Magyar Opera

Up North Web 2010: összefoglalás

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a mai napon az Opera Software egy sajtónapot tartott az érdeklődők számára, amit Up North Webnek kereszteltek el. Noha a névben nincsen benne, én mégis bátorkodtam betenni az évszámot is. Noha ez volt az első ilyen alkalom, valószínűleg nem az utolsó, hiszen nagyszerű lehetőséget kínál a cégnek arra, hogy termékeit, újdonságait, vízióit a nagyközönség elé tárja, miközben komoly sajtót kap a résztvevő újságírók jóvoltából.

Minket Opera felhasználókat nyilván a legfrissebb termékbejelentések érdekelnek. Későbbi cikkekben részletesebben kitérünk majd rájuk, most csak egy rövid felsorolás erejéig tekintsük át őket. Opera 11 alfa, ami támogatni fogja a kiterjesztéseket, Opera Mobile Android operációs rendszerekre, illetve megnyílt az Opera Link API-ja. Ez a cikk azonban még magára az eseményre fókuszál.

A napot előadásokkal indították, amik különböző témákat érintve végső soron arról szóltak, hogy "ott fenn, északon" az Opera hogyan képzeli el az internet jövőjét.

Az első felszólaló természetesen a vállalat vezérigazgatója, Lars Boilesen volt, aki az üdvözlés és az Opera történetének rövid ismertetése után vázolta a cég kezdetek óta fennálló hitvallását a nyitott, mindenki számára elérhető webről, illetve az internetben rejlő lehetőségekről. Mint mondta, a net csak mostanában nőtt fel, és kezdi beteljesíteni a küldetését.

Nem felejtette el megemlíteni az Opera nagy, és másodpercenként két fővel növekedő felhasználói bázisát, ahogy a mobil piacon elér sikereket és a legnagyobb szolgáltatókkal kötött szerződéseket sem. Alább megtekinthetitek a teljes videót (14 perc).

A második előadó Christen Krogh, aki a webet jelenleg és a jövőben meghatározó technológiákról beszélt, amit az alábbi angol nyelvű videó mutat (37 perc). Ebben beszélt az Opera innovációiról, a web terjedéséről PC-ről telefonra, majd onnan TV-re, amely folyamat napjainkban indul be igazán.

Ő sem mulasztotta el lépten-nyomon megemlíteni, hogy a mobile szegmensben mennyire jelentős szereplő az Opera - ne feledjük, nem Opera rajongóknak tartott előadást, hanem a szélesebb nyilvánosságnak. Egy érdekes összehasonlításra is sor került, amikor a Google keresések számát vetette össze az Opera Mini oldallekéréseivel. Előbbi természetesen nyert, de a különbség nem volt jelentős, és a két vizsgált időpont között javult az arány (az Opera javára).

Őt követte Håkon Wium Lie, aki a nyílt szabványokról tartott kiselőadást. Természetesen miről másról is lehetett volna szó, mint a HTML5-ről és CSS3-ról, iletve arról az interoperabilitásról, amit az ezen szabványokat használó alkalmazások nyújthatnak (17 perc).

A végső szó az Opera alapítóé, a korábbi vezérigazgatóé, Jon von Tetzchneré volt (34 perc).

Ennyit tehát az első komolyabb sajtóeseményről, ami Opera reklámnak sem volt utolsó - amit az előadók eléggé ki is használtak. Nemsokára pedig részletesebben is ismertetjük az újdonságokat, külön rövid hírek formájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr122371994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: OPERA Up North Web 2010: összefoglalás 2010.10.14. 19:33:26

Ahogy arról már többször is beszámoltunk, a mai napon az Opera Software egy sajtónapot tartott az érdeklődők számára, amit Up North Webnek kereszteltek el. Noha a névben nincsen benne, én mégis bátorkodtam betenni az évszámot is. Noha ez volt az első ilye…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.10.14. 19:04:13

"Up North West" helyett "Up North Web"

A hardvergyorsítást kifelejtetted: news.cnet.com/8301-30685_3-20019574-264.html?tag=twitter2

David_K 2010.10.14. 19:21:17

Az első előadó katasztrófa volt, azért egy vezérigazgató tudjon már folyékonyan angolul, táncolás és olvasás nélkül prezentálni, meg megakadások nélkül beszélni. Szerencsére ő volt az első, így volt idő elfelejteni :) A második egész jópofa volt, a harmadik meg kicsit egocentrikus, de belefért. A vége is jól sikerült szerintem.
süti beállítások módosítása