Magyar Opera

Pénteki stabilitás (b1708)

Két okból is érvényes a cím. Egyrészt annak ellenére, hogy tegnap adták ki a 10-es verzió harmadik bétáját, és közvetlenül utána egy Unite-os előzetest, a mai napon is kaptunk egy új verziót. Aminek a fókuszában - és ez a másik dolog - a stabilitás növelése áll. Amennyi hasonló előzetes kijött az utóbbi hónapokban azt hinné az ember, hogy nincs feladat, ami lefagyaszthatná a böngészőt. Nálam nem is muzsikál rosszul, de sokan voltak kénytelenek szembesülni ennek az ellenkezőjével. Számukra jó hír, hogy megint erre koncentráltak a készítők, a felhasználók által beküldött értékes hibajelentések alapján.

Nem maradhat el a Hicks-saga legújabb epizódja sem, amiben újabb apró ecsetvonásokkal jutottunk közelebb a végkifejlethez. A harmadik nagyobb változtatási terület pedig a mostani sláger, az Opera Unite. Ez főképp a helyi hálózaton elérhető szolgáltatások jobb felderítésében és az újracsatlakozási stratégiák intelligensebb használatában nyilvánul meg. Ezen felül különösen az Opera M2 használói, illetve a Qt4-es Linuxosok örülhetnek a hibajavításoknak.

Főbb javítások, változások:

  • apróbb változtatások a vizuális fülekhez és az opera:x aloldalakhoz
  • címsáv legördítésekor, fül bezárásakor előforduló fagyások javítva
  • apróbb javítások a JavaScript motorban
  • előzménynavigálással kapcsolatos fagyás javítva
  • új, rugalmasabb újracsatlakozás a Unite-ban
  • áttervezett Unite kezdőlap
  • webszerver fagyás javítva
  • nyomtatással kapcsolat javítás (csak Windows)
  • menükkel, Dragonfly-al kapcsolatos fagyások javítása (csak Linux)
  • fülek lezárásával kapcsolatos javítás (csak Linux)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

Miért népszerűtlen az Opera Magyarországon?

Azt hiszem, a cím mindent elmond. Szerinted miért van az, hogy az Opera a régióban nálunk a legkevésbé népszerű, miközben a Firefox részesedése kiemelkedő? Vagy éppen ezért, túl jól sikerült a Firefox reklámhadjárata, és ezzel elszívták a levegőt az Operától? Vagy az az oka, hogy az Opera nem fordított figyelmet egyáltalán a régióra?

Sajnos én sem tudom, hogy mi lehet ennek az oka. Igazából ez a blog éppen azért van, hogy népszerűsítse az Operát (bár mostanra már inkább csak hírközponttá vált, és kevesebb tipp vagy más népszerűsítő cikk kerül fel). Lassan már 6 éve, hogy elindítottam ezt a blogot, és mostanra úgy 800-1000 napi látogatónk van, és kb. 2000-en követnek minket RSS-ben (ha hinni lehet az új blog.hu statisztikának, amiben nem vagyok biztos).

Ami tény, hogy a hozzánk hasonló adottságokkal rendelkező Lengyelországban az Opera részesedése kiemelkedő, 12%-os (a Firefox 55%), míg nálunk az Opera csak 4% körül van (más mérések szerint inkább 2-3%), a Chrome már 3% fölött, és a Firefox ugyancsak 55%-os (a StatCounter adatai alapján). De ha a teljes európai részesedést nézzük, az is jóval magasabb a Magyarországinál: 7% Opera és 38% Firefox.

