Magyar Opera

"Exposé-mód" és további gombtippek

Az Opera funkcionalitása sokkal jobban kihasználható, ha egyedi gombokat is használunk. Ennek módjáról korábban részletesen írtunk a felhasználói felület megváltoztatása kapcsán, illetve különböző gomb-tippeket is adtunk már. Mai cikkünkben folytatom a sort egy sok helyen alkalmazott funkció Operás megvalósításával.

A Macen Exposé névre keresztelt funkciót talán nem kell senkinek bemutatnom, főképp, hogy azóta Linuxra és Windowsra egyaránt elérhetővé vált hasonló képesség. Aki mégsem ismerné: ez egy olyan alkalmazás váltó funkció, ami az éppen tálcán levő alkalmazások ablakait úgy rendezi el a képernyőn, hogy átfedés nélkül mind egyszerre láthatóvá váljanak. Ezután nincs más dolgunk, mint rákattintani a kívánt ablakra, ami előtérbe kerül, miközben a többi ablak is visszaáll az eredeti elrendezésbe. A fent említett terjedési folyamat azóta a böngészőket is elérte. Gondoljunk csak az Internet Explorer hasonló funkciójára, vagy éppen a Firefoxhoz elérhető kiterjesztésekre. Ezek már némileg másképp működnek: nyitnak egy új fület, amiben az éppen megnyitott tabok képei láthatók mátrix-elrendezésben. Rákattintva az egyik kis képre, az általa jelképezett fülre ugorhatunk.

"Exposé" Operára

Az Opera nem támogatja ezt a funkciót, de van arra egy egyszerű mód, hogy hasonló funkcionalitást érjünk el. Ehhez ki kell használnunk az Opera MDI képességeit. Aki próbálkozott már a testreszabással, találkozhatott a fülek felett felbukkanó környezeti menüben a Rendezés ponttal. Ebben van olyan, ami az egyébként külön ablakként létező füleinket valóban külön ablakoknak mutatja. Meg olyan is, ami szépen elrendezi őket. Minden kis ablaknak lesz címsávja is, és az egymás melletti ablakok teljesen kitöltik a rendelkezésre álló teret. Az eredeti nézet a maximalizálással állítható vissza. A fenti megvalósítás ugyan kétségkívül kevésbé elegáns, de jobb híján megteszi. Már csak módját kell ejteni annak, hogy egyszerűbben használhassuk. Kézenfekvő ehhez segítségül hívni a sajátgombokat (a másik két lehetőség a billentyűzetkombináció, vagy egy egérmozdulat alkalmazása volna).

Szerencsére a gombokat hozzáadni gyorsabb, mint eddig elolvasni ezt a cikket. Az elrendezéshez tegyük fel ezt a gombot, a visszaállításhoz pedig ezt. Ugyan ez két külön gomb, de ennek is megvan a maga előnye. Célszerű az elsőt a fülsávba helyezni, például a Kuka ikonja mellé. A második mehet az URL mező bal oldalára. Ez azért jó, mert minden kis ablaknak lesz címsávja, és a bal oldala biztosan látszódni fog minden fülön. Ha erre kattintunk a kiválasztani kívánt kis ablakban, akkor egyetlen gombnyomással aktiváljuk a lapot és teljes képernyőre tesszük az összeset. És nyilván az aktív marad elől. Másik pozitívum, hogy így a kis ablakokkal követni tudjuk az Opera főablakának váltoásait. Például ha mozaikszerűen elrendeztük az ablakokat, és bezárjuk az előzőleg nyitva lévő oldalsávot, akkor annak a helye kihasználatlan marad. Az Exposé gomb újbóli használatával megszüntethetjük ezt a hiányosságot.

A funkció még elviekben fokozható lenne, például a gombban alkalmazott JavaScripttel. Elméletileg megoldható az is, hogy a rendezéssel egyidejűleg minden ablakot lekicsinyítsünk mondjuk 20%-ra, bár várhatóan ez eléggé lelassítaná a folyamatot. Persze minden hasonló törekvés ellenére ez a funkció csak félkész maradna, aminek megváltozását csak a gyári integrációtól várhatjuk. Mindenesetre erre a következő nagyobb Opera kiadásban már jó esélyünk van. Térjünk csak vissza a 3D gyorsítás alkalmazásának gondolatára, és a honlapok textúraként való kezelésének képességére: ez a két feltétel megteremti a lehetőséget arra, hogy ne csak egyszerűen a többi böngészőt utánozzuk le ezen a téren, - amik itt maguk is csak gyenge utánzatok, - hanem magát az eredetit, az Exposét. Nagyon remélem legalábbis, hogy egy hasonló funkció szintén helyet kap majd az Opera 10-ben.

További tippek

Lépjünk tovább! A már linkelt korábbi ajánlónkban mutattunk egy olyan gombot, amivel a fa-struktúrában ábrázolt panelelemeket egy gombnyomásra ki tudtuk bontani, illetve be tudtuk csukni. Mint később kiderült, erre egyáltalán nincs is szükség, az Előre és a Vissza egérmozdulatok ugyanis a paneleken is működnek, és pontosan ezt csinálják. A kétgombos megoldással és a szokásos "egérhúzkodással" egyaránt.

Már korábban írtunk róla, de kérdésként még mindig elő-előbukkan a menüsor eltüntetésének lehetősége. Tehát akkor még egyszer: a menüt legegyszerűbben ezzel a gombbal tudjuk eltüntetni. A gombra kattintva eltűnik, újra rákattintva megjelenik a menü. Ha a legördülő részére klikkelünk, akkor pedig megkapjuk az összes menüpontot egy listában. Ha egyáltalán nincs szükségünk menüre, akkor a kikapcsolása után egyszerűen távolítsuk el a gombot. Ez esetben azonban előfordulhat, hogy a menü egy részére mégiscsak szükségünk lenne. Tipikusan ilyen eset, ha a levelezőt nem használjuk, de a hírolvasót igen, mert akkor csak a menüre hagyatkozhatunk. Vagy arra a gombra, ami csak a Hírcsatornák menüpontot jeleníti meg. Szerencsére minden egyes menüponthoz létezik ilyen gomb, sorrendben: Fájl, Szerkesztés, Nézet, Könyvjelzők, Minialkalmazások, Hírcsatornák, Levelezés, Csevegő, Eszközök, Ablakok, Súgó.

Sajátgombok szinkronizálása

Mivel a felhasználói felület - és így a saját gombok - szinkronizálása még nem megoldott, kénytelenek leszünk egy ügyes trükkhoz folyamodni. A gombok, - mielőtt hozzáadnánk őket - egy speciális link alakjában léteznek. Szerencsére mint minden linket, ezeket is el lehet menteni könyvjelzőként! Tehát csak annyit kell, tenni, hogy rákattintás helyett fogd és vidd módszerrel a könyvjelzők közé kell dobnod őket. Innen aztán hasonló módon helyezheted el őket a frissen telepített Operádban. A dolog másik előnye, hogy tudod szerkeszteni is a gombot, így még egyedibbé teheted őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr17672579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása