Magyar Opera

Különleges Halloween-i Opera kiadás

Bár hazánkban (szerencsére) még nem igazán terjedt el a külföldön ilyenkor szokásos Halloween-őrület, úgy tűnik, hogy a norvégokhoz már befészkelte magát, hiszen az Opera egy speciális Halloween-i verziót is kiadott a böngészőből a jeles nap tiszteletére. Ez a verzió csak vizuálisan tér el a normál Operától, új Gyorshívó háttér és új téma került bele. A hátterekre a My Operán egy versenyt is kiírtak, amelyet maga Hicks mester bírált el.

Néhány további háttérképet mi is megmutatunk, a többit a My Opera oldalán láthatjátok. Ezeket mind könnyen lehet alkalmazni a Gyorshívó háttereként: elég egyszerűen megnyitni a képet nagy méretben, majd kattints rá jobb gombbal, és válaszd A kép használata a Gyorshívó háttereként pontot.

Ha valaki mindenáron telepíteni akarja ezt a speciális Opera verziót, az mindenképpen készítsen másolatot a jelenlegi Operában a speeddial.ini, bookmarks.adr és operaprefs.ini fájlokról a profiljában, sőt ezeket a telepítés előtt át kell nevezni.

Kellemes borzongást mindenkinek.

Gyorshír: az Opera és a Windows 7

Mindössze néhány napja annak, hogy a Microsoft hivatalosan bemutatta legújabb operációs rendszerét, a Windows 7-et. Az előzetes változatok azonban már közel egy éve elérhetőek, és nagy népszerűségnek örvendenek. Magam is használom egy ideje, és talán túlzás nélkül kijelenthető, hogy az eddigi legjobb MS operációs rendszerrel van dolgunk.

Az ilyenkor szokásos sok változás között vannak olyan apróságok is, amik viszont megkönnyíthetik a számítógép használatát. Ezek egy része azonban a programok kifejezett támogatását igénylik, magyarul implementálni kell őket a fejlesztőknek. Egy jó példa erre az úgynevezett Jumplist, ami a program tálcán lévő ikonjára jobb egérgombbal kattintva kilistázza a meglátogatott előzményeket, vagy az előnézeti kép, ami az ikon fölé vitt kurzor esetén előnézeti képekkel mutatja meg az összes nyitott fület (hasonlóan az Opera-féle Visual Tabs-hoz).

Noha egyes böngészők már implementálták ezeket az apróságokat, az Opera egyelőre nincs köztük. Egy nagyon diplomatikus, de mégiscsak egy Opera fejlesztőtől származó fórumbejegyzés alapján azonban van remény.

Sajnos mint látni fogjuk, konkrétumokról nincs szó, de reméljük, hogy a fent említett funkciók mihamarabb bekerülnek. Szerintünk ugyanis az Opera elemi érdeke, hogy az ilyen kényelmi apróságokat minél gyorsabban implementálják.

A nevezetes hozzászólás magyarul valahogy így hangzik:

Az Opera következő verzióiban már implementáltunk, illetve implementálni fogunk olyan új Windows 7 funkciókat, amiknek látjuk értelmét. A több ujjal is használható érintőképernyők támogatása például mindenképpen megfontolást érdemel. Elnézést kérek a "politikailag korrekt" válaszért, de nem tehetek ígérgetek a Mikor?-ra és a Mit?-re vonatkozóan.

Mindenesetre tekintsük ezt jó indulási alapnak, és reménykedjünk a mielőbbi legjobbakban.

Az én Operám - 10. Kasza Zsolt (Joe)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Kasza Zsolt jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Mennyi ideje használsz Operát?

Kb. 2005-2006 óta - 8.xx-es verziótól kezdve; az biztos, hogy akkor már reklámmentes volt.

Hogyan, hol ismerted meg?

Már korábbról is ismertem (valamelyik számítógépes újság CD mellékletéről), de nem nagyon tetszett (főleg a banner miatt). Később egy ismerősöm említette, hogy már nincs benne reklám, azóta használom folyamatosan.

Mennyire intenzíven használtad az idők folyamán?

Böngészésre csak az Operát használom, egyéb böngészőket csak az általam készített weboldalak megjelenésének ellenőrzésére, és az Operával nem működő, de fontos oldalaknál (pl.: EON ügyintézés).

Hol használod pontosan?

Az otthoni gépemen állandóan; a telefonomon is fenn van az Opera Mini, de ott ritkán használom.

Milyen verzió használsz?

A telepítős változatot használom; általában csak a stabil verziókat. Az Opera 10 RC2-t kivételesen raktam fel. ;)

Milyen operációs rendszer(ek)en?

Windows XP operációs rendszeren, de ha éppen felrakok egy Linuxot, első dolgom az Operát feltelepíteni rá.

Így néz ki

Mely eszköztárakat használod és hová helyezted őket?

Csak a Fülsáv, a Címsor és a Navigációs sáv van bekapcsolva. (A navigációs sáv egy Magyar Operás cikk miatt; az Opera-súgó javaslatára a "Csak ha szükség van rá" beállítással.) Minden eszköztár az alapértelmezett helyén van.

Tovább...

Valami készül... (b1848)

A tegnapi napon a Unite-os előzetesek áradatát megszakította holmi stabil kiadás, de aggodalomra semmi ok, a fejlesztők már vissza is tértek a régi kerékvágásba. Ez egy újabb előzetesben nyilvánul meg, ami a számunkra történelmi 1848-as számot viseli (Windows alatt legalábbis). Bár jobban belegondolva, az utóbbi idők mozgalmassága könnyen elfedi a tényt, hogy a legutóbbi weekly óta már több, mint két hét eltelt. Ráadásul ebben sem ígérnek jelentős változásokat.

Mi ennek az oka? Nos, a blogbejegyzés szerint az elmúlt hét nagy részét szemináriumon töltötték a fejlesztők, ahol - és innen következik a címet is eredményező érdekes rész - felvázolták nekik az elkövetkezendő főverziók, illetve a mobil változatok jövőjét. Ahogy az lenni szokott, semmilyen plusz információ nem került ki, mindenesetre érdekesnek ígérkezik a dolog.

A másik komolyabb változás, hogy az asztali fejlesztőcsapat egy részét átvezényelték a következő Opera fejlesztésére. Egyelőre részleteket erről sem árultak el, de talán a közeljövőben szolgálnak majd további újdonságokkal...

Ez az előzetes az Opera 10.10 előzetese. Ennek megfelelően tartalmazza a Unite-ot, viszont nem tartalmazza az újfajta minialkalmazás kezelést!

Ennyit akkor az előre révedésről, maradjunk inkább a jelenben, az legalább ismert. Közeleg a 10.10-es kiadás, ami majd a Unite-al karöltve érkezik, ennek az útnak egy újabb állomását képezi a ma esti előzetes is. Ergo csak a szokásos, stabilitásnövelés, hibajavítás, polírozás. Lássuk mindezt konkrétabban is:

Javítások, változások:

  • folyamatjelző animáció a Link és Unite beállításánál
  • újabb alapértelmezett keresők, könyvjelzők és gyorshívó bejegyzések
  • már nem kéri a mesterjelszó indításkor, ha nincs beállítva
  • indításhoz, Opera Turbóhoz köthető fagyások javítva
  • Opera Turbó nem töltötte be teljesen a lapokat
  • Unite alkalmazások frissítésekor és indításakor látható párbeszédablakok frissítése
  • szövegtipp megelenítése a piros pötty magyarázataként (Unite)
  • már a jó oldal nyílik meg Home oldalként (Unite)
  • nem történt semmi, ha egy régebbi Unite alkalmazást szerettünk volna telepíteni
  • a Médialejátszó alkalmazás hibás lett, ha korábbi előzetesekről frissítettünk
  • további javítások, fejlesztések a klülönböző Unite párbeszédablakokban
  • hangvezérléssel kapcsolatos fagyás javítva (csak Windows)
  • KDE4-ből való kilépés esetén előforduló fagyás javítva (csak Unix)
  • a csevegő értesítései nem mindig jelentek meg (csak Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

Megjelent az Opera 10.01

A minialkalmazások újítása, és az Opera Unite széleskörű bemutatkozása némileg elterelte a figyelmet az aktuális stabil kiadásról. A 10-es verzió közel két hónapja jelent meg, és a mai napig kellett várni az első javításra. A 10.01 a számához méltóan csak apróbb változtatásokat tartalmaz, de a befoltozott biztonsági javítások miatt mindenkinek ajánlott a telepítése. Ez egyébként elvileg - az Opera történetében először - automatikusan zajlik majd, mivel ez lesz a frissítő funkció első éles, globális tesztje.

Azok, akik nyomon követték az utóbbi idők megjelenéseit, nem találkoznak majd különösebb újdonságokkal. A változások egy része ugyanis már a 10.10 előzeteseiben is megtalálhatjuk. Például az Opera Link beállításai átköltöztek az Eszközök menü alá, és megkapták az eddiginél sokkal tetszetősebb párbeszédablakot is. Ezen kívül jószerivel csak stabilitásnövelő intézkedésekkel, hibajavításokkal és biztonsági rések megszüntetésével találkozhatunk a változási közleményben.

Figyelem! Ez a kiadás az Opera 10 közvetlen folytatásának tekinthető. Tehát nem tartalmazza a Unite szolgáltatást, sem pedig az újfajta minialkalmazás-kezelést. Éppen ezért nem javasoljuk, hogy ezen újabb verziók használata esetén frissítsük a programot.

Javítások, változások a 10.0-s verzió óta:

  • az Opera Link új beállítási felületet kapott és átkerült az Eszközök menübe
  • Opera Turbo megjelenésével kapcsolatos problémák javítása
  • az Opera Link már nem csak 9 elemet szinkronizál
  • fájl megnyitása, mentése párbeszédablakok problémája javítva
  • új levelezőfiók létrehozásakor jelentkező probléma javítva
  • a szál követése funkció nem működött megfelelően
  • az Opera esetenként nem indult a gép újraindítását követően
  • indítási probléma, ha a telepítési könyvtár 2 bájtos karaktereket tartalmazott
  • az értesítésekkel kapcsolatos 100%-os processzorhasználat javítva

Biztonsági javítások:

  • tetszőleges kódfuttatást lehetővé tévő URL biztonsági hiba javítva
  • szkriptek futtathatósága az RSS előnézetben kijavítva
  • a webfontok által hamisítható URL címek javítva

Az új verzió szokás szerint az Opera letöltési oldaláról érhető el, vagy például a jobb oldali banner-re kattintva. De tulajdonképpen működnie kellene az automatikus frissítésnek is.

süti beállítások módosítása