Magyar Opera

5 tévhit az Operáról

Netszerte a mai napig számos alkalommal találkozom olyan Operához kapcsolódó állításokkal, amik nem állják meg a helyüket. Ezek egy része tudatlanságból táplálkozik, esetleg rosszindulatból vagy butaságból, és kétségtelenül olyan is van, aminek egykoron volt némi valóságalapja, viszont már régen meg is szűnt. A cikkel ezeket a tévhiteket szeretném cáfolni.

Többrészes sorozatunkban megkíséreljük bemutatni az Opera főbb jellegzetességeit. Mindezt a jobb áttekinthetőség érdekében listaszerű felsorolásban. Ez már a negyedik rész: az első az Opera sikertelen újításairól, a második az Opera öt alapvetéséről, a harmadik pedig 10 zseniális apróságról szólt.

1. tévhit: az Opera nem ingyenes

Volt egy hosszú időszak, amikor az Opera reklámmentes használatáért valóban fizetni kellett. A cég azonban átértékelte addigi stratégiáját, és ennek köszönhetően az Opera a 8.5-ös verzió, tehát 2005 szeptembere óta teljesen ingyenes! Ez a megállapítás természetesen a PC-s verziókra vonatkozik, és minden operációs rendszerre: Windows, Unix, Mac.

Opera a mobilon

Mi a helyzet a többi szoftverükkel? Az Operának két mobilos böngészője is van. A szerver oldali feldolgozással és tömörítéssel dolgozó, rendkívül népszerű Opera Mini szintén teljesen ingyenes. A sokkal komolyabb Mobile-ért hivatalosan már fizetni kell. A legutolsó szabadon elérhető verzió a 8.65-os, ami ma már ugyancsak elavultnak számít. Megjelenése óta az Opera csak béta Mobile verziókat adott ki, amik jellegüknél fogva ingyenesek. A bizonyos telefontípusokra előtelepített stabil kiadások ára beépül a telefonéba, tehát ha utóbbit megvetted, akkor az Opera is jár hozzá.

Egyéb termékek

A cég más termékekkel is rendelkezik, például ők készítik a Nintendo Wii böngészőjét is. A Wii Internet Channel egy idő óta szintén ingyenesen érhető el, akik korábban fizettek érte, azok az árát levásárolhatják a Wii alkalmazásboltjában. A többi, beágyazott rendszeren futó termék ára általában szintén tartalmazza a beleépített böngésző vételárát.

Opera szolgáltatások

Az Opera az interneten keresztül is számos szolgáltatást nyújt. A legfontosabb az operás közösség oldal, a My Opera, ami 2GB tárhely mellett számos szolgáltatást tesz elérhetővé a fotóalbumtól a saját blogig. A regisztráció ingyenes. Ugyanígy nem kell fizetni a lassú netkapcsolatot "felgyorsító" Opera Turbóért, valamint a könyvjelzők, jegyzetek szinkronizálását és online tárolását biztosító Opera Linkért sem.

Ingyen lehet elérni a kiterjedt minialkalmazás és Unite alkalmazás gyűjteményt is, a hivatalos témaválasztékkal együtt. Egyedül az Opera prémium támogatása tartozik a fizetős kategóriába.

2. tévhit: az Opera túl sokat tud

Bizony, nem is olyan ritkán áll elő a helyzet, amikor egy programot azért marasztalnak el, mert túl sok funkciója van. Ez viszont több szempontból is hibás megközelítés. Először is, az Opera szinte a kezdetektől arra épül, hogy minél több funkciót integráljon magába. Így kaphatott benne helyet torrentkliens, minialkalmazás-motor, egérmozdulatok, gyorshívó, jegyzetek, Opera Link, IRC- és levelezőkliens és még hosszan sorolhatnám.

