerint állítsa be az ellenőrzést. Ez olyankor jó, ha az ember pl. felváltva irogat magyar és angol fórumokba. Technikailag megoldható, van is ilyen minialkalmazás:

widgets.opera.com/widget/5619/

Peti_23 2010.02.13. 15:29:32

Hali

Hogy lehet beállítani hogy mikor letölök egy torrentet ne jöjjön be midnig az ablak hogy operával akarom vagy a default torrent klienssel? Ugyanis a checkbox disabled igy nem tudom be x elni hogy ne kérdezzen rá többször...
Köszönöm

sChess 2010.02.13. 16:00:34

@lalolib: "a Chrome 4 egy kicsit megingatott"

A megoldás: www.chromeplus.org/

BTM · http://dokumentalis.blog.hu 2010.02.13. 16:20:04

@macskafaraok:
Kösz.
Viszont így sem lehetne valahogy beállítani Operán belül az ingyenes yahoo mailt(én ehhez kevés vagyok)?:
"It is possible to get direct IMAP access without signing up for paid access nor using software like YPOPs! or FreePOPs. Yahoo operates IMAP servers (imap.mail.yahoo.com in particular), which are globally accessible. However they require a specific, but non-standard IMAP command to be sent before login is done. The command is: “ID ("GUID" "1")” and it is relatively easy to modify any email client to send it. In fact this is the method currently employed by YPOPSs! and FreePOPs. There are modified version of Mutt (e-mail client) and Mozilla Thunderbird available that send this command.[23]

There is also an IMAPs server running at imap-ssl.mail.yahoo.com. It is using SSL on the standard port 993.

In addition it is also possible to send mail through mail clients as yahoo also operates an SMTPs server (smtp.mail.yahoo.com). It is necessary to enable SSL through port 465. The username is the user's Yahoo mail address and the password is the same as for webmail access, this applies to both IMAP and SMTPs access."
Forrás: http://en.wikipedia.org/wiki/Yahoo!_Mail#Features

Mint írja, így nem kell neki az Ypop sem, de a szövegben a Thunderbird-et említi (na meg ugye azt a bizonyos IMAP parancsot).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.13. 17:39:26

@Schess: Ebben működik-e már a Mouse Gestures https oldalakon és belső chrome-os lapokon? Vagy csak simán előtelepítettek a már amúgy is létező addonok közül néhányat? :D

sChess 2010.02.13. 18:55:37

@penge™: Szerintem igen, de én nem használom és nem is vagyok a szakértője. Ctrl+Shift+C -vel állítható be vagy a ChromePlus Options Page menüpontnál.

Peti_23 2010.02.13. 19:50:23

@Karbonade: Köszönöm, de ez még nem oldotta meg a problémát, ugyanúgy rákérdez mindig...

resius 2010.02.13. 20:11:57

@Nik2008: ctrl+f12 -> Haladó -> Letöltések
kiveszed a pipát az "Az operához rendelt fájltípusok elrejtése" elől, beírod a keresőbe, hogy torrent, aztán Szerkesztés és "Megnyitás más alkalmazással"-nál elvileg ott lesz a másik program, pl utorrent...

ZeGa 2010.02.13. 20:35:19

@resius: Nálam az sem használ.

RaidX 2010.02.14. 09:12:12

Érdekes módon előfordulnak oldalak ahol nem lehet tartalomletiltást alkalmazni, de a többi chekbox is inaktív állapotba van.

Bezárom az operát, újra indítom és lehet, hogy működik minden rendesen az adott oldalon.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.14. 10:33:18

Az bug, vagy fícsör, hogy Privát tabon nem lehet unblock-olni a block-external.js-t?

Nyilván nem tudja ilyenkor írni a cookies4.dat fájlt, de miért nem? Elvileg bármit írhat bele, bezárás után mindent kitakarít. Viszont jó lenne, ha nem kéne ideiglenesen @exclude-ot szerkesztgetni minden gané oldal miatt, amiket már eleve ezzel nyitok.

Lali25 2010.02.14. 12:42:28

Hello sziasztok azt szeretném kérdezni hogy azt hogy kell beállitani pl. ha egy mezőbe beirok valamit pl.egy torrent létrehozásnál sedd idő meg ilyenek hogy azt jegyezze meg és ne keljen ujból beirni csak pl. 1 2 első betüt és adja ki mint pl. a google-nél ha keresek valamit. előre is köszönöm :)

Dzsini 2010.02.14. 13:15:18

@Lali25: na EZ az egyik legjobban várt funkció már egy ideje :) még nincs...
Használhatod esetleg hozzá a jegyzeteket, és onnan beszúrhatod a számokat, vagy a személyes információkhoz beirogatod az értékeket.

Lali25 2010.02.14. 13:18:55

@Dzsini: köszi szépen akkor várjuk :)

Nameless® · http://dirtywindows.hu/ 2010.02.15. 16:54:25

nagyon halhatnak a srácok, kiváncsi lennék mit forralnak. Jó lenne megint kitennének magukért mint anno a unittal. Még suliba se mentem mikor megjelent :D:D

Daem 2010.02.15. 16:59:45

Hello! Szeretném meg kérdezni hogy csak nekem vagy senkinek nem müködik az "Ugrás a webcímre" funkció?

Előre is köszi :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.15. 17:14:21

@Namelesske: Semmit, mikor megérkezik egy alfa/béta mindig lecsendesül a Desktop Team egy időre. Ezért nem is szeretem, ilyenkor ritkán van új snapshot.
A hw gyorsítás pedig már biztos nem lesz benne, mivel béta után már nem rakják bele, innentől már nem sokra számítok a részükről...

@Daem: Senkinél nem működik, ez is egy bug a sok közül.

Daem 2010.02.15. 17:20:48

@penge™: Értem, nagyon szépen köszönöm !

zajcev 2010.02.16. 12:18:59

hi, néhány észrevétel:
az illeszkedés gomb integrálása a zoom-ba brrrr, miért kell össze vissza változtatni még ezen is, a kék jelszó master ikon is baromira hiányzik, amúgy kurva gyors szó se róla:)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.02.16. 20:19:18

@zajcev: Tehetsz ki mellé ugyanúgy illeszkedés gombot. Nekem se tetszik. A gombot nem használtam, csak a Ctrl+F11-et, de mikor kint volt láttam az állapotsávon, hogy be van-e kapcsolva, vagy nincs.

Más: Jöhetne már új build...

awking 2010.02.16. 20:44:31

Nekem pont az tetszik, hogy csoportosítva vannak azok a gombok, amiket úgyis elpakoltam volna az információ panelra

ZeGa 2010.02.17. 15:25:13

@penge™: Kint van egy új build!

m_and_m 2010.02.17. 16:44:17

Nekem eddig jó volt, de tegnap óta eltűntek az ikonok a menüpontok elől. (beleértve a könyvjelzőkét is).

A jelszavas proxy kezelése meg egyszerűen hibás. A proxy jelszóra néha 5-ször, 10-szer is rákérdez egymás után (Eddig ez a FF hülyesége volt. Úgy látszik ezt a ficsőrt átvette az Opera)
süti beállítások módosítása