Magyar Opera

Az én Operám - 17. Árvai Dániel

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Árvai Dániel jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Az Opera programról a neten olvastam először. Az Operát 2009-ben kezdtem el használni, méghozzá a 9.5-ös verziót. Azelőtt Explorert, Firefoxot, Chrome-ot használtam netezésre. Az egész azzal indult, hogy ki akartam próbálni más böngészőt is és föltettem a Chrome-ot, de nem tetszett.

A Firefox túl lassú volt. Az Explorer-ről pedig a StandardsMode.hu oldalon olvastam, mennyire hibás a megjelenítő motorja. Ekkor döntöttem úgy, hogy kipróbálom az Operát, mely nemcsak szabványkövetésében, de funkciógazdagságában és testreszabhatóságában is megtetszett.

Mindig fölteszem a legfrissebb verziót a gépemre. Windows-on, az otthoni gépemen használom.

Így néz ki

Tovább...

Szabad szombat? (b3206)

Az Opera fejlesztői azt ígérték, rátaposnak a gázra és extra tempóban fejlesztenek majd. Ennek bizonyságaképp a mai napon (szombaton!) már a hét harmadik előzetesét köszönthetjük. Mint azt már megszokhattuk, főleg a stabilitás növelésén fáradoztak - állítólag komoly sikerrel -, de azért másra is jutott idejük.

Például implementálták az SSL titkosítás egyik új kiegészítését, a TLS Renegotiation Information Extension-t. Erre a kiegészítésre a szabvány biztonsági hibája miatt volt szükség. Jó látni, hogy az Opera ilyen hamar reagált a dologra.

A fentieken túl pár bosszantó hibát is kijavítottak. Sajnos a szöveg másolása még mindig nem működik - már dolgoznak rajta - de a szövegmezők frissülését (pontosabban annak hiányát) már kijavították. Ezen felül a webfontok jobb támogatását emelhetjük ki, főként a betűméret és -stílus támogatásának javítását. Nem szabad elfelejtkezni a vizuális megjelenés csiszolásáról sem, valamint belekerült egy URL mező legördítő gomb is. Új protokollt kapott a Dragonfly, jelenleg viszont - éppen emiatt - nem használható.

Ami ennél is érdekesebb, hogy a jövő hétre új funkciót ígértek nekünk - a szokásos javítások mellett.

Ismert hibák:

  • a link másolása még mindig összeomlasztja az Operát
  • a Dragonfly nem működik

Javítások, változások:

  • rengeteg stabilitásnövelő intézkedés
  • továbbfejlesztett címsáv legördülő listával
  • a szövegmezők újrarajzolása javítva
  • a külső alkalmazásból megnyitott linkek nem új fülön nyíltak meg
  • javított webfont támogatás
  • új Scope protokoll a Dragonfly-hoz
  • HTTPS javítások
  • memóriaszivárgás-javítások
  • már működik a Google Reader

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.50.3206):

Szavazz a Magyar Opera blogra!

Kedves olvasó, a segítségedet kérnénk! Nemrég megkerestek minket egy Blogoscope szavazás kapcsán, és részvételre invitáltak. Mi semmi jónak nem vagyunk elrontói, és úgy döntöttünk, hogy miért is ne? Szóval jelenleg ott vagyunk a listán, így arra kérnénk benneteket, hogy támogassatok minket és szavazzatok ránk!

Egy gépről 6 óránként csak egy szavazat érkezhet, kérnénk mindenkit, hogy korrektül járjon el. Szavazni még pontosan egy hétig, január 29-ig lehet.

Szavazataitokat előre is köszönjük!

Az Opera felvásárolta az AdMarvel-t

Az Opera ma közzétett hivatalos sajtóbejelentése szerint az Opera Software ASA megvásárolta az AdMarvel nevű, amerikai székhelyű reklámipari céget. A kaliforniai vállalatot 2006-ban alapították, és fő profilja a mobilos hirdetések technikájának fejlesztése. Saját eljárásuk - ami így az Opera tulajdonába került - elvileg képes a mobiltelefonos hirdetések megjelenítésére, követésére, illetve optimális kezelésére.

