Magyar Opera

RSS archiválása Opera Mailből

Ez a post elsősorban azoknak szól, akik az Opera beépített RSS és levelezőkliensét használják, de a többiek is kedvet kaphatnak hozzá. A Google Reader egyik előnye az, hogy egyszerűen lehet archiválni a feedeket, míg Operában újratelepítésnél hordozni kellett a mail könyvtárat, különben elvesztek. Az IMAP legfőbb előnye abban rejlik, hogy az így kezelt levelek egyszerre vannak a szerveren és a merevlemezen valós idejű szinkronizációban. Miért ne lehetne ez az RSS esetén is így?

A trükköt véletlenül fedeztem fel. A használatához szükség van egy bármilyen IMAP fiókra (a Gmail-nél még csoportokba is rendezi).

  1. Ha még nem tettük meg, először állítsuk be a kívánt mail fiókot Operában. Nyomjunk Egy Ctrl+E-t, majd Next-Next-Finish módon, az Opera mindent elvégez, IMAP, SMTP szerverrel, portokkal nem kell bajlódnunk, csak az email címet, a felhasználónevet és a jelszót kell megadnunk. Bizonyos szolgáltatóknál (pl. Gmail) előtte a webes felületen engedélyeznünk kell az IMAP-ot. Gmailnél ezt a Beállítások-> Átirányítás és POP/IMAP helyen tehetjük meg, csak tegyünk pöttyöt az "Az IMAP engedélyezése" mellé, majd kattintsunk a "Változások mentése" gombra.

  2. Nyitott Levelezés oldalsáv mellett fogjuk meg az archiválni kívánt feed(ek)et és fogd és vidd módszerrel húzzuk bele egy kívánt mappába.

  3. Az alsó sáv tájékoztat az aktuális állapotról, feltöltési sebességtől és feedek számától függően 5 másodperctől a fekvő nyolcasig terjedhet. Várjuk meg, amíg végez.

  4. Menjünk fel a webes felületre és ellenőrizzük, hogy feltöltötte-e. Ott kell lennie (ismeretlen feladó) néven. A Gmail alapú szolgáltatóknál még csoportosítja is, bár ez inkább hozzászólás feedeknél jön jól, ugyanis a benne található link neve alapján teszi ezt, tehát például itt a Magyar Operán egy cikk kommentjeit egy csoportba fogja rendezni időrendi sorrendben.

Tipp: Mivel a jegyzetek duplaklikkel e-mail piszkozattá alakíthatók, azokkal is működik a feltöltés.

Az én Operám - 18. (ap)

Mostanában volt egy nagyobb szünet a sorozatban, úgyhogy elnézést kérünk az érintettektől, de időhiány miatt lelassultunk a cikkekkel. Remélhetőleg most már folyamatosabb lesz, még mindig van jó néhány cikk tartalékban, úgyhogy ha már küldtél ilyet, de nem jelent meg, várhatóan hamarosan te is sorra kerülsz!

Ha pedig még nem küldtél cikket, itt az alkalom! Mutasd meg, te hogyan használod az Operát, és hogyan fedezted fel. A beküldők között később nyeremények is lesznek.

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal ap jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Sziasztok!

Álljon itt tehát az én írásom is :)

Igen, én is mint minden Windows-os IE-vel kezdtem még 95 alatt. Ezután (W2K) rátaláltam egy jó kis böngészőre mely bár IE motorra épült, funkcionalitásában messze verte az összes többi (általam akkor ismert) böngészőt és 600Kb-os programocska lévén nemigen volt gépigénye sem. Egyedüli problémám csak az volt, hogy x évente jött csak újabb verzió, így egy idő után elkezdtem érdeklődni mások után is. Az IE mellett az FF is fenn volt ugyan, de csak a munka miatt, személyes használatra ki nem állhattam egyiket sem. Sokadik próbálkozásra egy szabad napomon újból nekiveselkedve a sok IE és FF klón telepítése mellett sikerült beszerezni a Windows-os Safarit (3), és az Operát (9.64) is. 2 napos „teszteljüklemindet” (kb. 8-10 böngésző )után az Opera győzött és azóta is ez az első számú böngészőm. Fél éve egy gyönyörű rendszerösszeomlás következtében áttértem a portable programokra, így azóta, mindent amit lehet, így használok. Nagyjából ez idő tájt kezdtek szivárogni az Opera 10 alfás weekly-k is, amikre szép lassan „rászoktam”, és ezen szokásomon a végleges 10-ig nem is változtattam. A 10-es bár tetszett, alulmúlta a várakozásomat, ami viszont nem volt elmondható a decemberi 10.5x-ről, mert ez szerintem mindenben messze a legjobb böngésző a piacon.

Személyre szabás tekintetében a skin volt az első, amit mind a 9.64 mind a 10.10 esetében kidobtam. Lehet, hogy akasztva leszek, de szerintem a 9.64-es alap kinézetei annyit sem ért, hogy itt most csillagozni kelljen miatta :) Választásom akkor Safari for Opera 9.5 by Lean-ra esett, és bár a 10-es megjelenése után egyre jobban darabjaira hullott, a Z1-Glass megjelenéséig nem tudtam tőle megválni. Itt meg kell hogy említsem hogy bár az új Hicks design már lényegesen jobb lett véleményem szerint ez sem az igazi. A többi testreszabás már menet közben alakult: A gombsorból csak a Mágus maradt, mert minden mást az egérmozdulatokkal végzek. A címsor mellé az azonosítás és a görgetősávok ki-bekapcsolója került, mert ezt eredetileg mindig kikapcsolom. Alul az állapotsorra a Design mód, a Képernyőmentő, a Gyorsítótár ürítése, és az egyik legfontosabb elemként a Dragonfly indítója amiben joexy és penge is segített, amiért ezúton is köszönet :) Íme:

Tovább...

Újra itt van a nagy csapat! (b3337)

Hosszú, kényszerű különélés után a mai napon ismét három előzetes érkezett egyszerre: egy Windowsra, egy Unixra és egy Mac-re! Mi több, a fejlesztők szeretnék, ha ez a jövőben így is maradna. Ebből az alkalomból mindenki kapott egy kis ajándékot.

A Unix felhasználók az új GTK integrációs javításoknak örülhetnek, míg a Mac-esek a stabilitási javításoknak. A Windowsos meglepetést a legutóbbi kiadás jelölte ki: újra működik a Unite! A számos minialkalmazással kapcsolatos javítás pedig mindenkinek szól. Persze ez nem minden, lássuk a fontosabb változásokat.

Ismert hibák:

  • Carakan és PPC stabilitás problémák (Mac)
  • görgetéskor esetleg levágott tetejű betűk (Mac)
  • betűproblémák (Unix)
  • nyelvbeviteli problémák (Unix)
  • nincs KDE integráció (Unix)
  • esetlegesen fekete legördülő menük KDE3 használatakor (Unix)
  • egyes parancssori opciók nem működnek (Unix)
Az új, modális letöltési párbeszédablak

Javítások, változások:

  • a jelszó esetleg nem került megjegyzésre
  • modális letöltési párbeszédablak (lásd a képet)
  • javított cache átirányítás esetén
  • számos stabilitási javítás a minialkalmazásokkal kapcsolatban
  • File I/O nem működött a minialkalmazásokban
  • helyesírás-ellenőrzés működésének javítása a widgetekben
  • specifikus widget javítások (Simaquarium, Torus, eBook Reader...)
  • : és / karaktereket tartalmazó minialkalmazások nem települtek
  • további widget javítások
  • 100%-os CPU használat hosszú URL-ek esetén (Mac)
  • betűrajzolási fejlesztések (Mac)
  • a minimalizált és visszaállított oldal rosszul jelenik meg (Unix)
  • menü problémák javítva (Unix)
  • túl keskeny GTK gördítősávok javítva (Unix)
  • nem modális fájlkiválasztó ablakok javítva (Unix)
  • mentés ablak már megjeleníti a fájlnevet (Unix)
  • javított megjelenés sötét eszköztárakat használó témáknál (Unix)
  • hibás autentikációs ablakok javítva (Mac és Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.52.3337, Unite-al):

Megújult a böngészőválasztó

Mivel sokan panaszkodtak a böngészőválasztóra, hamarosan új formában látjuk majd viszont. Ez a verzió talán még kevésbé kedvez az Explorernek, viszont sokkal közelebb áll az igazsághoz. Talán még a beépített rakétákat érdemes lenne megemlíteni az Operánál :)

A kép innen van, köszi awking!

Hogyan tüntethető el az Opera menü?

Az Opera 10.50 jelentősen megváltoztatta a menükezelést az Operában. Az eddigi felső menüsort alapértelmezésben eltüntették, és helyette egy piros Opera menügombot tettek a bal felső sarokba, innen lehet elérni az újraépített menürendszert. Természetesen a régi menü visszaállítható, ha valaki ezt szeretné, az Opera menü alatt a Menüsáv megjelenítése ponttal.

Az Opera 10.50 után viszont sokan nem tudták, hogy mi ez az új gomb, és egyszerűen kitörölték. Ekkor viszont eltűnt az egyetlen belépési pont a menübe, éppen ezért visszakapcsolni sem tudták. Sőt, mivel a menügomb egy saját, apró eszköztáron van, az eszköztár visszaállítás sem működik egyszerűen a fülsávra kiadva. Szóval elég sok embernek eltűnt a menüje, és nem tudták, hogyan hozhatnák vissza. Ezt próbálta orvosolni (mondjuk eléggé megkérdőjelezhető módon) a 10.51-es verzió, amelyben a menügomb minden indulásnál visszajön, ha korábban letörölték.

Ez a lépés valóban megoldotta a korábbi userek problémáját, viszont most azoknak tett be, akik valóban ki akarják törölni a menügombot, mert nem használják, esetleg máshová tették. Ők viszont most bajban vannak, mert hiába törlik ki a gombot, a következő indításnál újra ott virít a helyén. Szerencsére erre is van megoldás, mégpedig az, hogy nem a gombot kell kitörölni, hanem az eszköztárát kell elrejteni.

Először is a gomb törlése helyett kattints jobb gombbal a menügombra, majd Testreszabás > Megjelenés.

Ekkor a menügomb körül megjelenik egy sárga keret, amivel a hozzá tartozó eszköztárt jelölte ki. A Megjelenés ablakban az Elhelyezés mellett válaszd a Kikapcsolva pontot.

Készen is vagyunk. A menüt persze ezentúl is elérheted, mégpedig az Alt gomb megnyomásával.

Megjegyzés: ha a menüsort visszakapcsolod, majd újra kikapcsolod, akkor újra visszajön a menügomb is.

süti beállítások módosítása