Ezek a funkciók azonban nem tolakodóak, tipikus példa erre a levelező, amire egyetlen menüpont utal csak a böngészőben - amíg nem aktiváljuk. Ez elmondható a több hasonló megoldásról is: a háttérben maradnak egészen addig, amíg valaki nem kezdi el használni őket. Ilyen módon jelenlétük aligha zavarhat bárkit is, sőt, sokan nem is tudnak arról, hogy az Operában benne van az adott funkció. Ilyen szempontból még a régi motorosokat is érik néha meglepetések...

Általában a funkciókkal való túlzsúfoltság ellen az erőforrásigényt szokták felhozni elrettentő példaként. Nos, az Opera esetén ez több okból sem állja meg a helyét. Menjünk sorba. A felhasználó először a telepítővel találkozik. Ez Opera esetében 8,87 MB (Opera 10.10 MSI - angol verzió) illetve 11,1 MB (Opera 10.10 MSI - nemzetközi verzió). Utóbbi már tartalmaz kb. 40 nyelvet, illetve több előre telepített Unite alkalmazást is.

Ezzel szemben az Operához képest fapadosnak számító Firefox 3.6 mérete 8,28 MB - és ez csak egynyelvű! Ha mondjuk az angol Operából kivonjuk a Unite alkalmazásokat, akkor kisebb méret jön ki, mint a Firefox esetén! Nézzük a Chrome-ot. Ők ügyesen csinálják, a "telepítő" ugyanis hiába nagyon kicsi, valójában csak egy telepítő alkalmazás, ami menet közben tölti le a további szükséges fájlokat.

Ha keresgélünk egy kicsit, akkor találhatunk teljes telepítőcsomagot is. A jelenlegi legfrissebb verzió többnyelvű telepítőjének mérete 11,9 MB... Ha pedig a már telepített verziókat nézzük, az Opera megint csak nincs lemaradva, sőt!

Ami a használatot illeti, az Operát nagyon gyors böngészőként ismerik, szolid memóriafogyasztással - ami ráadásul automatikusan a RAM méretéhez igazodik, tehát adott esetben tovább csökkenthető (különösen régebbi gépeken tündököl). Nem véletlenül hirdette magáról egykoron, mint a Föld leggyorsabb böngészője. Az utóbbi időkben némileg visszaesett egyes területeken, de az új, 10.5-ös verzióval a jelek szerint egy szintre került a minimalizmusáért és sebességéért dicsőített Chrome-al.

Az indulási időket már inkább nem is említem...

3. tévhit: az Opera kezelőfelülete szokatlan

Ez talán megállta a helyét... egészen az Opera 7.5 bemutatkozásáig, amire 2004 májusában került sor! Nézzük meg mindezt képekben is! Az első képernyőmentésen az Opera 7-et látjuk, alap telepítéssel.

Opera 7.02

Kétségtelen, hogy meglehetősen zsúfolt volt, nem is beszélve a reklám által elfoglalt területről. A fő sáv, a személyes sáv, az oldalsáv és a navigációs sáv egyaránt be van kapcsolva, ami így elsőre valóban sokkoló lehet - legalábbis mai szemmel nézve. Érdekes, hogy a forradalminak számító 7.54-es verzió ehhez képest mennyit változott. Fényévekkel közelebb van a későbbi nyolcashoz, mint közvetlen elődjéhez.

Opera 7.54

Ugorjunk egy nagyot, nézzük meg a 9-es verziót. Ez tulajdonképpen annyiban különbözik a 7.54-től, hogy már nincsen benne reklámcsík, illetve 1-2 apróságot elhagytak az alapértelmezett megjelenésből.

Opera 9.02

Ha jobban megnézzük, az Opera 9.5 is inkább csak a témán változtatott, az elrendezés gyakorlatilag változatlan. Na jó, az Új fül gomb a bal oldalról a jobb oldalra került...

Opera 9.52

Így jutunk el végezetül a mai stabil verzióhoz, az Opera 10.10-hez. Megint csak nincs sok változás.

Opera 10.10

Az Opera 10.50 megjelenése még messze nem végleges, lévén fejlesztés alatt áll. Ami azt illeti, XP-n nézve nincs is sok változás, a legszembetűnőbb újítás, hogy a menüsáv alapból rejtve van. A másik változtatás, hogy végre megszabadultak a Gyors előre és Gyors vissza gomboktól, amikhez meglepően sokáig ragaszkodtak. Eddig talán egyedül ezek okozhattak némi zavart a kezdő felhasználóknak. Most már egy óvodás sem tévedhet el...

Opera 10.50

Összegzésként annyit mondhatunk el, hogy önmagához képest az Opera felhasználói felülete a 7.5-ös verzió óta alig változott valamicskét, márpedig ennek idestova 6 éve! Hogyan állunk vajon a többi böngészővel?

Chrome 4.0.302.3 Firefox 3.6 Internet Explorer 8

Egyszerűség dolgában a Chrome viszi a pálmát, de bármelyik másikat nézzük, egyáltalán nincs jelentős különbség. Illetve mégis, az IE például eléggé zsúfolt hatást kelt...

4. tévhit: az Opera nem bővíthető

Jó, jó, az Opera alapból sokat tud, de nem bővíthető, ha valami mégsem lenne benne. Ez is egy komoly tévedés! Tény, hogy az Operához nincs olyan egyértelműen használható kiegészítő-tár, mint mondjuk az erre szakosodott Firefoxhoz. Ugyanakkor számos más módon bővíthetjük az alap funkcionalitását.

Sajátgombok

Némileg szomorú, hogy elég kevesen ismerik ezt a képességet. Nagyjából arról van szó, hogy az Operához könnyedén létrehozhatók olyan gombok, amik az általunk kívánt funkciókat hajtják végre. Lehet komplikálni is a dolgot, például hosszan, illetve röviden megnyomva mást-mást csináljon. A legszebb az egészben, hogy a gombok közvetlenül hivatkozhatók is, így kattintással telepíthetjük őket akár a neten fellelhető gombtárak valamelyikéből, akár blogunk ajánlóit olvasgatva. Vagy készíthetünk sajátot is.

Felhasználói CSS

Mi is többször írtunk már ezekről a saját stíluslapokról, amikkel ügyesen át lehet szabni a honlapok kinézetét. Ha valaki kíváncsi a gyári elemekre, vessen egy pillantást a Nézet menü Stílusok pontjában lévő elemekre.

Felhasználói JavaScript

Az egyik "legerősebb" megoldás, az Opera ugyanis képes saját JavaScript fájljainkat futtatni az oldalak betöltésével egyidőben (vagy azt követően). Az UJS Manager nevű Unite alkalmazással már szerencsére a kezelésük is egyszerű. És érdemes is használni őket, hiszen nagyon praktikusak.

Minialkalmazások

A minialkalmazások vagy másnéven widgetek olyan webes nyelveket használó programok, amire sokan - helytelenül - a Firefox kiegészítők operás megfelelőként tekintenek. Pedig ezek csupán kis webes alkalmazások. Ennek megfelelően készítésük csak HTML, CSS és JavaScript ismereteket igényel. Használatuk még azt sem, pusztán egy Operát, aminek a motorján futnak. Az Opera 9 egyik nagy dobásának szánták, és noha egyelőre a várt siker elmaradt, azért így is szép számú alkalmazást érhetünk el az Opera oldalán.

De az igazi tűzijáték csak most várható. Egyrészt az Opera 10.5 már egy újfajta motort tartalmaz majd, ami a böngésző futtatása nélkül is elérhetővé teszi a programokat, másrészt gőzerővel készülnek a különféle ketyerékre szánt implementációk, elvégre a minialkalmazások lényege éppen a nagyfokú hordozhatóság volna.

Opera Unite

Tulajdonképpen ugyanaz a történet, mint a minialkalmazásoknál, annyi különbséggel, hogy ezek az programok már szerverként is képesek működni, segítségükkel tehát érdekes, netes-kooperatív alkalmazások írhatóak. Az Opera 10.10 előre telepítve is tartalmaz néhány hasznos elemet, de persze továbbiak letöltésére is van mód.

