Magyar Opera

Opera 10.10 beta - A Unite már a célegyenesben

Az Opera Unite lett volna az Opera 10 egyik legfontosabb funkciója, de végül mégsem került be a végleges verzióba: amikor már az összes többi funkció stabilan működött, a Unite még akkor is csak döcögött. Jó döntés volt hát az Operától, hogy végül lemondott a legfontosabb újításukról, és kiadták az Opera 10-et, mivel a Unite csak most, másfél hónappal a megjelenés után érte el egyáltalán a beta fázist.

Az Opera a Unite-tal valóban nagy feladatot vett a vállára az otthoni gépek szerverré alakításával. Az ötlet önmagában nagyon jó, a fogadtatás mégsem volt túlzottan sikeres: a minialkalmazásokhoz hasonlóan itt is az a probléma, hogy néhány apróságtól eltekintve az emberek nem látják még, hogy mire is lehetne ezt használni. Szép dolog, hogy meg tudom osztani a képeket az ismerőseimmel, de mi lesz a feltöltési sávszéllel, mi lesz a biztonsággal, mi lesz a rendelkezésre állással? Ezekre a kérdésekre kellene az Operának megnyugtató válaszokat adni, mert így szerintem csak egy nagyon kis réteg fogja kipróbálni a Unite alkalmazásait.

A Unite mostanra már mindenképp megér egy próbát: a stabilitása mára már teljesen jó lett, az alap alkalmazások jól használhatóak, és az egész Unite lelke, a központi szerverük sem hal meg folyamatosan, így a megosztott alkalmazásokat valóban látják a többiek is.

De mire lehet használni? Nézd meg az alábbi videón:

Letöltés

Opera 10.10 b1

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr371449655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

endruuboyyy 2009.10.14. 17:33:15

2 éve vagyok Opera felhasználó és hát nem tudom még meddig . Operát elsősorban mindig is azért használtam - és ajánlottam másoknak is - mert a leggyorsabb volt . Persze nagyon tetszett a böngésző felülete is , magában a programban való gyors navigáció , a fülek közötti váltás sebessége , az oldalsáv , stb. Az oldalak betöltési sebessége lenyűgözött . Pl. a 9.5 megjelenésénél -nem is volt az olyan rég - a Firefox lomha vacaknak tűnt az Operához képest . Azóta a Safari belehúzott , kijött a Chrome , Firefox sebességet váltott és a 3.5-ös verzióval beelőzte az Operát . Még idén kijön az újabb Fox ami még gyorsabb lesz . Operából meg jön a Unite .. Juhhéj . Persze ez is egy hasznos funkció . Majd a felhasználók 1 %-a biztos használni is fogja . A leggyorsabb böngésző -igaz ezzel már nem reklámozzák az Operát - gyakorlatilag csak az Internet Explorernél gyorsabb . Persze nem akarom itt rossz fényben feltüntetni az Operát , mert egy nagyon jó , szerethető programcsomag ,magam is ezt használom , csak hát úgy néz ki a többiek mind elhúznak mellette . Fekete pont ;)

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.10.14. 17:41:20

Firefoxnál sokkal gyorsabb böngésző. Betöltési idő pl... De az oldalakat is gyorsabban és logikusabb sorrendben hozza be.

Arról nem is beszélve, hogy olyan funkciók is vannak, ami bármelyik böngészőnél gyorsabbá teszi, böngészés terén (pl egérmozdulatok).

Szóval szerintem ne írd le :)

Nagyon örülök annak, hogy fejlődik az Unite, mert így stabilabban oszthatom meg a dolgaimat ismerőseimmel egy pillanat alatt. Szerencsére a sávszélességem bőven adott is hozzá.

Én már nem tudnám elképzelni a böngészést az Opera nélkül, az olyan lenne, mintha Offline lennék :)

fraki 2009.10.14. 17:48:27

Nem nagyon fogják használni sztem a unite-ot.

MosoMasa 2009.10.14. 20:56:41

@Andris32: Sietsz valahová?

Mennyit számít néhány század, vagy netán 1-2 tized mp egy oldal megnyitásában? Egyáltalán észrevenni szemmel?
Viszont 8-10-20 mp program megnyitás...hát az elég mulyás.
Hát nekem mindegy.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.14. 21:05:35

A böngésző sebessége nem csak a JS sebességét jelenti. Az Opera például nagyon gyorsan reagál a parancsokra, sokkal gyorsabban, mint az FF. Firefoxban egy új (főleg Speed Dial extensionnel) MÁSODPERCEKBE telik, míg Operában azonnal ott van az orrod előtt.

2009.10.14. 22:21:35

Egyetértek! Én asszem' korábban a 7.50-es Operát használtam utoljára, aztán átálltam a Firefoxra. Nemrég kíváncsiságból feltettem a 10-es Operát és azóta azt használom :) A Firefox-nál idegesített, hogy hosszú másodpercekig reszeli a vinyót, míg egyáltalán az ablak megjelenik és az egész kezelőfelület működése (menük megjelenése, stb) nehézkesnek tűnt. Opera ablaka az ikonjára kattintás után szinte azonnal megjelenik, gyorsak a menük, etc, etc. Szóval ezért a gyorsaságért (na meg a testreszabhatóságért) még a megjelenítési hibákat is elnézem neki :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.15. 01:39:04

Tényleg inkább a fejlesztőket kéne megcélozni a Unite-al. Ez így jó, hogy elküldöm xy éppen házibulizó ismerőseimnek xy zenének a stream-jét, de vajon meddig fog menni a gépem?
+ ha már stream, miért nem tudták megoldani bufferesen, hogy ténylegesen annyi adatforgalom legyen, amennyit streamelek, laptopon mobilnetnél lényeges.

