Magyar Opera

Miért népszerűtlen az Opera Magyarországon?

Azt hiszem, a cím mindent elmond. Szerinted miért van az, hogy az Opera a régióban nálunk a legkevésbé népszerű, miközben a Firefox részesedése kiemelkedő? Vagy éppen ezért, túl jól sikerült a Firefox reklámhadjárata, és ezzel elszívták a levegőt az Operától? Vagy az az oka, hogy az Opera nem fordított figyelmet egyáltalán a régióra?

Sajnos én sem tudom, hogy mi lehet ennek az oka. Igazából ez a blog éppen azért van, hogy népszerűsítse az Operát (bár mostanra már inkább csak hírközponttá vált, és kevesebb tipp vagy más népszerűsítő cikk kerül fel). Lassan már 6 éve, hogy elindítottam ezt a blogot, és mostanra úgy 800-1000 napi látogatónk van, és kb. 2000-en követnek minket RSS-ben (ha hinni lehet az új blog.hu statisztikának, amiben nem vagyok biztos).

Ami tény, hogy a hozzánk hasonló adottságokkal rendelkező Lengyelországban az Opera részesedése kiemelkedő, 12%-os (a Firefox 55%), míg nálunk az Opera csak 4% körül van (más mérések szerint inkább 2-3%), a Chrome már 3% fölött, és a Firefox ugyancsak 55%-os (a StatCounter adatai alapján). De ha a teljes európai részesedést nézzük, az is jóval magasabb a Magyarországinál: 7% Opera és 38% Firefox.

Visszatérve a kérdésre, a fenti adatokból számomra az derül ki, hogy az Opera helyi népszerűtlenségének kell legyen valamilyen kézzelfogható oka. A problémát abban látom, hogy az Opera nem tudott elterjedni a számítógéphez értők között, a legtöbb IT szakember - a legjobb esetben is - csak valami furcsaságként tekint rá, vagy egyenesen utálja, így ezen az úton nem tudott igazán terjedni a laikus felhasználók körében sem, miközben a Firefox komoly részesedést szerezhetett ezen a vonalon. Ugyancsak jellemző, hogy míg a Firefoxról, és most már a többi böngészőről is rendszeresen jelennek meg hangzatos és dicsérő cikkek a hazai IT oldalakon, addig az Operáról csak elvétve, és ilyenkor is inkább jellemző a negatív hangvételű, lesajnálós cikk, ami gyakran csúsztatásokkal vagy akár valótlanságokkal van tele. Ez már a 6-os verzió környékén így volt (amikor még "reklámos" volt az Opera), és azóta sem sikerült kitörni ebből az előítéletből. Ez talán normálisnak tűnhet, hiszen az Opera sem reklámozta magát túl sikeresen, de újra emlékeztetni szeretnék mindenkit rá, hogy csak nálunk ilyen alacsony az Opera részesedése. Ha kizárólag az Opera miatt lenne ez a népszerűtlenség, akkor máshol is hasonlóan alacsony lenne a részesedése.

Tehát a kérdések a végére: miért népszerűtlenebb az Opera nálunk, mint máshol? Szerintetek mit tehetnénk mi azért, hogy az Opera népszerűbb legyen Magyarországon? Hogyan lehetne egy pozitív üzenetet sugározni? Tudunk-e valamit tenni itt a blogon, amivel előre mozdíthatnánk az Opera népszerűségét?

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr1001307247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsüi_ 2009.08.13. 16:27:39

Sziasztok!

Véleményem szerint az Operát azért nem szeretik, mert a magyar weboldalak egy jó részével gondok vannak. (Vagy a böngészővel.. ki-ki döntse el magának.) Az iwiw lassú, a freemail-nek egy leegyszerűsített változata tölt be, a neptun nem működik stb. A legtöbb embernek ennyi már bőven elég. A soksok kellemes és jó funkció hiábavaló, ha nem tudnak szörfözni a naponta nézegetett oldalakon. És igen, lehet mondani hogy már folyamatban van, hogy jobb legyen, meg egy ideje látszik hogy igyekeznek ezeket kijavítani, de mire az beérik hogy ha (esetleg) holnaptól a freemail jól megy operával, az nem hetekben, inkább években mérhető. A blogon a leírások, a segítségnyújtások szerintem nagyon korrektek. Segítettek nekem is amikor elkezdtem használni. (Őszintén szólva én is csak a fülek oldalra tehetősége miatt, amit még mindig nem tud egyetlen másik böngésző sem.. ez se magyar). Viszont gond nélkül futnak rajtuk a házilag tákolt weboldalak, nem erőszakolják a fejlesztőktől utolsó betűig a szabványt. Ami egyébként szép és jó dolog, de a fejlesztők a számok után mennek. A számok pedig explorert és ffox-ot mutatnak.. szerintem ez van.

Zsüi_ 2009.08.13. 16:30:11

Kicsit rövidebben és tömörebben: Mert a szégyenfal létezhet, és létezik is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.13. 16:49:06

Magyarországon hatalmas kultusza van a Firefoxnak. Az agresszív marketing szinte adta magát a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitású magyarok között, akik ettől különbnek érezhették magukat. :D Ez teszi ki náluk a +13%-ot és IE-nél a -11%-ot.

Annak idején sok Chrome EULA-val kapcsolatos tévhitet eloszlattam, ezzel új felhasználókat szerezve, ez magyarázhatja a +0,3%-ot. :D

Végül, a magyarok különbek annál, hogy sznobok legyenek, ez magyarázza a Safari rendkívül alacsony részesedését.

Komolyra fordítva a szót, itthon elég nagy marketingje volt a Firefoxnak és rengeteg dicsérő írás született róla, míg az Operát csak az alacsony piaci részesedéssel kapcsolatban említik, vagy valami valótlanságot állítanak róla, mert nem ismerik, vagy csak rosszindulatból "rúgjunk bele a kicsibe".

Harmadszor: A blog haldoklik. Régen, amíg volt egy vagy két blogger, sorra születtek a különböző tippeket, trükköket bemutató írások, most meg van 4 blogger és szinte már csak az új snapshotok (már ott sem a részletes changelog, csak a fontosabbak) és ilyesmi.

Lali, "Szeresd meg 30 nap alatt az Operát" sorozata is a 6. résznél megállt.

És végül a legfontosabb: Az oldalkompatibilitás, különösen rossz. És itt most nem olyanokra gondolok, mint iwiw, mert az hulladék (habár a Facebook és MySpace gondolom normálisan megy, így ez is lehet egy ok), A Gmaillel (és gondolom a Yahoo-val és Hotmaillel) sincs annyi gond, mint a Freemaillel.

De az azért már a durvaság csúcsa, hogy például a Neptun vagy a netbankok nagyrésze nem megy.

Persze a statisztikák hazudnak, ugyanis aki Chrome-ot használ az általában AdSweep-pel tudja blokkolni a reklámokat, amikben nincsenek benne a webstatok, így a Chrome-ok többsége megjelenik, ellenben több "láthatatlan" Opera van, mint amit a statisztikák mutatnak.

Például nálam is blokkolva vannak a webstatok. Mióta lett szólva már kiszedtem azokat, amik nem zavarnak, de sajnos nagy részük zavaró (a statcounter is közte van).

little green rooster 2009.08.13. 16:52:11

Sziasztok!
Én nagyon szeretem az Operát, de sajnos nem tudom mindenre használni.
Pl. ha a ning.com-nál új mp3-at adok a lejátszómhoz, az album borítóját nem tudom Operával hozzáadni, mert nem mutatja a hozzáadó gombot.
Ugyanez a jelenség tapasztalható a linckbucks.com-nál is az új link készítő oldalon nem mutatja a gyorslinket.
Így azután kénytelen vagyok ilyenkor átmenni a firefox-ra, és gyakran ott is maradok.
És vanb még néhány hasonló kellemetlen tulajdonsága, amit egyszerűen nem értek.
Kár, kár.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.13. 17:00:11

no, ez most csúnyán fog hangozni, de ettől még szerintem van realitása.

szóval én azt veszem észre, hogy az egységsugarú júzerek leragadnak az ie-nél meg a firefoxnál, ezt ugye tudjuk.
de ha olyan helyre téved az ember, ahová egy kicsit powerebb, igényesebb júzerek járnak, akkor az opera részesedése rögtön sokkal magasabb. példa egy ilyen helyről:

Milyen böngészõt használsz?
Valamilyen Operát (9.x, 10.x vagy Opera Mini, vagy Opera Mobile)
19% - 9 db.
Valamilyen Firefoxot (1.x, 2.x, 3.x, Seamonkey, Flock, K-Meleon, vagy egyéb)
40% - 19 db.
Valamilyen Internet Explorer-t (5.x, 6.x, 7.x, 8.x vagy erre alapuló böngészõ, Maxthon, Avant)
10% - 5 db.
Többfélét is használok.
29% - 14 db.

szóval én látok összefüggést a júzerek minősége és a böngészőstatisztika között.
az meg, hogy magyarországon milyen a netes kultúra, sajnos egy adottság.
csak két dolgot mondok, itt például van, aki még komolyan veszi az ecdl-t, meg ugye itt állami pályázatot írnak ki - nyíltan a microsoftra szabva...
(mondtam, hogy csúnyán hangzik...)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.08.13. 17:07:25

Én jelenleg két dologban látom az okokat.
Az egyik az, amit felettem leírtak. Az Operának törekednie kell arra, hogy az összehányt forráskódokat is jól, vagy legalább használhatóan jelenítse meg.
(Volt róla szó, hogy felveszik a kapcsolatot az Origóval. Abból lett valami?)

A másik, amire ez a blog kiváló felület, tenni kéne az ellen a tévhit ellen, hogy az Opera túl bonyolult, és sok felesleges funkciót tartalmaz. Írhatnátok egy részletes cikket arról, hogy milyen funkciókat tartalmaz az Opera (IRC, torrent, Unite, Turbo, ésatöbbi), és hogy ezeket észre se veszi a felhasználó, amíg csak emailezik meg myvip-et néz.
Szóval nem a funkciókról kéne írni, hanem arról, hogy ezek gyakorlatilag nincsenek, amíg a felhasználó nem aktiválja őket.
Illetve meg kéne próbálni, hogy a cikkeitek nagyobb, szélesebb látogatottságú oldalakra is felkerüljenek. Ez a blog egy zseniális kreálmány, de korlátozott a látogatottsági köre. Ez a blog önmagában nem elég, amíg az indexen, origón, satöbbin megjelennek (pozitív) cikkek a rókáról.

Szóval én azt mondom, hogy próbáljatok meg egy-egy cikk erejéig bekéretszkedni valami nagyobb hírportálra, például a leendő 10-es verzió végleges kiadása kapcsán.
Jah, és emeljétek ki az 1.0-s felhasználó számára is hasznos funkciókat, pl Turbo!

little green rooster 2009.08.13. 17:23:46

És még egy:
most ismerkedem a linux-szal.
A Live CD, amit a pckommando a tanfolyamához ad, a firefox-ot tartalmazza, nem az Operát.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2009.08.13. 17:26:42

Hát nem tudom, amit leírtak, hogy a Firefox lett A böngésző, és aki nem azt használja az csíra szar. Azt nem tom mér. De a magyar mentalitás erősen benne van :)
De ha megnézitek a firefoxról szóló írásokat, szándékosan mindig az IE-re céloznak, véletlenül sem hasonlítják más böngészőkhöz. Így persze torz lesz a kép.

Zsüi_ 2009.08.13. 17:31:00

Még valami.. lehet szeretni az Operát mert jó, és ugye szeretjük is. A firefox viszont szerintem sok felhasználót nyert azzal, hogy nyílt forrsákódú, és a plugin-ek száma is hihetetlenül nagy. Akár elenyészőnek is mondhatnánk mellette az operás user javascript-ek gyűjteményét, vagy a sok 'tákolmányt' amit ügyes-bajos módszerekkel összehoztak a hozzáértők és türelmesek. Firefox-nál csak kattintasz és fent van a plugin. Induláskor a böngésző frissül, és a pluginek is. A szeretett böngészőnk sajnos most jut el oda, hogy induláskor update. Hoztam már 1-2 felhasználót a táborba, nagyon sok kérdés van az elején, aztán belejönnek. (Gyakori kérdések pl. hogy miért nem frissül magától az opera, vagy hogy miért nem jegyzi meg a jelszavakat ha arra nyomott hogy megjegyezze.. [megjegyezte az, csak nem úgy működik mint a többiben])Ha nincs kinek feltenni, akkor szerintem feladják. Akik nem kitartók azok akkor is feladják ha van kitől kérdezni.

Off: A 30 napos 'tanfolyam' még talán nincs teljesen veszve

Vmn 2009.08.13. 17:49:21

Ahogy Nekomajin is mondja, az atlagfelhasznalonak tul bonyolult az Opera. Azert, mert nem ott van XY dolog, mint az IE-ben. A firefoxot meg "kiraly" dolog hasznalni. Ennyi.

Ha az operaban holnaptol minden weboldal menne 100%-osan, akkor se hasznalna senki, a fentiek miatt.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 17:51:44

@penge™: "Harmadszor: A blog haldoklik. Régen, amíg volt egy vagy két blogger, sorra születtek a különböző tippeket, trükköket bemutató írások, most meg van 4 blogger és szinte már csak az új snapshotok (már ott sem a részletes changelog, csak a fontosabbak) és ilyesmi."

Éppen ezért hívtalak korábban szerkesztőnek :) És hívlak most is, ha van kedved. A tippekre kitalálok valamit, szerintem is érdemes lenne visszahozni.

A blog pedig valóban haldoklik, jelenleg is főleg csak ketten csináljuk, és szerintem mind a ketten "kiégtünk" már valamennyire. Sokmindent tervbe vettünk, amiből aztán nem lett semmi. Egyre többször veszem azt észre, hogy bár volna miről, de nincs kedvem írni. Ezen kéne valahogy túllépni, mert amúgy kevés ráfordítással is fel lehet pörgetni a blogot, csak ehhez meg kell legyen a lelkesedés :)

A másik: egy jó ideje kidobtuk a reklámokat, mondván semmi értelme nincs, ha véletlenül kikerültünk az index főoldalra, akkor is csak egy csomó irreleváns meg fikázó komment jött. Viszont azt vettem észre, hogy azóta a blog látogatottsága stagnál. Talán mégis érdemes lenne visszatenni őket. Viszont az is lehet, hogy ennek csak ez a bizonyos kiégés az oka, és semmi köze a reklámokhoz...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 17:55:21

@Nekomajin: cousin333 szokott cikkeket írni az Operáról az IT Cafénak. Az origo is pozitívan szokott írni az Operáról. Az index meg csak a bulvártémákra bukik, és abban nincs semmi bulvár, hogy megjelent az Opera 10.

@vmnsuzklsbndyj: ez így van, de ez nem csak Magyarországra jellemző. Azt kéne kideríteni, hogy itt miért rosszabb az Opera helyzete, mint máshol.

Vmn 2009.08.13. 18:17:01

Amugy nem feltetlen baj az, hogy az operat nem hasznaljak annyian. Addig se szedik ízekre az idiota hackerek, meg nem irnak ra virust, stb-stb. Eroszakkal ugyse lehet senkit se atteriteni, ha akarjak, hasznaljanak csak Firefoxot vagy IE-t.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.13. 18:39:11

@Karbonade: Köszi, de ahogy azt már a múltkor is írtam, én se tudnék miről írni. Amikor néha volt valami ötletem, bedobtam, mint a userjs-eket, Resius írt is róla egy postot, amiből nem lett semmi különösebb lelkesedés.

Ebből is azt vettem észre, hogy még ezek a dolgok túl bonyolultak az átlagfelhasználóknak és őket kell megnyerni, mert 1-2 ingázó power user-t nem mutat ki a statisztika, habár fórumokon nekik van a legnagyobb hangjuk.

Ebbe meg már igazából én is belefáradtam. Régen még belinkelgettem a táblázatokat, mint FF megfelelők Operában, amire nem tudtak mit mondani, most meg már lassan azon kapom magam, hogy a megszokás miatt használok Operát, mert egyre több mindenben beéri a többi böngésző.

Az 1.0-s usereknek meg nem fícsör kell, hanem erős marketing, ami megmondja neki, hogy miért jó neki, ha ezt használja. És itt a marketingen van a hangsúly.

Ettől függetlenül, ha majd találok valamit, amiről lehetne írni, akkor, beküldöm a blog mailcímére, de mint állandó szerkesztő nem látom értelmét, nem tudnám fellendíteni a blogot.

A reklámokat meg vissza lehetne tenni, ha már az blog.hu-n vagyunk, ez az egy értelme van, máskülönben a My Operára is mehetnénk, az legalább valid lenne, aztán emiatt se szólogatnának be. :D

Ilyenkor meg nem arra kell gondolni, hogy jönnek a trollok, hanem hogy hány olyan van, aki az Index címlapról talál rá a blogra, és esetleg még blog.hu-s acc-ja sincs, vagy csak nem akar hozzászólni, de mégis olvassa a blogot.

"abban nincs semmi bulvár, hogy megjelent az Opera 10."

De a "Az Opera 10 újra feltalálja az internetet"-ben már jobban. Erre harap a nép. Aztán meg hadd fikázzanak, a piacgazdaságban a statisztika a lényeg, nem a megítélés.

"ez így van, de ez nem csak Magyarországra jellemző."

Viszont az ECDL nevű eszköztárspecifikus oktatási forma sajnos hazánkra jellemző leginkább...

