Magyar Opera

Opera Labs kiadás (b1840) - Minialkalmazás 2.0

Amióta az Opera 9-ben először megjelentek a minialkalmazások (widget-ek), Andersen "rút kiskacsájához" hasonlóan állandóan kaptak hideget-meleget. Aki Opera kiegészítőket várt, az nyilván nagyot csalódott, aki pedig apró kis alkalmazásokat, az is szembesülhetett a választékbeli és használhatósággal kapcsolatos problémákkal.

Személy szerint úgy gondoltam, hogy a minialkalmazások tulajdonképpen a Unite alkalmazások előfutárai, és legfeljebb a mobilokon juthatnak komolyabb szerephez. A mai napon azonban egy meglepetés előzetes érkezett, ami arról tanúskodik, hogy az Opera komolyan számol velük PC-s környezetben is.

Ez a verzió egy úgynevezett Opera Labs kiadás, ami magyarra technikai előzetesként fordítható le. Természetesen nem stabil kiadásról van szó, nem illeszkedik sem a publikusnak szánt alfa, béta, RC sorba sem, és heti előzetesnek sem tekinthető. Ehelyett egy komolyabb újítás hivatalos demonstrációjáról van szó, amit nem tanácsos a stabil verziókra telepíteni.

Amint az a címből és a felvezetésből nyilvánvaló, a 1840-es összeállítás elsősorban a minialkalmazásokra fókuszál, azok kezelésében hoz komoly és ütős változásokat. Vegyük is sorra őket.

Független alkalmazások

Az új minialkalmazás-futtatókörnyezet lehetővé teszi a programok leválasztását az Operáról. A widget-eket továbbra is az Opera motorja futtatja majd, tehát még mindig szükség van egy telepített Operára, viszont már nem követelmény, hogy fusson is. Ezáltal a minialkalmazások tulajdonképpen platformfüggetlen programok lesznek, saját telepítési könyvtárral, saját parancsikonnal, akár saját natív ablakkerettel és külön processzusként!

Minialkalmazások telepítése és eltávolítása

A függetlenség nem csak a futtatásban, hanem a kezelésben is tetten érhető. Ennek legszembetűnőbb folyománya, hogy a böngészőből eltűnt a Minialkalmazások menüpont, a hasonló nevű panellel együtt. Felmerül a kérdés, hogy hogyan tudjuk a továbbiakban telepíteni kezelni és törölni őket. Semmi gond, előbbire például több módszer is kínálkozik.

Minialkalmazás telepítése:

  • Operából letöltve a böngésző automatikusan felajánlja a telepítést
  • a wgt kiterjesztésű fájl futtatásával
  • a fájlt fogd és vidd módszerrel az Opera ablakára dobva
  • parancssorból: opera.exe -widget [widget path]\[widget name].wgt

Ezek után egy telepítő-képernyőt kapunk, ami tájékoztat minket a minialkalmazás és ikonjainak leendő helyéről. A folyamatot testre is szabhatjuk, a nem kívánt elemek kikapcsolásával és az elérési út megváltoztatásával.

A widgetek külön alkalmazásként települnek, eltávolítani a többi programhoz hasonlóan tudjuk őket. például Windows alatt a Vezérlőpult, Programok megváltoztatása és törlése résznél. Szintén program-szerű viselkedés, hogy ebben az esetben a beállítások megmaradnak egy későbbi újratelepítés esetére.

Minialkalmazás futtatása:

  • duplakattintás a widget parancsikonján
  • [widget_neve].exe futtatása a minalkalmazások telepítési könyvtárában
  • parancssorból: opera.exe -widget [widget installation folder]\config.xml

Importálás és jelszókezelő

A már telepített minialkalmazások esetén az új verzió automatikusan felajánlja azok importálását, azaz "alkalmazásosítását" is. Ezt később is megtehetjük a Fájl menü Importálás és exportálás almenüjéből.

