Magyar Opera

10 funkció, ami „nem jött be”

Gyakran - és joggal - tartják az Operát a leginnovatívabb böngészőfejlesztőnek. Nem csoda, hiszen az évek során számos olyan funkciót mutattak be, amik a maguk idejében szinte forradalminak számítottak és szépen lassan más böngészőkben is helyet kaptak.

Ezek némelyike ma már annyira természetesnek hat, hogy azon csodálkozunk, hogy voltak idők, amikor nem létezett hasonló. Említhetnénk például a füles böngészést, a dedikált keresőmezőt, az oldalon belüli gyorskeresést vagy éppen a nagyítást. Ezek mindegyikét az Opera építette be először a jelentősebb böngészők közül és ez még csak egy kis része a forradalmi újításoknak.

A nagy számok törvénye alapján azonban óhatatlanul is előfordul, hogy egy-egy újítás nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, az Operánál pedig - a sok innováció miatt - ezek száma is magasnak mondható (csak az nem hibázik, aki nem is dolgozik, ugyebár). Az alábbiakban összegyűjtöttem tíz olyan innovációt, amik nem futottak be túlzottan nagy karriert...

Fontos! Az, hogy egy funkció szerepel a listában, nem jelenti azt, hogy ne lenne ötletes, vagy éppen használható. Mindössze arról van szó, hogy nem hozták a tőlük elvárt népszerűség növekedést illetve nagyon kevesen használják őket. Egyik-másikat nem szabad leírni, hiszen némi fejlesztéssel sokat javíthatnak a negatív megítélésükön. Ezen felül a lista nem jelent sorrendiséget, de egyszerre nyilván nem ömleszthettem ide őket.

1. Minialkalmazások

Az Opera 9-ben mutatkoztak be először, még 2006 első felében ezek a kis programocskák, amik tulajdonképpen a böngésző motorjára épülő HTML, CSS és JavaScript alapú alkalmazások. Az Opera komolyan tolta őket, több fejlesztői versenyt is kiírtak, már több száz darab közül választhatunk. Sokan viszont fölöslegesnek tartják őket, hiszen számos más alkalmazás is képes widgetek futtatására. Jó néhányan - hibásan - a Firefox kiterjesztések operás megfelelőit látták bennük, így a csalódás is teljesen törvényszerű.

A mai napig kevesen és korlátozott számban alkalmazzák őket, annak ellenére, hogy az Opera külön oldalon kínálja őket, telepítésük pedig nagyon egyszerű. Az ellenérzések fő oka a szegényes választék, az alkalmazások többsége játék, RSS olvasó vagy valami bugyuta alkotás, kevés az igazán hasznos és jó program. Az sem segít, hogy a frissítésük nem megoldott.

A helyzet azonban nem reménytelen, lévén az Opera nem is elsősorban asztali felhasználásra szánta őket, hanem sokkal inkább a mobil területre. Ott pedig még nem jött el a "szezonja", hiszen a minialkalmazásokat futtatni képes Opera 9.5 és 9.7 még csak bugos béta verziók formájában van jelen. A másik terület a TV-k és set-top-box-ok világa, ahol szintén nagy karrier állhat előtte (ha nem kési le). A későbbiek során tehát könnyen lehet, hogy tanúi leszünk az Opera eme víziója felemelkedésének.

2. Torrent-kliens

Az Opera 9 másik erősen reklámozott funkciója, amivel külső program igénybevétele nélkül tölthetünk le torrent állományokat. Maga az ötlet alapvetően jó, és beleillik az Operáról alkotott képbe is, csakhogy akadt némi probléma. Egyrészt az implementáció túlságosan is egyszerű lett, és még így is kellett neki pár frissítés, hogy elfogadható szintre kerüljön. Azonban például a mai napig nem lehet kiválasztani, hogy mely fájlokat szeretnénk letölteni, és melyikeket nem.

Ráadásul aki használná, annak már megvan hozzá a jól bevált programja (aki meg nem, az ezután sem fogja tudni, mi az), nekik inkább csak frusztrációt okozott, hogy a böngésző mindent a beépített klienssel akar letölteni. Sokáig első számú kérdés volt, hogy hogyan lehet kikapcsolni a torrentet az Operában.

Aggályos lehet az is, hogy a hosszas töltési folyamatot kitegyük-e az internet bizonytalanságainak azzal, hogy egy napi használatra szánt böngészőbe integráljuk. Elég egy rosszul megírt oldal vagy Flash és a böngésző újraindítása után percekig a már letöltött fájlok ellenőrzése terheli majd a gépünket. Nem mondom, hogy alkalomadtán nem megfelelő, de talán jobb ezt a témát specializáltabb programokra bízni.

Az elkövetkezendőeket illetően abban sem vagyok biztos, hogy várható-e fejlesztés ezen a téren, és legalább a fájlok kiválaszthatóságát megoldják-e. Ha mégis, akkor sem jósolok neki a mai helyzetnél sokkal szebb jövőt a már említett okok miatt. Ez ismét az a helyzet, hogy alapvetően nem a funkció rossz, hanem az időzítése és a létjogosultsága kérdéses.

3. Új billentyűparancsok

Ez megint egy érdekes téma. Kezdetben az Opera számos billentyűparancsot vezetett be, hogy a böngészés pusztán billentyűzetről is élvezetes lehessen. A terület úttörőjeként természetesen saját gombrendszert fejlesztett ki, amit aztán a később jövők nem követtek. Az Opera egyik terve a felhasználói létszám növelésére az volt, hogy több lépésben leegyszerűsítették és más böngészőkhöz igazították a kiosztást.

Sajnos az egyszerűsítés nem kevesebb ujjhasználatot, hanem egyes parancsok kihajigálását jelentette. Ezzel nem szereztek sok új felhasználót, bár nyilván könnyebb dolguk volt az újoncoknak, más kérdés, hogy érdemes volt-e miattuk butítani. Másrészről viszont kiváltotta a régi motorosok nemtetszését, olyannyira, hogy a mai napig létezik 9.2 kompatibilis billentyűzet-kiosztás az alap telepítésekben.

Úgy érzem, ide tartozik a másik Opera-húzás is, nevezetesen a gombok áthelyezésének nehezebbé tétele azáltal, hogy egyidejűleg a Shift-et is nyomva kell tartanunk. Ennek az volt az indoka, hogy így az egyszeri felhasználók nem tudják véletlenül arrébb pakolni őket, vagy éppen oldalak linkjét hozzáadni valamelyik eszköztárhoz. Való igaz, ez már nem fordulhat elő, csakhogy ismét a régi felhasználókon csattant az ostor. Ráadásul az újítás sok felhasználó számára nem volt egyértelmű - annak ellenére, hogy a böngésző írásban is tájékoztat a teendőkről -, így sok kérdés adódott ezzel kapcsolatban is.

4. Felhasználói JavaScriptek

A funkció lényege, hogy bizonyos saját JavaScriptek betöltésre és végrehajtásra kerülnek tetszőleges (vagy konkrétan meghatározott) oldalak esetén. Ezzel lehetőségünk van az oldal egyes elemeinek javítására, vagy speciális új funkciók implementálására. Előbbit masszívan ki is használja az Opera: a browser.js fájl ugyanis pontosan a nem szabványkövető oldalak menet közbeni javítására hivatott. Utóbbi is számos nagyszerű lehetőséget hordoz.

Mivel azonban a mai napig nem létezik egy egységes letöltési, telepítési és kezelési felület, ellentétben például a témákkal, az Opera 8-ban bevezetett funkció ismertsége és népszerűsége igen alacsony. Ez még a jövőben természetesen változhat, de addig is helyet érdemel a listán.

5. Illeszkedés

Szintén nem egy mai találmány, de sok más funkcióval ellentétben a mai napig unikumnak számít a böngészők között. Használatával az Opera intelligensen újratördeli az oldalt, hogy ne legyen szükség a vízszintes görgetősávra. Bár ez a funkció jó szolgálatot tesz például a mobiltelefonokban, de az asztali gépeken régóta elegendő hely áll rendelkezésre. Ráadásul a tördelés nem mindig tökéletes, aminek a megjelenítés látja kárát. Külön fájó pont, hogy aktivizálása még mindig nem oldalspecifikus beállítás.

6. Hangvezérlés

A funkció eredetileg IBM fejlesztés, és több mint 5 éve része az Operának (pontosabban a lehetőség megvan rá, a szükséges fájlok ugyanis az első használat során töltődnek le. Az eredet eleve behatárolta a lehetőségeket, ez az okosság ugyanis csak Windowson működik. Arról van szó, hogy a böngésző értelmez bizonyos szóbeli utasításokat (pl. "opera new page"), és azok segítségével böngészhetünk.

A probléma abból adódik, hogy jelenleg úgy általában nincs túlzott igény a hangvezérlésre, általában az itt is felbukkanó hátulütők miatt. Zajos környezetben eleve nem használható, meg amúgy is könnyen hülyének nézhetik az embert. Az sem jelent segítséget, hogy nehéz vele megértetnünk magunkat, sok lehet a félrehallás, főleg, ha nem az angol az anyanyelvünk (merthogy amúgy csak angolul ért). Ez nem csak akkor kínos, ha más is tanúja az eseménynek, hanem a saját produktivitásunkat is csökkenti. Az Operában számos más módszerrel (egér, egérmozdulat, billentyűzet) kiválthatjuk, amik sokkal kényelmesebben és legalább ugyanolyan gyorsan kivitelezhetők.

Egy másik alkalmazási területe már izgalmasabbnak tűnik. A kijelölt szövegek felolvasásáról van szó, ami meglepően jól működik. Feltéve, hogy angol szöveggel van dolgunk, mert a többi nyelv esetén igen erős akcentussal kommunikál.

7. Dragonfly

Bár több hiba is hozzájárult az Opera viszonylagos népszerűtlenségéhez, elterjedésének minden bizonnyal az egyik legfontosabb oka a fejlesztői eszközök hiánya volt. Ez ellen sokáig nem tettek semmit a cégnél, 2008-ban ugyanakkor elhatározták, hogy az addigi meglehetősen szegényes Fejlesztői eszköztár helyett végre egy komoly alkalmazást adnak ki. Ez volt a komoly hírveréssel beharangozott Dragonfly.

Sajnos a bejelentés már magában hordozta a jelenlegi nem túl rózsás helyzetet is, hiszen egy kész funkció helyett egy alfa változat érkezett. A fejlesztés külső szemmel nézve inkább csak immel-ámmal zajlik, hiszen bő egy évvel később is még csak egy alfa verziónál járnak, szám szerint a negyediknél. Noha a kezdetek óta sokat fejlődött, még mindig nem éri el a piacvezető eszközök használhatóságát.

A jövőben még érhetnek minket pozitív meglepetések ezzel kapcsolatban is, ami nem lenne rossz, tekintettel az általa bevezetett újításokra. Erre példa, hogy az eszközt indítva mindig a legfrissebb verzió töltődik a gépünkre, Operától némileg szokatlan módon JavaScriptben íródott és nyílt forráskódú. Ráadásul képes a távoli hibamentesítésre is, azaz az asztali Operával javíthatjuk a mobilos weboldalra szánt kódot.

8. Webpanelek

Az Opera egyik legjobb funkciója véleményem szerint a védjegynek is nevezhető oldalsáv. Ez számos elemből állhat, például a Könyvjelzők, Előzmények vagy éppen az Ablakok panel. De az is megoldható, hogy egy könyvjelzőt helyezzünk ide, ekkor az oldalsávon megjelenik a teljes honlap. Ha ezt rendesen szerkesztjük meg, akkor plusz böngészőfunkciókat nyerhetünk velük, hiszen a a böngészőfelület része lesz a speciális honlapunk is.

A dolog akár ígéretes is lehetne, de nem mondhatni, hogy a fejlesztők vagy a felhasználók túlságosan ráharaptak volna. Sajnos erre az Opera is rátett egy lapáttal, hiszen ez a funkció sem kapott túlzott hírverést.

9. Űrlapkitöltő

Az Operában lévő "Mágus" valójában kettős feladatot látott el. Az egyiket szerintem mindenki ismeri (és használja), ez a jelszókezelő, ami megjegyzi a bejelentkezéshez szükséges adatainkat. A másiknak akkor vehetjük hasznát, ha egy netes űrlapot kell kitöltenünk a személyes adatainkkal.

Bár egy időben elég népszerűek voltak a Gator-hoz hasonló programok, amik pont erre a célra készültek, az Opera megoldása sosem volt különösebben sikeres. Ma pedig főleg a korlátozottságát emelik ki, hiszen speciális feladatra készült, viszont a felhasználók sokkal inkább igényelnék az "általános változatát", az automatikus kiegészítést. Ez viszont nincs benne az Operában, pedig egyértelmű résztvevője lenne egy "10 funkció, ami kell az Operába" listának.

10. Keresés panel

Mint már említettem, a panelek szépek és hasznosak - talán egy kivételtől eltekintve. Ez pedig a Keresés panel, ami tulajdonképpen csupa keresőmezőkből áll, méghozzá a saját keresőmotorjainkat tartalmazza. Sajnálatos módon semmi speciális képessége sincs. Ha mondjuk egyetlen kereséssel rákereshetnénk különböző adatbázisokban és keresőmotorokkal, akkor látnám értelmét. De így sokkal jobban használható akár a dedikált keresőmező a címsáv mellett, vagy akár maga a címsáv.

+1 Unite(?)

Kétségkívül érdekes dolog egy még meg sem jelent funkciót sikertelennek nevezni, de azért a Unite megjelenése körül vannak figyelmeztető jelek, amik már a lista más szereplőire is jellemzőek voltak. A bejelentés után például csak egy alfa verziót kaptunk, és noha a fogadtatása kedvező volt, azért elég sok helyen előtérbe kerültek a hátrányok is, illetve a használhatósága, indokoltsága is sűrűn megkérdőjeleződött.

A vesszőfutás azonban csak ezután kezdődött, mert a szolgáltatás egyre rapszodikusabb lett, ami ahhoz vezetett, hogy még a végleges 10-es verzióba sem került bele, pedig biztosra veszem, hogy ezt szánták a fő attrakciónak. Egyelőre még mindig nem úgy néz ki, mint ami rendesen és megbízhatóan működik, kérdéses, hogy mikorra lesznek képesek egy stabil, nagy léptékű szolgáltatás beindítására.

A másik dolog, amire figyelniük kell: nem szabad hagyniuk, hogy elkallódjon, mint oly sok minden más. Ha készen van, reklámozni kell minden csatornán, és buzdítani a fejlesztőket, hogy minél több hasznos és ötletes alkalmazást írjanak, és ne hagyják a minialkalmazások szintjére süllyedni az ötletet. Ami kifejezetten jó, csak a kivitelezésre is nagyon oda kell figyelni. Ahogy a lista többi tagjánál is kellett volna.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr931404595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fledgling42 2009.09.26. 20:21:50

<OFF> Említhetnénk például a füles böngészést, a dedikált keresőmezőt, az oldalon belüli gyorskeresést vagy éppen **AZ** nagyítást. </OFF>

Hát, azért a userjs-eket használják páran, és igen hasznosak szvsz - nyilván nem átlagfelhasználóknak készül. A widgetek között szintén van pár használható (pl. a vonalzó), meg ez később még fejlődhet is (mint ahogy írtad). A Unite-ot majd meglátjuk - szerintem is kérdéses a jövője.

Szél Péter · http://szelpeter.hu 2009.09.26. 20:50:01

Nekem elég furcsa ez a lista.
Szerintem a torrent kliensnek van létjogosultsága egy böngészőben, csak kicsit fejleszteni kellene még rajta, én biztosan használnám.
Felhasználói JavaScriptek kifejezetten hasznosak.
A Dragonfly-t mindennap használom.
Az Űrlapkitöltő pedig az egyik leghasznosabb dolog a böngészőben, nagyon megkönnyíti az életemet.

Ezeknek a funkciók csak azért kevésbé használtak szerintem, mert egész egyszerűen nem ismerik az emberek őket. Egy átlag felhasználó nem nézegeti a beállításokat.

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.09.26. 21:08:09

a 4, 7, 8-cal nem értek egyet, d ez csak az én véleményem :)

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2009.09.26. 21:28:32

Hümm, az illeszkedés kúl, sok elkúrt oldalt helyrehoz ami amúgy indokolatlanul kilógna szélre, jelszót pedig sosem jegyeztettem meg operával, mert akkor elfelejtem :D

[megmondoember] 2009.09.26. 21:34:35

A felsorolt dolgok fele nem az Opera-ban jelent meg először (userscripts, űrlapkitöltés, fejlesztői eszköztár) vagy nem is új találmány (pl. füles böngészés csak a már Windows-ban akkorra évmilliók óta meglévő tab vezérlő egy semennyire sem innovatív felhasználása volt eredetileg; torrent kliens a böngészőbe építése hasonlóan nem innovatív, sőt, full blődség).

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.26. 21:37:18

1. Minialkalmazások: Teljes mértékben egyetértek. Néha használok egy-kettőt, de a legtöbbjük értelmetlen, ráadásul az Opera többet ártott ezzel a (desktop verziós) hírnevének, mint használt, éppen amiatt, hogy a kiterjesztések megfelelőit látják benne, egyszerű user meg ugye Telepít->Megnéz->Röhög->Uninstallál
Ügyet sem vetve a lényegi dolgokról, amelyek valóban felveszik a versenyt az addonokkal, mint userjs-ek, usercss-k, sajátgombok (bár talán még ők kaptak a legnagyobb visszahangot) és nemsokára majd a véglegesben is megjelenő Unite alkalmazások. A UserJS manager már egész profi cucc lett, már csak azt kéne megoldani, hogy belülről is lehessen szerkeszteni, törölni, átnevezni és sorrendet módosítani, na meg úgy vettem észre, hogy a telepítés csak a userscripts.org-ról működik, de onnan viszont működik az automatikus update is.

2. Torrent-kliens: Régebben sokat fikáztam, aztán rájöttem, hogy mekkora ötlet, mivel még mindig sok átlagfelhasználó nem is igazán tudja mi az a torrent. Egy globális sebességbeállítás és fájlválasztás nem lenne hülyeség bele, bár hardcore torrent felhasználóknál valószínűleg ekkor sem szolgál majd alternatívával, mivel egyrészt jobb, ha a torrentkliens külön processzként fut, nem pedig egy esetenként, aktív használat mellett 200-300 megát is megzabáló, bizonyos oldalakon/pluginektől/stb, összeomló böngészőnél, mert kicsit sokáig tartana a hash minden ilyen összeomlás után. Ráadásul zárt trackereken nem tartozik az ajánlott kliensekhez (bár a tiltottakhoz sem), de nem kizárt, hogy rosszul küldi az adatokat, főleg az alfa-béta verziókban.

"aki meg nem, az ezután sem fogja tudni, mi az"

De legalább ha linkelsz neki egy TBP-n lévő fájlt, akkor egyszerűen next-next-finish letölti, nem fog visszakérdezni, hogy mivel tudja megnyitni a .torrent fájlokat? Esetleg nem fogja azt válaszolni, hogy ő erre az egy alkalomra nem fog telepíteni plusz szoftvert (bár minden felhasználó ilyen lenne :D)

"Sokáig első számú kérdés volt, hogy hogyan lehet kikapcsolni a torrentet az Operában."

Igen, ez volt a fő indok, amiért annak idején fikáztam. Nem találkoztam még az új választómenüvel, mert első dolgom kikapcsolni, továbbá a fájltársításoknál levenni az Opera társítást, de jó lenne kérdés első alkalommal egy jó nagy checkbox mellett, hogy többet ne tegye fel a kérdést, használja az alapértelmezettet.
Ha így van, akkor nem szóltam.

"3. Új billentyűparancsok"

Ennél a húzásánál érte el a patás ördög címet Tetzchner (vagy aki kitalálta). Ebben az a legdühítőbb, hogy gyakorlatilag ledegradálták vele az Operát az FF/IE/Safari/Chrome színvonalára, pedig ez épp egy olyan volt (a sajnos nem túl sok) le NEM másolt (vagy használhatatlanul lemásolt) fícsör közül, ami az Operát a legjobb böngészővé tette.

"4. Felhasználói JavaScriptek"

Greasemonkey API support sehol. Lucideer kommentje kicsit más megvilágításba helyezte a dolgokat, elvileg itt is hasonló a helyzet, mint az oldalaknál, vagyis az Opera szarul, de büszkén követi a szabványokat, a userscripts.org-on pedig egyszeri Pistikék írják a scriptek nagyrészét, tehát ami megy Operával az jól van megírva, ami nem az vagy olyan elemeket tartalmaz, ami miatt nem megy (cross site scripting, xhtmlrequest), és/vagy szarul van megírva.

"Bár ez a funkció jó szolgálatot tesz például a mobiltelefonokban, de az asztali gépeken régóta elegendő hely áll rendelkezésre."

Elegendő, vagy nem, nálam ott szerepel a "FF-ban pótolhatatlan Opera fícsörök" listáján, ugyanis néha jó dolog az illeszkedés.

"6. Hangvezérlés"

Ez mondjuk fogyatékkal élők számára jó szolgálatot tehet, amúgy tényleg nem sok értelme van. Ugyanolyan múló divat ez is, mint az érintőképernyő.

"8. Webpanelek" -> Talán itt is lehetne reklámozni a blogon, itt vannak a webpanelek amúgy: my.opera.com/community/customize/panel/
Leginkább csak keresők, meg ilyesmi.

"10. Keresés panel" -> Aki esetleg nem tudja, lehet csinálni olyan gombot, ami egyszerre max 5 oldalon keres rá valamire: home.ripway.com/2005-1/236687/SearchCreator.htm

"+1 Unite(?)"

Már mikor megjelent lehetett tudni, hogy nem fogja megváltani a világot, de szerintem eddig egész szépen halad. Elég jó cuccok készülnek hozzá már most béta fázisban is.

awking 2009.09.26. 21:38:14

Minialkalmazásokat és a hangvezérlést nem használom, az Unete-ot még nem. A Dragonflyt és paneleket szinte minden nap. A billentyűparancsok alap dolog, a keresés panelemre is kipakoltam az összes keresőmet, ha aktívan keresek. Űrlap kitöltő nélkül már meglenni se tudnék XD Nem használok torrentet, ha igen, akkor csak és kizárólag Operával.

Egy egyszerű felhasználó alá betolhatjuk a legjobb böngészőt a legdrágább vassal, de akkor is csak aknakeresőzik fog. :P Aki annyira igénytelen az használjon Chrome-ot, meg IE-t.

knorbert 2009.09.26. 21:50:46

Azért ez félelmetes, hogy "rosszat" kell írni az Operáról, hogy Index címlapon legyen... ("Tíz bukta
Az Opera fejlesztői tévedhetek: tíz funckció (sic!), aminek semmi értelme.")

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.09.26. 22:02:49

Az illeszkedés a webergonómiát nem tanult fejlesztők miatt jön be nagyon.

Én ugyan 24 éves vagyok és kimondottan éles a látásom, ezt szeretném is megőrizni. Ezért a 14-esnél kisebb betűkkel írt weblapokat kinagyítom, és ha már, akkor általában 150%-ra. Ezt a webergonómia mellett tisztességes CSS-t sem tanult weblapszerzők oldalait ki szokta akasztani és a túl szigorú stílusok miatt máris megjelenik a vízszintes görgetősáv. Ilyenkor jön az illesztés, nagyon gáz esetben a az igazítás kikapcsolása, még gázabb esetben a Lynx-emuláció :))

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.26. 22:22:56

A nagyítást csak azért nem használom, mert nálam valamiért a legtöbb oldalon ha nagyítok, akad a görgetés kicsit.

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.09.26. 22:29:57

1. Minialkalmazások: Használom, van egy két hasznos :) Pl mobilkód generáló vagy a Twitter

2. Használnám, ha kiválaszthatnám mit szeretnék letölteni.

3. Engem nem érint, nem régóta vok Operás. 9.6 óta

4. Nem használom őket, de ha olyan egyszerűen működnének mint mondjuk a widgetek vagy a témák akkor igen.

5. Nagy képeknél hasznos

6.

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.09.26. 22:33:07

Véletlen elküldtem :D
Szóval:
6. Nem működik nálam, így nem is erőltetem. Nem tudom mi a gond.

8. Zavar, hogy túl kicsi a kép. Inkább elfelezem a képet

9. Alap cucc. Első dolog amit beállítok. Nagyon hasznos.

10. Ha ez az amire gondolok, akkor használom

+1. Ha kész lesz, alap lesz nálam. Látok benne fantáziát. Így alfával-bétával már befürödtem párszor.

Dagenham · http://bluejaunte.wordpress.com 2009.09.26. 22:39:42

A torrent kliens jó az egyszerű felhasználóknak, akik nem feltétlenül tudják, mi is az a torrent - letöltöm, letöltöm.

Az illeszkedés az olyan, hogy meg is őrülnék, ha nem lenne :). "Webpanel" (nem is tudtam, hogy így hívják), UserJS, Wand dettó.

A többivel nagyjából egyetértek - de azért nem "buktának" nevezném ezeket, ahogy tette az Index szerkesztője, legfeljebb jelenleg kihasználatlan képességeknek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.26. 22:46:30

@Abydos: "Pl mobilkód generáló" -> Ez alatt feltöltőkártyakód generátort értesz? :) Mert egy olyannak nagyon örülnék. :D

"Engem nem érint, nem régóta vok Operás. 9.6 óta"

Téged is érint, csak nem tudsz róla, mivelhogy nem csak átvariálták, hanem a 70%-ukat törölték, így ezek a funkciók számodra használhatatlanok/nem léteznek.

"de ha olyan egyszerűen működnének mint mondjuk a widgetek vagy a témák akkor igen."

Majd próbáld ki a Unite alkalmazások közül a UserJS managert. Azzal csak rákattintasz egy userscriptre, majd Install

Egyébként most sem bonyolult, gondolom mappát tudsz létrehozni intézőben, vagy Total Commanderben, amibe letöltöd a .js kiterjesztéssel rendelkező fájlokat, majd ezt a mappát betallózod a Ctrl+F12->Haladó->Tartalom->JavaScript beállítások-nál.

Innentől pedig az új scripteket csak lemented ebbe a mappába és működnek a böngésző újraindítása nélkül, csak az oldalt kell újratölteni.

Örni76 2009.09.26. 22:54:06

Letöltöttem a 10-est és nem lehet levelet írni vele a hotmailban... az előző verzióval viszont működik. Másnál is előjött ez a hiba?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.27. 00:04:38

"Az Opera fejlesztői tévedhetek: tíz funckció, aminek semmi értelme."

Gratulálok, két hiba egy mondatban, címlapon :) Ráadásul semmi értelme, ellentétben a szóban forgó Opera funkciókkal.

Szó sincs itt buktákról, olyan funkciókról van szó, amelyek különféle okokból nem lettel túl népszerűek az operások között sem. Ez amiatt is lehet, hogy egyszerűen a többség nem is ismeri őket (pl. userjs). Nem jelenti azt, hogy ettől haszontalan vagy értelmetlen lenne az adott funkció. Ha például az userjs-eket hasonló módon lehetne feltenni és aktiválni, mint mondjuk a widgeteket vagy a témákat, és lenne egy hasonló oldaluk is nekik, biztosan többen használnák őket.

Koenigsberger 2009.09.27. 00:10:05

A billentyűparancsok miatt először én is szívtam a fogamat, amikor az egy billentyűs parancsok után hirtelen Liszt Ferencnek nézték a felhasználót. :O Ctrl-Alt-Shift mindenhez... Még jó, hogy utána beépítették a régi fájlt.

