Magyar Opera

Miért népszerűtlen az Opera Magyarországon?

Azt hiszem, a cím mindent elmond. Szerinted miért van az, hogy az Opera a régióban nálunk a legkevésbé népszerű, miközben a Firefox részesedése kiemelkedő? Vagy éppen ezért, túl jól sikerült a Firefox reklámhadjárata, és ezzel elszívták a levegőt az Operától? Vagy az az oka, hogy az Opera nem fordított figyelmet egyáltalán a régióra?

Sajnos én sem tudom, hogy mi lehet ennek az oka. Igazából ez a blog éppen azért van, hogy népszerűsítse az Operát (bár mostanra már inkább csak hírközponttá vált, és kevesebb tipp vagy más népszerűsítő cikk kerül fel). Lassan már 6 éve, hogy elindítottam ezt a blogot, és mostanra úgy 800-1000 napi látogatónk van, és kb. 2000-en követnek minket RSS-ben (ha hinni lehet az új blog.hu statisztikának, amiben nem vagyok biztos).

Ami tény, hogy a hozzánk hasonló adottságokkal rendelkező Lengyelországban az Opera részesedése kiemelkedő, 12%-os (a Firefox 55%), míg nálunk az Opera csak 4% körül van (más mérések szerint inkább 2-3%), a Chrome már 3% fölött, és a Firefox ugyancsak 55%-os (a StatCounter adatai alapján). De ha a teljes európai részesedést nézzük, az is jóval magasabb a Magyarországinál: 7% Opera és 38% Firefox.

Visszatérve a kérdésre, a fenti adatokból számomra az derül ki, hogy az Opera helyi népszerűtlenségének kell legyen valamilyen kézzelfogható oka. A problémát abban látom, hogy az Opera nem tudott elterjedni a számítógéphez értők között, a legtöbb IT szakember - a legjobb esetben is - csak valami furcsaságként tekint rá, vagy egyenesen utálja, így ezen az úton nem tudott igazán terjedni a laikus felhasználók körében sem, miközben a Firefox komoly részesedést szerezhetett ezen a vonalon. Ugyancsak jellemző, hogy míg a Firefoxról, és most már a többi böngészőről is rendszeresen jelennek meg hangzatos és dicsérő cikkek a hazai IT oldalakon, addig az Operáról csak elvétve, és ilyenkor is inkább jellemző a negatív hangvételű, lesajnálós cikk, ami gyakran csúsztatásokkal vagy akár valótlanságokkal van tele. Ez már a 6-os verzió környékén így volt (amikor még "reklámos" volt az Opera), és azóta sem sikerült kitörni ebből az előítéletből. Ez talán normálisnak tűnhet, hiszen az Opera sem reklámozta magát túl sikeresen, de újra emlékeztetni szeretnék mindenkit rá, hogy csak nálunk ilyen alacsony az Opera részesedése. Ha kizárólag az Opera miatt lenne ez a népszerűtlenség, akkor máshol is hasonlóan alacsony lenne a részesedése.

Tehát a kérdések a végére: miért népszerűtlenebb az Opera nálunk, mint máshol? Szerintetek mit tehetnénk mi azért, hogy az Opera népszerűbb legyen Magyarországon? Hogyan lehetne egy pozitív üzenetet sugározni? Tudunk-e valamit tenni itt a blogon, amivel előre mozdíthatnánk az Opera népszerűségét?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr671307247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.08.16. 12:52:27

@angel13: "nekem elfogadhatatlan az hogy nem a lenyíló menüből tudom szerkeszteni a könyvjelzőket"
Hát ha elfogadhatatlan!, akkor természetesen ne használj Operát.
Minden ujhoz kell némi kompromisszumkészség...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.16. 14:28:33

@angel13: "nekem elfogadhatatlan az hogy nem a lenyíló menüből tudom szerkeszteni a könyvjelzőket."

Nekem meg az, hogy miután egy oldalt betöltöttem, a többi böngészőben egynél többször kell megnyomnom a Tab-ot, hogy a legelső form-ba ugorjon. Meg az is, hogy nincs fit-to-width funkció. És nem utolsósorban az MDI ablakok. Na ezekre mit lépsz? Ezek azok, amiket semmilyen FF addon nem tud pótolni, mert csak Operában vannak. :)

angel13 2009.08.16. 15:29:58

Látjátok ezt írtam elzavarjátok, elriasztjátok a kezdőket!!!! Szándékosan írtam, így nem lehet közzzzöséget szervezni! Sajnálkoztok, hogy ezt is tudja, meg azt is tudja, DE SENKI NEM AZT MODJA, HOGY PRÓBÁLTAD MÁR IGY NEKEM SIKERÜLT!!!! A probléma amit feldobtam minden más böngészőben működik csak itt nem bonyolult a könyv jelzőket mozgatni! Ez doszos emlékek ja sokan nem is tudják miaz na ezért letttt sikeres az ablakos billllli! Mert mit gondolt mit tartott szemelőt nekem kell az elvárásokhoz igazodnom, hogy ÉN LEGYEK A VILÁG LEGGAZDAGABB EMBERE!!!! A rizsa mehet tőletek a valóság az valóság!!! NA EZÉRT MEGY AZ OPERA A KUKÁBA MERT NEM A FELHASZNÁLÓK IGÉNYEIT TARTJA SZEM ELŐTT HANEM A PROGRAM ÍRÓ ÍGY IRTA MEGOSZT COKI!!! HA KELL- KELL HA NEM AKKOR IS EZT KAPOD A KOMMMUNIZMUS MÁR MEGBUKOTTT!!!! NE LEGYETEK MAGATOKTÓL ELDŐLVE!ITT A LETÖLTÉSEK SZÁMA SZÁMÍT!!! NEM A TI "OKÍTÁSATOK" SZÁMÍT! NA SOKAN EZÉRT TÖRLI AZ OPERÁT! MINEK OLYAN KÖZÖSSÉGHEZ TARTOZNI AHHHOL KAPÁSBÓL ISMERETLENÜL LESZARJÁK A FEJED! ÜDV.:ANGEL13

meneruwa 2009.08.16. 15:46:04

@angel13: hát ennek a blognak a tartalma nem azt mutatja hogy nem segítünk egymásnak, s a blognak sem a kioktatás a célja hanem a hírek s a segítség, tehát ebből adódóan feleslegesen jártatod a magad hülyeségeit, ha nem tetszik nem használod ha tetszik de segítség kell ide nyugodtan jöhetsz kérdést feltenni s ha kell segítünk. de ha neked az a lényeg hogy a könyvjelzőt a lenyíló menüből szerkeszd sajnálni tudlak. ez olyan apróság mint pld. miért nem jobbra vannak a gombok vagy magasabb a címsor. .... ha rossz napod nem itt kell kiabálni. (mert ugye a nagybetű ezt jelenti.) én csak annyit mondok neked viszlát aztán ha felnőttél egy böngészőhöz akkor gyere majd vissza, szívesen várunk.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.16. 15:48:14