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.08.13. 18:49:16

@Karbonade: Igen, tudom, hogy szokott írni, és örülök is neki, de érzésem szerint róka cikk így is többször van, ráadásul ez csak egy weboldal.

Mindenesetre én azt mondom, hogy pár cikk, ami nem arról szól, hogy mi minden van az Operában, hanem az átlagfelhasználót célozza, igen csak jó lenne. Olyan funkciókról kéne írni, amit sokan használnak, sokaknak hasznos lehet. (Turbo, feed olvasó, egérmozdulatok, speed dial...)
Jah, és messziről el kell kerülni azt, hogy ez jobb mint a rókában, vagy ott máshogy van, vagy innen nyúlták, satöbbi. Legjobb lenne a rókát meg se említeni, ezzel is csökkentve a flame-et.

Én azt tapasztalom, hogy attól a pár embertől eltekintve, akiknek én raktam fel az Operát (és azóta is használják), az Operát használók az informatikailag képzettebb rétegekből kerülnek ki. És az is biztos, hogy ők nem 4%-nyian vannak. Szóval a "képzetlenebb" rétegeket kéne megcélozni. Azokat, akik a rókát is 0, azaz nulla add-onnal használják, mert csak böngészni szeretnének.
Az itt szereplő cikkek szinte kivétel nélkül nagyszerűek nekem meg neked meg annak a pár embernek, akik egyáltalán eljutnak a második bekezdésig. De egy sima usert nem fogja érdekelni, hogy milyen userscriptek meg tartalomszűrő fájlok vannak az Operához.

(Ha esetleg igény van rá, én szívesen segítek a saját kereteimen belül.)

Fefy · http://blog.fefy.info/ 2009.08.13. 19:10:00

nekem van egy tippem, hogy miért ilyen a helyzet sajnos...

kezdjük csak azzal, hogy a sok tudatlan user alapból a winnel telepíti az ie-t, így nem is tudja, hogy létezik sokkal jobb megoldás... ezzel nincs is semmi probléma.

a következő fázis: szinte minden második oldalon ott virít, hogy az ajánlott böngésző a firefox/esetleg ie(habár utóbbi elég ritka)

ha ez még nem lenne elég jön az, hogy szinte sehol nem lehet olyat látni, hogy az ajánlott böngésző az opera, valamint sok népszerű oldal csak gagyi módon fut operán (kezdjük csak az iwiw-el(habár ez minden böngészőben sz...), vagy a freemail-el), így inkább a userek behódolnak a firefoxnak

a chrome népszerűsége sztem a youtube-os "töltsd le a chrome böngészőt" reklámnak köszönhető

a safari pedig passz... :-)

ja és majdnem kifelejtettem... az egyetemeken is a firefox használatát preferálják (pl szegeden majdnem rákényszerítenek, hogy csak ezt használjuk) és sokan engednek is ennek, így az egyetemisták nagyon nagy százaléka a firefox-ot ajánlja :S

összességében tehát én arra vezetném vissza a dolgot, hogy a magyar weblapkészítők tudatosan elleneznek mindent, ami nem firefox, ráadásul mindenki csak "heggeszti" az oldalakat, egy valid (x)html oldalt nem tudnak csinálni, ráadásul egy csomó olyan céges referenciával találkoztam, amin a valid logó csak azért van kint, hogy több pénzt lehessen elkérni a munkáért és így sokan inkább tűzrókát, vagy ie-t használnak...

az ilyenek közül az egyik kedvencem a következő felépítés (azt most nem árulnám el, hogy melyik oldal, de akármilyen hihetetlen is: létezik):
title
/title
head
doctype...
html
/head
body
/body
/html

szóval a fenti oldalszerkezet alapján ne várjuk el, hogy egy alapvetűen valid böngészővel jól működik egy ilyen összegányolt oldal...

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.08.13. 19:23:59

Én népszerűsítem ahol tudom, amikor csak tudom. Pár embert már megtérítettem, van még alany abban a pár millióban :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 19:24:37

@penge™: Amikor néha volt valami ötletem, bedobtam, mint a userjs-eket, Resius írt is róla egy postot, amiből nem lett semmi különösebb lelkesedés.

Ötletünk nekünk is van, jó sok... :P
Amúgy nem csoda, ha nem cuppannak rá a népek a userJS-re (pl. én sem használom őket), amikor ennél sokkal egyszerűbb dolgokkal sem különösebben foglalkoznak. Nem véletlen, hogy az Opera is tett ki a honlapjára ilyen Garfield képregény hosszúságú (3 kép), képekkel ellátott útmutatókat. Azért kíváncsi volnék hányan olvassák az Opera súgóját (világszerte), vagy akár itt a 30 napos Opera bemutató 6 fejezetét. Bevallom őszintén, hogy bár utóbbit én is támogatom, de személy szerint kissé vontatottnak tartom. Egyszerűen túl részletező, inkább az egyes felhasználói aktivitásokra kellene fókuszálni - lám megint egy bomba ötlet, messze a megvalósulástól. például új lap nyitása, könyvjelzők használata és azok több módja.

Egy másik bizonytalan pont számomra a blog látogatottsága. Mindig ugyanazt a 10-15 embert látom felbukkanni. Nem tudom, hogy akár az Opera használók közül hányan ismerik, hányan olvassák. Pláne, hogy hogyan talál ide bárki, aki nem Operát használ. Másfelől, sok blog.hu-s vagy akár nemzetközi - általam népszerűnek vélt - oldalt megnézve (pl. avencius.nl vagy favbrowser.com) be kell lássam, hogy itt még mindig sokkal nagyobb a közönség, még akkor is, ha néhány cikk aránytalanul kis nézettséget és hozzászólásszámot produkál (mondjuk a befektetett munkához képest).

Szóval: köszönöm nektek a sok hozzászólást és az aktivitást, amit itt kifejtetek. Ha minden cikkhez csak 1-2 kóbor hsz. jönne, én már biztos befejeztem volna...

awking 2009.08.13. 19:31:39

Munkám miatt minden nap találkozok 1.0-ás felhasználókkal, akik -talán- a FF-ot még ismerik, de lövésük nincs róla, hogy mi is az az Opera.

A netezők többsége már érti azt, hogy nem a kék "e" betű jelenti az Internetet, de nem tudják, hogy a Firefoxon kívül is van más.

A köztudatba azt kellene bevinni, hogy igenis van ilyen, nem csak 2 bönge van.
Ismeretségi körömben a FF felhasználók nagy többsége még soha nem használta a kiegészítőket (tehát nem emiatt választják)

Akinek van 2 telepített böngészője, az már nem akar felrakni másikat. Én is csak a hordozható változatot próbáltam ki először (azaz még most is), az megtetszett és azóta használom.

Kellene egy olyan reklám, hogy "próbáld ki az Opera 10-et telepítés nélkül! Letöltöd, kicsomagolod és megy!"

Más: tömeget biztos nem vonzana, de lehetne skin és gyorshívó készítési tanács, esetleg verseny (most nem haza játszok, nincs időm rá XD).
Úgy kellene az újabb rétegeket bevonni, mint anno a FF a kiegészítőivel.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.08.13. 19:37:45

@cousin333: Ezért mondom, hogy jók az ilyen cikkek, mint a 30 napos tanfolyam is, de nekünk, és nem az átlag felhasználónak. Bármire le merem fogadni, hogy ha valaki rátalál egy ilyen részletes cikkre, 99%, hogy X gomb, róka install lesz a vége.

És nem a már rókát használókat kell megcélozni a reklámokkal, cikkekkel, ismertetőkkel, hanem azt a réteget, aki még nem tudatosan használja a böngészőt. És nem a rókával kell összehasonlítgatni, mert egyrészt okos enged, másrészt meg a negatív reklám is reklám.
Kapásból azt mondom, hogy ha a Turbo kapna egy tisztességes reklámot, az a magyar sávszélesség viszonyokat ismerve, egyből egy vonzóerő lenne az Opera mellett. (Esetleg pont az ITcaféra lehetne írni egy jó kis cikket erről, néhány nappal/órával a végleges verzió megjelenése előtt.)

Én biztos, hogy megint írni fogok egy Operás postot a blogomba, ha megjön a végleges verzió, de az én blogom látogatottsági statisztikáit figyelembe véve, nem fogom megváltani a világot. :)

littlemat 2009.08.13. 19:42:41

"miért pont Operát használok"
Állandó, heti ciklusú nyereményjáték. Cikként azonnal megjelentethető olvasói leveleket kértek a témában, (szempontokat előre részletezve) a héten a legjobbat kiválasztjátok, felteszitek. Aki nem nyert, újra küldheti köv. héten, de addig is adhattok tanácsokat, ha csak formai, vagy stilisztikai hiba van benne. A nyeremény operás póló. A cikkeket utána lehet linkelni szerteszét. Az elején több munka lenne vele, de később igen jó reklám, _ha_ a minőség is jó!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.13. 19:55:37

@cousin333: Meg utána később beugrott, hogy a userjs-eknél valóban érteni kell hozzá, mert ha csak berakja, aztán valamelyik oldal pont amiatt nem működik jól, akkor nem tudja mit csináljon. Ugyanez a helyzet a reklámblokkoló css-kkel is.

Az Opera súgóját én is ritkán olvasom, amikor valami problémám van vele akkor Google, aztán általában Tamil blogját szokta kidobni, vagy egy fórumtopicot a My Operán.

Az itt is megjelent 30 napos tanfolyam első 6 fejezetét én is elolvastam, bár néhány dolgon kívül nem tudott újat mutatni.

Például a múltkor néztem a firefox.hu-n a tippsorozatot. Ez a fajta megfogalmazás és tömörség jobban megfogja az átlagfelhasználót, mint egy hosszú, kiveséző cikk. Persze ez nem azt jelenti, hogy a hosszú, kiveséző cikkre ne lenne szükség, kiemelve, jól látható helyen, ugyanis itt minden apró részlet le van írva.

A Magyar Operának is át kéne alakulni ilyen félig blog-félig weboldal felépítésűre egy nagy, összefoglaló tippek-trükkök résszel, egy Operás hírekkel (elkülönítve az asztali, a Mobile és a Mini változatokat), meg egy full tudásbázis a 30 napos Opera tanfolyammal egybekötve.

@awking: Az Opera Portable jó ötlet, csak kár, hogy hivatalosan (az Opera által) nem támogatott változat.
A másik, hogy némely portable szoftver is hagy nyomot a registryben. Ettől függetlenül, ha az Opera a szárnyai alá venné a portable változatot, akkor lehetne egy ilyen reklám.

A skinezési verseny ötlete is tetszik, ezt lehetne reklámozni MSN-es közösségekben, lenne neki sikere.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 20:00:53

Ez mondjuk tényleg jó ötlet lehetne: Karbonade, nem tudsz kisírni egy bála Operás pólót, meg egy konténer tollat? :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 20:06:57

@Nekomajin: Ez nem csak neked szól, de ha megfelelő a cikk, akkor tudunk neked itt felületet biztosítani.

Zsüi_ 2009.08.13. 20:09:12

Nekem az jutott eszembe, hogy akkor már lehetne egy Miért nem szeretem az Operát 'versenyt' is kiírni. Szerintem tanulságos lehetne. Csak annak a hírét valahogy el kell juttatni másokhoz is.

littlemat 2009.08.13. 20:10:14

@cousin333: "Karbonade, nem tudsz kisírni egy bála Operás pólót, meg egy konténer tollat? :)" X'D

Elég lenne minden hétre egy valaki, aki hajlandó pár ezrest adni, hogy a cikk végére kerüljön a linkje "Az eheti játékot támogatta:" után. Bár kérdéses, hogy a blog.hu mit szólna ehhez.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 20:13:06

részesedésén:

- átdolgozott, egységes beállítási felület

- beépülő-tároló, pár kattintással (esetleg telepítés során felkerülő) telepíthető beépülők

- browser.js orrba-szájba, ezzel javítani az oldalakat. Így a renderelő motor is maradhat szabványos (nem mintha nem lenne hibatűrő mód). Sőt, nem tudom mennyire lenne nehéz egy full szabványos mag, és egy hasonló oldalfoltozó algoritmus.

- sok egyszerű kis bemutató videó

- központilag menedzselhető tartalomszűrő fájl

- biztonságimentés-készítő programocska (akár integrált funkcióként)

- reklám, reklám, reklám

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 20:18:16

Ami a részesedést illeti: megfelelő váltással és hozzáállással nem tűnik elérhetetlennek egy globális 10-15%. Ez elég kevés ahhoz, hogy a hekkerek nagyon rámoccanjanak, viszont elég arra, hogy a honlapfejlesztők ne nézzenek át az Opera fölött.

atomgoa 2009.08.13. 20:22:52

véleményem szerint két alapvető oka van a kisebb elterjedésnek (finoman fogalmazva. talán - de nem feltétlenül- ebben a sorrendben ezek: 1.ismeretlenség, 2.több oldal hibás megjelenítése vagy nem működése, lásd szégyenfal. Utóbbi miatt több kísérletező elhagyja vagy visszavált vagy keres tovább.
Továbbá néhány mellékok, " a tömegek befolyásolhatók" jeligével: A) a legtöbb médiában olvasható teszt szerint az IE utáni leglassabb vagy max középmezőnyben lévő böngésző az opera, mindegy h ez csak néhány század mp esetleg, de ugye ez van... B)nem túl szerencsés név /szafari, króm, stb...és akkor az opera...ööö...az olyan "nem menő" annak, akinek pl elsőre amúgy tökmindegy, mit használjon C) Add-onok, amik sztem néhány embernek sokat jelent

özv. Horvai Jolánné 2009.08.13. 20:30:37

jé, mennyi okos dolog elhangzik itt.

most csak szubjektíve szólnék hozzá egy-két dologhoz

skin: én speciel hidegrázást kapok ettől a hicks csávótól, meg a kreálmányaitól (szóltam, hogy szubjektív leszek ;-) classic skin rulez

gyorshívó design: ezzel úgy vagyok, mint a vindóz háttérképével. mi értelme van, amikor 2 másodpercig van csak a szemem előtt?

userjs: nem látom be, miért kéne érteni hozzá, meg azt sem, hogy mennyivel bonyolultabb használni, mint a másikban a kiegészítéseket vadászni-telepítgetni, majd bosszankodni, hogy az új verzióval nem mennek...

portable: jó, nem hivatalos, de ma kora délután már megvolt a 1699 és a 1703 portable is... a pendrive-omon természetesen bérelt helye van, viszem is mindenhova, használom is aktívan (opera link rulez)

ami meg lehetne jobb (és asszem még senki nem írta)

az opera:config. például azzal nem sokra megyek, hogy valaminek a beállítása lehet 1, vagy 2, vagy 3, esetleg 4. múltkor kitököltem, hogy az indulást befolyásoló beállítás (üres oldal, legutóbb látogatott oldalak, stb.) melyikre mit csinál, de mára már fogalmam sincs róla. az se túl userfriendly, hogy pl. a Color.Form.Button értéke #d4d0c8. lehetne sokkal közlékenyebb, egyértelműbb, interaktívabb - vagyis használhatóbb

saját nézet: én ebben nagy kihasználatlan lehetőségeket látok, főleg, amióta az orosz csávó adblock userjs-ét használom, ami egyúttal egy új saját nézet is (vagyis két kattintással ki-be kapcsolható)

hirtelen ennyi.

atomgoa 2009.08.13. 20:32:52

@little green rooster: a linuxok többségében azért van FF alapban mert az nyílt forrású, az Opera meg zárt és arrafelé erre azért adnak :)
De pl a Kubuntu Linuxban - amit én a mostani ritka alkalmat leszámítva - használok, abban egy Konqueror nevű böngésző van alapban, amit csak arra használok h első alkalommal letöltsem az Opera csomagot. De persze ez is nyíltszoftver, szóval ezért van ez.

resius 2009.08.13. 20:36:13

IRC-en írták: "Mesant : Szerintem az Opera "népszerűtlensége" balfékségből adódik, azért mert a kényelmes balféke IE-t, a tudatlan balfékek Fűrefost (saját megnevezés .) pedig az Opera az egyetlen böngésző, amelyikben szerintem a világ egyik legjobb email kliense benne van. Minden más böngészőhöz külön progi kell (Outlook vagy Thunderbird). Ráadásul szép is és gyors is."

D4rkAv3ng3r 2009.08.13. 20:49:00

Nos szerintem manapság az elterjedtség csökkenésének okai:
- A Google Chrome megjelenése. Sok átlagember igényét azaz egy olyan böngésző ami fapados és gyors, nos azt maradéktalanul teljesíti is. Másik az, hogy tényleg a reklám és a média elkerülte az Operát. A Chrome-ot nem volt nehéz reklámozni ott virított a google kezdőlapján is, ráadásul nagy hype-ot is kapott. Megjegyzem tényleg nem lett rossz böngésző de fapados így nekem sok ma már alapvető funkció hiányzik.
- Sok honlap korlátozott, lassú vagy nem megfelelő megjelenítése. Szégyenfal ugyebár ezt itt nem kell részletezni.
- Összekapta magát a Mozilla alapítvány és a 3.0.x után tényleg nem sikerült rosszul a 3.5, meg a rakás plug in is sok embernek hiányozna ha áttérne Operára. Azzal tényleg egyetértek, hogy egyetemi/főiskolai szférában kötelező a Firefox. Amikor csak Operát használtam akkor IE7-tel később IE8-cal oldottam meg, de van ahol az sem működik.

szerintem akkor lenne népszrűbb ha:-
- kapna nagy publicitást például az év végén esedékes Opera 10 debütálása kapcsán, de lehetne a hamarosan RC fázisba lépő 10-hez is magyar-földön toborozni embereket.
- tényleg javítanák a populáris honlapokat vagy felhívni az üzemeletetők figyelmét, hogy jobban kövessék a szabványokat (szerintem ez itthon a legnehezebb.)
- Kiadnának az Operából egy fapados verziót is, vagy a beállításokat "newbie' kompatibilissé tenni.
- Lennének netán plug in-ek és ehhez toboroznának lelkes amatőröket (úgy, mint FF-nél).

Zsüi_ 2009.08.13. 20:49:30

A skin-ekre márpedig szükség van. Persze én is szeretem a classic skin-t, és örülök hogy kezd helyrejönni valamelyest a 10-esben, de megkérdeztem egy csajt a múltkor hogy mi baja van az operával (munkahelyi gép, talán még safari is volt fent, de opera nem.. persze már van). Azt mondta, hogy az Opera túl szögletes. Neki otthon méhecskés Ffox skin van. És kell a méhecskés skin a népnek. Kell a szines tabsor a népnek. Kell, mint egy falat kenyér, mert a szép kell nekik. Mégegyszer, nekünk jó a classic, mert teljesítményorientáltak vagyunk, és ha classic skinnel 2 tabbal több fér ki, akkor azt használjuk. Ők mások :)

özv. Horvai Jolánné 2009.08.13. 20:49:42

@atomgoa: juteszembe linux. persze, az is nagy disznóság a disztrók gyártóitól, hogy nem teszik bele az operát, de az opera részesedését ez nemigen befolyásolja - a netezők 98%-a vindózzal nyomul, a maradék a linux, a mac és a többi.

és ha már linux: a linuxot siratja valaki a csekény, és nem igazán növekvő hányada miatt? nem, ugye? akkor az operát se kezdjük el temetni, jó? ;-)

özv. Horvai Jolánné 2009.08.13. 20:53:15

@Zsüi_: ööööö... szeretnénk mi, hogy az opera abba az irányba menjen el, ami a méhecskés-színestabos csajoknak tetszik? (most nem a dizájnra gondolok csak...)

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.08.13. 20:54:53

Van még egy ötletem, ami talán működhet. Véleményekre vagyok kíváncsi.
Szóval, a sok kicsi sokra megy elvet alkalmazva, akinek van saját blogja (vagy ha nincs, akkor indíthat egyet, ha akar), az írjon bele Operás postokat! Véleményeket, tippeket, problémákat. Ettől teljesen másképp fog kinézni a dolog. Gondoljatok bele, most az van, hogy van pár oldal, ahol tájékozódni lehet Opera témában, viszont ezekről messziről virít, hogy csupa (jó értelemben vett) kocka írja/látogatja/véleményezi. Ellenben, ha sok helyen lennének nem feltétlenül szakszerű, hanem inkább konyhanyelven megfogalmazott írások, akkor az közelebb vinné a programot a felhasználókhoz.

Én mindjárt indítok egy blogot, ahová rövid tippeket fogok írni, aztán max nem jön be. Egy próbát megér. Az a lényeg, hogy a gugli minél több találatot dobjon ki, minél több oldalról.

Zsüi_ 2009.08.13. 20:59:42

Azt hiszem, hogy ha a skin-ekkel és egyéb kiegészítőkkel felhasználókat nyerünk azzal mi nem veszítünk. Hogy szeretnénk e hogy nagyobb legyen a részesedés, vagy sem, és hogy milyen áron, az nem volt kérdés. A kérdés az volt, hogy miért kicsi. Én pedig adtam pár választ. :)

resius 2009.08.13. 21:00:02

én azt vettem észre, hogy a "power userek" is inkább a firefoxot használják, és majdnem ugyanolyan indokból, mint az 1.0-ás, vagyis: majd ha bejön rajta pár "alapoldal", akkor esetleg adok neki egy esélyt. és innentől kezdve jöhetünk akármilyen érvekkel, hogy ezért vagy azért jobb, őket nem érdekli. igazuk is van. azt hiszem én is már csak megszokásból használok operát.
időnként mindig vitába kerülök pár infos haverommal szabványkövetés témában. ők nem értik meg, hogy miért is lenne jó, ha szabványkövető oldalakat írnának. indok megint ugyanaz: megy ff-el és chrome-mal, operáék miért nem tudják megcsinálni. és részben ugyancsak igazuk van.

Más: irc-re szoktak jönni emberkék, akiknek kérdésük van. a válasz megtalálható az oldalon, csak rá kell keresni. mégsem teszik. pedig az oldalról jönnek be kérdezni. vagy linket adok nekik, vagy rövidebben válaszolok, de a rövidebb magyarázatokat tényleg jobban szeretik.

a 30 naposakat bevallom nem volt türelmem végigolvasni. én is jobban szeretem a rövid lényegre törő írásokat. ugyanakkor az ilyen hosszabb cikkek is kellenek.

így hirtelenjében most ezek jutottak eszembe. jó látni, hogy azért nagyon sokan hozzászóltak a témához, és igen jó ötletekkel. szóval így tovább gyerekek, majd csak kiokoskodunk valamit!

littlemat 2009.08.13. 21:03:16

@özv. Horvai Jolánné: nem. Nem érdekel mit használ, de azért, hogy ő ezt használja a méhecskés Ff helyett, azért én nem fogok küzdeni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.13. 21:04:10

@özv. Horvai Jolánné: "classic skin rulez"

Nekem a compact crystal tetszett, de Hicks úgy szétbarmolta az egész megjelenést, hogy a keretezett gombok, sidebar háttér és a többi gyakorlatilag használhatatlanná tette a többi skint.

De nem szólok semmit, mert számomra kellemes csalódás ez az új skin, ahhoz képest, hogy mosolygó napocskákat és szivárványos zsiráfokat vártam. :D Már csak a pöttyel nem vagyok kibékülve, miért nem volt jó eddig, hogy a betöltődést a félkövérre váltott szöveg, a teljes betöltést pedig a szín megváltozása jelezte? Miért kell ez a pötty? De mindegy, szerintem ahogy a szivecskés könyvjelző ikon, úgy ez is el fog tűnni, felhasználói nyomásra.

"mi értelme van, amikor 2 másodpercig van csak a szemem előtt?"

A múltkor én is meglepődtem, hogy egy csomóan vannak, akik nem teljes képernyőn használják a böngészőt, így folyamatosan látják a hátteret, nem csak 2 másodpercig. :D

Egyébként erre is ugyanazt tudom mondani, az 1.0-s usereket kell megnyerni, nem minket. Nekik meg fontos a csilivili. Elég csak arra gondolni, hogy mennyire népszerű az MSN a nála sokkal jobb IM kliensektől, csak azért, mert csilivili.

"nem látom be, miért kéne érteni hozzá"

Nem kell, csak ajánlott. Ahogy autónál sem kell tudnod olajat, vagy kereket cserélned ahhoz, hogy jogsid legyen, ott is csak ajánlott.

"mennyivel bonyolultabb használni, mint a másikban a kiegészítéseket vadászni"

FF-ben 3.0-tól már Tools->Addons->klikk->Telepítés->Ok

Számold össze, egy friss Opera telepítés után mennyivel több lépésből áll, amíg beállítasz egy üres userjs könyvtárat, majd guglizol, ha nem ismered az userscripts.org, vagy userjs.org oldalakat, majd jobbklikk->Save As kitallózod a könyvtárat, mentés.

Ezt egy nem IT beállítottságú ember úgy éli meg, mintha valami bonyolult akármi lenne.

"bosszankodni, hogy az új verzióval nem mennek..."

Inkább amiatt bosszankodik, hogy nem megy, de 3-4 nap múlva már kijön az új verzió, amit automatikusan leellenőriz és megy, mint amiatt, hogy például két bizonyos userjs használatakor a legördülő menük csak duplakattintásra csukódnak vissza, vagy nem kattinthatóak a menülinkek.

Engem például az FF hülyebiztossága zavart nagyon, de mint mondtam, nem ezt kell alapul venni, gondolom nem véletlenül csinálják hülyebiztosra, valószínűleg szükség van rá.

Mellesleg az FF felhasználók 5%-a használja csak a legnépszerűbb addont, az Adblock Plus-t. Szóval ott sem olyan népszerű, talán egyrészt pont ezért, amit elmondtál, másrészt meg nincs rá szüksége, mert ürül, hogy van ey címsor, ahova beírja a címet, másra nincs szüksége.

Valakiember (törölt) 2009.08.13. 21:07:11

Én nagyon egyszerűen terjesztem a magam módján az Operát.

Ahogy már írtam, engem elég gyakran hívnak kisebb vagy nagyobb, de általában csak pár másodperces munkákra számítógépekhez.

Én nem kérdezek senkit, csak ha valami a netről kell leszedem az Operát és felteszem és benthagyom, kész.
Utána mondok nekik róla pár szót, miért is azt használják.

Néhány esetben ha látom, hogy nincs fent FF, csak sima IE és informatikailag zoknikkal állok szemben, akkor nem kell sokat győzködnöm őket, egyszerűen csak annyit mondok nekik: "az IE sz@r, az Opera jó!", és kész. :D

Ómájgád 2009.08.13. 21:22:04

Korábban már írtam, szerintem nem baj az, ha nincs nagyon elterjedve. A lényeg az, hogy a fejlesztők éljenek meg belőle.
Ami az okokat illeti, a kompatibilitási gondokra tippelek, legalábbis nekem ez a legfőbb panaszom. Mindig fel kell tennem (v. fent hagynom) legalább 1 alternatív böngészőt, nem tudok 100%-ig az Operára hagyatkozni. És ugye több böngésző cache szemetét tárolni nem menő :). Szerintem nagyot dobna a népszerűségen, ha nem lennének gondok mindenféle oldalakkal.
Nekem most a legtutibb Opera szolgáltatás a bookmarkjaim szinkronizálása, ezzel is lehetne reklámozni. Tudom, hogy van delicious, google notebook stb. de azokat meg kell nyitni külön oldalon, és sokkal nehézkesebb kezelni. Na, koromhoz képest írtam eleget :).

awking 2009.08.13. 21:26:17

Megfogalmazódott bennem egy olyan kérdés, hogy kit érdekel az Opera reklám stratégiája? Miért nem próbálunk meg másfajta reklámot? Biztos vannak reklámmal foglalkozó olvasók/diákok, akiket belehetne vonni (akár erőpróbaként is), azaz éljen a közösségi szellem!

Itt lesz a 10-es megjelenése, ami jó alkalom lenne egy új kezdeményezéshez. :)

Elsőként mondjuk 'elkérhetnénk' az Opera USB készítőjétől/itől majd a 10-est és azt átalakítanánk! Kivennénk a többi nyelvet (kisebb méret), előre bekapcsolt helyesírás ellenőrzővel. Minden más is lenne benne, pölö: magyar szűrőfájl, saját (itt nyertes) szkinnel alapértelmezettként, beállított gyorshívó (ami szintén az itt nyertes dizájn lenne), pár népszerű könyvjelzővel, bekapcsolt RSS a blogról, sötöbö-sötöbö. Minél több funkciót bekapcsolhatnánk, bevehitnénk ezeket a köztudatba.

"Töltsd le a MagyarOperaUSB-t, magyaroktól magyaroknak, telepítés nélkül!"
A neve is lehetne egyedi, ami újabb verseny lehetne. HUpera, mOpera, OperaM, vagy bármi ami itt nyerne! XD

Ezt lehetne reklámozni az egész neten, közösségi oldalakon, MSN-en és az összes létező helyen.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.13. 21:27:33

@Zsüi_: "Azt hiszem, hogy ha a skin-ekkel és egyéb kiegészítőkkel felhasználókat nyerünk azzal mi nem veszítünk."

A skinekkel nem is, mert az API már adott, de az addonok hordoznának egy bizonyos lassulást, másrészt lustulást a fejlesztők oldaláról, ugyanis az lenne a koncepció, hogy "írjon a felhasználó, ha akar valamit".

FF-nél kb ha 5-10 olyan addont tudok mondani, ami minőségi.

@resius: "indok megint ugyanaz: megy ff-el és chrome-mal, operáék miért nem tudják megcsinálni. és részben ugyancsak igazuk van."

Ahogy egymilliárd légy sem tévedhet. :D Nem véletlenül találták ki a szabványokat. Ha azt mondták, hogy nincs rá szükség, akkor valószínűleg még nem jutottak tovább a "Hello World"-től.

Zsüi_ 2009.08.13. 21:33:14

penge: Egyet értek, hogy lassulást okozhatna. A skin-ek jelenléte viszont most is megvan. Csak talán nem elég méhecskés. Állítólag túl szögletes. Én nem értem, mivel nem az én problémám. Csak tolmácsoltam.

Más: reklámozásról beszéltek. Azon gondolkoztam, hogy sokat netezek, de nem szoktam ffox reklámot látni. Tényleg max annyit hogy a weboldal megtekintése ezzel és azzal ajánlott. De azon meg úgysem tudunk változtatni hogy oda mi van kiírva. Hacsak nem áll neki mindenki weblapokat gyártani direkt ezen célból :P

awking operausb-s ötlete nekem személy szerint tetszik.

özv. Horvai Jolánné 2009.08.13. 21:36:47

@awking: ez tecc. sőt, akár többféle verzió is lehetne.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 21:40:55

Jó látni, hogy ennyi embert érdekel ez a téma, komolyan. A nyereményjátékos dologra már korábban is gondoltam, de mint sok más, ez is elsikkadt. Megpróbálkozok vele, bár pólót nem ígérhetek, de talán kisebb dolgokat kapunk hozzá. Ami nekem volt, azt már nagyjából mind szétosztogattam :)

Amit nagyon szeretnék már megcsinálni a blogon, az a menü átrendezése/újratervezése, valamint a letöltés oldal felturbózása, mivel messze azt a cikket látogatják a legtöbben.

Úgyhogy menü átrendezésre küldhettek ötleteket, meg bármi másra is.

awking 2009.08.13. 21:44:13

@Zsüi_: a Google kereső kezdőlapján volt FF reklám régen, nem? Chrome dettó (youtube, kereső, Gmail, mindenhol ott van!

Lehetne akár saját oldala is magyar Opera USB-nek, ami ennek a blognak lenne a testvéroldala.

@özv. Horvai Jolánné: jaja! Más-más szkinnel, más funkciókra kiélezve Lenne minimális méretű, lenne egy felizmosított js-ekkel, lenne amiben sok hírcsatorna lenne, sokkal több könyvjelzővel a tudásszomjasoknak :)

Lehetne mindegyik verzióról bemutató szöveg, képernyőkép. Várnánk a többi "Saját Operát", amiből lehetne újabb verseny (mint az XP EE)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 21:52:15

Vagy lehetne egy "Az én Operám" jellegű cikksorozat. Az lenne a lényeg, hogy bemutatod a saját böngésződet. Hogy néz ki, miért szereted, hogyan használod, meg ilyenek. Ez nem csak érdekesség lehet, hanem valós példa is másoknak, illetve mindig akadhat 1-1 jó ötlet, amit másoktól átvehetünk...

Ómájgád 2009.08.13. 21:53:06

@Zsüi_: "Azon gondolkoztam, hogy sokat netezek, de nem szoktam ffox reklámot látni."

Szerintem is vigyázni kell a reklámmal, mert rosszul sülhet el, és inkább eltaszítja a potenciális felhasználókat.

Inkább több Operás cikket kellene produkálni mindenféle oldalakon, blogokon. A korábbi hogyan csináljuk Operában sorozat jó volt, csak rövidebbre fogva kellene terjeszteni mindenfelé. Egy-két lépéses trükkök, valahogy didaktikusan összeválogatva.

És főleg nem szabad fikázni más böngészőket. Szerintem. :)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 22:00:51

@Ómájgád: "És főleg nem szabad fikázni más böngészőket."

Szerintem ez eddig sem volt itt jellemző. Na jó, leszámítva az IE-t :)

@cousin333: Ez jó lenne, és ha beindul, magától pörögne a blog. Ehhez viszont tényleg kellene pár operás ajándék, még ha apróság is.

Ómájgád 2009.08.13. 22:07:08

Ötlet 1 cikkhez :):

Hasznos gyorsbillentyűk

Ctrl+T: új fül
F4: Bookmark panel (meg a többi)
F8: URL box
F9: fókusz dokumentum területre
Shift+nyilak: navigáció linkeken billentyűzettel

És ennyi elég is, könnyen fejben tartható. Esetleg egy kis leírás, hogy a szerző hogyan használja ezeket.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 22:17:41

Mondjuk ilyen külső cikkírással nemrég próbálkoztam, hogy valaki írjon a Unite-ról, de semmi nem történt :) Mondjuk lehet rossz volt a téma és az időzítés is.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 22:20:52

Amúgy az Operának vannak nagyon remek húzásai is. például sokáig a search.ini fájlt kellett szerkeszteni, erre behozták a jobbklikk, Kereső hozzáadása dolgot. Egyszerű és nagyszerű! Ugyanez áll a Gyorshívóra is, és ez az egyetlen böngésző, ahol a háttérben megnyitott oldalakat egyszerűen ráhúzhatom az aktív Speed Dial ablak kívánt helyére.

Kicsit megkésve, de teljes fegyverzetben itt a magyar helyesírás ellenőrző is, nem tudom, az auto kiegészítés ellen miért prüszkölnek annyira.

Vagy itt van a Panel, annyira adja magát és logikus, minden elfér rajta. Mondjuk talán a fülecskéi lehetnének felül is, mert így többféle szélessége is lehet, amit én zavarónak tartok.

Egy kis vizuális és szerkezeti frissítés kellene a levelezőnek is, szabályok megadhatósága ("ha levél jön X-től, akkor továbbítsa Y-nak"), meg némi reklám. Mert amúgy nagyon ötletes, jól használható és gyors. A szálkövetést például épp most készülnek bevezetni az Office 2010-ben... :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 22:23:56

@Karbonade: Bezzeg, ha Operát kell szidni, meg tanácsot adni, akkor elég 1-2 óra, és van 55 hozzászólás... :) :P

Lali_ 2009.08.13. 22:32:08

@cousin333: Mivel az eszköztárakat és a sminkeket is könnyen lehet telepíteni, ezért tényleg nem lenne rossz egy ilyen: bemutatkozó szöveg+link az eszköztárára+a sminkjére

Egyébként azt nem szabad elfelejteni, hogy az Operát kivéve mindenki mögött állt valaki, aki hátulról tolta:

IE - Windows, gondolom érthető

Firefox - Nagyon sokáig a Google nyomatta, adsenseben is asszem valami 1 USD-t adott egy Firefox logóra klikkelésért/letöltésért, persze ez régebben volt

Chrome - Ugyebár a Youtube-on meg néha a Google.hu is ott vannak a hirdetései, ami Mo egyik legnépszerűbb oldala

Szóval szerintem: reklám, reklám és még egy kis reklám, Opera logók, amit kilehet tenni kisebb weboldalakra, esetleg az a fenti kis csík, ami korábban működött.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 22:32:35

@Karbonade: Mondjuk az is igaz, hogy ez egy kicsit "írd meg helyettünk" jellegű lépés volt. Azért mondom, hogy talán komolyabb lenne a hajlandóság, ha a saját élményekről, tapasztalatokról kell írni.

Én is inkább írok arról, amit szeretek, és kevésbé arról, amiről KELL.

ZeGa 2009.08.13. 22:38:33

Én mindenképpen a reklámban, marketingben látom a problémát, mert az opera önmagában egy használható böngésző. Egy átlag felhasználónak mi kell? Címsor meg navigációs gombok(előre, hátra, frissítés) tehát semmiben nem különbözik a többitől, jó egy kicsit hajthatnának a hibatűrésre, de ennyi. Szóval nem kell más, mint nagyon nagyon agresszív reklám veszteni való nincs, mert, ha nem jön össze akkor is megmarad az a pár százalék. Persze nemzetközi szinten kicsit nagyobb a veszíteni való.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.13. 22:43:44

@ZeGa: Szerintem az agresszív reklám nem jó. Inkább amolyan barátságos (mint a békés okos rókucinál). A fő gond ugyanis nem az, hogy mást választanak, hanem az, hogy egyáltalán nem is ismerik. Az első benyomás pedig fontos.

Bɑzsii 2009.08.13. 22:52:39

Szerintem az is lehet a probléma, hogy a FF felülete jobban hasonlít az IE-hez, mint az Operáé.

ZeGa 2009.08.13. 22:56:22

@cousin333: Szerintem a békés nyugis reklám csak abban az estben lenne jó ha nem lenne még csak az explorer a piacon, de mivel már van mellette még egy erős konkurens ezért nem elég a langyos reklám, mert azok az emberek le se sz.rják, hogy mi az az opera úgy is az ff-t használják. A békés reklám még talán azokra az emberekre hat, akik még csak most ismerkednek az internettel.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.13. 22:57:29

@Bazsííí: Azért azt nem kéne feláldoznunk a piaci részesedés miatt, elég volt, hogy a billentyűparancsokat tönkretették. Nem tudom már hol van az a táblázat, hogy legalább a 70%-át kivették belőle a default parancsoknál.

Reg5 2009.08.13. 23:36:38

@Ómájgád:
"Ctrl+T: új fül"
Lehet én vagyok lusta de minek nyomjak le 2 gombot mikor 1 klikkel is megoldható a dolog?

Amúgy az egérmozdulatokat is lehetne reklámozni. Igaz szokni kell de 1 idő után sokkal kényelmesebb mint "régi" módszer.

Vmn 2009.08.13. 23:44:07

@Karbonade: Menu atvarialas helyett ha lehet a fenti nagy Opera logo mutathatna a fooldalra, ne csak a fooldal gomb.

chris-v 2009.08.13. 23:53:51

Szerintem alapvető probléma hogy az internetet legfőképpen hülyék használják és ezt sokszor elfeljtik a fejlesztők!
Én kb a 6-os verzió óta használok operát de lényegi változásokat csak mostanában látok.
Nem sok konkrétumot tudok írni, de az biztos hogy kevés a reklám. Az is biztos hogy nagy hátránya volt (a 10-esben már megoldva ha jól tudom) hogy nem frissűlt autómatikusan. Itt jön képbe amit mondtam, hülye felhasználó nem tölt le valamit és telepít, neki az kell hogy magától megoldódjon, ne keljen instalálni!

Amúgy nincsenek nagy problémák, szerintem a név se rossz, bár az biztos hogy nem annyira hangzatos.

Szívem szerint megfognék pár 10-14 év közötti emberkét, meg pár 50 feletti embert és használtatnám velük az operát pár hétig, majd mondják el véleményüket!
Biztos vagyok benne hogy olyan dolgok, olyan bagatel dolgok jönnéek elő, amire senki sem gondolt!


Én is használok firefoxot, de kizárólag csak az iwiw-hez és egy online játékhoz az ikariamhoz.
Ikariamhoz is csak azért mert a Greasemonkey giegészitővel lehet olyan scripteket futtatni ami megkönnyíti a játékot!

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.08.13. 23:57:10

Nos, én részemről egy ilyesmiben gondolkoztam:
operatippek.wordpress.com/
Megpróbálom rendszeresen frissíteni, és minden funkcióra kitérni.
Úgy gondolom, hogy az ilyen, nem feltétlenül mindenre kitérő, ellenben 1.0-s felhasználó számára is érthető írások sokat segíthetnek a helyzeten.
Esetleg ötleteket szívesen veszek azzal kapcsolatban, hogy milyen funkciók kapjanak prioritást.

MosoMasa 2009.08.14. 00:11:54

@penge™: Ezen az FF-en gondolkodtam.
Ha az elején az opera is ügyes fogással azt teszi, hogy egy csupasz böngészőt dob piacra, és azt a sokmindent, ami benne van külön-külön tálalja, hogy húúú, mennyi minden van plugin meg telepíthető,(de szó szerint mndent, a beállítások egy részétől kezdve a levelezőig, a kiegészítőkig) meg főleg még mennyi lesz...., hát előrébb lenne.
Az emberek egyszerűek, azt hiszik, ha ők rakják össze, akkor az jobb. Ez csupán pedagógia (vagy ha jobban tetszik pszichológia).
Csak körbe kell nézni a valós életben, mennyi ilyesmivel találkozol.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 00:44:07

@magampista: Ha az Opera az elején ezt teszi, semmivel nem lenne előrébb, maximum hátrébb, mert én biztos nem használnám.

Ha viszont ingyenes lett volna már az elején, akkor most kb 50-50 lenne neki és az IE-nek a részesedése.

Maga a marketingszöveg, hogy mennyi kiegészítő van hozzá hathat ösztönzően, de addonokat leginkább csak geekek telepítenek.

Egyszerű statisztika: A reklámokat mindenki utálja. Az AdBlock Plust hirdetik mindenhol, hogy ezzel megszabadulhatsz a reklámoktól. Ha ezt a hasznos (mondhatni, leghasznosabb) kiegészítőt az FF userek 5%-a (vagyis NEM az internetezők 5%-a, hanem a globális 20%-nak az 5%-a) használja, akkor gondolkozz egy kicsit, mennyit számít ez igazából a Firefox részesedésének.

Ők meghazudják az embereknek, hogy mitől népszerűek, aztán aki beveszi az szív egy nagyot, mert pont ez az egyik fő dolog, ami azzá teszi a Firefoxot, ami: Egy lassú, bugos, erőforrás zabáló, nehézkes döggé, ami 15 másodperc alatt indul el és tele van biztonsági réssel.

A statisztikák nem hazudnak (még ha nem is teljesen pontosak), ellenben a Mozilla mikor mondott utoljára igazat, csúsztatás nélkül?

Tudod az is egy marketingstratégia, hogy vegyük el az erősebb konkurenciáktól az előnyt, és formáljuk őket a saját képünkre.

És erős konkurencia nem azt jelenti, hogy nagy a piaci részesedése, azt is jelentheti, hogy nagy lehetőségek vannak benne. Egy jó marketinggel, multival a háta mögött és ingyenességgel az Opera már csírájában elfojthatta volna a Firefoxot.

MosoMasa 2009.08.14. 05:52:45

Kár fikázni, mert annak semmi értelme sincs. Ha szerinted az a jelentős réteg nem számít aki kifejezetten azért használ FF-t, mert bővíthető, akkor miért számolod azokat akik azért nem, mert bugos, pedig ők vannak kevesebben?
Akik használják, jó része azt sem tudja mi az, fel sem tűnik neki. Akinek jó az IE, csak azért vált, mert odatolják a szájukba a FF-t, egy csomó működő(!) újdonsággal. Gondolj csak a helyesírásra, mióta van benne? az operában meg sehol.
sajnos azok a nagyszerű dolgok, mint az unite, egyelőre nem fog hozni semmit, mert hiába egy csoda, az emberek nem tudják kihasználni, mert nem tudják mihez is kezdjenek vele, és mire megérik bennük, addigra le is fogják koppintani, megintcsak nem hoz a konyhára. Hacsak valami tuti kampánnyal be nem lesz etetve a nép.
Ehhez persze az is kellene, hogy amíg a netes szabványok nem lesznek valóban azok, addig az operának sokkal nagyobb hibatűrést kellene engednie - konkrétan a szar oldalakt is be kellene tudni a nyitni. Én magam is agylobbot kapok, hogy át kell váltanom ff-re mert egy oldal nem jó - most gondold el egy nem "elkötelezett" felhasználót. Az ott is marad a ff-ben.

Amúgy ez a fizetős és reklámos dolog bizony tényleg megtette a magáét. évekkel ezelőtt próbálkoztam az operával többször is, de épp ezek miatt sokáig nem is néztem felé, mert ki nem állhattam.
Én szeretem az operát használni, de megmondom ősintén, kevésbé hozzáértőnek nem szívesen ajánlom már, mert sokan jeleztek vissza oldalhibákat, egyebeket, amikkel ők nem tudnak mit kezdeni, hiába a sok funkció - nem is ismerik. A bőség zavara...

angel13 2009.08.14. 07:20:48

Sziasztok! Régebben írtam, hogy nehézkes a könyvjelzők "kezelése" nem változott semmit!; Egy kicsit jobban kellene "magyaritani" Én egy kis filofax-os formát gondolnék az egészhez, nem formabontó! nem féreértendő, csak technikai újítások vannak, az arculat markánsan nem tér el atöbbitől! Lehetne úgy fogalmazni ie szerű, fox szerű, DE NEM MARKÁNS OPERA STILUSÚ!! Elnézést a caps lock ért!

Mesant 2009.08.14. 07:59:51

Végül is két fő dolog 1. IE azért mert a sok kényelmes balfék beéri azzal, h ott van a rendszerén, Fűrefost nem tudom miért, pedig egyikben sincs olyan szuper email kliens mint a Zenemű-ben. 2. Addig örüljünk, amíg nem túl népszerű világszerte, mert a hackerek rácuppannának és kénytelenek lennénk mást használni.

Mesant 2009.08.14. 08:09:47

@angel13: Én pl. nem is foglalkozom a könyvjelzőkkel, a fontos oldlakat beteszem a gyorshívóba, a kevésbé, de fontosokat pedig a személyes sávra. Ha valamelyik már nem kell, vagy nem oké, vagy idejétmúlta, vagy nem érdekel törlöm. Én sosem szerkesztem a könyvjelzőket.

Mesant 2009.08.14. 08:18:50

@penge™: Ez " Tudod az is egy marketingstratégia, hogy vegyük el az erősebb konkurenciáktól az előnyt, és formáljuk őket a saját képünkre." nagyon igaz!!!

angel13 2009.08.14. 09:23:52

A mezitlábas felhasználó mivel erre szoktatták a könyvjelzőket használja, viszont ha van más lehetőség, ha bonyolult nem fogja, na itt van a jó sugónak szerepe, még akár animálva is!Igen folytatni kell az Opera használatának népszerűsítését, magyarázatokkal pr ajándékokkall! pl. nomtasd ki vasald fel a polódra! Ha híveket akarsz az Operának akkor szolgáld ki az igényeiket, minőségi megalkuvás nélkül! Kényelmesek a felhasználók szolgáld ki!

lalolib 2009.08.14. 09:55:05

Én csak néhány hete tértem vissza az Operához a cégnél, hiszen a Firefox annyira belassult a betöltéskor, hogy kb. 2 percet kellett várnom rá és meguntam. Régebben Operát használtam, de mivel sok oldallal nem működött rendesen, így elhagytam a Firefox kedvéért. Így egy kicsit kívülállóként írom le a véleményemet.
Amit írtam már egyszer, az Opera gyengesége a kiegészítők miatt van, melyben a Firefox fényévekre van az opera előtt. És higgyétek el, az nem válasz erre, hogy ezek java részre be van építve az Operába. Mert ez csak fél igazság. Én fel tudnék sorolni számtalan olyant, mely a mindennapos munkámban nagyon hiányzik az Operából!
Tudom erre is a választ, a kiegészítőket csak a hozzáérték használják. Ez pontosan így van, de itthon, az elmúlt egy-két évben robbanásszerűen nőtt az otthoni gépek száma. És mivel a felhasználók 80%-a alapszinten ért hozzá, általában vagy a vásárolt üzletben telepítik a programokat, vagy a hozzáértők barátok, ismerősök, akik általában Firefoxot használnak, így természetes, hogy a barátnak is azt teszik fel. Én például nagyon sok ismerősnek segítettem így, és mindig a Firefoxot tettem fel.
Miért? Mert az alap, nagyon egyszerű. Semmi sallang, semmi olyan eszköz, mely az átlag felhasználót megzavarná.
A másik ok, mely szintén összefügg a kiegészítőkkel. Mivel több százezren foglalkoznak ezek készítésével, ezek olyan közösséget alkotnak, melyről folyamatosan írnak is a neten. Így a köztudatba jobban át tudott jönni.
A Chrome azért tud feljönni, mert még a "szűz" Firefox-nál is egyszerűbb. Ha belefog kerülni a magyar helyesírás ellenőrzés, akkor fog igazán felfutni és biztos, hogy elhagyja az Operát.
Van kiút? A mostani tendenciát figyelve, nem hiszem. Ahhoz új alapokra kéne helyezni, vagy valami kompatibilitás biztosítani a Firefox kiegészítőkkel, mely gondolom lehetetlen. A minialkalmazások gyorsan el kéne felejteni és kitalálni helyette olyanokat, melyek szabadon fejleszthetők és be is épülnek az Operába.
Máskülönben néhány év és el fog tünni. Sajnálnám mert kedvelem, de ha megtudom oldani a Firefox gondomat, vissza fogok térni, mert néhány funkciója nagyon hiányzik!

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.14. 10:20:22

@Nekomajin: Nagyon hasznos lesz ez a kezdőknek szóló Opera tippes oldal. Pár dolgot lehetne rajta javítani: egyrészt kéne egy oldal, ahol a tippek fel vannak sorolva, hogy átláthatóbb legyen (az új tippek most "kitolják" a régieket, és azokat így nehezebb megtalálni). Valamint nagyon hiányoznak a képek! De amúgy nagyon jó, reklámozni fogjuk itt is!

özv. Horvai Jolánné 2009.08.14. 10:26:15

@lalolib: elhiszem, hogy _neked_ hiányzik pár dolog. de hiába gondolkozom, az átlagember szempontjából egyetlenegyet sem tudok, amit a firefox tud (pláne addonok nélkül), és az opera nem. fordítva hosszan tudnám sorolni.

azzal egyetértek, hogy a minialkalmazások zsákutca.

Zsüi_ 2009.08.14. 10:30:40

lalolib: Lehet, hogy ez most kicsit off, de komolyan kiváncsi vagyok, érdekelne, hogy mik azok az addon-ok, amikre az Operának nincs meg a megfelelője. Tényleg nem kötekszem, csak szeretnék tisztán látni. Köszi

thing 2009.08.14. 10:40:37

Hi!

Szerintem az Opera egyik nagy előnye a beépített torrent kliens, ezt jobban ki lehetne használni a népszerűsítés során. A másik ami több felhasználót eredményezhet, hogy sokan a telefonjukon opera minit használnak, onnan már csak egy lépés, hogy a pc-n is ezt a böngészőt válasszák.

Ómájgád 2009.08.14. 10:42:35

@Karbonade: "Valamint nagyon hiányoznak a képek!"

Szerintem a képekkel vigyázni kell, nem jó ha miattuk a cikk nem fér bele 1 képernyőbe, mert akkor már nem olvassák el. Esetleg a kérdéses részre zoomoló kis képek hasznosak lehetnek. Egy tartalomjegyzék viszont tényleg kellene.