+2: profilok kezelése? A 6. verzió óta megfeledkeztek róla. Nem tudom, a mostani Mozillához/FF-hez van-e, de előtte az NS-ben volt egy ilyen nevű, de ott gyakorlatilag értelmetlen és haszontalan funkció. Az Operánál ezt a lehetőséget is más megvilágításba helyezték, de utána több szó nem is esett róla. Beépített profilkezelő a mai napig nincs. Bár talán a platformok át(nem)járhatósága is késlelteti ennek a funkciónak a hivatalos státuszra emelését... Operáéknál az is szempont. :)

Cobalt 2009.09.27. 07:56:54

Szvsz a 1,4,8,+1 es reszben a 7 egy evolucios folyamat resze, ami vegul Fx szeru bovitmenyek megjelenesehez fog vezetni. Sot esetleg meg az offline web alakalmazaok tamogatasahoz is el lehet jutni.

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.09.27. 08:10:26

Eszembe jutott valami, amit rettenetes módon hiányolok. Hogy nem lehet gyorsbillentyűt hozzárendelni a widgetekhez. Ez hatalmas nagy hiba... Gyorsan akarom elérni-előtérbe hozni, nem pedig gombok nyomogatásával.

penge™: Qrcode, olyan alapon működik mint a vonalkód. Bármilyen szöveget linket el tudsz rejteni benne. www.technet.hu/techtud/20090218/terjed_a_mobilkod_de_mi_az/

-Majd megnézem, milyen gomboktól estem el, de amiről nem tudok, annak nem érezhetem a hiányát.

-Nincs kedvem állandóan a Appdatában turkálni vagy máshol keresgélni az Opera cuccokat. A Uniteosat akkor majd kipróbálom, érdekesnek hangzik, köszi.

sztewe · http://sztewe.deviantart.com/ 2009.09.27. 09:38:35

Kitünő cikk, maximálisan 1et értek.
A minialkalmazások részemről egy nagy csalódás volt. Gadget fejlesztőként bíztam hogy olyan egyszerű forsdítani a touchthesky minialkalmazás t mint egy rainmeteres gadget et. hát nem. ugyanolyan tulbonyolított mint egy Vista gadget teli php vel meg css el meg js el.
A francot egy gadget 1 képből meg 1 vezérlő scriptből álljon kész. A többi csak felesleges memóriapazarlás.

Lényegében 1 dolog van az Operában már csak ami negatívum számomra. RSS olvasó
nyűűűgös, hogy úgy jelentíti meg mint leveleket, nekem meg nincs időm egy külön ablakban hírforrásokat böngészni (van vagy 20 feed berakva) ez az ami nálam a mérleg nyelvét FireFox felé billenti mert ott az Rss Tickler remek kiegészítő 1 sávba görgeti végig a feed ek et, és így böngészés közbe simán látható, és nem kell egy külön tab v. ablak neki. Az asztalon is szeretek feed et olvasni munka közben ezért alakítottam át a Furbino rss olvasót (Rainmeter hez) ami csak egy sötét téglalap benne a feed.

összefoglalva ha lenne egy épkézláb rss olvasó opera ra, akkor végleg váltanék FireFox ról, de addig...

awking 2009.09.27. 10:41:01

@sztewe: Ha neten dolgozol, akkor viszont zavaró tud lenni ha folyamatosan jönnek a hírek. Ezzel szemben így nem vonja el a figyelmet, beállítod,h ne magától töltse le és ha van időd "frissítés", és a videókat is egyből nézheted vele. Biztos hiányozna a FF-os megoldás, de azt én nem használtam, Operával együtt jött számomra az RSS.
Opera, én így szeretlek! XD

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.09.27. 11:42:32

Én speciel az illeszkedés funkció miatt kezdtem el használni anno...
Bár manapság már kevésbé használom, mert egyre rosszabbul működik sajna...
Újabban,ha bekapcsolom elemek tűnnek el az oldalról...
A webpaneleket is használtam (múlt idő!),csak meguntam, hogy mindig összekeveri a beállított sorrendet az oldalsávon...

meneruwa 2009.09.27. 11:48:42

@[megmondoember]: ha elolvasnád a posztot látnád mennyire ****vagy nem is arraól szól hogy ezeket az opera találta ki :S olvass s utána beszélj!!!

meneruwa 2009.09.27. 11:50:42

visszatérve én a mágust szeretem, de annak is legalább saját magad által szerkeszthetőnek kellene lennie, ez-az egy-két mail cim, név, weblap, elég kevés. nekem segítség mert van kb. 8 mail címem s nem kell egyenként bepötyögni, továbbá az oldal címekkel is így vagyok. az a bajom hogy még az ini fájlban sem tudom szerkeszteni vagyis hozzáadni többet.

Edorn · http://darkrpg.hu 2009.09.29. 16:51:32

Az "Illeszkedés"-t én asztali gépen is rendszeresen használom, ha pl nagyon nagy képet akarok megnézni weben...

Pl képregény olvasása neten... különösen dupla oldalaknál jön jól...

