Magyar Opera

Gombtippek Operához I. - címsáv

Véleményem szerint az Opera egyik legnagyobb problémája, hogy rengeteg hasznos funkciót és beépített lehetőséget hagy elsikkadni. Nincs meg hozzájuk a jó kezelőfelület, vagy egyszerűen hiányzik a reklám. Ez a helyzet a felhasználói JavaScriptekkel és CSS fájlokkal vagy például a kattintással telepíthető eszköztárakkal, gombokkal is. Pedig utóbbiak esetén hihetetlenül széles a választék: az elérhető funkciók listája meglehetősen hosszú, ráadásul többféleképpen is kombinálhatjuk őket.

Ha az Opera nem is foglalkozik velük rendesen, a lelkes felhasználók szerencsére igen. Az ő jóvoltukból számos gombgyűjtemény lelhető fel a neten, az egyik ilyen magyarítását már a blogunkon is megtalálhatjátok. Egy másik komoly, mintegy 2500 gombot tartalmazó gyűjtemény a TTT buttons, ahol kategóriák szerint rendezve szinte minden lehetséges kombináció fellelhető.

Tipp! Sajátgombokat kétféleképpen telepíthetsz az Operádba. Az egyik lehetőség, hogy rákattintasz a speciálisan formázott linkre, és nyugtázod a telepítést. Ekkor az Eszközök menü Megjelenés > Gombok > Saját gombok részre kerülnek, ahonnan kedved szerint helyezheted el őket az eszköztárakon a fogd és vidd módszerrel. A másik opció, hogy magukat a linkeket húzod (a mozdulatot felfelé indítva) a kívánt helyre.

Már korábban is volt szó gombtippekről ezeken a hasábokon is, például a méltatlanul mellőzött Exposé-s cikk. Igaz, ennek ajánlásait már felülírta a hivatalos Opera is azzal, hogy eltüntethetővé tette a menüsávot. A mostani alkalommal számos, talán kevésbé ismert, de kifejezetten hasznos gombot ajánlok, a TTT gazdag gyűjteményéből. Ezek segítségével bővíthetjük az Opera funkcionalitását, illetve egyszerűsíthetünk bizonyos rutinfeladatokat. Mindezt pedig okosan, hogy minél kevesebb helyet foglaljunk el a honlapok elől.

Tovább...

Az én Operám - 4. (Green Lizard)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Green Lizard jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Én és az Opera

Immár lassan négy éve használom az Operát. Régebben az Internet Explorert használtam, de nem tetszett soha. Gondoltam kipróbálok egy másik böngészőt. A Firefox volt a következő, ami nem indult el a gépemen. A harmadik böngésző, amit akkor ismertem az Opera volt. Még nem láttam senkinél, nem is tudtam róla mást, csak a nevét. Úgy gondoltam egy próbát megér. A többlapos böngészés miatt (ami nem volt az IE 6-ban) úgy döntöttem, megtartom. Egyre több funkciót találtam benne és a kedvencemmé vált. Minden nap használom otthon, illetve az iskolában (mert ott is ez az alap böngésző). Azóta miután felteszem az operációs rendszert (akár Windows, akár Linux) az első dolgom feltenni az Operát is.

Így néz ki

Szerencsére az Opera teljesen egyedire szabható, ezért a böngészőmön helyett kapott egy személyes sáv is. Ide azokat az oldalakat teszem, melyeket böngészés közben szoktam nézegetni (mert lusta vagyok megnyitni egy gyorshívót). Az alapbeállítástól eltérően a folyamatsávot alulra tettem. Nem tudom miért, talán profibban néz ki. A egyediség másik jele a témák letöltése, hiszen egyetlen gombnyomással cserélhetünk témát. A témák tetszenek, elég egyediek és mindent „színesebbé” tesznek – még a gombokat is. Gyakran váltogatom őket, mindig úgy hogy passzoljanak a háttérhez és a Windows stílusához. Jelenleg az Opera Turbo M.1 témát használom.

Használt funkciók

Sok funkciója van az Operának amit használok. Kedvencem a gyorshívó. Ezzel indítok, ha elindítom az Operát ez jelenik meg. Jelenleg 16 lapom van rajta, természetesen egyedi háttérrel. A levelezőt is szoktam használni, nekem tetszik. Másik nagy kedvencem a mágus/belépés. A régi böngészőmmel szemben ez is nagy újítás volt, hogy elég megnyomni két gombot és már be is léptem az oldalra, nem kellett beírni a nevem, kiválasztani ahhoz, hogy történjen valami. Az űrlapok kitöltése is jól jön, főleg olyankor ha regisztrálok valahova, és többször be kell írni az e-mail címem.

Tovább...

Hordozható Opera 10

Végre elkészült a a hordozható Opera 10.0, ami a ti ötleteitek alapján lett testre szabva. Az Opera@USB verziót alakítottuk át, hogy használata még kényelmesebb legyen, valamint ne kelljen a beállításokkal bajlódni. A változtatások részletes listáját a program üdvözlőoldalán találjátok meg. A beállításokat a program a saját mappájában tárolja, és ezeket a beállításokat megőrzi kilépés után is, így saját magatok is testre szabhatjátok a böngészőt, és vihetitek magatokkal bárhová.