"Gyorsan fejlődő iparágunkban a mobil hirdetések érdekes, hosszú távú bevételi forrásként szolgálhatnak. Minden hónapban közel 50 millió felhasználó böngészi a netet valamilyen mobilos Opera böngészőt használva. Úgy vélem, az AdMarvellel összefogva fontos szerepet játszhatunk a mobilos hirdetések fejlődésében" - nyilatkozta Lars Boilesen, az Opera nemrég kinevezett vezérigazgatója.

A hír alapján úgy tűnik, nem újkeletű a két cég ismeretsége, már korábban is volt kereskedelmi együttműködés a két vállalat között. A mostani bekebelezéssel egyértelművé vált, hogy az Opera komolyan nyitni szeretne ezen új terület irányába. Az még nem világos számomra, hogy pontosan milyen változásokat okoz majd ez lépés, mindenesetre vannak bizonyos sejtéseim.

Könnyen lehet, hogy az Opera mobilos verzióiba beleintegrálnak majd egy reklámfelületet, a hozzá tartozó infrastruktúrával együtt. Ezt aztán akár az Opera, akár az ő termékeit megvásároló OEM-ek (például a hálózati szolgáltatók) felhasználhatják a saját hirdetési céljaikra. Természetesen sok más megoldás is elképzelhető, ez még a jövő zenéje...

Ezek az új megoldások, akármik legyenek is, vélhetően komoly pénzeket hozhatnak az Opera konyhájára, ami nekünk, Opera felhasználóknak is örömteli hír. Ugyanakkor kíváncsi vagyok, hogy az átlag felhasználó miképp szembesül majd ezzel, mindenesetre nem lenne jó a leendő (és jelenlegi) Opera felhasználókat reklámokkal megrakott böngészővel bombázni, mert az könnyen rosszul sülhet el.

Amíg nincsenek egyértelmű lépések, én korainak tartanám ítéletet mondani a döntés felett, mindenesetre remélem, hogy az újítások az Opera és a felhasználók érdekeit is maximálisan figyelembe veszik.

Kakaóbiztosan (b3202)

A legutóbbi előzetes publikálásakor a fejlesztők megígérték, hogy egy fokozattal feljebb kapcsolnak, hogy mielőbb egy jól használható Opera 10.5-ünk legyen. Nos, nem vicceltek, hiszen három nappal később (azaz ma) már elérhető a következő az előzetes. Noha a buildszám nem ezt sugallja, azért akadnak változtatások szép számmal.

Elsőként emlékezzünk meg arról, hogy a Presto megint szintet lépett, immár a 2.5.20-as verzió dübörög az Opera alatt, ami javított oldalkompatibilitást és stabilitást ígér. Számos fagyást javítottak, és helyreállították az előző változatban megtépázott DOM teljesítményt is.

A címadó változás a Mac-eket érinti, annak is elsősorban a megjelenését. A fejlesztők saját bevallásuk szerint sokat dolgoztak a Cocoa migráción. Ez az eddigieknél is jobb integrációt jelent az Apple operációs rendszerén.

A Windows 7 használói sem panaszkodhatnak, hiszen új elemmel bővült a támogatott repertoár, ez pedig a letöltés állapotának jelzése a tálca ikonon. Ezen felül egy kapcsolóval már kiiktatható a nyitott fülek tálcás előnézeti képe is. Apró (de a fejlesztők által is ismert) szépséghiba, hogy ez egyben az előbbi funkciót is elliminálja...

A Linux szerelmeseinek sajnos egyelőre nemhogy új funkció, de még egy összeállítás sem jutott, így ők a mai körből (is) kimaradnak. A fejlesztők szerint "nagyon hamar" érkezik az ő adagjuk is.

Ismert hibák:

  • a cím másolása funkció nem működik
  • nincs video támogatás Mac alatt
  • Mac fagyás induláskor IP v6 használata esetén
  • a Windows 7 tálca előnézeti ikonok tiltása letiltja a letöltésjelzőt is
  • további, már korábbról ismert hiba

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.5 pre-alfa):

süti beállítások módosítása