Egyes minialkalmazásoknak szüksége van felhasználói névre és jelszóra, például valamilyen fiókba történő automatikus bejelentkezéshez. Ezek kezelése mostantól az Operában megszokott vonalat követi, tehát az első bejelentkezés során a jelszókezelő felajánlja az adatok elmentését. Következő alkalommal a szokásos módokon, például Ctrl + Enter-el tudunk belépni. Ezeket a jelszavakat bármikor törölhetjük a widgeten elérhető, kibővített környezeti menü használatával.

Hibamentesítés és fájl I/O

Az Opera víziója a platformfüggetlen webes alkalmazás, ami egyformán jól fut PC-n, mobilon, TV-n, játékkonzolon és még sok más helyen. Ahhoz, hogy sok ilyen jellegű alkalmazás szülessen, támogatni kell a fejlesztőket. Az egyik legfontosabb elem a hibamentesítő eszköz. Az új Opera rögtön kétféle módszert is kínál.

Az egyszerűbb megoldás, ha a minialkalmazás config.xml fájlját fogd és vidd módszerrel az Opera ablakára dobjuk. Ez automatikusan elindítja a Dragonfly-t és azon belül a widget-et. Lehetőségünk van ugyanakkor távoli elérés használatára is, így hiba-mentesíthetünk más gépeken vagy eszközökön futó alkalmazásokat is, szintén a Dragonfly használatával.

Az Opera rendelkezik egy fájl I/O modullal is, ami lehetővé teszi a widget-eknek, hogy elérjék gépen lévő fájlokat (a Unite alkalmazásokhoz hasonlóan). Az ilyen képességekkel rendelkező minialkalmazások telepítésekor figyelmeztetést is kapunk ezzel kapcsolatosan.

Végül, de nem utolsó sorban, a minialkalmazásokat felvértezték alapvető értesítések megjelenítésére is, amik a már megszokottakhoz hasonló stílusban jelennek meg a jobb alsó sarokban, jelezve valamilyen esemény bekövetkeztét.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.10.1840, Opera Labs kiadás):

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr511452652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

awking 2009.10.15. 22:14:05

Jobban átgondolva biztos, hogy jó ötlet ez így? A minialkalmazások nem igazán az összetettségükről híresek, aki különálló progit akar, az keres a neten okosabbat. A minialkalmazások kezelésén, használatán lehetne dolgozni még, de ez kicsit már sok.
A Unite szintű alkalmazásokhoz ott lesz a Unite (nyilván ott se minden a megosztásról fog szólni, lesznek akik másfélét hegesztenek).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.15. 22:47:18

Szépen haladnak lefelé a lejtőn. Az értesítés jó dolog, de egyrészt már minden OS-ben van natív widget/gadget támogatás, nem fog senki ezért Operát telepíteni, még ha nem is kell neki futnia, másrészt ez a túlzott leválasztás azt érte el, hogy még a Sudoku widgetemet is törölni fogom, mert nekem ne másszon már bele mindenféle third-party, noname Pistikék által összegányolt retek a registrybe. Ettől még a rókás addonok is jobbak.

Ezúton is üzenném az addonokért lobbizó FF fanboyoknak: *moderálva*, *moderálva*, *moderálva* Köszi, hogy egyre inkább tönkreteszik az egyetlen használható böngészőt. A fejlesztőket nem kell kétszer kérni ilyesmire, ha fejlesztő lennék én is arra törekednék, hogy csak bugokat kelljen javítgatnom, ráhagynám az innoválást a lelkes tömegekre, akik ingyen(!) megteszik helyettem tesséklássék módon, én meg felveszem helyettük a fizetést. Ráadásul a méltatlankodó userek elé egy falat tudok húzni, amire rá van írva: "A xy böngésző korlátlanul bővíthető, ha nem tetszik, vagy hiányzik valami, írj hozzá addont."

De előbb-utóbb arra is rájönnek, hogy az addonokkal sem fogják elérni a 10%-ot sem marketing nélkül. Mert akik ezt ténylegesen kihasználják azoknak a számával max 5%-ot fognak elérni.

Cobalt 2009.10.15. 23:51:45

Sunyi egy banda, bedobtak egy erdekes feature bovitest, mikozben az igazi ujdonsagrol lapitanak mint xar a fuben.