@Mesant: Pedig épp a könyvjelző az Opera egyik legnagyobb erőssége :). Én rengeteg oldal, cikk, előadás címét el szoktam tenni. Korábban noteszbe, csak ugye arra nem lehet kattintani, aztán google note/delicious-ba, de ezeket körülményes használni.

Amióta van bookmark szinkronizáció, ismét látom értelmét a böngésző bookmark rendszerét használni (és használom is :).

Zsüi_ 2009.08.14. 10:48:49

@thing: Ez nagyon igaz!

Ellenben van itt bárki, akinek működött valaha is a beépített torrent kliens? Nekem sosem sikerült működésre bírni. Mondjuk soványnak is tartottam mindig is a lehetőségeit, de kipróbálni kipróbáltam... volna

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 10:51:08

@Ómájgád: Dehogynem lehet rá kattintani. Jelölj ki egy szövegrészt Ctrl+Shift+C majd az elmentett notesz nevén duplaklikk.

@Zsüi_: A legutóbb, mikor próbáltam már működött a letöltés, nagyon lassan, de működött.

thing 2009.08.14. 10:52:21

@Zsüi_: Nekem kiválóan működik a beépített kliens... :-)

MosoMasa 2009.08.14. 10:55:34

@angel13: Mi a bonyolult a könyvjelzőkön?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 11:03:58

@magampista: Ideje lenne már áttérni a csillagos megoldásra...

MosoMasa 2009.08.14. 11:11:31

@Zsüi_: Rendszeresen használom, szerintem megy jól.

MosoMasa 2009.08.14. 11:16:13

@lalolib: Na én is pont ezt mondom: az addon-ok nagy vonzerő. Nem az a lényeg, hogy benne van-e vagy sem, hanem hogy a felhasználó, Ő maga válogathatja, még akkor is, ha elvileg a gyáriban ugyanaz lenne.

lalolib 2009.08.14. 11:17:45

@Zsüi_: Szó sincs kötekedésről, ezen a fórumon nem is jellemző.
Amit én nagyon hiányok az Operából:
CoolPreviews (az egyik legügyesebb kiegészítő, a google talált oldalait egy kis ablakban mutatja meg, így nem kell "elmenni" az eredeti oldalra, mely főleg a képek letöltésénél óriási segítség!)
DownloadHelper: (minden multimédiás állományt letölt az adott oldalról, ezáltal nem csak a küldföli videómegosztókat ismeri!).
ImageToolbar: (a CoolPreviews párossal együtt tökéletes)
DownThemAll: letöltéskezelő, mely tökéletesen beépül, és szinte jobb bármelyik külső programnál.
Vannak még apróságok, de nem akarom éppen itt propagálni a Firefoxot, főleg úgy, hogy jelenleg én is az Operát használom.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 11:19:21

@magampista: Operában is én magam váltogathatom, hogy most aktív-e a built-in mailkliens, IRC kliens, RSS kliens, unite vagy torrentkliens.
Sőt, a mozdulatparancsokat is én magam dönthetem el, hogy használom-e, vagy sem, meg a paneleket is én magam állítom össze.

És a legfontosabb: Semmivel sem eszik többet, mintha FF-ban csak az Opera funkcióinak a felét rakom fel extensionként.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 11:29:25

@lalolib: CoolPreviews ilyen volt régen Operához is userjs-ként, azóta nem is találtam meg, de már a 9.5-ben sem működött. Jó lenne, ha valaki átírná 10 kompatibilisre. Asszem Google Preview vagy Google Thumbnail volt a neve.

DownloadHelper: Ezt olyan helyeken próbáltam, ahol valami adatfolyamot (wmv, vagy mov) kellett volna letöltenem, ott csődöt mondott. flv-t viszont már rutinból a cache könyvtárból szedek ki.
C:\Users\Felhasználónév\AppData\Local\Opera\Opera\cache

Itt módosítás dátuma szerint sorba rendezni, majd méret oszlop alapján általában a legnagyobb, 1 mega fölötti fájlt átmásolni egy tetszőleges könyvtárba, majd .flv vagy .mp4 kiterjesztést adni neki.

YouTube-hoz pedig van bookmarklet, csak rá kell kattintani, milyen minőségben akarod letölteni (normál, HQ, vagy HD) és elindul a letöltés.

ImageToolbar: Ezt nem ismerem, de te ugye ismered a Ctrl+klikk-es képmentési metódust, illetve a Links panelen a gyorskereső sávot?

DownThemAll: Szintén Links panel és gyorskereső sáv.

Dzsini 2009.08.14. 11:30:58

@penge™: nálam jDownloader a links panellel együtt - idáig ami kellett, azt le tudta szedni.

Zsüi_ 2009.08.14. 11:43:54

hoppá! ötlet: tippek és trükkök megtérőknek.. Aki foxból jön azok hol és mit találnak, aki ie-ből azok hol mit találnak, stb. Így talán pár kételkedő átállna a sötét oldalról.

Dzsini 2009.08.14. 11:59:02

@Zsüi_: pont ez a baj, hogy tipp meg trükk kell, hogy hol mit találsz - meg milyen hülyeség már a duplanyíl az előrevisszánál, meg ilyenek - kétszer mellényom és otthagyja. minek 4 gomb?

Zsüi_ 2009.08.14. 12:04:21

@Dzsini: Nem szeretnék vitatkozni. Arra emlékszem, hogy annak idején a lakótársam azért nem akarta feltenni a böngészőt, mert ffox-hoz volt reklámblokkoló plugin. Operában meg nincsennek plugin-ek. Innen egyenes volt a következtetés, hogy akkor Operával nem lehet reklámblokkolni. Szerintem némi átvándorlást nyernénk ha a legismertebb 10-20 ffx plugin megfelelőjét leírnánk. Vagy legalább lenne egy konkrét cikk amire lehetne hivatkozni amikor szidják hogy ez nincs, az nincs ami a másikban van. És szerintem ilyen vitákra felkeverednek érdeklődők. Nem akarok senkit meggyőzni arról hogy az Opera jobb, csak rá szeretnék mutatni azokra a tényekre amik vannak. És szinte biztos vagyok benne hogy a legkedveltebb 20 ffx plugin-nak van megfelelője itt is. Ha nem, akkor tévedtem, bocsi :)

MosoMasa 2009.08.14. 12:05:36

@penge™: Látom nem egészen érted.
A lehetőség a lényeg! Az ámítás, hogy szabadon választhatsz - még ha nem is! Még ha előre ki van találva az is, hogy mit fogsz majd "szabadon" választani!
Nézz már reklámot, vagy nézz körbe a világpolitikában, ezt a trükköt már a rómaiak is vígan alkalmazták! Hatékonyan!
Ma a fél piac ezen alapul, csak ott az "addonokat" pézé adják, és aznélkül nem is tudod használni a terméked! Tehát még muszáj is, de úgy tálalják, hogy lehetőség, kiegészítő....

Dzsini 2009.08.14. 12:10:24

le lett írva itt a blogon:
magyaropera.blog.hu/2006/03/21/firefox_kiterjesztesek_operaban
magyaropera.blog.hu/2006/07/06/firefox_kiterjesztesek
itt vannak a tények, 3 évvel ezelőttről. nem ezen múlik - a legtöbbeknek szerintem azon, hogy nem találnak meg elsőre mindent ott, ahol az IE-ben vagy a foxban. ehhez viszont radikális átalakítás kellene, nem 16 helyre szétszórt beállítások menüt, nem felesleges gombokat, nem logikátlan, összetákolt struktúrát.

Zsüi_ 2009.08.14. 12:15:50

Három évvel ezelőtt sem a fox sem az opera nem volt ugyanaz mint most. Egyébként elnézést mindenkitől, rá kellett volna keresnem mielőtt az ötletem leírom.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 12:30:08

@magampista: Dehogynem értem. De én az átlaguserről beszélek, aki nem akar érteni hozzá, hanem azt akarja, hogy működjön. Ő azt szereti, ha telepítéskor már kávéfőző is van benne, nem azt, hogyha le kell még töltenie azt is. Egy checkboxot lusták ki, vagy bepipálni, akkor szerinted majd az addons.mozilla.org-on fognak kiegészítőket vadászni?

Jó, pont én írtam a múltkor, hogy nekem is van olyan ismerősöm, akinek még Adblock-ja sincs, de a bővíthetőséget hozta fel előnyként, de nem ez a jellemző. A legtöbben "jó az nekem, nem kell más, jó az nekem, jó az nekem" típusú emberek. Ha már egy ikont arrébb teszel, újra kell lapoznia a könyveket.

Szóval népszerűsítésnek lehet, hogy jó, mert mint mondtam, a kockák használják az addonokat, de piaci részesedésben nem mutatható ki igazán. Így meg még annyira sem érdemes feláldozni érte az Operát. Az egyetlen olyan böngésző, amiben built-in fícsörök vannak. Ha ezt elveszik a felhasználóktól, akkor kapják be. Majd akkor, ha a Mozilla vesz nekem Core Quad gépet 8 giga rammal, meg megírja nekem, amire szükségem van, na majd akkor tolja az arcomba a hülye addonjait.

Oroszországban hogy lehet piacvezető az Opera, addonok nélkül? Na hogy? A magyarnak kell addon, az orosznak nem? Hogyisvanez?

@Dzsini: Ez már elég elavult, már lehetne frissíteni.

Dzsini 2009.08.14. 12:32:42

nem, de a népszerű pluginek nem nagyon változtak - adblock, noscript, greasemonkey, és valami letöltéskezelő - és már akkor megvoltak az alternatívák. Azóta persze javult a helyzet, lehetne egy frissebb listát csinálni.

Dzsini 2009.08.14. 12:39:01

@penge™: "Ha már egy ikont arrébb teszel, újra kell lapoznia a könyveket."
Ez szerintem a legnagyobb gond.
És ezért hagyja ott az Operát 10 perc alatt, mert minden máshol van - persze, le lehet tölteni toolbart, ami úgy néz ki, mint a másik. Le lehet tölteni olyan skint is. De idáig nem jut el - nem tudja, hogy le lehet, kérdezni meg nem fog, inkább rányom az uninstallra.
Néztetek mostanában frissen telepített IE-t, Foxot, Chrome-ot és Operát? Melyik is ezek közül ijesztően zsúfolt?

MosoMasa 2009.08.14. 12:42:35

@penge™: Jó, hagyjuk. Nem szereti egyébként, legalábbis nagyon sokan nem.
A tesvérem Chromot használ, mert nincs benne semmi, és nem zavarja össze.
Viszont ami benne van, az működik. Többek között pl. amit már többször érdeklődtem: nem működik a "Hivatkozás küldése emailben" opció! Vagy legalábbis csak részben. (thunderbirddel)

Az tény, hogy mostmár kár lenne lepucolni az operát, mert komplett cucc, és alapvetően jó (lenne) használni - leszámítva az ismert hibákat - ami ugye nem mindéng a böngésző hibája, ezt is tudjuk.
Részemről érdemesnek tartanám a dolgot, hogy egy csupasz operát is piacra dobni azoknak, akik abszolut puritánok, vagy abszolut amatőrök.

hypno 2009.08.14. 13:32:39

Az Opera viszonylagos népszerűtlenségének oka véleményem szerint az, hogy a Firefox már ezerrel terjedt mint ingyenes alkalmazás, amikor az Operáért még mindíg fizetni kellett.

Mire megvalósult a teljes ingyenesség addigra a Firefoxé volt a piaci részesedés.

Jó reklám lett volna, ha mondjuk a ThePirateBay nyomott volna neki reklámot. Mi magyarok szeretünk a betyárok mellé állni.

Valamiképpen az Opera Mini népszerűségét kellene meglovagolni. Például a róla szóló cikkekben utalni a PC-s verzióra, vagy ilyesmi.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 13:38:16

@Dzsini: Azóta már van Personas és Mozilla Weave ezekre is van alternatíva. Még mindig témák és Opera Link

@magampista: Talán a TB-nél kellene nézelődnöd, nem tudom most hol tart, 1.5-nél használtam utoljára, akkor még csinált olyanokat, hogy random eltűnt a levelek fele visszahozhatatlanul, meg ilyesmi. Például ProfiMailben nem jelent meg, ha hátteret adtam a levélnek, abból lehetett tudni, hogy eggyel kisebb lett tőle a betűméret.

Az Opera levelezőjével régen egy baj volt, az Incredimail-lel küldött csatolmánynak ATT473473.tmp volt a neve, de mostanra már azt is javították valamelyik oldalon.

Egyébként régebben én is felvetettem ezt az Opera Lite ötletet, aztán megbeszéltük, hogy mivel még a mai napig az Opera telepítője a legkisebb, a telepített Opera mérete a legkisebb, a frissen telepített Opera nem eszik több erőforrást, mint a frissen telepített Firefox, illetve Chrome (a múltkor teszteltem, aktív mailklienssel, IRC klienssel, RSS klienssel és bekapcsolt Unite-tal evett induláskor 39 megát. A Chrome üres tabbal eszik 32 megát (browser+new tab) az FF 3.5 (bár van benne egy AdBlock Plus és egy Greasemonkey) szintén üres tabbal 39 megát.

Szóval a menüt és a GUI-t át kéne dolgozni (még mindig sajnálom, hogy Zhunusov Ruslan ötlete nem valósult meg: magyaropera.blog.hu/2008/06/23/ideje_tovabblepni_opera ), de egy Opera Lite azért is nem lenne jó, mert akkor méginkább követelnék az emberek az addonokat. Arra kéne ráébredniük, hogy nem zsúfolt, ha nem használják az adott funkciót.

D4rkAv3ng3r 2009.08.14. 14:05:23

"Ők meghazudják az embereknek, hogy mitől népszerűek, aztán aki beveszi az szív egy nagyot, mert pont ez az egyik fő dolog, ami azzá teszi a Firefoxot, ami: Egy lassú, bugos, erőforrás zabáló, nehézkes döggé, ami 15 másodperc alatt indul el és tele van biztonsági réssel."

Ugye ezt te most nem komolyan írtad? Nem tudom melyik verziót használtad a Firefox-ból, de mint írtam a 3.5 eléggé jóra sikerült! Amiket írtál egy sem igaz rá. Eleve a java motoron annyit fejlesztettek, hogyeléggé gyors lett, sőt a Chrome-hoz képest nem sokkal lassabb, és nagy flash-el meg minden szarral teleaggatott oldalakat is gyorsan betölt, meg azt se felejtsük el, hogy nincs szégyenfal. A biztonsági rés sem helytálló teljesen, mert eléggé gyorsan jönnek rá a frissítések, amit bolondbiztos módon önállóan telepít is (tehát még törődni sem kell vele), meg ne felejtsük el, hogy biztonságos böngészéshez elég egy jó tűzfal + vírusirtó, meg heti egy kémprogram eltávolítóval való ellenőrzés, ezek mellett még a szutyok IE8 (biztonsági szempontból az véleményem szerint abszolút használhatóvá vált.) mellett is lehet böngészni vírusmentesen. Az erőforrásigényben annyiban van igazad, hogy még 1 magot tud használni CPU-ból, de a hírek szerint a 3.7-től már ezen is javítanak. Én elhiszem ,hogy sokan kedvelik az Operát de nem kéne becsmérelni a többi böngészőt, mert azért valljuk be manapság az összes abszolút használható arra amire való azaz internetezésre, az, hogy kinek melyik a szimpatikus inkább kényelmi, meg megszokás kérdése.
Szóval én Opera 10b3-at próbálgatom egyébként a FF 3.5-öt nyúzom az RC1 óta.

D4rkAv3ng3r 2009.08.14. 14:12:23

@Zsüi_: Nekem sem működött soha így hagytam a fenébe,ó. akkor megnyugodtam nem csak nálam volt hibás. Igaz ősidők óta mindig az aktuális stable utorrent-et használtam így nem is váltok át, meg ahoz nem kell, hogy az Opera aktív legyen.

@Mesant: Arra nem gondolsz, hogy nem mindenki találja hasznos dolognak? A magam részéről én is nemrég próbáltam ki és nem jött be. Meg azt se felejtsük el, hogy sokan Windows Mail-t vagy Mozilla Thunderbird-öt használnak rá. Én egyiket se általában webes felületen elintézem az e-mail-t.

D4rkAv3ng3r 2009.08.14. 14:19:41

@penge™: Nem kell ennyire bonyolítani, hogy cahe-ben turkáljunk FF-ben már régóta jobbklikk az oldal egyik területére ott Oldal adatainak megjelenítése, média fül. Ott kilistázza az összes állományt, elég kijelölni és ott a Mentés másként ...
Én így mentek el flv-ket például. De van rá kapásból több plug in is.

MosoMasa 2009.08.14. 14:25:49

@penge™: Ez sajnos nem a TB hibája (egyébként 2. valamennyi, de a 3-as bétával sem jó!)). Valamit az opera nem csinál jól, hisz tudomásom szerint minden egyéb böngésző rendben van ebből a tekintetből, - saját kliensébe is -el teszi a linket.

