Magyar Opera

Az én Operám - 3. (Imrityinkó)

A Magyar Opera blog meghirdette cikksorozatát, amiben bárki megírhatja, hogy ő hogyan használja az Opera böngészőjét. Ehhez segítséget is talál a kiírásban. Az alábbi írás is ennek az akciónak az eredményeként született, ezúttal Imrityinkó jóvoltából, akinek ezúton is szeretnénk megköszönni a munkáját!

Helló! Az én nevem, legalábbis ahogy az interneten ismernek Imrityinkó.

Én és az Opera

Az Operát lényegében a bennem megindult „informatikai forradalom” eredményeként használom, aminek a gyökerét 2006. december 23-tól kell számítani. Az egész ott kezdődött, hogy még „kadét” koromban, amikor a „mindenki volt egyszer kezdő” mondásom rám is vonatkozott még azt sem tudtam mi az az operációs rendszer és azt sem, hogy hogyan kell egy gépet frissíteni.

Elvittem hát a gépemet az egyik falubeli, szintén autodidakta módon tanult emberhez, hogy pakolja újra a Windowst, mert már kezd meghalni. Szenteste előtt egy nappal december 23-án éjjel felhívott, hogy mehetek a gépért, mert elkészült. Átmentem és akkor egy teljesen új „világ” fogadott. A régi Windows ME helyett egy csillogó-villogó, számomra új dolog fogadott a gépemen. Ez nem volt más, mint a Windows XP.

Az XP-re már előre telepített nekem programot, amit azért kezdő fejjel az ember nem használ – én sem tettem. A programok között ott díszelgett az Opera is. Tipikus kezdő voltam, bevallom, hogy Internet Explorert használtam, bár akkor nem tudtam, hogy ez a neve és azt sem tudtam, hogy az egy böngésző... én csak „internetnek” hívtam.

Kezdetben nem is örültem az Operának a gépemen, csak felesleges programnak tartottam és böngészgettem tovább az „internettel”, vagyis az Internet Explorerrel. Utána fokozatosan kezdtem kipróbálgatni, majd rászoktam. Igaz, ebben nagy segítségemre volt a myVIP nevű közösségi portál információk klubjában Joe, aki szintén Operás és a kezdetben sokat segített a böngésző testreszabásában.

Tovább...

Opera Unite stressz teszt

Az Opera 10 megjelenése körüli felhajtásban kicsit mellőztük a Unite-ot, viszont a fejlesztése nem állt le. Mivel már nem kell tartsák magukat semmilyen határidőhöz, így a nyomás is kisebb lett a fejlesztőkön, ezáltal jobban odafigyelhetnek a stabilitásra, ami a Unite esetében igencsak fontos lenne, és eddig sok probléma volt ezzel kapcsolatban.

Szerencsére a Unite alapjai már jól működnek, úgyhogy elérkezett az idő a keményebb tesztelésre, az ún. stressz tesztre, ami azt jelenti, hogy megpróbálják a rendszert a teljesítőképessége határáig húzni, és megnézik, hogyan viseli a megnehezített körülményeket.

Ezt persze nem egyszerű mesterségesen előidézni, úgyhogy készítettek egy speciális Unite szolgáltatást, a Sonart, amelyen keresztül terhelés alá tudják vonni a szervereiket. Úgyhogy ha segíteni akarsz a tesztelésben, csak ezt a szolgáltatást kell telepítened a Unite-hoz, és ha futtatod, akkor a géped automatikusan részt fog venni a szerver terhelésében.

Sonar Unite szolgáltatás letöltése

Hamarosan itt a ... mi is?

Engem teljesen váratlanul ért a Twitteren megjelent rejtélyes üzenet, miszerint hamarosan ismét érkezik valami az Operától. Jelenleg semmi meglepetésre nem számítottam, úgyhogy teljesen tanácstalan vagyok. Szerintetek mi lehet? A megoldás folyamatosan áll össze, ahogy újabb betűket kapunk hozzá.

Opera Mini 5 beta
The next generation in mobile browsing

Favikonok és Unite (b1778)

Már egy ideje tudvalevő, hogy hivatalosan megszűntek a pénteki előzetesek. Helyette akkor érkeznek "weekly"-k, amikor a fejlesztők jónak látják publikálni azokat. Így eshetett meg, hogy a mai napon újabb verzió érkezett a 10.10-hez, noha még csak csütörtök van.