Tortenesen a windgetek mindegyike kulon folyamatkent fut. Annelkul, hogy barmi kozos resz futna. Lesz it processitett bongesz is, hamarosan.

Az bennuk a jo, hogy nem kapkodo idegbetegek gyulekezete. szepen lassan agyontesztelve dobnak ki minden komlyabb featuret. Az is igaz, hogy igy hozzajuk kepest a csiga sprinternek minosul.

Mar alig varom, hogy a Winget+Unite+Dragonflynal alkalmazott megoldas vegre osszerjen. Elvegre a Dragonfly kozelebbrol megnezve egy addon, amit JS+CSS+HTML bol gyurtak ossze. Pont mint egy widgetet vagy egy unite service-t.

ilovebubbles 2009.10.16. 00:30:10

@penge™: kedves "opera fanboy", ez nem mászik bele semmibe. feltelepíted egy mappába és azon kívül nem nyúl semmihez! ha elindítod a kis alkalmazást akkor az opera indul el és benne fut a kis cuccos.
ez igen is nagyon jó fejlesztés. kár, hogy nincs egy igazán jó mini alkalmazás.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.16. 01:22:54

@ilovebubbles: Már hogy ne mászna bele, ha a Vezérlőpult->Install/Uninstall menüjéből kell eltávolítani?

"eltávolítani a többi programhoz hasonlóan tudjuk őket. például Windows alatt a Vezérlőpult, Programok megváltoztatása és törlése résznél. Szintén program-szerű viselkedés, hogy ebben az esetben a beállítások megmaradnak egy későbbi újratelepítés esetére."

ilovebubbles 2009.10.16. 01:29:27

@penge™: maga a widget nem csinál semmit, nem mászik semmibe se bele, max. az opera! amúgy ha uninstallálod nem hagy maga után semmi szemetet.

Dzsini 2009.10.16. 07:03:03

hiába van widget támogatás a Vista/7-ben, mégis sokan használják még az alatt is a yahoo vagy a google widget engine-jét. most már majd lehet az operáét is, a lehetőség megvan, de nem kötelező.
igaz, más elérési szintjei vannak (pl. opera widget egyelőre nem nagyon lesz hangerőállító meg akkumulátorkijelző), de lehet, hogy ide is fel fog nőni.
ez amúgy valószínűleg a TV-s rendszer velejárója, ott is külön indultak az alprogramok és külön a böngésző - és ha már ott működik, akkor ide is bedobták.

MosoMasa 2009.10.16. 09:52:00

Inkább a dragonfly-t tennék használható eszközzé.

buhera 2009.10.16. 09:57:32

Jobb lenne, ha inkább a Caracan megjelenésére gyúrnának.

2009.10.16. 10:35:09

Sztem ezt az egész widgetesdit kigyomlálhatnák már a böngészőből. Sajnos semmi értelmes kisalkalmazás nem jelent meg rá a több év alatt - nincs sok haszna...

awking 2009.10.16. 10:57:22

@prolab: kb. 1 héttel ezelőttig én is így gondoltam. De vannak egész jók is. Napközben ott csücsülnek a tálcán és hordozhatom is gépről-gépre. Mini op. rendszer. :) Viszont tényleg lehetne kreatívabb alkalmazásokat hegeszteni, mert a legtöbb selejt. :(

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.16. 12:42:19

@prolab: Na igen, ráadásul a widget semmivel nem nyújt többet, mint egy bármilyen böngészőből futtatható, bookmarkleten keresztül elérhető, honlapba beágyazott webkettes JS/AJAX/PHP/XML cucc.

meneruwa 2009.10.16. 12:42:53

a %20 karakter a szóközök helyére ebben is benne van hibaként mint a 1833-ban? idegesít nagyon, de ha nincs benne akkor lecserélném erre

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.16. 12:45:23

@meneruwa: Az 1833-ban már nincs benne. Törölt az operaprefs.ini-t.