@angel13: Ha számodra elfogadhatatlan(!), akkor talán írjuk át a TE kedvedért az Operát? Ha ilyen lekezelő stílusban írsz, akkor mit vársz? Nem vagy kicsit túlérzékeny?

meneruwa 2009.08.16. 15:51:18

s mellesleg inkább kommunizmus mint kapitalizmus :D :D :D bár szerintem nem sok köze van az egészhez ha megnézed mit jelent igazán :D :D :D - igen kinevetlek mert szánalmas vagy s beszélsz akkora hülyeségeket :D milyen "dosz"-os emlékek :D :D :D te "dosz"-ba neteztél hűhhhhh mesélj milyen volt kíváncsi vagyok :D s a DOS az nem "dosz". Ám nyugodj meg akinek én megmutattam az operát az értelmes ember s nem törölte le hanem használja a többitöbbi mellett

angel13 2009.08.16. 16:37:58

A problémára köszönöm a megoldást, a felhasználó kényelmét szolgálja a hozzá szólásotok! Harmadjára írom ezt a problémát mi a megoldás? Csak úgy kényelmesen?

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.08.16. 16:53:22

@angel13: Azért némi magyar nyelvlecke rádférne,aztán utánna megbeszéljük hogy mi elfogadható, és mi az ami nem...
Mi pedig addig gyakoroljuk a toleranciát...))))

Zsüi_ 2009.08.16. 16:53:52

@angel13: Én így kezelem a könyvjelzőket: Könyvjelzők->Könyvjelzők kezelése (CTRL+ALT+B). Kapok egy új lapot, rajta az összes könyvjelzővel és 'könyvtárral'. Úgy jelölgetem ki őket, ahogyan szeretném, és behúzom drag&drop módszerrel a megfelelő helyére. Ha új könyvjelzőt adok hozzá akkor pedig a megfelelő könyvtárba teszem, amit megjegyez, így pl. youtube nézegetés közben ha elmentegetem őket, akkor nem kell mindig kijelölnöm a yotube könyvtárat. Ha nincs ilyen könyvtár, ott helyben létrehozom. Ha elfelejtettem, akkor a kezelőben a helyére pakolom.
Választ kaptál a kérdésedre? Esetleg rosszul értettem a kérdést és nem ez volt a probléma? Kérlek válaszolj, és ne sértődj be, szerintem kicsit mindenki túlreagálta az előzőeket.

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.08.16. 16:56:56

@angel13:
Az Opera ilyen, igy szeretjük - fogadd el Te is lenyiló könyvjelzők nélkül)))
Erről szól az a bizonyos kompromisszum készség)))

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.08.16. 16:59:29

És ha pozitívabban álsz hozzá, meg fogod te is találni az előnyeit, és rájössz hogy nem okvetlenül kell ahhoz "lenyilnia", hogy hatékonyan lehessen használni

meneruwa 2009.08.16. 18:30:56

én azért nem tudok benne segíteni, mert feltelepítem az FF-t s egyedül a greasemonkeyt meg az iwiw+-t teszem fel pluszba semmi mást sz'al nem tudom mit mondasz azon hogy nem a lenyíló menüben tudod szerkeszteni. Lehet én értem félre de pont ott van a könyvjelzők menüben a kezelése s igaz hogy egy új nagyon könnyen használható de igaz plusz ablakban (fülön) nyitja meg de sz'tem ezerrel könnyebben s jobban használható mint az összes többi böngészőé. igaz ami igaz egy általános szabványt bevezetnék a könyvjelzőkkel kapcsolatban mert nemiagz hogy az *.adr-t nem ismeri fel egyik sem alapból

özv. Horvai Jolánné 2009.08.16. 18:38:22

OFF

házi feladat mindenkinek, angel13-at kivéve:
1. megnézni ezt: blog.hu/user/86846/tab/activity
2. elolvasni
3. megnézni a dátumokat is
4. eldönteni, hogy érdemes-e _bármit_ is reagálni az ez után következő beírásaira

ON

ha már ennyire pörög az addon-hype: nem lehetne írni olyan scripteket, amik egyszer lefuttatva mondjuk automatikusan beüzemelnének userjs-eket, css-eket, sajátgombokat, keresőket, satöbbi? és akkor ezeket már csak el kéne nevezni addonoknak ;-)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.16. 18:53:38

@meneruwa: Meg az sem, hogy az Opera az egyetlen, ahol még nincs csillagozós könyvjelzőmentés. Egyébként szerintem arra gondolt, hogy egy eszköztárra húzott könyvjelzőt nem tud jobbklikk->szerkesztéssel szerkeszteni. Vagyis az URL-t, a nevét, meg ilyesmi, hanem ilyenkor a könyvjelzőkezelőben kell átneveznie a könyvjelzőt, majd az átnevezett néven ráhúzni a kívánt eszköztárra, majd a régit törölni az eszköztárról. Ráadásul 9.2x (vagy nem tudom mennyi) óta még a középsőklikk sem működik az eszköztárra húzott könyvjelzőkön.

Ráadásul mappát csak a személyes sávra húzhatsz, oda meg nem húzhatsz címsort, illetve gombokat, tehát plusz helyet foglal, ha bekapcsolod.

A másik hiányosság, hogy nincsenek tagek, azonosítót meg csak egyet adhatsz egy mappának, vagy egy könyvjelzőnek, ugyanazt már nem adhatod egy másik mappának/könyvjelzőnek. Harmadszor a Ctrl+Alt+B-s könyvjelzőkezelőben nem látszik a Description oszlop. Sőt, leginkább olyan oszlopok nincsenek is, mint utolsó látogatás, mentés ideje, vagy ilyesmi.

pite42 2009.08.16. 22:17:33

Szerintem kezdjétek a honlappal, ami nincs is, mert csak egy blog. magyaropera.blog.hu: nagyon hosszú, senki nem jegyzi meg, nem talál rá. Kicsit fel kéne dobni, úgy néz ki, mintha egy jegyzettömb lenne. Más helyeken is lehetne reklámozni pl:youtube-nál a chrome.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.16. 23:06:52

Arra gondolt, hogy a könyvjelzők menüben az egyes könyvjelzőket nem lehet diretbe (környezeti menüből) szerkeszteni.

Azonosítók helyett ott van a leírás mező, ami szabadon szerkeszthető. A címsávban is felajánlja az ide beírt szavak alapján, tehát kb. ugyanúgy működik (vagyis már pár éve).

pite42: Azért elég sokan rátalálhatnak egyszerű Google kereséssel, ha az opera vagy a magyar opera szóra keresnek. A Youtube és Chrome példája teljesen hibás ugyanis mindkettő a Google terméke, tehát a Google a saját birtokában lévő oldal(ak)on hirdeti a saját böngészőjét...

meneruwa 2009.08.16. 23:41:18

köszi mindkettőtöknek, most már értem mire gondolt.
istenem ha csak ennyi gondom lenne mint neki :P na jó abbahagyom a szarkazmust.

pite42: sztem jo ez, mivel a böngésző frissül állandóan s legegyszerűbben s a legkevesebb munkával ezeket a blogokat lehet működtetni, mert ugye szabadidőből foglalkozik evvel mindenki nem pénzért csinálja

pite42 2009.08.17. 08:03:26

cousin333: igazad van, beírtam a googleba, hogy opera és a másodikra, hozta az opera home paget, negyedikre a magyaroperát. De nekem nem ugrana be elsőre, hogy magyar opera. Csak gondolj bele: magyar firefox, magyar chrome. Ugye így már másként hangzik.
meneruwa: maximum respect azoknak, akik ilyen szorgalmasan hírdetik ezt a zsír böngészőt, de ők kérdezték, hogy még mit változtassanak. nekem ez volt a meglátásom.

MosoMasa 2009.08.17. 09:25:07

@angel13: Leírtam neked, hogy az oldalsávban éppen úgy tudod szerkeszteni, mint a lenyílóban. Sőt ugye a kényelem miatt akár be is nyithatod a főablakba a könyvjelzőidet.

Az a szép a világban, hogy változatos. Ha minden egyforma lenne, akkor mi értelme lenne különböző termékeket gyártani?
Csak egy példa: veszel egy autót, a hátramenet jobbra lent van, veszel egy másikat, jobbra fent, egy harmadikban balra fent. Van amelyiknél kis biztonsági kallantyú van, van amelyiknél le kell nyomni a váltó kart, van aminél semmit nem kell csinálni hogy hátra kapcsolj. Namost el kezdesz replikázni akkor is? Akkor már szr az autó, akár milyen jól, kényelmesen, biztonságosan lehet vezetni? Az már nem is érdekes?
És lehetne tenger példát hozni műszaki cuccok, háztartási vagy akár ruházati dolgok területéről, hogy a gyártók eltérő módon oldanak meg valamit. Azonfelül nem lehet sokmillió felhasználót megkérdezni, hogy mit akar.
Olyanon lovagolsz ami alapvetően lényegtelen dolog, és nem is érthető mit beszélsz.

MosoMasa 2009.08.17. 09:28:24

@cousin333: Én nem is értem a felvetést, hogy mit nem lehet szerkeszteni? A könyvjelző tulajdonságai nem elég?

szent-ark 2009.08.17. 10:00:08

Nos, ennyi komoly hozzászólás után egy kis vidámság:
Menyi egy átlagos angyal IQ-ja?
??????????
Hát 13!

angel13 2009.08.17. 12:06:49

Szartok az ember fejére csak egyre kevesebben vagytok!!! A problémát oldjátok meg! Már írtam ezért csökken a népszerűsége az Operának!!!! El fog tünnnni!! Üdv. :angel13

Zsüi_ 2009.08.17. 12:22:02

@szent-ark: Szerintem ez a viselkedés nem való ide.

@angel13: Azt hiszem, hogy többen is válaszoltunk a kérdésedre. A könyvjelzők menüpontból lenyílva közvetlenül jobbklikkel nem tudsz könyvjelzőket szerkeszteni. Az oldalváson viszont van egy könyvjelző panel. Ott megy a jobbklikk. Plusz van a könyvjelzők kezelésére menüpont és gyorsgomb. Nem nagyon értem hogy milyen probléma maradt még. Le lett írva az is hogy mit nem tud. Azokat nem tudja. Nincs de, nincs viszont, nincs ellenben. Nem tudja a cousin333 által leírt dolgokat. Ez van. Fennmaradó esetleges kérdéseid amik nem a böngésző népszerűtlenségével kapcsolatosak felteheted az oldal tetején található segítség menüpontban.

Lali_ 2009.08.17. 13:00:41

@angel13: Az esetek döntő döbségénél az ember nem azért keresi meg a könyvjelzőjét, hogy átszerkessze, hanem azért, mert kiváncsi az oldalra és szeretné megnézni. A könyvjelzőt szerkeszteni hozzáadáskor szokta az ember, éppen ezért felesleg ott a jobbklikk, ha mindenképpen kell szerkeszteni, akkor a panelben lehet huzogatni a mappákat egymásba, dobálni ide-oda, jobb klikkezni

Egyébként meg sajátomb: operawiki.info/CustomButtons keress a Bookmarks szóra, van olyan, hogy a legördülő menüből az első helyen a könyvjelző kezelése lapot hozza be, alatta meg a könyvjelző mappákat

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.08.17. 14:01:46

Az a poén, hogy az Opera ott van a Wii-ben (ha ne említsem hányat adtak el belőle) és majdnem minden 2. mobilban, és mégsem tud letelepedni a PC-n. Hihetetlen :/ Én a mobil miatt tértem rá, nem bántam meg.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.17. 18:08:01

@Lali_: Azért bookmarkleteknél hasznos tud lenni, hogy bizonyos részeket átszerkesztesz a JS kódban.

toccata 2009.08.17. 18:18:53

No igen, a hibatűrés és a szabványköveteés.
Talán lehetne egy jó megoldás, ha a hibás oldalakat is lekezelné, de egy kis ablakban, például mint az új levél értesítés, megmutatná, hogy az oldal megjelenítése közben hány hibát kellett "elnéznie".

angel13!
Senki se erőlteti rád az Operát. Használd azt, amelyik neked jobban tetszik.
Tudod ez olyan, mint ha neked jobban tetszik a BMW, mint a Mercedes, akkor használod a BMW-t. és pont.

meneruwa 2009.08.17. 20:50:08

@toccata: és a13 szerinte pedig neki mercedes kéne de hát a fránya mercedes gyár nem adja ki a titkait s nem a sofőrök készítik az autót :) ezt már csak a poén miatt tettem be s bocsi az offért.

ám sztetek miért van az hogy ha egy iframe-ben eltüntetem a scrollt a firefox nem gördíti lefele az oldalt :S míg az operában megy.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.18. 10:41:35

"@macskafaraok: HTML Copy, mar miert is lenne..."

Az új Opera 10-ben már van HTML Copy. Edit módba kell váltani, majd úgy kijelölni és kopizni.