A legfőbb változás a favikonokat érinti. Ezek azok a kis képecskék, amik a füleken, a címsáv bal oldalán, vagy éppen a könyvjelzők mellett felbukkannak. Az újításoknak köszönhetően a megjelenésük konzisztensebb és biztosabb lesz, mint eddig. Mi több, a személyes adatok törlésekor sem tűnnek el a keresőkhöz és az alapértelmezett könyvjelző fájlhoz tartozó ikonok. Remélhetőleg az "elveszett" favikonok is megkerülnek majd. Mindemellett megjelent az ICONFILE mező támogatása is a könyvjelzőknél.

Ezen túl a szokásosnak mondható változtatásokat üdvözölhetjük Az Opera megint stabilabb lett, ugyanakkor a Windowsos menük vizuális változtatásainak nagyobb részét visszavonták, gondolom sokak tetszését nem nyerte el, ezen kívül bugos is volt néha.

Javítások, változások:

  • egyes favikonok nem tűnnek el a személyes adatok törlésekor
  • javított favikon egyezés-keresés, és favikon frissítés
  • a favikonok legfeljebb 16 pixelesek lehetnek (csak Windows)
  • ICONFILE elem támogatása a könyvjelzőknél
  • a menügomb korrekt elhelyezése kikapcsolt fülsáv esetén
  • a menügomb már nem tűnik el egy újraindítást követően
  • különböző gombok méretének megnövelése, hogy elférjen rajtuk a szöveg
  • már nincs fagyás, ha Enter-t nyomunk egy saját keresőmezőben
  • sharedPath() és unsharePath() implementálása a DOM-ba
  • további megjelenítőmotor-javítások
  • a Unite szolgáltatások már az új Yusef könyvtárat használják (bármi legyen is az...)
  • egy új webfont API implementálása (csak Windows)
  • a menük megjelenésének visszaállítása a korábbi kinézetre (csak Windows)
  • elérési úthoz köthető Opera indítási fagyás javítva (csak Windows)
  • frissített SVG ikon (csak Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés (Opera 10.10.1778, Unite-tal):

Opera gombgyűjtemény magyarul

A hozzászólásokban gyakran merülnek fel kérdések a saját gombokról. Ilyenkor el is szoktuk irányítani a felhasználókat az Opera Wiki megfelelő oldalára, ám ez az angolul csak kevéssé értő felhasználókat feltehetőleg nem igazán segíti ki, ezért itt összefoglalnánk a legfontosabbakat, illetve közzétennénk a korábban meglévő, magyarosított gombokat.

Hogy add hozzá a gombokat? Két egyszerű mód is van saját gomb hozzáadására:

  • A bal egérgombot nyomva húzd le, vagy felfele a saját gomb linkjét, majd a kívánt eszköztár felett engedd el. Ezután csak a böngésző kérdését kell jóvá hagynod. Bizonyos gomboknál az eszköztárra ráhelyezéskor meg kell nyomni a Shift gombot.
  • Rákattintasz a saját gombra, majd jóváhagyod a böngésző kérdését. Ekkor megjelenik egy ablak, ahol láthatod a saját gombjaidat. Ebből az ablakból kell fogd és vidd módszerrel a kíván eszköztárra helyezni a gombot.

Hogy távolítsd el a gombokat? Ha nem szeretnéd használni a gombot, akkor egyszerűen jobb klikk az eszköztáron és Testeszabás > Eltávolítás az eszköztárról.

Hova helyezhetők a gombok?  A személyes sávra és a menü sávra nem helyezheted el ezeket a gombokat, de az állapotsávra, a fősávra, a navigációs sávra, a címsorra és a fülsáv elejére és végére, a legtöbb eszköztárra és a levelezőnézethez tartozó eszköztárra elhelyezheted.

További gombok: Látogasd meg a haladó gombokat tartalmazó angol oldalt, hogy találj magadnak, igazán különleges funkciójú saját gombokat. Más Opera gombokkal foglalkozó oldalak a gomb készítő alkalmazás alatt található.

Hogy csináld meg a sajátodat? Ha te szeretnél saját magad ilyesmi gombokat csinálni, akkor a szintaxisok és az összes elérhető parancsot itt megtalálod. Bővebb információért látogasd meg az alábbi angol nyelvű oldalt.

Kapcsolódó oldalak - Tekintsd meg a keresőpluginekkel és a saját keresőkkel foglalkozó oldalakat, valamint a saját rendszergombokkal foglalkozó oldalakat is.

A gombokat a következő kategóriákban találod meg:

Tovább...
süti beállítások módosítása