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.10.16. 16:06:09

Én szeretem a Widgeteteket. Szeretek szemezgetni is belőlük és van pár hasznos, amit nem használok minden nap, de jó hogy vannak, pl honlapszerkesztésnél kikeveri a színkódokat stb. De egy Widgetet mindennap használok: Twitter wiget. Enélkül élni sem tudnék lassan, nagyon sokat tud, többet mint az alap honlap, és gyorsabban el is érhető, mintha folyton belépnék a weblapra.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.16. 16:20:38

@penge™: Na lássuk csak... :)

"már minden OS-ben van natív widget/gadget támogatás, nem fog senki ezért Operát telepíteni, még ha nem is kell neki futni"

Igen, és minden OS-ben elég régóta van natív böngésző is, mégsem azokat használod...

"mert nekem ne másszon már bele mindenféle third-party, noname Pistikék által összegányolt retek a registrybe"

Nem mászik, vagy legalábbis csak kontrollált módon. Ugyanis a futtató motor lett lecserélve, így érték el, hogy a korábbira írt (tehát korlátozott) alkalmazások egytől-egyig képesek az új módon működni. Tehát nem az alkalmazás telepíti magát, hanem az Opera, amit nem Pistikék írtak.

A másik gondolatom ehhez, hogy ez Labs Release. Ami fontos, hogy minialkalmazások, önálló programként, külön processzusban. Minden más csak proof-of-concept, szóval még bőven változhat. Ha nem hiszed, nézd meg, hogy az első kiadásokban hogyan nézett ki a widget-kezelés és milyen ma (azaz milyen volt tegnapig). Elárulom: mint a Mac-en: kattintás a kép tetején lévő sávra > elsötétedik a kép > csak a widgetek látszanak egy "plusz felületen" (lásd: www.sg.hu/kep/2006_07/0729OperaWidgets.jpg - csak itt már nincs szürkítés, de a felső sáv ott van).

Személy szerint én arra szavazok, amit már felvetettek a Desktop Team-en is, hogy a widgeteket továbbra is az Opera oldalsávjáról lehessen kezelni (telepítés, törlés...). Ha már úgyis kell hozzájuk egy Opera, akkor ne szemetelje tele az Uninstall részt.

"Ettől még a rókás addonok is jobbak."

Eddig is jobbak voltak, nem? :P Továbbá a külön alkalmazásként futtatott programok ötlete olyan kis garázscégeket is foglalkoztat, mint a Google, vagy a Mozilla (gondolom készíthető olyan widget, ami mondjuk a Google Docs-ot jeleníti meg).

"A fejlesztőket nem kell kétszer kérni ilyesmire"

Eddig szerintem marhára ez ellen voltak az Operások, a bővítési lehetőségek elég korlátozottak voltak, amolyan tessék-lássék módon.

"ha fejlesztő lennék én is arra törekednék, hogy csak bugokat kelljen javítgatnom, ráhagynám az innoválást a lelkes tömegekre"

Jujj! Én ugyan nem vagyok fejlesztő, de ami kis apróságokat csináltam (Excel, Python...), abban legjobban az újdonságot és a megtervezést élveztem, és a végtelen debuggolást a legkevésbé. Biztos én működök fordítva...

" ráhagynám az innoválást a lelkes tömegekre, akik ingyen(!) megteszik helyettem tesséklássék módon"

Ez a Mozilla szokása, nem az Operáé. Ott az innovációnak van nagy keletje. Mintha te is azok közé tartoznál, akik amiatt sopánkodnak állandóan, hogy a meglévő dolgok rendes megcsinálása és pár máshol meglévő alap dolog (automatikus kiegészítés, "pornó mód" egy tab - egy processz... stb.) integrálása helyett az Opera mindig újabb és újabb ötletekkel áll elő... :P

Úgy gondolom, hogy némileg hiányzik a távlati gondolkodás, épp te ismerted be nemrég, hogy (talán a Unite-ot, most nem emlékszem pontosan) először hülyeségnek gondoltad, aztán megtetszett.

Én úgy gondolom, hogy a most megvetett alapokkal a nem túl távoli jövőben érdekes dolgok lesznek megvalósíthatók, és ebbe sok minden belefér, kezdve a csak Operát, és azon widget-alkalmazásokat futtató telefonon vagy TV-n, egészen a böngésző egy nagy minialkalmazás, és az UI tulajdonképpen egy weblap koncepcióig.

Meg olyanokig, amikre most nem is gondolunk, de úgy látom, az Operának határozott elképzelése van a jövőről, legfeljebb nem mutatnak meg belőle mindent, csak az aktuális lépcsőfokot.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.16. 17:14:18

@cousin333: Félreértesz. A natív egyaránt hulladék a Windows-ban és az OSX-ben is, talán még a KDE-s Linuxban nem rossz a Konqueror, de keveset tud. Ez viszont nem mondható el a widgetekről. Vagy talán Operához van Everest widget? Esetleg erőforrásgrafikon, vinyó szabad tárterület, illetve indexelő állapotjelző widget? Nincs és valószínűleg nem is lesz egyhamar, ha mégis, akkor is csak ugyanannyit tud nyújtani, többet nem. Majd ha lehet őket szinkronizálni is, akkor tényleg többet tud, mint a natív OS gadgetek.

"Nem mászik, vagy legalábbis csak kontrollált módon."

De mivel némelyik írhat a vinyóra, így kíváncsi vagyok hogy tartják kordában, de neked legyen igazad.

"a már úgyis kell hozzájuk egy Opera, akkor ne szemetelje tele az Uninstall részt."

Én is ezt vetettem fel. :)

"Eddig is jobbak voltak, nem?"

Azok, de eddig nem is vették komolyan a widgeteket. De ha ezek kerülnek a középpontba, akkor ugyanúgy majmolják vele az addonokat, tehát megszivatják az built-in megoldásokat kedvelő usereket.

"gondolom készíthető olyan widget, ami mondjuk a Google Docs-ot jeleníti meg"

Most is készíthető, ugyanúgy, mint Lali térképes widgetje, de mivel lesz jobb widgetben, mint külön tabon, ha ugyanúgy a Presto motort használja, tehát ugyanúgy bugosan jelenik meg benne, mint most a Wave?

"Eddig szerintem marhára ez ellen voltak az Operások, a bővítési lehetőségek elég korlátozottak voltak, amolyan tessék-lássék módon."

Igen, csak az utóbbi időben egyre inkább elkezdtek nyitni és ez nem tetszik. Ahelyett, hogy implementálnának egy Greasemonkey API-t és egy almost standards módot, már az is sokat jelentene. Meg néhány beépített dolgon is csiszolhatnának. Oldalspecifikus illeszkedés, nagyítás, RSS alapú folyamatosan frissülő reklámblokkoló, autofill, HTML copy, amik nem nyomnának az erőforrásigényen, könnyű lenne leprogramozni és az indokolt kifogások lecsökkennének.

Olvasgasd néha a wishlist-et. Néhány jó ötlet mellett olyan értelmetlen irreleváns felvetések vannak, hogy öröm nézni. Ha teret engednek ennek, akkor ugyanaz lesz, mint FF-nél. Van több tízezer addon, amiből van 10-15 használható, minőségi, a többi olyan, amilyen. Van, ahol Operában egy userjs többet nyújt, mint ott egy komplexebb addon, pl Snap-Links

Ha a felhasználók tudatosak lennének, nagyon jó lenne, de mivel nem azok, így érvényesülne az egy bolond százat csinál elv és felhígulna a felhasználótábor.

"legjobban az újdonságot és a megtervezést élveztem, és a végtelen debuggolást a legkevésbé."

Igen, mert szabad, vagy saját felhasználású apróságokat terveztél. Ellenpélda a Mozilla, ahol nincs normális újdonság, addon-orientált az egész. Vagy nézd meg a Chrome-ot. Már lassan az 5-ös verzió jön és még mindig nincsenek benne olyan alap dolgok, mint smooth scroll, vagy kép tulajdonságai. Nem működünk fordítva, én is az innoválás részét élvezem, de ezért van az, hogy mi hobbiból bloggerkedünk, a begyepesedett profitorientált fejlesztők meg lassúsági versenyt játszanak. És ez nem is róható fel nekik hibának, más az, ha hobbiból csinálsz valamit és más, ha főállásban és a főnököd dirigál. Onnantól már csak a debuggolás lesz a feladatod, a főnökök csökkentik a dolgozók számát, mert minek fizessenek +x embert, mikor ott vannak a hobbifejlesztő, a piaci részesedés pedig növekszik? Másképp gondolkozik egy fejlesztő és másképp egy főnök.