Én továbbra is támogatnám a Lite rendszert, és semmi köze annak, hogy mekkora a telepítője és mekkora a fogyasztása. Ez megin' olyan mint mondtál, hogy ez jobban a kockákat érdekli, Lalit, meg Marit és főleg nem bözsi nénit nem érdekli, pláne hogy azt sem tudja eszik-e vagy isszák.
Egy Lite rendszerben nem keres senki semmit, mert tudja, hogy erről van szó. 1 megába belefér, 15 mp alatt fenn van, 2 mp alatt nyílik. Kész. Van benne könyvjelző, tabok, mentés, navigáció. Nem tudom kell-e még más a boldogsághoz? Aki meg szereti a sokadalmat az felteszi a nagyot.
Szerintem állat lenne, ebből a szempontból szeretem a Chromot is.
Ki lehet butítani egyébként? Lehet megcsinálnám magamnak szórakozásból. :D

De félre ne érts, nem veled vitatkozom, csak a topic az Opera jövőjéről szól, én ebben a témában adom közre ötletem vagy véleményem. Hátha meghallgatnak! :D

D4rkAv3ng3r 2009.08.14. 14:29:09

Bocs, hogy már a negyediket írom de túl sokat írtam az FF-ről ami nem ide való csak a véleményem írtam, le, szóval leírom a hibáját is: Sok tab-ot kell megnyitnia elinduláskor akkor baromira lassú. :-(
Egyébknt várom a végleges 10-est már kíváncsi leszek mi lesz az a titkos funkció ami még nem publikus.

D4rkAv3ng3r 2009.08.14. 14:30:38

@magampista: szerintem az Opera nyitott a véleményekre. Ha jól tudom avisula tab oldalra rakása is felhasználói ötlet volt és bekerült a beta-ba később, aminek örülök mert használom és jól néz ki benne.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 14:46:56

@D4rkAv3ng3r: Nem Java, hanem JavaScript (nem mindegy), egyébként próbálgattam, a szintetikus teszteken majdnem olyan gyors, mint a Chrome, de például a Chrome Experiments-en érzetre jóval lassabbak a grafikus JS ábrák, FPS-ben pedig az Opera 10-zel vetekszik, a Chrome sebességét meg sem közelíti.

Inkább csak annyit csiszoltak rajta, hogy a szintetikus teszteket jól vigye, az FF soha nem a minőségre adott, mintsem a látszatra.

Egyébként konkrétan a 3.5-öt próbálgattam a 4. béta óta, egy ideig használtam is, valóban sokat javult a korábbi verziókhoz képest, de ettől függetlenül még mindig nem győzött meg.

Próbáltam a lehető legkevesebb addont használni és inkább az user.js, userChrome.css és userContent.css-ket szerkeszteni, amiben csak lehetett, de 15 fölött már visszatértek azok a hibák, amik miatt annak idején áttértem Operára FF 1.5-ről és ami miatt minden főverzióváltáskor visszatérek Operára. Belassulnak a programon belüli interakciók, 10 másodperc mire újraindul és tekeri a vinyót, mint állat, összeakadnak az addonok billentyűparancsai, random elizélődnek az oldalak stíluslapjai, a Snap Links összeakad vagy az autoscrollal, vagy a FireGestures-szal.

A Flash-sel teleaggatott oldalakról annyit, hogy van egy olyan mániám, hogy úgy tesztelem a böngésző tűrőképességét, hogy megnyitok egyszerre 30-40db YouTube videót könyvjelzőből. Eddig az Opera volt az egyetlen böngésző, amiben nyugodtan tudtam kommentet írni az egyik tabon, illetve akadásmentesen scrollozni a szöveget, miközben töltődtek a videók. A többi böngésző egyszerűen meghalt. Az IE8-at csak explorer.exe-stől lehetett kilőni, az FF 3.5 1-2 percig töltött, addig semmit sem lehetett, kb 8-10 másodpercet késtek a tabok közti váltások, majd utána not responding és ki kellett lőni. Az Opera viszont 1-2 perc múlva megnyugodott, majd a Windows panelen két kattintással bezártam a nem kívánt tabokat, a memória 1 gigáról visszacsökkent 400-ra, majd pár perc múlva 150-200-ra.

"meg azt se felejtsük el, hogy nincs szégyenfal."

Na igen, talán ez az EGYETLEN oka annak, amiért minden főverzióváltáskor elkezdem tesztelni a többi böngészőt. Ha minden weboldal normálisan menne Operával, akkor fel sem telepíteném a Firefoxot.

"amit bolondbiztos módon önállóan telepít is"

Annyira nem bolondbiztos, mint a Chrome. :D

"biztonsági szempontból az véleményem szerint abszolút használhatóvá vált"

Biztonsági szempontból felzárkózott a Chrome és az Opera mellé, csak azt a fos ActiveX-et kéne már kivágni belőle.
Egyébként mindig úgy voltam vele, hogy a felhasználó a legnagyobb biztonsági rés.

Egyébként nem én kezdtem azzal, hogy az Operába igenis addonok kellenek. És ezt érdekes módon mind a Firefox fanok emlegetnik. Inkább azt mondom, hogy maradjon meg ilyennek, 2-3%-kal, mint, hogy mindenféle Pistike írhasson hozzá bughalmaz addonokat, meg ilyet megengedhessen magának bármelyik fejlesztő: ajnasz.hu/blog/20090505/noscript-es-adblock-perpatvar

Mégegy nagy előnye az Operának, hogy nem települnek hozzá mindenféle mocsok toolbarok és nem rakja bele a Microsoft önkényesen a levakarhatatlan .NET OneClick hülyeségeit az addonok közé.

(bár ahogy látom a Google Update már befészkelte magát itt is a pluginek közé)

Új téma: Lehetne egy írás a pluginekről, a korábbi már elavult kicsit, másrészt, hogy miket tartalmaz az Opera alapból, meg hogy ezek mire jók.

Mert egyrészt van ez a Google Update, aminek nem tudom mi köze az Operához, másrészt van egy Microsoft Office 2007 (NPOFF12.DLL), ami szintén nem tudom mire jó, mikor elvileg nem támogatja az Operát a az Office Live

chris-v 2009.08.14. 14:50:17

Én még mindig azt mondom az átlag user tök hülye a gépekhez és oda kell tollni elé mindent, mert különben nem érti és amit az emberek nem értenek attól félnek és nem használják.

A legjobb példa amikor kedves édesanyám leül a gép elé netezni és azonnal a kék e betüre kattint! 1000-szer elmondtam neki hogy a piros o-ra kattintson, de egyszerűen az rögződözz be hogy a kék e az internet!

Amúgy ha én telepítek ismerősnek gépet, akkor csak operát rakok fel!

D4rkAv3ng3r 2009.08.14. 14:54:25

@chris-v: Cseréld ki az alapértelmezett böngészőre és a Start menüben állítsd át az Operára. ;) Akkor nem tud mit tenni.

D4rkAv3ng3r 2009.08.14. 14:55:52

Fú ez lemaradt. Lenne egy olyan kérdésem, hogy FF-ből nem lehet valahogy átimportálni a jelszavakat Operába? Lusta vagyok az összes honlapnál most megjegyeztetni.

|Ádám| 2009.08.14. 14:58:21

Én a minap próbáltam több embert is az Opera mellé/mögé állítani akik a Firefox-ot ismerik, hát nem sikerült. IT szférában dolgozó emberekről van szó, nem az általatok user 1.0-s kategóriába tartoznak.
Mi volt a gond? "Lassú, darabosan tölti be az oldalakat" (valóban, a Firefox új verziója gyorsabb) még akkor is ha nem csak egy TCP/IP porton engedjük ki (ezen lehet vitatkozni, ne tegyük), valamint a már sokat emlegetett "nem megy rajta ez vagy az az oldal". Nem érdekeltek senkit az egérmozdulatok, a gyorshívó, a beépített kényelmi funkciók, egyszerűen semmi!
Lassúbbnak tűnt mint a Firefox és bizonyos oldalak nem mentek, vagy nem úgy működtek ahogy megszokták illetve ahogy kellett volna.
Ennyi, az egész nem tartott 30 percig.

Ezek után nehéz a Firefox-on edződött embereket átcsábítani, az pedig hogy az Operával kezdjenek, sokáig álom marad, vagy az az idő el sem jön.

Koenigsberger 2009.08.14. 14:59:31

Hogy legyen egy ilyen hozzászólás is: bizonyos tekintetben minket is köt a megszokás, nem? Gondolom, nem csak nekem hiányzanak rettentően pl. az egérmozdulatok, ha más böngészőt kell használni. Vagy az, hogy kedvünk szerint átrendezhessük a GUI-t. Vagy pl. nem tudom, mennyire hordozható a FF - az Opera maximálisan. Ráadásul most már mezei felhasználóknak is egyszerűbbé vált a dolog a "szinkronizálás" révén. Csak a wand.dat-ot kell kézileg átmásolni utána, meg persze az egyéni bőröket, szkripteket letölteni.

Ui.: a "szinkronizálás" helyett jobb lenne magyarul az "összehangolás" vagy valami nem egyértelműbb szó a 10. verzióra. Szinkronizálni a filmeket szokták. :)
Ill. a májkroszoftosan-erőltetetten hangzó "minialkalmazások" helyett pl. "ketyerék". :)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 15:00:47

@D4rkAv3ng3r: Viszont mióta van HTML formázás és működik az IMAP, a Gmail pedig még mindig bugos, egyre jobban tetszik nekem is az M2. Ha még a szálas csoportosítást megoldanák és a külső elemek letiltását, akkor talán váltanék is. Szóval azért kiszedni nem kell belőle, ha neked nem tetszik, akkor nem használod, egy árva menüpontot nem veszel észre, ami utalna rá, hogy van benne levelező.

"FF-ben már régóta jobbklikk az oldal egyik területére ott Oldal adatainak megjelenítése, média fül."

Most nézem YouTube-on, nekem egy FLV-t nem listáz ott ki, csak jpg-ket, gif-eket, meg egy swf-et, de az nem a videó.
Egyébként az oldalinfó tényleg nagyon részletes.

"De van rá kapásból több plug in is."

Operához elég egy bookmarklet is.

@magampista: Próbáld ki a WinGOGI-t. Az csak egy Presto motor egy címsorral. :)

chris-v 2009.08.14. 15:03:05

@D4rkAv3ng3r: Már semlegesítettem egy ideje a kék e betüt azóta csak a piros o létezik! :D

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 15:04:15

@D4rkAv3ng3r: File->Import Export->Import Firefox/Netscape bookmarks

Dzsini 2009.08.14. 15:09:04

@penge™: Operához, másrészt van egy Microsoft Office 2007 (NPOFF12.DLL), ami szintén nem tudom mire jó, mikor elvileg nem támogatja az Operát a az Office Live

A támogatás (support) a Microsoft részéről azt jelenti, hogy fordulhatsz hozzájuk segítségért, ha valami bajod van az adott böngészőt használva. Működni működhet az Office Live (ezért ment fel a plugin is), de csak a támogatott böngészőkkel kapcsolatban nyújtanak segítséget, ott biztosítják a zökkenőmentes működést. A Microsoft nagyon odafigyel arra, hogy mit hogy nevez.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 15:12:40

@|Ádám|: "Lassú, darabosan tölti be az oldalakat"

Ctrl+F12->Advanced->Browsing->Redraw after X seconds-t állítsd át Redraw when loaded-ra, vagy növeld az értékét mondjuk 5-re.

Más: Network->Max connections to a server: 8 helyett 16
Max total connections: 128

Egyébként az az érdekes, hogy akárhányszor lemértem, mindig az Opera volt a gyorsabb, mégis sokszor az tűnt érzetre lassabbnak, mivel az röptében rendereli az oldalt, míg a többi valahogy bevillantja azonnal.

MosoMasa 2009.08.14. 15:17:43

@penge™: Nakérlek! Ez az! (Wingogi) Erről beszélek. Jó, ez azért már kicsit puritán túlzottan is, és egy csomó alapfunkció sincs benne ( természetesen ez tesztelő cucc, nem kell bele).
Na de tuti jó! Semmi sallang, semmi felesleges, célravezető, jó! :D
Ilyesmie gondoltam, csak teljes Opera felülettel.

|Ádám| 2009.08.14. 15:17:56

Szia Penge!

Picit pontatlanul fogalmaztam az elején, a végén már hozzátettem hogy "vagy lassabbak tűnt", minthogy engem sem érdekelnek a törtmásodpercek, valószínű más felhasználót sem. Az általad leírtak mindegyikét megpróbáltam, érzésre a Firefox győzőtt...A Firefox gyorsabbnak tűnt és lassan ráver néhány kört az Operára. Ugyan minek akkor Operát használni? Régen lehet hogy ez másképp volt, ma már azonban változott a helyzet és Norvégiában picit későn kezdtek el feléledni a téli álomból...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.14. 15:46:01

@|Ádám|: Ezek szerint vagy az Opera állapotjelző sávja, vagy a Firefox Extended Statusbar-ja mutat hamis értékeket, mert nálam sokszor az Opera győzött a 3.5-tel szemben.

|Ádám| 2009.08.14. 15:57:31

@penge™: :) Meglehet, akárhogy is a lényeg hogy az átlag felhasználó nem fog ezeken a lépéseken végigmenni. Első használat a mérvadó, gyakran elég néhány másodperc az első vélemény kialakulásához, és itt az Opera hátul kullog, emlékszem én is első telepítés után már szedtem is le, átláthatatlannak tűnt és nehézkesnek.
Nyilván az hogy hazánkban nem olyan népszerű összefügg a már fent is említett "it-kultúrával". Tőlünk szerencsésebb sorsú országokban azért az emberek jobban értenek a számítástechnikához (nagy általánosságban), míg itthon ez nem jellemző. Így a probléma valóban innen is megközelíthető és az Opera részéről is. Az Opera-Lite jó ötlet, de én nem külön verzióra gondolnék, hanem egy basic vs advanced módra, ahol az előbbi teljesen elrejti az összetettebb dolgokat az alkalmi felhasználók elől, de továbbra is lehetőséget biztosít mindarra amit az Opera tud.

Nekomajin · http://nekomajin.wordpress.com 2009.08.14. 16:17:06

@Karbonade: Köszönöm szépen! :)
Képeket direkt nem akartam beletenni. Úgy gondolom, hogy ilyen egyszerű dolgokat szövegesen is el lehet magyarázni, és ahogy látod, eléggé szájbarágósan írtam sok helyen. Viszont a képekkel a skinnezés miatt gondok lehetnek. Én a régi kék skint használom, és csak ezért nem szeretnék átállni az újra. Ahol elkerülhetetlen lesz, ott majd használok képet.
A tartalomjegyzék megint egy érdekes kérdés. Elvileg úgy gondoltam, hogy az a blog is a gugli találatokat fogja bővíteni. Ha valaki nem tud valamit, úgyis ott fog először keresni. Nem hiszem, hogy sok visszatérő látogató lenne, mert azok már magasabb szintet képviselnek, és nekik meg már talán túl egyszerű a leírás. Ettől függetlenül csinálni fogok valami tartalomjegyzékfélét.

lalolib 2009.08.14. 16:35:36

Becsülettel végigolvasgattam a kommenteket. A feltett kérdéseimre nem nagyon kaptam elfogadható választ, vagy olyan "Operásat". Benne van, itt található, nem is használják csak az userek...stb.
Mintha alapból el lenne könyvelve, hogy az Opera egy hibátlan böngésző és a Firefoxba amit raktak, annak semmi értelme, meg az Operában úgyis benne van. Pedig lehetne tanulni és elcsenni onnan is olyan kiegészítőket, melyek nagyon jók. A Firefox kiegészítő "gyártók" igenis ezt megcsinálták az Operával. Az egyik legnépszerűbb Firefox kiegészítés az All-in-One-Sidebar, mely nem más mint az Opera oldal panelje és nem is csinálnak titkot abból, hogy ez egy Opera koppintás.
Fordítva is lehetne, igenis néhány kiegészítőt át lehetne írni Operára. Ha lehet? Tényleg van erre lehetőség?

lalolib 2009.08.14. 16:38:59

Bocsi, kihagytam, hogy simán "ellopták" a gyorsindító lapot is (már van egy-két kiegészítője a Firefoxhoz, sőt van olyan mely jobb is mint).
Használtam úgy Firefoxot, hogy teljesen Operának nézett ki, mert még téma is volt hozzá!

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.08.14. 16:49:25

sztem (és néhány dolgot márt írt pár előttem lévő is) minimum 3 dolog miatt tartunk ott ahol.
1. az opera többet tud bármely más böngészőnél, csak érteni kell hozzá. Ne kelljen érteni. Legyen ott az arcodban, egyszerűen, és legyen rajta advanced gomb. Például: ha már az adblockról esett szó; az, hogy központi tiltólista, most nem említem. De ha egy oldalon olvasgatok, akkor ha az egeret a hirdetés fölé viszem jöjjön egy parasztvakító ikon, hogy letilthassam (mint vmelyik ie-ben a kép fölötti mentés ikon és tsai). Rákatt, opcionális egyszerű beállítások, és advanced fül kockáknak. De egy átlaguser is tudjon róla ne kelljen felfedeznie a manual 508. oldalán, nem jobb klikk - tart. tilt. - schift nyomás - és szerkesztés meg csillag meg mindenmás. Minden olyan funkciót amit az opera tud diszkréten de az ember orcába tolni, hogy nesze fél pillanat alatt meg tudod oldani két kattintással. Kockáknak 3-mal. És ez az összes funkcióra vonatkozik. Mindent amit lehet rögtön ajánljon fel de ne kisregényes alert ablakokkal. Látvány, ikonok, pictogrammok. Vakuljon a paraszt. A kocka meg kikapcsolhassa.
2. Előbbiből kifolyólag. Honnan a nyavalyából tudja egy új felhasználó hogy van levelező, torrent, rss ésatöbbi. Sehonnan. Egyszerű tagolt áttekinthető felület kellene, kiemelve és külön szekcióként kezelve az egyébként is különálló komponenseket. Az office2007 is fényéveket javult (kezelésben) mikor mertek szakítani a hagyományos kezelőfelület beidegződéseivel. Hogy az iphone kezelési megoldásairól ugye ne is... Itt is ez kéne. Böngésző, levelező, torrent, letöltésvezérlő, dragonfly, unite (a teljesség igénye nélkül) a bal oldali panelsávba ki szép nagy ikonokkal és tabszerű működési mechanizmussal. Ne a böngészési ablakok közé mezei tabként. Csoportosítani és átláthatóvá tenni. A windows is ott nyert csatát hogy a hülyéket tartotta szem előtt és még az értelmi fogyatékosok számára is teljesen érthetővé varázsolta az operációs rendszerek előtte cseppet sem felhasználóbarát környezetét. Példaként mondhatnám a nérót is amiben lassan már egy komplett assembly programozási felületet is beépítenek, ugyanakkor mégis minden egyszerű, világos mint a szög. A minőségről meg ugye most nem beszélünk, csak a kezelőfelületről.
3. Ha mindez megvan, akkor reklám reklám reklám.