Teddy Beer 2009.09.29. 22:17:58

Kéne egy kis segítség az IRC-vel kapcsolatban. my.opera.com/nicomen/blog/show.dml/175550 Ezt a funkciót szeretném úgy beállítani, hogy egy gombnyomásra belépjen (bár most sem vészes a jegyzetekből kivarázsolni, de azért egy Operás ne szórakozzon ilyenekkel). Remélem megoldható. Amúgy az IRC hiányzik nagyon a listáról. Nem hinném hogy sokan használják, pedig van benne potenciál, ahogy azt Nicolas Mendoza tippjei is mutatják. Nálam a torrent, a widgetek, a webpanel bejön. Gyakorlatilag csak a user jscriptek és a dragonfly nem érint. Az előbbi nem érdekel, az utóbbi nem érint. Szóval az túlzás hogy "nem jött be" a felsorolt 10, egyszerűen csak szar a kommunikációja az Operának, aminek hála rossz az imidzse a böngészőnek. Később ez változhat, az opera link tuningolásával, mivel így lehet építeni a mobilos sikerekre.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.09.29. 22:34:23

@Teddy Beer: "Just install the program and connect to the BitlBee server with your favourite IRC-client."

Innen a "Just install the program" rész nem tetszik. Ha már telepítenem kell, akkor azzal az erővel feldobok egy Pidgint, vagy valami multicsevegő cuccot, ami jóval profibb, mint az Opera IRC kliense. Az Opera IRC kliensét azért szeretjük, mert egy kattintással lehet csatlakozni bármelyik IRC csatornára, külön szoftver telepítése NÉLKÜL.

Bár tényleg nem rossz, és pozitív, hogy támogatja az Operát (ellenben sok más e-mail protokolt használó hulladék nem támogatja az M2-t), de sajna nem alternatíva. Pedig már kezdtem örülni, bár annyira nem vészes, nem nagyon használok IM-et.

Amúgy az IRC tényleg kimaradt, pedig annak is ott lenne a helye a listán, sokkal szebb világ lenne, ha a sok képírásos MSN fanboy inkább IRC-t használna. :D

Dzsini 2009.09.29. 23:01:31

a programot akkor kell feltenni, ha nem akarod a publikus szervereket használni - lehet, és akkor nincs semmi dolgod vele, csak csatlakozni pl. az irc://im.bitlbee.org -ra, most próbálgatom és egészen mókás - még fileküldés is működik, ami cseppet meglepő.
a bitlbee szoftver amit letölthetz, az tulajdonképpen egy irc szerver + egy gateway.

Dzsini 2009.09.29. 23:05:27

helyesbítek, a fileküldés mégse működik, pedig majdnem nekikezdett :(

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.30. 19:27:26

@meneruwa: Írd bele őket jegyzetbe, azt könnyen ér gyorsan be tudod szúrni bármelyik szövegmezőbe.

ZsoltP 2009.10.05. 21:37:41

+1 funkció ami nem jött be, de szerintem zseniális: a Navigációs Sáv.

Pedig annyira egyszerű megoldást ad az Opera a fejlesztőknek arra, hogyan is lehetne uniformizálni a navigációt, az impresszum jellegű adatokat illetve a tartalomjegyzék, szójegyzék, keresés megoldásokat!

És itt egy nagy piros pont a magyaropera.blog.hu -nak, hogy gondot fordít a Navigációs Sáv használatára.

És egy mégnagyobb fekete pont az opera.com -nak. Ott nyomát sem látom, hogy használnák a saját zseniális fícsörüket...

Tudja valaki a választ, miért hanyagolja az Opera ezt a lehetőséget? Esetleg lesz rá (van) más szabványos megoldás? Ha igen, akkor ez a sáv miért nem használja azokat?

Amúgy én a Navigációs Sávot jobbra rendezve használom, de bekapcsolva a csak ha szükség van rá opciót.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.10.05. 21:42:07

@ZsoltP: Akkor már ide sorolhatnánk a Kezdősávot is. Egy időben alapértelmezett volt, de a felhasználók kiutálták (főleg talán az újak).

Aki nem tudná, arról az eszközsávról van szó, ami akkor jelenik meg, ha a címsorba teszed a kurzort.

Szerintem ötletes volt, időnként még hasznos is, bár én sem használom, mióta nem alapértelmezett. De például remek hely olyan gomboknak, amiket nem használunk gyakran, viszont így nem foglalják az értékes helyet.

polom13 2009.10.15. 13:59:50

A keresősáv totál zérónem tud semmit,mindig azt várom,hogy egyszer megkér,hogy nézek inkább utána egy lexikonban a dolgoknak.
Bár az Opera gyorsabb,de a kényelmi beállítások miatt inkább FF-t használok,amit gépidőben elvesztek az egyéni kényelmes beállításokkal visszanyerem.
süti beállítások módosítása