Amúgy az innoválás és a hiánypótló javítások nem zárják ki egymást. Egy 40-50 soros userjs-el megoldható fícsörökért ne kelljen már éveken át könyörögni a fejlesztőknek.

A Unite-ot a "renivent the web" tálalás miatt gondoltam hülyeségnek. És mások is ezért jönnek mindig azzal, hogy a torrentet, rapidshare-t és a free tárhelyeket nem fogja kiváltani. Kicsit máshogy kellett volna ezt bemutatni. Ráadásul nem is értem, hogy miért kell már bugos alfa időszakban ennyire nagydobra verni valamit. A hardcore Operás userek anélkül is értesülnek, ha csak egy-két postot hoznak le róla, a végfelhasználók pedig mikor kipróbálják már teljes stabilitásában áll a rendelkezésükre és örülnek, nem pedig panaszkodnak és rossz tapasztalatokat szereznek.

meneruwa 2009.10.16. 19:21:18

@meneruwa: köszi kipróbálom. ám 1833-at használok s benne van megnézem így törlés után

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.16. 19:44:19

Akkor nem tudom. Nálam már nincs benne és a Desktopteam changelogban is írták már korábbi buildeknél is, hogy javítva lett.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.10.16. 19:57:52

Én alapvetően kedvelem a widgeteket, és használom is őket. (Pl.: Google Translator, Calculator, stb...)

Egy óriási előnye van ennek a "független" megoldásnak: A böngészés miatti kiakadások nem állítják le a widgeteket.

Amúgy ahogy a MyOpera fórumon látom, és magam is gondolom, hogy a widget panelre továbbra is szükség van, hogy ki hogy gyorsan lehessen telepíteni és kipróbálni a widgeteket. Aztán csak utána érdemes külön programként telepíteni.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.16. 20:14:08

@meneruwa: Az 1810-es build óta javítva van a probléma. Én csak frissítettem azóta, de nekem meg is javult.

meneruwa 2009.10.16. 23:10:49

@cousin333: az előzőben nekem is jó votl de ebben a 1833-ban ujra elöjön, ráadásul töröltem az operapresf_default.init s az összes beállításom elment, ez miért volt? bár mindegy holnap jobban utánanézek ma már este van :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.17. 22:37:08

Na tegnap felraktam én is. Elég stabil, eddig egyszer sem omlott össze. Már 1-2 widgetet kompatibilissé is tettek (nem nagy dolgok, lecserélték a 16x16-os ikont, hogy ne legyen olyan csúnya Win7 alatt és kiír pár telepítési infót.

Összességében nem rossz elgondolás, a legjobban talán a külön futtathatóság tetszik, pár a widgetek CPU igényén még lenne mit csiszolni.

Az átméretezés is tetszik, ha működne a flash-es widgetekkel is, akkor mégjobb lenne. :)

Ahogy előttem is írták már, vissza kéne tenni Operába a Widgets panelt és Widgets menüt és onnan is menedzselhetőnek kéne lenni, nem csak Install/Uninstallból.

Továbbmegyek, az Install/Uninstall részt még az elején továbbfejleszteném. Nem venném ki, annak nem lenne értelme, mivel akkor el kéne indítani az Operát eltávolításkor. Viszont egységesíteném egy Opera Widgets menüpont alá (hogy később 10-20-30+ widget esetén ne legyen méteres a lista) és ezt megfejelném egy Install/Modify/Remove típusú uninstallerrel, amit elindítva checkboxokkal ki lehetne választani, miket távolítson el, valamint hozzáadnám a Widget jobbklikk menüjéhez is az Uninstall menüpontot.

A Widgetek telepítése nem tetszik. Nagyobb méretű widget, vagy lassabb netkapcsolat esetén zavaró, hogy nincs folyamatjelző, amely értesítene a letöltés állapotáról. Tegyék vissza a "Download dialog"-ot. Valamint a kipróbálgatás kedvéért szintén vissza a meg akarom-e tartani kérdést, és csak miután az "Igen"-re kattintottam, csak utána telepítse véglegesen.

Az Advanced részt lehoznám, felesleges annak a két checkboxnak külön almenü, oda majd mehetnek később a komolyabb beállítások, amiket nem jó, ha az egyszeri user tudatlanul bizgerál. A 2 checkboxot kibővíteném 3-ra, egy "Pin to Windows 7 taskbar"-al. Továbbá beraknám jobbklikkes gyorsindítóba Windows 7 alatt (akárcsak az Opera ikonjához azokat a menüpontokat, amik az óra melletti értesítési területen lévő Opera ikonnál jönnek elő). Ideje lenne, mivel nemsokára kijön a Windows 7 az böngészőválasztó menüvel.

Mégegy. A régi "Always on Top", Normal, Always Below menüpontokat átdolgoznám. A Normal esetén ugyanis ott van a Windows tálcán, az Always Below esetén pedig a Win+D esetén eltűnik.

awking 2009.10.18. 00:27:54

Olyan volt-e, esetleg tervezitek-e, hogy a létező minialkalmazásokból egy összehasonlítás/bemutatás?
Van csomó Twitter, Facebook, meg sodoku alkalmazás, meg hasznos kütyü, de amiket használok lehet,h nem a létező legjobbak (igen, tudom, próbáljam ki mindet XD). Node hátha páran rákapnának, vagy kipróbálná az is, aki eddig nem tette :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.18. 01:37:41

@awking: Nem tudok róla, hogy tervezné valaki, de jó ötlet. Összedobhatok róla egy postot, ha van mi alapján, de inkább ráhagyom valaki olyanra, aki használja is aktívan a widgeteket. Én még Vista előtt a touchtheSky-t, egy ideig a SimAquarium-ot, mikor megnyert egy versenyt, aztán mikor eljutottam a delfinig azóta már nem, a VideoDownloader csak FLV-be menti le, inkább a cache híve vagyok, de akkor már vixy.net vagy mediaconverter.org, ami konvertálja is, mikor még 1024-es monitoron fullscreenben használtam az Operát, akkor volt valami kis óra a sarokban, a Scientific Calculator-t behatóan szintén nem, a Functions 3D-vel menőztem egy ideig még a 9.5 béta idejében, néha kipróbáltam valami kisebb játékot, most a Sudoku-X-et használom, egy itteni komment nyomán kipróbáltam a Google Translatort, a widget elég profi, viszont a fordítás minőségétől még az én angolom is jobb, orosz/német/francia/spanyol/kínai oldalaknál angolra fordító gomb kényelmesebb, 1-1 szónál pedig sztaki menü, tehát gyakorlati hasznát nem nagyon látom.

Twittert nem használok, naptárnak ott a Windows, időnként ránézek az oldalra, hogy van-e valami fejlemény, szóval nem mondanám, hogy nagyon belemélyedtem a témába.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.18. 13:26:48

@awking: Alapvetően nincs ennek akadálya, de felhívnám a figyelmet arra, hogy már volt két ilyen cikk is korábban. Igaz, hogy régiek, de sok közülük még most is a toppon van.

1. magyaropera.blog.hu/2006/09/07/az_opera_es_a_webeszkozok

2. magyaropera.blog.hu/2007/02/25/ezernyi_webeszkoz

awking 2009.10.18. 13:40:33

@penge™: @cousin333: Oksi, köszi :)
(a Gmail értesítő nem létezik már)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.18. 19:28:30

@awking: Viszont van egy másik, ami elvileg több acc-ot is tud kezelni, gyakorlatilag viszont nálam bugos volt és nem jelezte ki a levelek számát.

widgets.opera.com/widget/9141/

lalolib 2009.10.19. 19:43:25

@penge™: bocsi, hogy itt kérdezem meg, de hát végül is az Opera fórum ez. A techline böngésző vitájában említetted, hogy a colirist lehet Opera alatt használni.
Letöltöttem a "colirisalike.js" állományt, de nem tudom mit kell vele csinálni.
Tudnál segíteni? Előre is köszönöm.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.19. 23:43:49

@lalolib: Ezt kell letöltened egy szabadon választott userJS mappába: my.opera.com/community/forums/topic.dml?id=200327&t=1255985875&page=1#comment2197575

Ezután nyomva kell tartanod a Ctrl-t, majd ráviszed egy linkre az egeret és betöltődik. De nem a legjobb megoldás.