OFF:
megy itt a vita az új skinről.. miért is? ez minden csak nem újítás. Látvány? Megújulás? Ez? Csak egy új bőr. Nem forradalmi, nem újjászületés, csak egy sima skin a több ezer közül. És még nem is a legjobb. Az operának nem erre lenne szüksége. Nem arra, hogy legyen-e pötty, vagy kék vagy piros legyen. Valahol elveszett a lényeg, el lett kendőzve egy névvel, egy névvel ami ráadásul nem is éri fel saját nevét.
ON

ap · http://premiumlivesets.hu 2009.08.14. 18:10:47

Miért népszerűtlen az Opera Redmondban (is)?

A Google Chrome, illetve az Opera felhasználók elbúcsúzhatnak a Microsoft netes irodai programcsomagjának gondolatától, nem beszélve az Internet Explorer 6-os verziójának rajongóiról.

/////

...az egyre több kritikát elszenvedő, ám még mindig jelentős piaci súllyal bíró Internet Explorer 6, a Google Chrome és a beépített Explorer miatt indult uniós trösztellenes eljárás beadvány megfogalmazója, az Opera is a partvonal mellé szorult. Nem lesznek a támogatott böngészők listáján. Utóbbinak ez komoly mélyütést jelenthet, hiszen a Google Docs támogatott böngészői között szintén nem szerepel az Opera, míg a jelenleg béta állapotú Office Live Workspace is hibaüzenettel fogadja a Chrome, illetve Opera böngészővel érkezőket.

Szavazzunk a Ballmer orra alá :)

makeofficebetter.com/Vote/Add?id=1187

(opera támogatás kérése - Office Web Applications)

poTomek 2009.08.14. 18:26:45

"csak nálunk ilyen alacsony az Opera részesedése"
A világviszonylathoz képest nálunk magas az Opera használata: en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_web_browsers

Szerintem ahogy fejlődni fog a Chrome úgy fogja lehagyni itthon is az Operát. Nincs indok az Opera használatára, nem emelkedik ki semmivel sem a többi közül. Az átlag user ismerőseim közül is már most sokan használnak Chrome-ot. Lehet a friss dizájn miatt, lehet a marketing miatt, lehet a Google miatt. Látnak benne fantáziát. A Konqueror is biztosan jó böngésző, de nem használja senki. Ugyanez van az Operával is.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.14. 18:28:14

Én 3 dologban látom a fő problémát:

1. Az Opera nem volt "ajánlott alternatív biztonságos" böngésző a honlapok alján, a Google oldalain, míg a FireFox logo ott szerepelt minden "ingyenes" ("anti-Microsoft") oldalon.

2. Még mindig él az Opera inkompatibilitási "antimítosza", amit már rég túlhaladott az idő, de a média (lustaságból) még nem tart az idővel.

3. Az előbbivel függ össze, hogy a pluginok
telepítése és karbantartása messze elmarad az IE és FF-étól. A médialejátszók és egyéb pluginok mind IE-re és FF-re vannak optimalizálva (automatizálva), míg Operára csak másolgatásokkal lehet működésre bírni őket. És pont ez okozza a legtöbb "gyakorlati inkompatibiltást": A rosszul vagy egyáltalán nem telepített pluginek.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.14. 18:38:21

Mondjuk ilyen szempontból én nem kukacoskodnék azzal a Microsoft ajánlattal kapcsolatban, hogy a Windows telepítésekor felajánlja a böngészőket az IE-vel együtt. Jónak, és az Opera számára hasznosnak tartanám, ha minél többen látnák és ismernék meg a logót, illetve ott lenne állandóan a kéznél a telepítése lehetősége az Operának is.

Ugyanis tapasztalatom az, hogy viszonylag nagyon sokan nem ismerik az Operát, nem is tudnak a létezéséről még az informatikai szektorban sem.

Egyszerűen mindenhol ott kellene szerepelnie a logónak és a telepíthetőségnek. Persze ez feltételezi, hogy ezen telepítések után nem lesz használhatatlan rögtön az Opera esetleg a hiányzó, és nehezebben telepíthető pluginok hiánya miatt. Érdemes csak összehasonlítani, hogy egy szűz install után hogyan települnek és lépnek működésbe FF-ban vagy Operában a pluginok. Pont azok a pluginok, amiket a leglátogatottabb, médiára kihegyezett oldalak alkalmaznak és feltételeznek.

Lali_ 2009.08.14. 18:38:36

@poTomek: Európai és nem világátlagról volt szó, mert lehet, hogy számodra meglepő, de Mo. Európában van

Végülis minden böngészőben van levelező, egérmozdulat, irc kliens, torrent kliens, újraindítgatás nélküli téma és eszköztár telepítés, beállítás, meg jobbra, balra tehető fülek előnézeti képpel ugye?

D4rkAv3ng3r 2009.08.14. 19:14:57

@lalolib: Nem tudod mi a neve az Opera témának? Ráraknám az FF-emre, mert sajnos időnként át kell váltanom rá. A myspace.com is szétesik Opera-n és az azonosítás átállítása sem használ. Szóval nemcsak az iwiw gond neki.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.14. 19:20:34

@D4rkAv3ng3r: A főoldal, vagy a saját oldalad? Mert előbbi nekem jól megy - utóbbim meg nincs.

D4rkAv3ng3r 2009.08.14. 19:21:53

@cousin333: A saját lapomon is a betűk rossz helyre kerülnek, meg az értesítési lap-nál belóg a címsor szövege ahová nem kellene. A status mood lóg bele a fehér területbe.

angel13 2009.08.14. 19:43:21

@magampista: Nézd én nemrég használom az Operát nekem elfogadhatatlan az hogy nem a lenyíló menüből tudom szerkeszteni a könyvjelzőket. Olvasom a hozzászólásokat és sajnos azt olvasom ki, hogy jártasabb felhasználók "mélaundorral" oktatgatnak olyanokat akik úgymond kezdő felhasználók az ilyen hangvételű dolog csak elriasztja az embereket. Omajgád nak tetszik az elképzelése. Mikor a 10-est kezdék el szerkeszteni lehetett véleményeket megfogalmazni, ajánlatokattenni és ...!Volt az hogy a fejlesztők- fejlesztőjéhez lehet szólni a nagyon jártasok véleménye nem találkozott a kezdők igényével na és... Igen vannak jó megoldásai egyedi ötletei, hol reklámozzák ezt kiérti, ki hallllja? Nem csak a "felsőbbrendű" felhasználót kell kiszolgálni, hanem a kezdőt az elcsábítottat! Jobbbb érthetőbb gyorsabb! üdv:angel13

MosoMasa 2009.08.14. 20:03:47

@angel13: Nem tudom mi a gondod igazán. Ott van az oldalsávban a könyvjelző. Simán elérhető, vagy elrejtheted. Nem tudom egy ember naponta, hetente, havonta hányszor szerkeszti a könyvjelzőket (nem is tudom mit lehet annyit szerkeszteni benne egyáltalán), de véleményem szerint nem sűrűn. Ha nagyon akar szerkesztgetni alkalmadtán, akkor benyitja a főablakba, ott jól átlátja, rendezi, aztán egy időre megint jól van.
De te tudod.
Különben meg ott van lenyílóban is.

Nincs itt semmi felsőbbrendűségről szó, nem tudom honnan veszed. Valszeg inkább neked lehet valami kisebbrendűségi gondod, ha egyből ezzel jössz - azon meg én nem segíthetek.

szentark 2009.08.14. 20:43:16

@Nekomajin: Tovább, tovább, tovább, remélem, folytatod?!

szentark 2009.08.14. 21:01:28

Nos, én, mint 1.0-s felhasználó, az előttem levő írásokból, levontam egy konzekvenciát! Nekem az az
érdekem hogy minél kevesebben használják az operát, mert így a hackerek nem izgulnak rá!!! Tehát, igaz az az állítás hogy az opera a világ legbíztonságossabb böngészője. Tudtam, hogy valamiért nagyon szeretem az opit!

MosoMasa 2009.08.15. 03:00:12

@penge™: Na az van, hogy a TB3 Bétá-val beteszi a hivatkozott linket a Hivatkozás küldése emailben ukázra!
Ez is valami akkor! ;)

MosoMasa 2009.08.15. 10:19:14

@penge™: Kipróbáltam: a link küldése Thunderbird 3-al működik!

A múltkor más nem működött benne (mármint a TB3-ban), azzal kevertem. :D

macskafaraok 2009.08.15. 12:12:49

egyszeru hogy miert nem megy annyira:

1. webmail programok nem perfectek vele. a mai napig sem...
lasd: mail.yahoo.com, freemail.hu
jahh, pedig ezt hasznaljak az emberek...

2. csak annyit mondok, CTRL+Click, hat azt itt nem lehet... jahhh. mert itt tobb basz gombot kell nyomni... a fene sem akar ilyesmivel kinlodni...
HTML Copy, mar miert is lenne...
Szoval a hulye kenyelmi dolgok, na azok se... mar evek ota.

3. Mehecskes, szivecskes, viragos Skin-ek hianya...

Hat kb ennyi...


3.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.15. 12:32:26

@macskafaraok: 1. A freemail már a legújabb 10-es bétával működik.

2. A Ctrl+klikk valóban logikátlan, bár leginkább csak megszokás kérdése. Egyrészt ott a középső gomb, másrészt ott a Ctrl+Shift billentyűket akár egyujjal is nyomva tudod tartani, harmadszor meg mint már mondtam, ha sok linket akarsz megnyitni, akkor snap-links userjs.

HTML copy és autofill viszont tényleg lehetne benne (bár mindkettőhöz van userjs szintén).

3. Akkor rajzolj hozzá egy méhecskés, szivecskés skint. :)
Különben meg van egy rakás csilivili téma a My Operán, csak be kéne linkelni itt valahol a blogon.

MosoMasa 2009.08.15. 15:59:19

@penge™: Látod erről beszélek: a tizenéves réteg keresi a méhecskéket, meg a sok addon-t... mápedig ők sokan vannak.

toccata 2009.08.15. 20:10:14

Hogy miért nem megy Magyarországon az Opera?

Mert magyarok vagyunk.

Ha valakinek megmutatom, annyit megért, hogy ne használjon IE-t, de mivel én, a rokona, barátja, munkatársa ajánlottam, azértse az Operát választja, hanem a Firefoxot, mert valakitől (akit alig ismer) azt hallotta, hogy az a tuti.
Szerencsére azért akadnak kivételek is, de még a fehér hollónál is kevesebben vannak.

Divatba kellene hozni az Operát. Trendivé kellene tenni. Okos reklámokkal.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2009.08.15. 20:21:51

Ezt most nem értem, ezt a ctrl+clickes dolgot. Arra jó itt, hogy azonnal letöltésre megy rá, nem kell kerülőutakra menni. Nagyon hasznos. Mi a gond?

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.15. 21:21:42

@tetra: Nem a képmentés, hanem a link megnyitása. Sokkal logikusabb, hogy csak Ctrl+klikk-et kell nyomnod új lapon a HÁTTÉRBEN való megnyitáshoz, és Ctrl+Shift+klikk-et az új lapon megnyitáshoz?
Hogy miért? Mert a háttérben lehet, hogy egyszerre egynél több linket nyitsz meg, viszont új tabon ELŐTÉRBEN általában egyszerre csak egyet, így csak akkor kell két billentyűt nyomvatartva klikkelned. Én ezt oldottam meg a snap-links-szel, már mikor a linkek egymás alatt vannak.

Képmentésnél pedig jobbklikk a képen "v" majd Enter (a többi böngészőben, vagy akár Operában is).

De a felhasználók (legalábbis én) általában többször nyit meg weboldalakat a háttérben, mint ahányszor képeket ment.

Tarackos Sül (törölt) 2009.08.15. 21:33:30

Szerintem ez a vonat elment, és már nem sok mindent lehet csinálni, hogy változzon a helyzet. Mindenki használ, amit használ (és amit megszokott), és nem szívesen vált róla, legyen az akármilyen böngésző. Én sem azért használom az operát, mert hanyattvágom magam 1-2 feature miatt, hanem megszokásból. Az viszont nagy úr . . .

Amit tenni lehetne a böngészővel: nővé változtatni, aztán írni köré egy új történetet, sok színes robbanással, epikus sztorival.

Akinek nem esne le, a BSG rebootra gondolok. Szerintem csak ez lenne a kiút: teljes újrakezdés, marketingúthenger, aztán hadd szóljon! A firefox is csinált egy ilyet, hiszen valahol szűzkislány korában netscape-nek hívták, nem?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.15. 22:48:55

penge: Nem értem, miért használna valaki akárcsak Shiftet is, amikor erre ott van az egérgörgő...

A vitához annyit, hogy ez a hozzászólás Opera Mobile-ról született, ami sokkal használhatóbb, mint az IE, vagy az el sem induló Fennec.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.15. 22:55:13

@cousin333: Mert nem mindenki vesz minőségi egeret, az Tesco Gazdaságos (irodai) egérrel meg kattintasz 10-20 alkalommal és elqródik a scrollja.

Zsüi_ 2009.08.15. 22:56:15

Én jobbat mondok: néha használok laptopot (sajátom nincs). És azon nincs középső klikk (csak néhányon)

D4rkAv3ng3r 2009.08.16. 12:15:08

Meg azért elég kényelmetlen az egérgörgővel kattintani. Párszor előfordult ez elején, hogy görgettem véletlenül, mert lecsúszott az ujjam róla.

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.08.16. 12:47:28

Az biztos, hogy valami markánsabb reklám kellene, külön kiemelve a beépített funkciókat, billentyüfunkciókat, praktikus dolgokat...
A magyar paraszt azt látja hogy van az FF, és ahhoz egy rakás addon,kütyü amit INGYEN bérmentve letölthet;
Az opera meg csak annyi hogy:
Nesze, Opera...
Találhat hozzá tetrist,időképet ,meg ketyegő órát minialkalmazásban.
másrészt több helyen(pl.:virusoskommando) azt olvashatja, hogy a windows tüzfal és az FF a NoScripttel, a biztonságos böngészés netovábbja.
Pedig a legtöbb addonnak van megfelelője az Operában, csak ez sajna kevés emberben tudatosul.
Pl.:ha a jobbklikkbe betennék gyárilag a javascript letiltását az adott lapon - és nem kellene beállításokban kotorászni - az már az Operás NoScript lehetne...
etc etc...
Persze,hogy az opera mögött nincs komoly háttér igy a reklámozás is nehéz...
----------
És persze a hibatürés...
Senkit nem érdekel hogy az Opera a webes szabványok követésének az éllovasa(vagy az akar lenni), és azért nem jelennek meg a hibás? oldalak.
Az ember csak böngészni akar,és ha nem tud belépni egy oldalra az operával, akkor belép FF-el, és opera->kuka.
Kit érdekel hogy tkp. az oldal hibás és az opera ezért nem tudja/akarja megjeleníteni? Senkit...

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.08.16. 12:52:27

@angel13: "nekem elfogadhatatlan az hogy nem a lenyíló menüből tudom szerkeszteni a könyvjelzőket"
Hát ha elfogadhatatlan!, akkor természetesen ne használj Operát.
Minden ujhoz kell némi kompromisszumkészség...

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.16. 14:28:33

@angel13: "nekem elfogadhatatlan az hogy nem a lenyíló menüből tudom szerkeszteni a könyvjelzőket."

