Magyar Opera

Opera Labs kiadás (b1840) - Minialkalmazás 2.0

Amióta az Opera 9-ben először megjelentek a minialkalmazások (widget-ek), Andersen "rút kiskacsájához" hasonlóan állandóan kaptak hideget-meleget. Aki Opera kiegészítőket várt, az nyilván nagyot csalódott, aki pedig apró kis alkalmazásokat, az is szembesülhetett a választékbeli és használhatósággal kapcsolatos problémákkal.

Személy szerint úgy gondoltam, hogy a minialkalmazások tulajdonképpen a Unite alkalmazások előfutárai, és legfeljebb a mobilokon juthatnak komolyabb szerephez. A mai napon azonban egy meglepetés előzetes érkezett, ami arról tanúskodik, hogy az Opera komolyan számol velük PC-s környezetben is.

Ez a verzió egy úgynevezett Opera Labs kiadás, ami magyarra technikai előzetesként fordítható le. Természetesen nem stabil kiadásról van szó, nem illeszkedik sem a publikusnak szánt alfa, béta, RC sorba sem, és heti előzetesnek sem tekinthető. Ehelyett egy komolyabb újítás hivatalos demonstrációjáról van szó, amit nem tanácsos a stabil verziókra telepíteni.

Amint az a címből és a felvezetésből nyilvánvaló, a 1840-es összeállítás elsősorban a minialkalmazásokra fókuszál, azok kezelésében hoz komoly és ütős változásokat. Vegyük is sorra őket.

Független alkalmazások

Az új minialkalmazás-futtatókörnyezet lehetővé teszi a programok leválasztását az Operáról. A widget-eket továbbra is az Opera motorja futtatja majd, tehát még mindig szükség van egy telepített Operára, viszont már nem követelmény, hogy fusson is. Ezáltal a minialkalmazások tulajdonképpen platformfüggetlen programok lesznek, saját telepítési könyvtárral, saját parancsikonnal, akár saját natív ablakkerettel és külön processzusként!

Tovább...

Unite kérdések és válaszok I. - A Unite-ról általában

Az alábbiakban szeretnénk összefoglalni a nemrég béta formában is megjelent Opera Unite-al kapcsolatos kérdéseket és válaszokat. Segítségül - autentikus forrásként - az Opera hasonló oldalát vettük alapul, így igyekezvén kizárni a tárgyi tévedéseket. Az alábbiakban ennek a szabad fordítását olvashatjátok. Dőlt betűvel szerepelnek az általunk hozzáfűzött kommentek.

Mi az az Opera Unite?

Az Opera Unite egy együttműködéshez használható technológia, ami lehetővé teszi, hogy közvetlenül a saját gépedről ossz meg fájlokat, fotókat, zenéket. Emellett lehetőséget ad arra is, hogy saját csevegőalkalmazásod segítségével kommunikálhassatok egymással, vagy üzeneteket hagyjatok egymásnak. A Unite egy, a böngészőbe beépített mini-szervert használ az adatok megosztására. A tartalmat közvetlenül a saját gépedről osztod meg, nem kell feltöltened idegen szerverekre.

Leegyszerűsítve a dolgot a Unite alkalmazások olyan minialkalmazások, amelyek képesek szerverként és kliensként is funkcionálni, valamint kezelni tudják a gépen lévő fájlokat. Tulajdonképpen bármi megvalósítható, ami ezeket a funkcionalitásokat igényli, nem kell leragadni a "még egy fájlcserélő alkalmazás" szemléletnél.

Mire van szükségem a Unite használatához?

Tartalom megosztásához vagy a másokkal való együttműködéshez az alábbiak szükségesek:

  • egy Opera böngészőre, ami tartalmazza a Unite funkciót (10.10 vagy újabb)
  • egy Opera fiókra, amit aztán a My Opera közösségi oldalon és az Opera Link szinkronizációs funkcióval is használhatsz

Az előbbit itt találod, utóbbit pedig létrehozhatsz a Unite első aktiválásakor is.

Tovább...

Opera 10.10 beta - A Unite már a célegyenesben

Az Opera Unite lett volna az Opera 10 egyik legfontosabb funkciója, de végül mégsem került be a végleges verzióba: amikor már az összes többi funkció stabilan működött, a Unite még akkor is csak döcögött. Jó döntés volt hát az Operától, hogy végül lemondott a legfontosabb újításukról, és kiadták az Opera 10-et, mivel a Unite csak most, másfél hónappal a megjelenés után érte el egyáltalán a beta fázist.

Az Opera a Unite-tal valóban nagy feladatot vett a vállára az otthoni gépek szerverré alakításával. Az ötlet önmagában nagyon jó, a fogadtatás mégsem volt túlzottan sikeres: a minialkalmazásokhoz hasonlóan itt is az a probléma, hogy néhány apróságtól eltekintve az emberek nem látják még, hogy mire is lehetne ezt használni. Szép dolog, hogy meg tudom osztani a képeket az ismerőseimmel, de mi lesz a feltöltési sávszéllel, mi lesz a biztonsággal, mi lesz a rendelkezésre állással? Ezekre a kérdésekre kellene az Operának megnyugtató válaszokat adni, mert így szerintem csak egy nagyon kis réteg fogja kipróbálni a Unite alkalmazásait.

A Unite mostanra már mindenképp megér egy próbát: a stabilitása mára már teljesen jó lett, az alap alkalmazások jól használhatóak, és az egész Unite lelke, a központi szerverük sem hal meg folyamatosan, így a megosztott alkalmazásokat valóban látják a többiek is.

De mire lehet használni? Nézd meg az alábbi videón:

Letöltés

Opera 10.10 b1

Böngészők története

A Six Revisions oldalon tettek közzé egy nagy képet, amelyen a böngészők történetét lehet nyomon követni időrendi sorrendben (a képet a tovább mögött találjátok). A teljesség kedvéért itt is kiemelem a kép által megjelölt időpontokat, amelyek mind valamilyen fontos eseményt jelölnek a böngészők történetében.

  • 1991 - az első grafikus WWW böngésző megjelenése, amelyet a web atyjaként emlegetett Tim Berners-Lee készített

  • 1993 - megjelent a Mosaic

  • 1994 - megjelent a Netscape, amely sokáig uralta a webet

  • 1995 - színre lép az Internet Explorer, és elkezdődik az első böngészőháború

  • 1996 - megjelenik a norvég Opera első publikus verziója

  • 1998 - a Netscape ekkor már gyors ütemben veszít a részesedéséből, ezért nyílt forráskódúvá teszik, majd megalakul a Mozilla

  • 2002 - az Internet Explorer részesedése eléri a 95%-ot

  • 2003 - megjelenik a Safari

  • 2004 - megjelenik a Firefox, és ezzel megkezdődik a második böngészőháború

  • 2006 - megjelenik az Internet Explorer 7

  • 2008 - megjelenik a Chrome

Tovább...
süti beállítások módosítása