A telepítés nagyon egyszerű: töltsd le az alábbi csomagolt zip fájlt, tömörítsd ki egy mappába (például a pendrive-odra), majd ebben indítsd el az Operát. Mivel ez egy hordozható változat, így a használt gépen semmilyen beállítást nem módosít, nem ír a registry-be és felhasználói fájlok közé sem. A gyorsítótár ki van kapcsolva, és minden egyéb beállítás a telepítési mappában marad.

Ha bármilyen észrevételetek van, jelezzétek a hozzászólásokban. Jó böngészést kívánunk!

Frissítés: Tölthető a 10.01-es Opera hordozható változata. Aki a 10.0-ról szeretne frissíteni és azt akarja, hogy a beállításai is megmaradjanak, az töltse le ezt a csomagot, amit csak be kell másolni a hordozható verzió alapkönyvtárába (természetesen írjunk mindent felül). A 10.0-ás verzió elérhető itt, és a szoftverbazis.hu-n.

Frissítés2: Elkészült a 10.10-es verzió, amely már tartalmazza a Unite-ot is.

Frissítés3: Itt a 10.50 illetve 10.51 Pro és Light verzió, valamint az alap 10.50 és 10.51.

Frissítés4: Tölthető a 10.52 3370-es build. Ez a végleges. Elkészült a 10.52 Pro és Light is.

Frissítés5: A 10.53 véglegesnek is tölthető mindhárom verziója (alap, pro, light). Kiadása után azonnal megjött a 10.54. Buildszám: 3394.

Frissítés6: Kész a 10.62-es verzió. Userjs-ek frissítve lettek.

Frissítés7: 10.63-ra frissítve.

További letöltések:

  • Magyar hordozható Opera 10.01 | Alternatív letöltés
  • Frissítő csomag letöltése (10.0-ról) | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera 10.10 | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.50_usb_light | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.50_usb_pro | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.51_usb_light | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.51_usb_pro | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.51_usb | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.52_usb_light | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.52_usb_pro | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.52_usb | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.53 | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.53_usb_light | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.53_usb_pro | Alternatív letöltés
  • Magyar hordozható Opera10.62_usb_light
  • Magyar hordozható Opera10.62_usb_pro
  • Magyar hordozható Opera10.63_usb_light
  • Magyar hordozható Opera10.63_usb_pro
  • Magyar hordozható Opera10.7b9071
  • Külön köszönet a segítségért Sanyinak és awkingnak!

    Opera Mini 5 beta bemutató videó

    Az alábbi videón Jon von Tetzcher mutatja be az új Opera Mini 5 betát, majd megnézhetjük élőben a funkciók működését is:

    Opera Mini 5 beta - a mobil böngészés új generációja

    Pár nappal ezelőtt az Opera már sejtetni engedte, hogy valamilyen nagy dobásuk van a láthatáron, de akkor még nem lehetett tudni, hogy ez a Mini vagy a Mobile lesz végül. Pár napja kiderült, hogy az Opera Mini 5 új betájáról van szó, és ma végül meg is jelent az új, minden eddiginél okosabb mobilböngésző, amely továbbra is bármilyen Java-képes mobiltelefonon tud működni, és természetesen még mindig teljesen ingyenes.

    Az Opera Mini mostanáig igazi sikertörténet volt: a felhasználók száma folyamatosan növekszik, és még mindig a legnépszerűbb mobiltelefonos böngésző, az iPhone és a többi okostelefon elterjedésének ellenére is.

    Funkciók

    Lássuk röviden, milyen újdonságokat hozott ezúttal az új Opera Mini 5 beta:

    • Füles böngészés

      Mostantól egyszerre több lapot is böngészhetsz az új Miniben, és könnyedén válthatsz a megnyitott lapok között.

    • Gyorshívó

      A Gyorshívó lapjai mostmár az asztali böngészőhöz hasonlóan kis miniatűr képekben jelennek meg, még egyszerűbbé téve a használatukat.

    • Érintőképernyő és keypad

      Az új Mini már a legújabb érintőképernyős és keypados telefonokon is jól használható lesz az erre optimalizált megjelenésnek köszönhetően.

    • Jelszókezelő

      Nem kell többé folyamatosan a jelszavakkal vacakolnod, mivel az Opera Mini már képed megjegyezni a jelszavaidat a weblapokon, és a következő látogatáskor automatikusan kitölti ezeket.

    A jelszókezelő arra enged következtetni, hogy hamarosan a jelszavainkat is szinkronizálhatjuk majd az Opera Linkben, így az asztali böngésző jelszavait bármikor elérhetjük a Miniben is. Ha ez megtörténik, akkor viszont érdemes lesz valamilyen kemény jelszót használni a Linkhez.

    A fentieken kívül került bele copy-paste lehetőség és lapon belüli szövegbevitel is.

    Az eddig méltatlanul hanyagolt Blackberry felhasználók is örülhetnek, mert számukra egy speciális Mini is készült, amelyik natívan támogatja a Blackberry copy/paste funkcióját és a hivatkozások megnyitását. Ez talán valamennyire kompenzálja azt, hogy továbbra sincs Opera Mobile a Blackberry-hez.

    Nézd meg a funkciókat bemutató videót is!

    Letöltés

    Az új Opera Mini 5 betát letöltheted a telefonod beépített böngészőjével az m.opera.com/next címről, vagy a számítógépeddel az Opera Mini oldaláról.

    süti beállítások módosítása