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 15:11:26

Én 2,5 évig használtam Operát (2005-2007) és néha manapság is fölteszem kalandvágyból, de egy idő után mindig visszatérek a Firefoxhoz, a következő miatt:

1., szabványkövetés, ami szép és jó, de keresztes hadjáratnak tűnik, ezzel az Opera csak a saját felhasználóit szívatja, mert senki nem fog gyöngyöző homlokkal HTML/CSS-t faragni, hogy maréknyi felhasználónak menjen az oldal

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 15:14:11

(benyelte a blogmotor a többit, azonnal monnyon le)
tehát

2., konfigurálhatóság, néhány hét alatt felfedeztem mindent (opera:config is), de sok mindent a mai napig nem tudok megváltoztatni, és ez zavar (pl. tinymenuhoz hasonlóan tömöríteni a felső sort és mellé bepakolni a címsort, kapásból egy sorral több jutna a szövegnek) Nem tudom, mert az Operának az a fix elképzelése, hogy nekem kell minden menüpont. A FF-ot viszont szénné lehet konfigurálni

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 15:16:22

és 3., mert ez sem ment el :(

3., add-on, jó jó, az Operában alapból sok minden benne van, de ha nem tetszik? Pl. a FF-hoz van min. 4 letöltő vezérlő, ha nem tetszik ez, fölrakom azt, az Operában egy van (ami nekem nem is jön be), tetszik, nem tetszik, bele van égetve. Pl. plug-in szerűen lehetne nyitni, mert a widgets az zsákutca volt

ZeGa 2009.08.18. 15:20:43

@Alapvető élelmiszer: Nem tudom próbáltad-e már az opera 10-et csak, mert ott el lehet tüntetni a felső menüsort.

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 16:07:00

@ZeGa: Még nem próbáltam, mert ß szoftverekkel nem szívesen kísérletezem. Mert ha megy az oldal, akkor nem tudhatom, hogy az oldal a hibás vagy a ß-Opera, és így akaratlanul is már előre leírom a szoftvert.

Zsüi_ 2009.08.18. 16:13:44

Egyébként gyorsgombot csinálhatsz a menü eltüntetésére most is. Vagy akár egy felhasználói gombot is kitehetsz valahova.
Abban egyébként egyet értek, hogy a plugin-eknek meg lenne ez a jó oldala, de abban is, hogy áldásos, hogy így semmi nem tudja magát 'véletlenül' beleerőszakolni a böngibe. Emlékszem, hogy havernak sehogy nem tudtunk leirtani valami plug-int, ami beette magát foxba (most itt mindegy hogy fox vagy mi, de pont ez volt).

Zsüi_ 2009.08.18. 16:17:30

A letöltésvezérlőt egyébként sokan kérik, hogy legyen okosabb. Ugyanígy a torrent klienst. Igazuk is van. De ha valaki letöltésvezérlőt akar, annak nem kell minden áron pluginekben gondolkozni. A torrentre sem a plugin szokott a válasz lenni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.18. 18:11:02

@Alapvető élelmiszer: 9.x-hez is van sajátgomb, amivel el tudod tüntetni a felső menüsort. Ez azért erős volt, hogy a Firefoxot szénné lehet konfigurálni. Hogy tudom például a címsort és a fülsávot le, vagy oldalra, vagy akárhova tenni, ADDON NÉLKÜL? :)

Az Opera letöltéskezelője mit nem tud, amit például a DownThemAll igen és olyan égető szükség van rá?

@Zsüi_: Nem Az MS féle .NET OneClick volt az? :D

Zsüi_ 2009.08.18. 18:17:03

@penge™: Nem, talán valami winamp-os volt, de már nem emlékszem. FF-hez létezik plugin hogy a fülek oldalt legyenek? Szerintem sokaknak hiányozhat a több szálon való letöltés lehetősége. Nekem itt elég istenes netem van, úgyhogy engem speciel nem izgat hogy mivel töltök le, de akiknek gyengébbek az adottságaik ezen a téren, azoknak ez fájhat.

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 18:20:23

@Zsüi_: Pl. a Winamphoz hasonlóan készíteni hozzá plug-int, amit bemásolsz a megfelelő könvytárba és úgy működik. Az sokat lendítene az ügyön, ahogy pl. a FlashGet már integrálható ilyen módon.

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 18:22:55

@penge™: Azért a Firefoxnál alapból a prefs.js sok lehetőséget nyújt, amit lehet állítani, de add-onokkal ez továbbfejleszthető. Úgyis mondhatnám, az Opera kitalál valami nagyon jót (Speed Dial), viszont FF-ban hamar megjelenik ugyanaz, de általában jobban. Ilyenkor az Opera nyugodtan átnézhetne, hogy mivel lehetne feldobni a dolgot. (pl. Speed Dial globális konfigurálása, most vagy mindent egyenként kézzel beállítok, vagy az ini fájlt szerkesztem)

Zsüi_ 2009.08.18. 18:28:58

@Alapvető élelmiszer: Én értem hogy mi az a plugin. Csak pl a letöltésmenedzseléshez nem tudom hogy miért nem jó ha külön program van. Legalább fut a többi böngészővel is. Sőt, ha minden igaz akár az IM-ben kapott zene vagy bármi letöltéséhez nem is kell böngésző, mert nyithatod kapásból ott. A winamp-os dolgot meg csak azért emlegettem, mert elpusztíthatatlan volt. Uninstall fox, install fox volt az egyetlen járható út.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.18. 18:37:40

@Zsüi_: Igen, vannak ilyenek, de ha értesz a CSS-hez, akkor inkább az userChrome.css-t szerkeszd, mert az addonok nagyon belassítják még mindig.
Ki mondta, hogy az Opera nem tud több szálon letölteni? 8 szálon tölt egyszerre. A Links panellel együtt is nagyon jól kiegészítik egymást.

@Alapvető élelmiszer: Google a barátod: www.opera.com/support/kb/view/772/

A prefs.js helyett inkább az user.js, mivel az platform és OS függetlenül hordozható, míg a prefs.js-ben minden addon nyomot hagy. De ez sem visz előre túlzottan, még mindig nagyon sok dologhoz kell addon és van, amihez nincs is használható (vagy egyáltalán nincs) addon.

A Speed Dial már fejlődött a 10-esben. Különben erre azt tudom mondani, hogy néha a Firefox is szétnézhetne az Opera háza táján. Például, hogy mikor megnyitok egy új tabot, az NEM 10ms késéssel fog megnyílni, majd kb 1 másodperc, mire kirajzolódik a Speed Dial, hanem azonnal, mintha ott se lenne. FF-ben ezért nem is használok Speed Dialt, mert lassítja a tabok nyitását és lassú, míg Operában egyből bevillan a háttérrel együtt, mintha ott se lenne.

Zsüi_ 2009.08.18. 19:18:35

@penge™: Nem akarok nagyon OFF-ba menni, de ez érdekel. Hol lehet beállítani hogy hány szálon, hogyan töltsön?
Érdekesnek találtam a stressztesztet amit leírtál, hogy egyszerre sok youtube videót indítasz sok fülön. Azt hiszem hogy én 18 füllel próbáltam ki itthon. Opera jól bírta, ffox jól bírta, explorer jól bírta. Safari volt fent a gépemen fél napig, az a google megnyitásánál is megakasztotta az mp3-at, úgyhogy azzal ki se próbáltam. Chrome-ot nem néztem. Egy szó mint száz, pozitívan csalódtam a többi böngészőben is, nem gondoltam hogy nem halnak meg. (Lehet hogy a 18 fül nem 30, és ez volt az oka)

Brainiac 2009.08.18. 20:32:47

Sziasztok!

Magam példáját osztanám meg veletek...pár éve operázok, de először mikor használtam, 10 perc után le is töröltem. Furcsa volt, szokatlan. Meg ugye akkoriba "mindenki" foxozott, mert az volt a trendi vagy mi...én csak explorert használtam, a firefox nem nagyon volt szimpatikus. Márcsak azért sem, mert sokaknak az volt:) Visszatettem az operát, mondom adok neki és magamnak is egy kis időt hátha...azóta csak ez van. Nem kell más, jó volt a leírás, a firefox nagyobb reklámot kapott. Viszont szerintem semmivel sem jobb mint az opera. Érdemes lenne megnézni melyik is az a korosztály amelyik operázik, illetve firefoxozik. Valamint megkérdezni a felhasználókat miért is ezt, vagy azt használják....sok esetben, "mert ajánlották" lenne a válasz, de nem tudná megmondani a kérdezett pontosan mi az ami megfogta benne....

Zsüi_ 2009.08.19. 03:37:06

Kiváncsiságképpen megnéztem a konkurens böngészők weboldalát. Mindegyiknek a kezdőoldalán ott volt egy hatalmas arcbamászó gomb, hogy töltsd le most, ingyenes, jobb mint a másik. Az Opera kezdőoldala - amennyire emlékszem - váltakozik, most éppen az opera mini van rajta és nem az asztali böngésző. Az oldal nem magyarul beszél, a mozillájé igen. Ha az ember tud róla hogy van valahol asztali böngésző, akkor meg is találja a products menüpont alatt, de szerintem ez pl. nem a legjobb megoldás az operáék részéről. Többnyelvű kezdőoldal automatikus észleléssel, az mini, mobil és az asztali böngésző kint lehetne a kezdőoldalon, és magyarul odaírva, hogy "Jobb, gyorsabb, szebb, édesebb, savanyúbb, sósabb és jobban úszik a vizen". Marketing, reklám..
Karbonade, ha jól tudom te szoktál nekik fordítani. Nem akarják az oldalukat hétköznapi 'egyszerű' emberek számára is érthetővé tenni? ((Talán kisebb falat, de fontosabb, mint a my.opera))

Edorn · http://darkrpg.hu 2009.08.19. 08:16:09

Jaja... Előbb szerintem is az opera.com-ot kellett volna lefordítani... Ha valaki be is néz hozzájuk kíváncsiságból, könnyen bezárja az oldalt pillanatakon belül, hogy "biztos jó ez a böngésző, de neki magyar kell és ha a honlapjuk nem beszél magyarul, akkor biztos a böngészőjük sem..."

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.19. 08:28:24

@Zsüi_: Én már rongyosra koptattam a szám, hogy kellene egy magyar nyelvű Opera.com ... Állítólag nincs kapacitás a karbantartására, csak azokat a nyelveket veszik be, ahol sokan vannak vagy nagyobb az Opera részesedése pl. Lengyelország. Mi ebben rosszul állunk.

Az opera.com-ot egyébként lehetne közösségileg fordítani a translate.opera.com oldalon, de magyarra nincs kiadva, csak a my.opera. Ahol egyébként szinte csak a magyar van 100%-os fordításon...

ZeGa 2009.08.19. 11:30:20

@Karbonade: Akkor csináljunk magyar opera.hu-t ;)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.19. 12:10:22

@ZeGa: Lali egyszer már próbálta (opera-bongeszo.com), úgy tudom nem volt túl sikeres, pedig jól indult. Nekem pedig nincs erre időm, hogy egy teljes portált karbantartsak. Ha lennénk rá többen, legalább 4-5 ember, akkor esetleg belevágnék, de így semmiképp.

Zsüi_ 2009.08.19. 14:17:27

@Karbonade: my.opera oldalra és opera.unite-ra bezzeg van kapacitás.. kiváltképp hogy úgyis közösségileg lenne fordítva.. Ez szerintem elég szomorú.
@ZeGa: egy magyar oldalt megcsinálni tényleg nem lenne rossz. egy ennél sokkal egyszerűbbet, divatosat, szépet, csábítót.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.19. 17:28:09

:( először azt hittem hogy ez egy komolyzenei oldal és nagyon megörültem :(

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.19. 18:02:51

- Miért népszerűtlen az Opera Magyarországon?
- Mert manapság a tüc-tüc zene a divat.

- Te is jársz Operába?
- Nem, én azzal böngészek.

Miért nem tudtak neki egy értelmes nevet találni? Miért nem akarják átnevezni?

Reverse 2009.08.19. 18:56:35

Hát igen, ez a név elég gáz :)

Zsüi_ 2009.08.20. 00:33:08

@penge™: Én is furcsálom, hogy miért ez a neve, de ha belegondolsz, akkor ez elég nemzetközi szó. Az opera jelentését sehol nem kell megmagyarázni. Igaz, hogy a legkevesebben gondolnak először egy számítógépes programra, mert ugye nem mindenki biorobot (hacsak nem hiszünk a mátrixnak). Talán még mindig jobb név mint a safari, és az opera.com -on a böngészőt találjuk, míg a safari.com -on nem. Most ez megint nem áskálódás, csak észrevétel.

ZeGa 2009.08.20. 12:35:20

@meneruwa: Valóban, akkor ki kell találni valami mást :)

Teddy Beer 2009.08.20. 15:57:59

Az átnevezés nem rossz ötlet, (mert) én is gondoltam már rá. :))) Amúgy ha szívecskés méhecskés skin kell, akkor azt elég könnyű megoldani, ha még nem tették meg.

Vmn 2009.08.20. 17:24:30

Azert opera, mert ez az internet zeneje :) (by vinczej)

Ha belegondoltok, a firefox se jobb, mert egy rokanak semmi koze sincs az internethez. Akkor mar az internet explorer a legjobb, nev tekinteteben.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.20. 23:18:16

"@Alapvető élelmiszer: 2., konfigurálhatóság, néhány hét alatt felfedeztem mindent (opera:config is), de sok mindent a mai napig nem tudok megváltoztatni, és ez zavar (pl. tinymenuhoz hasonlóan tömöríteni a felső sort és mellé bepakolni a címsort, kapásból egy sorral több jutna a szövegnek) Nem tudom, mert az Operának az a fix elképzelése, hogy nekem kell minden menüpont. A FF-ot viszont szénné lehet konfigurálni"

Hát, ha a rugalmasságról és konfigurálhatóságról beszélünk, akkor az Opera a maga "bármit tégy, ahova akarod" alakíthatóságának és a Start panelnek nincsen alternatívája más böngészőkben. Egyáltalán: minek a menüsor az Operába, amikor elég egy gombocska bárhova?

(files.myopera.com/vinczej/files/opera_look.jpg)

Zsüi_ 2009.08.20. 23:40:20

@vmnsuzklsbndyj: Ha jól tudom, (de persze lehet hogy nem tudom jól) akkor a firefox egy igen gyors repülő neve volt eredetileg, és a böngésző gyorsaságára utal. Az Opera nevének eredetéről lövésem sincs.
@vinczej: Ez a kép elég ijesztő :)
(Zsúfolt lett egy picit. Egy kezdő felhasználót tuti elijesztene.. persze nem egy linux harcost)

the Water Carrier (törölt) 2009.08.21. 01:07:35

@Zsüi_: For those who have not discovered the Opera knowledge base yet I'll post a random article once in a while. Today's article is about the origin of the browser name Opera.

"The reasons the name "Opera" was chosen are several. For one, "Opera" is known as the opera all over the world. London, Paris and Moscow all have Operas, and it's one thing that has long historical roots in almost the entire world. Secondly, the Opera is associated with quality and high standards - you never hear of Opera singers who go on a drunken spree... ;-) Thirdly, the Opera is fun. (Or at least, it's meant to be for the people who don't have prejudices agains it for being snobby and . upper class-only.)

So, all in all, one might say there's more thought to Opera's name than to Netscape Navigator and Internet Explorer, though I'm sure they've not chosen their names lightly either."

by Jenne

operajournal.com

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.21. 14:51:28

"@Zsüi_: Ez a kép elég ijesztő :)
(Zsúfolt lett egy picit. Egy kezdő felhasználót tuti elijesztene.. persze nem egy linux harcost)"

Igazad van. Így már több a hely? Azért a FireFox-szal ezt nehéz lenne megcsinálni. De néha szükség van erre a zsúfoltságra is, ha az ember egyszerre többszáélúan szeretne dolgozni.:-)

( files.myopera.com/vinczej/files/opera_clean.jpg )

Vmn 2009.08.21. 15:34:44

@Zsüi_: igazad van, meg film is volt belole Clint Eastwood-al.

Bɑzsii 2009.08.21. 17:46:28

Én úgy tudom, a Firefox eredeti neve Phoenix volt, aztán lett Firebird, de jogi problémák miatt meg kellett változtatni.

vinczej: ez melyik skin?

euAgWzgmmtq7K 2009.08.23. 17:40:06

érdekes, h senki nem említi, h lehetetlen normálisan nyomtatni az operából, és ez évek óta nem változik. kijelölt szöveget reménytelen, de egy sima oldat is összebasz, fele lelóg, vagy csak a sorok széle, és amiatt használhatatlan... több nyomtatóval, több gépen is próbáltam természetesen, szal nálam nyomtatáshoz marad az ie, ami 10 esetból 9szer jó.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.23. 18:58:38

@d.hardman: Most próbáltam ki, tényleg elég gáz. Felül az egész szét van csúszva.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.23. 22:54:55

@Bazsííí: Ez a Netscape Modern skin, homok színsémával. Ám a hivatalos skin-ek között ezt már nem találom.

Illetve a b1723 óta a Netscape Modern skin egy kicsit megzavarodott. Helyette most a netscape Native-ot használom. (Az sincs fent az Opera skin oldalakon)

zsolt320i 2009.08.24. 11:55:35

háj!

szerintem azért olyan népszerűtlen az opera mert elég sok oldalt nem tud megjeleníteni, illetve hibásan vagy csak részben jeleníti meg az oldalakat.
személy szerint én is azért töröltem le az operát mert még a freemail sem működik rendesen.

euAgWzgmmtq7K 2009.08.24. 13:15:31

@zsolt320i: ja, sajnos sokaknál az hogy az iwiw, freemail nem jól megy, a facebook is akad néhol (érdekes, úgy egy évvel ezelőttig tökéletesen ment opera alatt), bőven elég h töröljék. tényleg az operának ezt a szabványosság-kereszteshadjáratot át kellene gondolni, valami "kompatibilitási móddal", vagy nemtom. vagy írjunk olyan widgetet, ami az IE motorral rendereli az oldal tartalmát :)

zsolt320i 2009.08.24. 13:21:11

@d.hardman: nem tudom milyen megoldást kéne találni, de ez így elég idegesítő.
amúgy minden mással elégedett voltam az operával - sebesség, biztonság, frissítések, szolgáltatások stb stb - de az amit fentebb írtam elég volt ahhoz, hogy firefoxozzak :(
viszont abban biztos vagyok ha jól fognak megjelenni az oldalak akkor visszatérek operára!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.24. 13:44:30

@d.hardman: Az iwiw már egy ideje működik Operával (legalábbis lekerült a szégyenfalról), szóval ha valami baj van vele, akkor jelentsd, hadd kerüljön vissza.

IE motorral képes renderelni az Opera, még az ActiveX-et is kezeli: www.opera.com/support/kb/view/415/

A szabványosítást azért nem hagyják abba, amiért nem te sem szerelsz traktorkerekeket a Ferrari-ra, hogy tudjon közlekedni a kátyús utakon.

Mostanra meg már értelme sem lenne. A webfejlesztőknek kéne leverni egy tockost, akik még mindig IE6-ra validálnak, mikor már régóta van IE8. Felejtsék el végre, akkor már nagyobb az esélye, hogy olyan kód születik, amit az Opera is vinni fog.

Egyébként nem olyan rossz azért az Opera hibatűrése. Épp pár napja találkoztam olyan beépülővel, ami CSAK OPERÁVAL MEGY, semmilyen más böngészővel, sem FF-al, sem Chrome-al, sem IE8-al.

A freemail már szintén megy az Operával, csak innen kell elérni: freemail.hu/levelezes/

Azért időnként nem ártana ránézni, mennyit fejlődött. :)

Mycronet 2009.09.04. 07:37:14

penge:

"A freemail már szintén megy az Operával, csak innen kell elérni: freemail.hu/levelezes/"

A freemail mindíg is ment, még az opera beépülő levelezőjével is, legalábbis nálam. Fogalmam nincs mi gondotok vele.

Mycronet 2009.09.04. 07:41:11

"A freemail már szintén megy az Operával, csak innen kell elérni: freemail.hu/levelezes/"

Nem tudom mi gondotok a freemail-el, ugyanis én intenzíven használom. Nálam tökéletesen működött és működik, még az opera beépített levelezőjével is.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.09.08. 09:41:52

Először is, nyilvánosan önkritikát gyakorlok hogy csak most került elém ez a cikk, pedig a négyes verzió óta Operázom (pedig az se tegnap volt - a Netscape Navigatort cseréltem le rá! :-D) Szóval igazán követnem illene ezt a blogot, (most fel is került megérdemelt helyére, az állapotsávra).
A post kérdésére rendkívül egyszerű a válasz:
Magyarországon él lakosság arányosan a legtöbb buta ember Európában, márpedig az Opera nem nekik való.
Hát ennyi. :-)

özv. Horvai Jolánné 2009.09.11. 19:45:57

egy indexes fórumban elmeséltem egy-két javascriptet, amit használok. az egy dolog, hogy a módosított képmatató js teccik a népeknek, meg van, akinek a trollszűrő is bejön.

na de csak ma a harmadik ember teszi fel emiatt az operát ;-)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.11. 19:52:39

Épp azt nézegettem, hogy egyelőre stabilan megnőtt vagy 20%-kal a látogatottságunk az Opera 10 óta (a megjelenéskor meg simán megduplázódott, sőt). Már csak meg kell tartani :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.11. 20:06:59

@Karbonade: Ehhez szerintem az is hozzájárult, hogy a megjelenés idején, és az azt követő időszakban elég sok cikk került ki a blogra, szóval volt miért idejönni... (nem számoltam utána, de a napi 1-es átlag biztos megvan).

sztewe · http://sztewe.deviantart.com/ 2009.10.16. 08:09:31

Üdvözlet. Készítettem kis falunkban egy böngésző teszt et, azokon a gépeken amiket telepítettem. nos 10 gép en telepítettem opera-t és firefox ot, és persze maradt az igénytelen IE de abból is nem ám a 6 os mert szerencsére az op.rendszer amit felraktam alapból a 7 es t rakja fel. Ez lett az eredmény:
10 ből 9 bonyolultnak, áttekinthetetlennek találta az operát, így maradt vagy a firefox vagy az IE. szerencsére észrevettem hogy azért már itt is minimum azt tudják a legtöbb júzer lúzer hogy böngészni nem érdemes internet explorerrel, így szerencsére 8 ember firefox os ok táborát növeli, a többi meg vagy megrökönyödött Internet Explórer párti vagy vette a bátorságot és nem az első 15 perc után mondott véleményt az operáról hanem használja is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.16. 09:33:39

@sztewe: Egész jó arány. Kár, hogy ez is az én elméletemet támasztja alá.
1.0s usernek bőven elég egy címsor és egy ablak, némelyiket még a tabok(!) is összezavarják.
Meggyőzni egyetlen dologgal lehet, és az a biztonság. Azt is leginkább csak az első esetben, mert később kialakul náluk egy kognitív disszonancia, onnantól pedig már mondhatsz nekik bármit.

awking 2009.10.16. 10:46:10

@sztewe: A legutóbbi telepítésemnél telepítésemnél már csak Operát raktam fel és nem beszéltem az alternatívákról XD
Pár hete még olyan is volt, hogy valahogy eltüntette a fülsávot, az Opera meg még a gyorshívót is alig akarta behozni. Mondjuk nem volt csoda 80 akárhány megnyitott füllel... :D

awking 2009.10.16. 10:50:08

@awking: bocs, szóismétlés.

Operáéknak biztos rossz,h kevesen használják a terméküket, de nekem ez ad "felsőbbrendű böngészést" a többi brózerhez képest. Kb. népautó vs. Ferrari
Aki beéri a csili-vilivel, meg fapadossággal annak egészségére :)

brille 2009.11.30. 17:42:36

@sztewe:
Bevallom neketek én is vissza-vissza térő vagyok az opera használatát illetően. Nekem is a gondom az h,- mint másoknak is - vannak oldalak, amiket használok ill. használnék, de nem tudok, mert nem kompatibilis. Csak azért legyen több böngésző fenn, hogy bizonyos lapokat megtudjak nyitni?
Egy legyen, de az jó legyen mindenre.
Egyébként szerintem nagyon jó program és meg is lehet tanulni, pedig én csak egy alap felhasználó vagyok.
A másik pedig az, hogy van egy My Opera oldal rengeteg szolgáltatással - csakhát a magyar nyelv igen csak hiányzik belőle - aki nem egy világnyelvben jártas annak gyakorlatilag használhatatlan . Pedig biztos sokminden van ott, ami érdekelne..csakhát...ha egyszer nem értem.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.30. 17:46:55

@brille: a My Opera elég sok része le van már fordítva, vagy mire gondoltál?

toccata 2009.12.01. 09:56:17

Szeptember elején kitettem az egyik oldalamra (napi átlag: 5-6 látogató) egy "Nyerd meg az Operát!" feliratú villogó gifet.
Azóta nagyjából minden harmadik napon nő eggyel az onnan indított Opera letöltések száma.
Szóval egy kicsivel több reklám kellene az Operának.

Ezekiel 25,17 2010.03.01. 15:29:13

Üdv Mindenkinek!

Én nem vagyok nagy szakértő It területen, de nyitott vagyok az őj megoldásokra. Már 2005 környékén kipróbáltam az Operát, mint a "leggyorsabb" böngészőt. Tényleg nagyon gyors volt, de ugye volt egy csomó kompabilitási probléma.

Aztán hosszú idő után most újra látókörbe került az Opera, mert a FF nálam valami miatt nagyon instabil (Explorert elvétve használok). Sajnos a nagyon sok újítás ellenére nem tudok megragadni az Operanál:
- a legendás gyorsaság már sajnos nem a régi (legalábbis azok a honlapok amiket én nézek sokszor nagyon lassan töltődnek be pl. blog-hu-k is)
- továbbra is sok oldal nem megfelelően jelenik meg, főleg a magyarok közül

Tehát én sem tudok csak Operaval szörfölgetni, mindig kell legyen fent egy másik böngésző, ami "komoly" helyzetben mindig működik. Így az Opera csak mint érdekes színfolt van fent a gépen, néha haszbálom,de ha csak 1 maradhatna, akkor sajnos nem rá esene a választásom! Sajnos ez van... de azért, hajrá!!!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.01. 15:51:14

@Sawyer_: "a legendás gyorsaság már sajnos nem a régi"

Pár nap múlva jön a 10.5 ami alázza a Chrome-ot is.

"továbbra is sok oldal nem megfelelően jelenik meg"

Ha tudsz ilyenről azt jelenthetnéd itt (ha még nincs a listán): magyaropera.blog.hu/2009/01/26/szegyenfal_1

Ezekiel 25,17 2010.03.01. 16:04:48

@penge™: semmi új oldal nem jut eszembe, csak a szokásosak, nem akartam ismételni a többiekete, de jelzem, ha találok mást is.

Letöltöttem a 10.5 bétát is otthon, tényleg jó, de a hiányosságok egy része megmaradt.

Zsüi_ 2010.07.31. 14:11:58

Az azért már mégiscsak gusztustalan, hogy a divx codec telepítésekor a 3 lépés közül az egyik az, hogy "akarom a google chrome-ot is telepíteni", illetve "legyen a chrome az alapértelmezett böngészőm". Mi köze a böngészőnek a video codec-hez?! Operát még nem láttam beágyazva más telepítőjébe. (ennek személy szerint örülök is.)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.07.31. 14:52:59

@Zsüi_: De a Chrome nem legális spyware, még véletlenül sem... :D

Még jó, hogy nem telepítek DivX Codec-et. K-Lite + Potplayer és nincs, amit le ne tudnék játszani.

De hatékony ez a vírusmarketing. Ezért mondom én, hogy nem véletlenül nő a piaci részesedése exponenciálisan. Gizike felrak egy DivX-et, mert erre asszociál a videó szó hallatán next-next-finish és máris ott a Chrome. Beállítja magát alapértelmezett böngészőnek és Gizikének nem is tűnik fel, hogy egy másik böngészőt használ. Vagy ha igen, nem ért hozzá, hogy visszaállítsa.

Zsüi_ 2010.07.31. 15:41:23

@penge™: :(
Elég egyébként egy (mpf) mplayer is.. ha nem akarsz mondjuk videót vágni. akkor viszont már szükséged van a codec-ekre.

Zsüi_ 2010.08.09. 20:58:20

Ismét megerősítették a rózsaszín virágos elméletemet.
"-Miért használsz chrome-ot?
-Apukám ajánlotta. Nézd, be lehet állítani ilyen szép rózsaszínre, és a háttérben virágok vannak."
Szerintetek amikor megmutattam az opera szkin-eket akkor mi volt a válasz? A teljesen jogos "ezek nem szépek". El kell ismerni, az opera alá nehezebb egy skin-t összerakni, mintsem hogy egy képet ráhúzunk a böngészőre. Talán ezért (is) nincsenek odavágó témák, a legtöbbtől személy szerint émelygek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.08.10. 01:54:08

@Zsüi_: "A teljesen jogos "ezek nem szépek"."

Nem teljesen jogos. Emlékezz a TTT skinekre és az igényesebbekre, amik most is vannak.

"El kell ismerni, az opera alá nehezebb egy skin-t összerakni, mintsem hogy egy képet ráhúzunk a böngészőre."

Igen, mivel Operában lehet állítani olyan dolgokat, mint padding, margin, pozíció, ikonok és hasonló. (Különben ez Firefoxban sincs másképp az eredeti skinekkel, a Personas már ugyanaz az igénytelen fos, mint a Chrome).

"Talán ezért (is) nincsenek odavágó témák, a legtöbbtől személy szerint émelygek."

Ezt nem is csodálom. Én sem vagyok az a skinezős fajta. Sokkal jobban számít az, hogy 1 pixellel vastagabb valami, mint kellene, mint az, hogy milyen színű és hogy néznek ki az ikonok (habár a kevésbé szimbolikus ikonokat nem kedvelem).

Viszont ezt már talán nem kéne feláldozni...

Bár olyat el tudnék képzelni, hogy simán beraksz egy hátteret a skinnek Tile Center-ben Boxstretch-t használva és akkor pont olyan lesz mint a Chrome (már ha a skin készítője nem írja felül a különböző eszköztárak különböző hátterével (például az Operás sávoknak a világosszürkéből középszürkébe átmenet)).

Zsüi_ 2010.08.10. 08:45:43

@penge™: "Viszont ezt már talán nem kéne feláldozni..."
Ha háttérképet lehetne alkalmazni, azzal nem lenne feláldozva semmi. Mi nem használnánk, de a méreteken nem változtatna akkor sem ha mégis. Talán most sokan úgy gondolnának rá, mint egy fox persona klónra, de ha erre van igény, akkor erre van igény.

Dzsini 2010.08.10. 09:23:24

@Zsüi_: márpedig van, mert én is több helyről hallom, hogy a Chrome-ban meg a Foxban milyen jó a skinezési lehetőség.
Amúgy azok tényleg csak skinek, nem témák.
Én el tudom azt is képzelni (hogy ne legyen olyan, mint a többi), hogy választhatóan a gyorshívó hátteret széthúzza a teljes ablak területére, és a tabokat/gombokat átlátszóvá téve alájuk rakja (kb. mintha a Vista Glass átlátszóság lenne).

szikjáró 2011.06.15. 17:04:11

chrome-ot csak azok használjanak, akik szeretik ha megmondják nekik frankón mit és hogyan nézzenek és nem zavarja őket a browseren keresztül zajló fartúrás, amit a google művel. helyette ott az srw-iron, ami nem mindig a legfrissebb de chrome és nem jelentget mint nyugdíjas kém a klubdélutánon.
az ie9 egészen jó böngésző, de annyit szenvedtem már ie-rel, hogy bármily jó, soha nem használom többé, elrontotta a hitelét.
az operát használtam 2000 körül kb fél évig, de nekem nem tetszik, van benne egy halom minden és ennek tizede sem kell nekem.
valamikor rég nagy netscape-fanatikus voltam, amikor még ie-netscape párharc zajlott, érdekes, hogy a netscape navigator 2008-ban hagyta abba a fejlődést a 9-es verziónál, az ie még csak most jár ott :)
szóval azóta nekem a ff a böngésző.
sosem használtam mást ennyire készségszinten (talán az arachne-t a DOS-os időkben), megszoktam, szeretem, néha átfésülöm a telepíthető kiegeket valami új jóság után, és ennyi.
az, hogy más böngészők tizedmásodpercekkel gyorsabbak mondjuk pont nem érdekel, régebben még észrevettem, de akkor is volt annyi időm, hogy kivárjam :)
süti beállítások módosítása