Mellesleg, ha valaki BEHATÓAN ért a operás gombok szerkesztéséhez, akkor userjs-re se lenne szükség.

Csak azt kéne tudnom, mi a parancsa a kattintott link másolásának.
A halmozott: Open link & Focus address bar & Copy parancs nem működik. Valami más kéne.

lalolib 2009.10.20. 08:59:34

Köszönöm penge! Ezek szerint nem az, amit keresek. Mivel sokat szoktam keresgélni a google-val, ezért ez az egyetlen olyan kiegészítő ami nagyon hiányzik az Operából. Így ha ilyen dolgom van (és elég sűrűn), akkor az FF-re kell kattintani. A google is kifejleszthetné, mert nagy mértékben megkönnyíti a keresést.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.20. 09:29:15

@lalolib: Találtam egy másikat. Itt lehet kipróbálni: www.snap.com/snapshots.php#menu

Ha ez tetszik, akkor itt van hozzá userjs, ami Operával is működik: userscripts.org/scripts/show/8798

Viszont regisztrálni kell hozzá: account.snap.com/signup.php

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.20. 10:36:46

Na itt egy még az előbbinél is jobb megoldás: www.globefeed.com/

Ha tetszik, itt van hozzá a userjs: userscripts.org/scripts/show/5666

MosoMasa 2009.10.25. 00:28:41

@penge™: Érdekes dolog:
Az opera oldalról letöltött legfrissebb 10-es nem menti a böngészést, ha pl. kilövöm, vagy nyitott böngészővel újraindítom a gépet. Ez a 1840-es úgy nézem menti, új indításnál fel is ajánlja az előző böngészés folytatását.

A másik. Végre a könyvjelző hozzáadásakor megjegyzi az előző mentés helyét - legalábbis egy böngészési folyamat alatt.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.25. 09:08:51

@magampista: Nem tudom, az 1833-as build össze nem omlott. (Hogy őszinte legyek az első alfától kb max 5 vagy 10 alkalommal omlott össze, leszámítva amikor ellenőrzöm a Szégyenfalon, hogy a bikestore.hu-n még mindig összeomlik-e.)

Ha nem tweakelted a Windowst, akkor nem tudod nyitott böngészővel újraindítani, mert elég időt hagy, hogy leálljanak a futó processzek (Win7 alatt már jelzi is, hogy éppen melyik áll le, így figyelemmel tudod kísérni, hogy elkezdődött-e a leállítás).

A könyvjelzők mentési mappájának a bugját én is észrevettem még jóval korábban, de nálam abban nyilvánult meg, hogy mikor középsőklikkel nyitottam egy mappát, vagy egy mappában lévő könyvjelzőt, akkor Ctrl+D-nél mindig azt a mappát ajánlotta fel.

MosoMasa 2009.10.25. 12:24:10

@penge™: Öööö, rosszul fogalmaztam. Régen ha nyitva volt a böngészőm és kilőttem illetve leállítottam alóla a windowst ugye, akkor a következő indításnál ajánlotta fel. természetesen nem nyitott böngészővel indítom újra.

nem egy nagy történet, de ha már megszoktam, akkor kár lenne ha megszűnne. Ez jól jön, ha éccaka már nem fejezem be a dolgaimat és csak a billentyűzetel gyorsan leállítom a gépet. Reggel ugyanott folytathatom.
Én részemről egyébként az indítás a kezdőlappal-t használom, nem is szeretném másként beállítani, de az ilyen esetekre jó ha tudja.
süti beállítások módosítása