@magampista: A 3.7-ben már csiszoltak rajta. Persze van egy olyan hátulütője, hogy az ablak bejön 5 másodperc után is, de még 5 másodpercig akadozik a görgetés, ahhoz hasonlítanám, mint mikor megjelenik Windows-on a loginképernyő, utána meg még idő, még megjelennek a tálca értesítési felületén az ikonok meg úgy mindenestől használható lesz, mert ha bejelentkezés után rányomok 4-5 programra, akkor 30 másodpercet is képes tökölni, pedig lehet, hogy egyikük csak egy notepad volt.

@Karbonade: És (azon túl, hogy ezt nem lehet addonnal pótolni) mennyivel jobb, ha már(!) csak ezek tartják vissza a hardcore Opera felhasználókat a váltástól? Az interakciók sebességét meg mondhatod egy tipikus Windows usernek. Ez olyan, mint egy Suzuki tulajdonos meg lesz elégedve a kocsijával, mert előtte csak Trabantot használt és nem érti miért olyan "sznob" egy Ferrari tulajdonos. Eddig ez volt az, amivel egyik felhasználóra sem tudtam hatni. Hiába mondtam neki az interakciók sebességét, volt aki szánakozóan azt mondta, hogy de szar lehet nekem az életem, ha ilyesmivel foglalkozok egy szoftvernél.

A FF vérPistikék a Quad Core Extreme géppel 8 giga rammal meg nem mezei felhasználó kategória, náluk a PS is úgy nyílik, mint egy notepad, főleg ha megfejelik még egy SSD-vel is.

A Carakant 2008 óta fejlesztik. Mi van vele? Nem kapunk belőle snapshotot?
A VEGA szintén.

A szabványos weboldalak csak egy részei a dolognak. De például bizonyos pluginek (Gears) csak akkor lesznek Operára is, ha eléri legalább a bűvös 10%-ot.

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.10.15. 09:26:54

A húgom tegnap jött át hozzám, hogy elege lett a FireFoxból, lassú és állandóan kifagyott... Hiába mondtam neki hónapokon keresztül az Operát... És most mégis azt fogja letölteni és van egy vicces problémája... Le kell mentenie a Firefoxos könyvjelzőit :D

Tegnap még csak annyit mondtam neki, hogy bezzeg az Opera elmentette volna, de ma megmondom neki, hogy tudja importálni is :)

MosoMasa 2009.10.15. 10:05:01

@Abydos: Namost az ff is tudja természetesen.

Almostigris 2009.10.15. 11:13:57

Ez a Unite videó nagyon giccses.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.15. 11:17:38

@Operafun800: Ja hát igen, mint általában a My Operás reklámképek. Hasonlít a Pannon reklámokra, látszik, hogy egy tőből fakadnak :)

2009.10.15. 14:06:54

Hmmm... Előbb találtam egy elég friss összehasonlító táblázatot a legújabb böngészőkről és háááát az Opera 10 valóban nem nagyon remekel sebesség-ügyileg. :-/ Íme: sixrevisions.com/infographics/performance-comparison-of-major-web-browsers/

meneruwa 2009.10.15. 14:12:45

na ma ezt kaptam az iwiwtől :) :
Szia,

termeszetesen nem szandekos volt a kihagyas, csak az Opera eseteben kicsit maskepp kell a gombdefiniciot
formazni a forrasban, es az indulasi sietsegben ezt mar nem vegeztuk el, hogy UserAgent detektalas alapjan mast
adjon ki az oldal.

Hamarosan meglepjuk ezt is.

Udv,

Andras

MosoMasa 2009.10.15. 14:22:23

@prolab: Hát tényleg, majdhogynem tolni kell! Ecsém, 1-2(?) tized másodperc, meg 120 ms! Ajajj, mi lesz velünk ekkora lemaradásokkal, alig bírom kivárni ezeket az időket - agyam mint egy stopper méri!!
Mire megnyit egy lapot 3 tojást meg lehet főzni!
Pfff!

awking 2009.10.15. 14:54:22

@magampista: ezt ne vicceld el, amióta láttam az összehasonlítást megállás nélkül zokogok.

KenGuruL 2009.10.15. 17:43:13

azért dolgoztak a srácok valami máson is.
Eddig a mybrute.com-n - a világ legjobb weblapja, kiprobálni a jankas.mybrute.com oldalon lehet - a gombok összevissza ugráltak, mostmár viszont kafa.

ZeGa 2009.10.15. 18:35:26

Én tudom, hogy az opera minden erejével a unite-ra koncentrál és ez így van rendjén, de én már egy GPU gyorsította operára vágyok :)
süti beállítások módosítása