Visszatérve a kérdésre, a fenti adatokból számomra az derül ki, hogy az Opera helyi népszerűtlenségének kell legyen valamilyen kézzelfogható oka. A problémát abban látom, hogy az Opera nem tudott elterjedni a számítógéphez értők között, a legtöbb IT szakember - a legjobb esetben is - csak valami furcsaságként tekint rá, vagy egyenesen utálja, így ezen az úton nem tudott igazán terjedni a laikus felhasználók körében sem, miközben a Firefox komoly részesedést szerezhetett ezen a vonalon. Ugyancsak jellemző, hogy míg a Firefoxról, és most már a többi böngészőről is rendszeresen jelennek meg hangzatos és dicsérő cikkek a hazai IT oldalakon, addig az Operáról csak elvétve, és ilyenkor is inkább jellemző a negatív hangvételű, lesajnálós cikk, ami gyakran csúsztatásokkal vagy akár valótlanságokkal van tele. Ez már a 6-os verzió környékén így volt (amikor még "reklámos" volt az Opera), és azóta sem sikerült kitörni ebből az előítéletből. Ez talán normálisnak tűnhet, hiszen az Opera sem reklámozta magát túl sikeresen, de újra emlékeztetni szeretnék mindenkit rá, hogy csak nálunk ilyen alacsony az Opera részesedése. Ha kizárólag az Opera miatt lenne ez a népszerűtlenség, akkor máshol is hasonlóan alacsony lenne a részesedése.

Tehát a kérdések a végére: miért népszerűtlenebb az Opera nálunk, mint máshol? Szerintetek mit tehetnénk mi azért, hogy az Opera népszerűbb legyen Magyarországon? Hogyan lehetne egy pozitív üzenetet sugározni? Tudunk-e valamit tenni itt a blogon, amivel előre mozdíthatnánk az Opera népszerűségét?

Opera 10 beta 3

Az Opera ma egy újabb lépést tett a végleges Opera 10 irányába, mégpedig egy újabb beta verzióval, ami már a harmadik lett a sorban. Aki már nagyon várja a végleges verziót, az valószínűleg nem örül ennyi betának, hiszen a szokásos menetrend szerint még kell érkeznie egy RC (kiadásra szánt) verziónak is a végleges előtt, viszont a sok előzetes és beta mindenképpen arra utal, hogy ezúttal egy stabil, megbízható programot szeretnének átadni a rajongóknak.

A fejlesztők szerint ez a verzió különösen stabil lett, ezt persze majd a tapasztalat vagy igazolja, vagy cáfolja, meglátjuk. A stabilitás mellett szól mindenképpen, hogy ez a beta sem tartalmazza az Opera Unite-ot, amit továbbra is csak a heti előzetesekben lehet kipróbálni, mivel még nem elég stabil ahhoz, hogy bekerüljön a betába. Aggodalomra azonban semmi ok, az Opera Unite mindenképpen része lesz a végleges verziónak, remélhetőleg egy jóval stabilabb formában, mint jelenleg.

A beta 3 egyik legnagyobb újdonsága, hogy a vizuális füleket most már oldalra is lehet igazítani, így az egyre elterjedtebb széles képernyőkön hasznosan ki lehet használni az oldalsó teret. A fülek elhelyezését már nem csak a Megjelenés ablakban, hanem a fülek környezeti menüjében is be lehet állítani. Az új, Jon Hicks-es téma is tovább finomodott, mostanra már egészen profi hatást nyújt. A témába ismét került egy újdonság, amely viszont nem aratott eddig osztatlan sikert, mégpedig egy „állapotjelző pötty”, ami a fülek jobb felső sarkában mutatja azt, ha a háttérben frissült a fül tartalma. Egyelőre úgy tűnik, hogy az Opera ragaszkodik a pöttyhöz, de valószínűleg a végleges verzióban ez kikapcsolható lesz.

Ez a beta végre már teljesen lokalizált, így teljes magyar fordítást is tartalmaz: a telepítésnél magyar nyelvet választva ez automatikusan aktiválódik is. A fordításban természetesen lehetnek még hibák, elírások, ha találtok ilyet, itt jelezhetitek.

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

A beta 3-mal egyidőben megjelent egy újabb előzetes is, ami csak annyiban különbözik a betától, hogy tartalmazza a legfrissebb Unite-ot. Az Unite-os buildeket innen tölthetitek le (b1703):

süti beállítások módosítása