5. tévhit: az Opera sok oldallal inkompatibilis

Először is szögezzük le gyorsan: nincs olyan, hogy egy böngésző inkompatibilis egy oldallal. Az oldalnak a szabványokat és ajánlásokat kellene implementálniuk, a böngészők dolga pedig ezek korrekt megjelenítése lenne. Látható tehát, hogy az oldal és a böngésző között jó esetben van egy közvetítő közeg. Sajnos manapság a legtöbb oldalt hibásan írják meg, nem törődve ennek következményeivel.

Emiatt például a böngészők különböző trükkök bevetésére kényszerülnek, hogy a nem szabványos kódot is elfogadhatóan jelenítsék meg. Ez ugyanakkor reménytelen vállalkozás a böngészőfejlesztő részéről, ha a honlap készítői nem partnerek benne.

Tény, hogy vannak (és tulajdonképpen mindig is voltak) oldalak amik nem jól jelennek meg Operában. Ennek oka általában az, hogy a honlap készítője mind az Operát, mind pedig a szabványokat hanyagolta a munkája során. A blog is létrehozott egy oldalt ezeknek a honlapoknak a nyilvántartására.

A listából sok minden kivehető. Egyrészt a hibás oldalak száma nem olyan jelentős, mint amit a fanyalgók oly gyakran állítanak ("minden harmadik oldal" és egyéb abszurdok). Másrészt a lista készítése óta jónéhány lapot kijavítottak már, és gyanítom, hogy a sokféle böngésző megjelenésével egyre nagyobb lesz az igény a szabványos oldalakra.

Ami még tisztán látszik, hogy a felsorolt oldalak mintegy fele egyszerűen diszkriminálja az Operát, és a felhasználóit. Szerencsére ez ellen lehet védekezni, mégpedig olyan módon, hogy a böngésző másnak hazudja magát. Ilyenkor általában kiderül, hogy ezek az oldalak teljesen jól működnek Operával is. Sajnos ezzel nem sok mindent lehet tenni, a felhasználói azonosító átállításán kívül.

Mindebből nyilvánvaló, hogy a sokat emlegetett oldalmegjelenítési probléma létezik ugyan, de nem a vízionált mértékben (sem mennyiségét, sem súlyosságát tekintve), és túlnyomórészt nem is az Opera hibájából. Még ilyenkor is gyakran elég egy álcázás, és minden megjavul. Végső esetben meg mindig bevethető a környezeti menüből elérhető Megnyitás ezzel... parancs...

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr171706836

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vmn 2010.01.27. 21:21:54

Sajnos sokaknal az a donto, hogy az ikon nem egy kek e betü, hanem egy piros o, es akkor az mar nem "A Bongeszo" vagy "Az Internet".

Abydos · http://abysan.com/blog 2010.01.27. 22:14:56

Hát igen, ezt a szöveget iskolákban kellene tanítani kb :D

iguana 2010.01.27. 22:16:35

Cousin, olvasd át pls a cikket, néhány elütés benne maradt.
Úgy látom, hogy a HWSW-s megjelenésed generálta ezt az írásod - nekem már megérte, hogy ott is jelen vagy. :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2010.01.27. 22:21:31

@iguana: OK (10.5-ben mikor lesz már működő helyesírás-ellenőrző???)

Amúgy csak részben... :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.27. 23:31:27

Beleolvastam a HWSW fórumába. Ennek kapcsán javasolnám, tegyük bele a hordozható Operába az OPS nevű userjs-t.
userjs.org/scripts/browser/enhancements/ops

resius 2010.01.28. 12:25:03

@penge™: az összesbe kerüljön bele?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.28. 13:06:23

@resius: Akár az összesbe is belekerülhet, de főleg a stabil verzióba.
Remélhetőleg mire megjelenik a végleges 10.5 addigra ezt az apróságot is pótolják már végre, mert mint mondtam korábban én nem vagyok oda ezért a fícsörért, de nagyon zavaró, mikor a világ legjobb böngészőjét ilyen aprósággal fikázzák le, hogy még ez sincs benne. :)

ZeGa 2010.01.28. 14:04:55

@penge™: Bocs a tudatlanságomért, de ez a js mire való?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.01.28. 14:22:45

@ZeGa: Pótolja a hiányzó autofill-t. Mármint ha például egy keresőmezőbe, vagy űrlapon beírsz valamit akkor a következő alkalommal felajánlja, tehát nem kell mégegyszer az elejétől a végéig leírnod.

Olyasmi, mint a Ctrl+F12->Forms-nál kitölthető mezők, de az Operában csak előre tudod kitölteni ami jó szolgálatot tehet, ha mindig ugyanazokat az adatokat használod, viszont ha például xy oldalon keresel vagy 10-20 különböző szóra/kifejezésre, arra nem alkalmas.

ZeGa 2010.01.28. 14:29:45

@penge™: Értem, köszi a felvilágosítást :)

resius 2010.01.28. 18:33:02

@penge™: remélem nem olyan,h megjegyez egy csomó mindent, aztán belassul, vagy sok helyet foglal...mert akkor nem kell az usb-be.
Van valaki, aki már régebb óta használja?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.28. 20:14:14

Nekem semmi bajom nincs az Operaval.
Anno mielott kijott volna a FF es elodje akkor napi szinten hasznaltam.
Aztan attertem a FF-ra, most meg megint nagyon szemezek az Operaval.

A widgetek nagyon tetszenek, a sebesseg meg szerintem brutalis.

ap · http://premiumlivesets.hu 2010.01.28. 22:33:08

@penge™: tipikusan ez az a funkció amit ki nem állhatok az ie-ben, ff-ben stb

rakjatok hozzá gombot is ahol ki lehet majd kapcsolni :D

resius 2010.01.28. 23:51:49

@ap: még gondolkodok,h belerakjam-e. amúgy az összes userjs-t ki lehet kapcsolni a beépített UJS Manager Unite alkalmazással. :)

Baldric2 2010.01.29. 09:58:32

Én használom ezt az ops-t, de én átírtam picit, hogy csak akkor jegyezze meg a szöveget ha lenyomok egy billentyűkombinációt, így nem zavaró, igaz nem is túl hasznos.

Melindait 2010.02.02. 17:33:28

Sziasztok!

Nem tudom hogyan tudnám másképpen elérni a Magyar Opera blogosait. Szeretném tudatni veletek, hogy az itbusiness által megrendezett Blogoscope versenyen elnyertétek a közönség tetszését. Ma volt a díjátadó, melyről e-mailt írtam, de sajnos nem reagáltatok rá. Kérlek, vegyétek fel velem a kapcsoltatot az mcsoka@itbusiness.hu-n, hogy megbeszéljük, hogy hogyan kaphatjátok meg a díjat. Köszönöm szépen! Melinda

ZeGa 2010.02.02. 20:00:24

@Melindait: Nah, ez tök jó hír. Gratulálok magyaropera.blog.hu

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2010.02.02. 21:03:33

@Melindait: Köszönjük itt is! Már küldtünk választ. Sajnos a munkaidő mellett nem jut mindig idő ellenőrizni a blogos leveleket is.

maximan 2010.02.08. 16:44:57

Opera forever! Szerintem a legjobb. Már legalább 2000-2001 óta ezt használom, számomra a leghasznosabb "fícsör" az egérmozdulatok. Túúlságosan is rászoktam.. Viszont az álcázás nekem nem működik. Legalábbis nem veszem észre hogy működne azoknál az oldalaknál, ahol próbáltam.

Teddy Beer 2010.02.08. 17:39:34

@zseko: Csak a maszkolást használd, a többi általában hatástalan.
süti beállítások módosítása