Nekem meg az, hogy miután egy oldalt betöltöttem, a többi böngészőben egynél többször kell megnyomnom a Tab-ot, hogy a legelső form-ba ugorjon. Meg az is, hogy nincs fit-to-width funkció. És nem utolsósorban az MDI ablakok. Na ezekre mit lépsz? Ezek azok, amiket semmilyen FF addon nem tud pótolni, mert csak Operában vannak. :)

angel13 2009.08.16. 15:29:58

Látjátok ezt írtam elzavarjátok, elriasztjátok a kezdőket!!!! Szándékosan írtam, így nem lehet közzzzöséget szervezni! Sajnálkoztok, hogy ezt is tudja, meg azt is tudja, DE SENKI NEM AZT MODJA, HOGY PRÓBÁLTAD MÁR IGY NEKEM SIKERÜLT!!!! A probléma amit feldobtam minden más böngészőben működik csak itt nem bonyolult a könyv jelzőket mozgatni! Ez doszos emlékek ja sokan nem is tudják miaz na ezért letttt sikeres az ablakos billllli! Mert mit gondolt mit tartott szemelőt nekem kell az elvárásokhoz igazodnom, hogy ÉN LEGYEK A VILÁG LEGGAZDAGABB EMBERE!!!! A rizsa mehet tőletek a valóság az valóság!!! NA EZÉRT MEGY AZ OPERA A KUKÁBA MERT NEM A FELHASZNÁLÓK IGÉNYEIT TARTJA SZEM ELŐTT HANEM A PROGRAM ÍRÓ ÍGY IRTA MEGOSZT COKI!!! HA KELL- KELL HA NEM AKKOR IS EZT KAPOD A KOMMMUNIZMUS MÁR MEGBUKOTTT!!!! NE LEGYETEK MAGATOKTÓL ELDŐLVE!ITT A LETÖLTÉSEK SZÁMA SZÁMÍT!!! NEM A TI "OKÍTÁSATOK" SZÁMÍT! NA SOKAN EZÉRT TÖRLI AZ OPERÁT! MINEK OLYAN KÖZÖSSÉGHEZ TARTOZNI AHHHOL KAPÁSBÓL ISMERETLENÜL LESZARJÁK A FEJED! ÜDV.:ANGEL13

meneruwa 2009.08.16. 15:46:04

@angel13: hát ennek a blognak a tartalma nem azt mutatja hogy nem segítünk egymásnak, s a blognak sem a kioktatás a célja hanem a hírek s a segítség, tehát ebből adódóan feleslegesen jártatod a magad hülyeségeit, ha nem tetszik nem használod ha tetszik de segítség kell ide nyugodtan jöhetsz kérdést feltenni s ha kell segítünk. de ha neked az a lényeg hogy a könyvjelzőt a lenyíló menüből szerkeszd sajnálni tudlak. ez olyan apróság mint pld. miért nem jobbra vannak a gombok vagy magasabb a címsor. .... ha rossz napod nem itt kell kiabálni. (mert ugye a nagybetű ezt jelenti.) én csak annyit mondok neked viszlát aztán ha felnőttél egy böngészőhöz akkor gyere majd vissza, szívesen várunk.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.16. 15:48:14

@angel13: Ha számodra elfogadhatatlan(!), akkor talán írjuk át a TE kedvedért az Operát? Ha ilyen lekezelő stílusban írsz, akkor mit vársz? Nem vagy kicsit túlérzékeny?

meneruwa 2009.08.16. 15:51:18

s mellesleg inkább kommunizmus mint kapitalizmus :D :D :D bár szerintem nem sok köze van az egészhez ha megnézed mit jelent igazán :D :D :D - igen kinevetlek mert szánalmas vagy s beszélsz akkora hülyeségeket :D milyen "dosz"-os emlékek :D :D :D te "dosz"-ba neteztél hűhhhhh mesélj milyen volt kíváncsi vagyok :D s a DOS az nem "dosz". Ám nyugodj meg akinek én megmutattam az operát az értelmes ember s nem törölte le hanem használja a többitöbbi mellett

angel13 2009.08.16. 16:37:58

A problémára köszönöm a megoldást, a felhasználó kényelmét szolgálja a hozzá szólásotok! Harmadjára írom ezt a problémát mi a megoldás? Csak úgy kényelmesen?

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.08.16. 16:53:22

@angel13: Azért némi magyar nyelvlecke rádférne,aztán utánna megbeszéljük hogy mi elfogadható, és mi az ami nem...
Mi pedig addig gyakoroljuk a toleranciát...))))

Zsüi_ 2009.08.16. 16:53:52

@angel13: Én így kezelem a könyvjelzőket: Könyvjelzők->Könyvjelzők kezelése (CTRL+ALT+B). Kapok egy új lapot, rajta az összes könyvjelzővel és 'könyvtárral'. Úgy jelölgetem ki őket, ahogyan szeretném, és behúzom drag&drop módszerrel a megfelelő helyére. Ha új könyvjelzőt adok hozzá akkor pedig a megfelelő könyvtárba teszem, amit megjegyez, így pl. youtube nézegetés közben ha elmentegetem őket, akkor nem kell mindig kijelölnöm a yotube könyvtárat. Ha nincs ilyen könyvtár, ott helyben létrehozom. Ha elfelejtettem, akkor a kezelőben a helyére pakolom.
Választ kaptál a kérdésedre? Esetleg rosszul értettem a kérdést és nem ez volt a probléma? Kérlek válaszolj, és ne sértődj be, szerintem kicsit mindenki túlreagálta az előzőeket.

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.08.16. 16:56:56

@angel13:
Az Opera ilyen, igy szeretjük - fogadd el Te is lenyiló könyvjelzők nélkül)))
Erről szól az a bizonyos kompromisszum készség)))

Ronyn · http://www.ronyn.hu 2009.08.16. 16:59:29

És ha pozitívabban álsz hozzá, meg fogod te is találni az előnyeit, és rájössz hogy nem okvetlenül kell ahhoz "lenyilnia", hogy hatékonyan lehessen használni

meneruwa 2009.08.16. 18:30:56

én azért nem tudok benne segíteni, mert feltelepítem az FF-t s egyedül a greasemonkeyt meg az iwiw+-t teszem fel pluszba semmi mást sz'al nem tudom mit mondasz azon hogy nem a lenyíló menüben tudod szerkeszteni. Lehet én értem félre de pont ott van a könyvjelzők menüben a kezelése s igaz hogy egy új nagyon könnyen használható de igaz plusz ablakban (fülön) nyitja meg de sz'tem ezerrel könnyebben s jobban használható mint az összes többi böngészőé. igaz ami igaz egy általános szabványt bevezetnék a könyvjelzőkkel kapcsolatban mert nemiagz hogy az *.adr-t nem ismeri fel egyik sem alapból

özv. Horvai Jolánné 2009.08.16. 18:38:22

OFF

házi feladat mindenkinek, angel13-at kivéve:
1. megnézni ezt: blog.hu/user/86846/tab/activity
2. elolvasni
3. megnézni a dátumokat is
4. eldönteni, hogy érdemes-e _bármit_ is reagálni az ez után következő beírásaira

ON

ha már ennyire pörög az addon-hype: nem lehetne írni olyan scripteket, amik egyszer lefuttatva mondjuk automatikusan beüzemelnének userjs-eket, css-eket, sajátgombokat, keresőket, satöbbi? és akkor ezeket már csak el kéne nevezni addonoknak ;-)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.16. 18:53:38

@meneruwa: Meg az sem, hogy az Opera az egyetlen, ahol még nincs csillagozós könyvjelzőmentés. Egyébként szerintem arra gondolt, hogy egy eszköztárra húzott könyvjelzőt nem tud jobbklikk->szerkesztéssel szerkeszteni. Vagyis az URL-t, a nevét, meg ilyesmi, hanem ilyenkor a könyvjelzőkezelőben kell átneveznie a könyvjelzőt, majd az átnevezett néven ráhúzni a kívánt eszköztárra, majd a régit törölni az eszköztárról. Ráadásul 9.2x (vagy nem tudom mennyi) óta még a középsőklikk sem működik az eszköztárra húzott könyvjelzőkön.

Ráadásul mappát csak a személyes sávra húzhatsz, oda meg nem húzhatsz címsort, illetve gombokat, tehát plusz helyet foglal, ha bekapcsolod.

A másik hiányosság, hogy nincsenek tagek, azonosítót meg csak egyet adhatsz egy mappának, vagy egy könyvjelzőnek, ugyanazt már nem adhatod egy másik mappának/könyvjelzőnek. Harmadszor a Ctrl+Alt+B-s könyvjelzőkezelőben nem látszik a Description oszlop. Sőt, leginkább olyan oszlopok nincsenek is, mint utolsó látogatás, mentés ideje, vagy ilyesmi.

pite42 2009.08.16. 22:17:33

Szerintem kezdjétek a honlappal, ami nincs is, mert csak egy blog. magyaropera.blog.hu: nagyon hosszú, senki nem jegyzi meg, nem talál rá. Kicsit fel kéne dobni, úgy néz ki, mintha egy jegyzettömb lenne. Más helyeken is lehetne reklámozni pl:youtube-nál a chrome.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.16. 23:06:52

Arra gondolt, hogy a könyvjelzők menüben az egyes könyvjelzőket nem lehet diretbe (környezeti menüből) szerkeszteni.

Azonosítók helyett ott van a leírás mező, ami szabadon szerkeszthető. A címsávban is felajánlja az ide beírt szavak alapján, tehát kb. ugyanúgy működik (vagyis már pár éve).

pite42: Azért elég sokan rátalálhatnak egyszerű Google kereséssel, ha az opera vagy a magyar opera szóra keresnek. A Youtube és Chrome példája teljesen hibás ugyanis mindkettő a Google terméke, tehát a Google a saját birtokában lévő oldal(ak)on hirdeti a saját böngészőjét...

meneruwa 2009.08.16. 23:41:18

köszi mindkettőtöknek, most már értem mire gondolt.
istenem ha csak ennyi gondom lenne mint neki :P na jó abbahagyom a szarkazmust.

pite42: sztem jo ez, mivel a böngésző frissül állandóan s legegyszerűbben s a legkevesebb munkával ezeket a blogokat lehet működtetni, mert ugye szabadidőből foglalkozik evvel mindenki nem pénzért csinálja

pite42 2009.08.17. 08:03:26

cousin333: igazad van, beírtam a googleba, hogy opera és a másodikra, hozta az opera home paget, negyedikre a magyaroperát. De nekem nem ugrana be elsőre, hogy magyar opera. Csak gondolj bele: magyar firefox, magyar chrome. Ugye így már másként hangzik.
meneruwa: maximum respect azoknak, akik ilyen szorgalmasan hírdetik ezt a zsír böngészőt, de ők kérdezték, hogy még mit változtassanak. nekem ez volt a meglátásom.

MosoMasa 2009.08.17. 09:25:07

@angel13: Leírtam neked, hogy az oldalsávban éppen úgy tudod szerkeszteni, mint a lenyílóban. Sőt ugye a kényelem miatt akár be is nyithatod a főablakba a könyvjelzőidet.

Az a szép a világban, hogy változatos. Ha minden egyforma lenne, akkor mi értelme lenne különböző termékeket gyártani?
Csak egy példa: veszel egy autót, a hátramenet jobbra lent van, veszel egy másikat, jobbra fent, egy harmadikban balra fent. Van amelyiknél kis biztonsági kallantyú van, van amelyiknél le kell nyomni a váltó kart, van aminél semmit nem kell csinálni hogy hátra kapcsolj. Namost el kezdesz replikázni akkor is? Akkor már szr az autó, akár milyen jól, kényelmesen, biztonságosan lehet vezetni? Az már nem is érdekes?
És lehetne tenger példát hozni műszaki cuccok, háztartási vagy akár ruházati dolgok területéről, hogy a gyártók eltérő módon oldanak meg valamit. Azonfelül nem lehet sokmillió felhasználót megkérdezni, hogy mit akar.
Olyanon lovagolsz ami alapvetően lényegtelen dolog, és nem is érthető mit beszélsz.

MosoMasa 2009.08.17. 09:28:24

@cousin333: Én nem is értem a felvetést, hogy mit nem lehet szerkeszteni? A könyvjelző tulajdonságai nem elég?

szent-ark 2009.08.17. 10:00:08

Nos, ennyi komoly hozzászólás után egy kis vidámság:
Menyi egy átlagos angyal IQ-ja?
??????????
Hát 13!

angel13 2009.08.17. 12:06:49

Szartok az ember fejére csak egyre kevesebben vagytok!!! A problémát oldjátok meg! Már írtam ezért csökken a népszerűsége az Operának!!!! El fog tünnnni!! Üdv. :angel13

Zsüi_ 2009.08.17. 12:22:02

@szent-ark: Szerintem ez a viselkedés nem való ide.

@angel13: Azt hiszem, hogy többen is válaszoltunk a kérdésedre. A könyvjelzők menüpontból lenyílva közvetlenül jobbklikkel nem tudsz könyvjelzőket szerkeszteni. Az oldalváson viszont van egy könyvjelző panel. Ott megy a jobbklikk. Plusz van a könyvjelzők kezelésére menüpont és gyorsgomb. Nem nagyon értem hogy milyen probléma maradt még. Le lett írva az is hogy mit nem tud. Azokat nem tudja. Nincs de, nincs viszont, nincs ellenben. Nem tudja a cousin333 által leírt dolgokat. Ez van. Fennmaradó esetleges kérdéseid amik nem a böngésző népszerűtlenségével kapcsolatosak felteheted az oldal tetején található segítség menüpontban.

Lali_ 2009.08.17. 13:00:41

@angel13: Az esetek döntő döbségénél az ember nem azért keresi meg a könyvjelzőjét, hogy átszerkessze, hanem azért, mert kiváncsi az oldalra és szeretné megnézni. A könyvjelzőt szerkeszteni hozzáadáskor szokta az ember, éppen ezért felesleg ott a jobbklikk, ha mindenképpen kell szerkeszteni, akkor a panelben lehet huzogatni a mappákat egymásba, dobálni ide-oda, jobb klikkezni

Egyébként meg sajátomb: operawiki.info/CustomButtons keress a Bookmarks szóra, van olyan, hogy a legördülő menüből az első helyen a könyvjelző kezelése lapot hozza be, alatta meg a könyvjelző mappákat

Abydos · http://abysan.com/blog 2009.08.17. 14:01:46

Az a poén, hogy az Opera ott van a Wii-ben (ha ne említsem hányat adtak el belőle) és majdnem minden 2. mobilban, és mégsem tud letelepedni a PC-n. Hihetetlen :/ Én a mobil miatt tértem rá, nem bántam meg.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.17. 18:08:01

@Lali_: Azért bookmarkleteknél hasznos tud lenni, hogy bizonyos részeket átszerkesztesz a JS kódban.

toccata 2009.08.17. 18:18:53

No igen, a hibatűrés és a szabványköveteés.
Talán lehetne egy jó megoldás, ha a hibás oldalakat is lekezelné, de egy kis ablakban, például mint az új levél értesítés, megmutatná, hogy az oldal megjelenítése közben hány hibát kellett "elnéznie".

angel13!
Senki se erőlteti rád az Operát. Használd azt, amelyik neked jobban tetszik.
Tudod ez olyan, mint ha neked jobban tetszik a BMW, mint a Mercedes, akkor használod a BMW-t. és pont.

meneruwa 2009.08.17. 20:50:08

@toccata: és a13 szerinte pedig neki mercedes kéne de hát a fránya mercedes gyár nem adja ki a titkait s nem a sofőrök készítik az autót :) ezt már csak a poén miatt tettem be s bocsi az offért.

ám sztetek miért van az hogy ha egy iframe-ben eltüntetem a scrollt a firefox nem gördíti lefele az oldalt :S míg az operában megy.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.18. 10:41:35

"@macskafaraok: HTML Copy, mar miert is lenne..."

Az új Opera 10-ben már van HTML Copy. Edit módba kell váltani, majd úgy kijelölni és kopizni.

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 15:11:26

Én 2,5 évig használtam Operát (2005-2007) és néha manapság is fölteszem kalandvágyból, de egy idő után mindig visszatérek a Firefoxhoz, a következő miatt:

1., szabványkövetés, ami szép és jó, de keresztes hadjáratnak tűnik, ezzel az Opera csak a saját felhasználóit szívatja, mert senki nem fog gyöngyöző homlokkal HTML/CSS-t faragni, hogy maréknyi felhasználónak menjen az oldal

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 15:14:11

(benyelte a blogmotor a többit, azonnal monnyon le)
tehát

2., konfigurálhatóság, néhány hét alatt felfedeztem mindent (opera:config is), de sok mindent a mai napig nem tudok megváltoztatni, és ez zavar (pl. tinymenuhoz hasonlóan tömöríteni a felső sort és mellé bepakolni a címsort, kapásból egy sorral több jutna a szövegnek) Nem tudom, mert az Operának az a fix elképzelése, hogy nekem kell minden menüpont. A FF-ot viszont szénné lehet konfigurálni

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 15:16:22

és 3., mert ez sem ment el :(

3., add-on, jó jó, az Operában alapból sok minden benne van, de ha nem tetszik? Pl. a FF-hoz van min. 4 letöltő vezérlő, ha nem tetszik ez, fölrakom azt, az Operában egy van (ami nekem nem is jön be), tetszik, nem tetszik, bele van égetve. Pl. plug-in szerűen lehetne nyitni, mert a widgets az zsákutca volt

ZeGa 2009.08.18. 15:20:43

@Alapvető élelmiszer: Nem tudom próbáltad-e már az opera 10-et csak, mert ott el lehet tüntetni a felső menüsort.

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 16:07:00

@ZeGa: Még nem próbáltam, mert ß szoftverekkel nem szívesen kísérletezem. Mert ha megy az oldal, akkor nem tudhatom, hogy az oldal a hibás vagy a ß-Opera, és így akaratlanul is már előre leírom a szoftvert.

Zsüi_ 2009.08.18. 16:13:44

Egyébként gyorsgombot csinálhatsz a menü eltüntetésére most is. Vagy akár egy felhasználói gombot is kitehetsz valahova.
Abban egyébként egyet értek, hogy a plugin-eknek meg lenne ez a jó oldala, de abban is, hogy áldásos, hogy így semmi nem tudja magát 'véletlenül' beleerőszakolni a böngibe. Emlékszem, hogy havernak sehogy nem tudtunk leirtani valami plug-int, ami beette magát foxba (most itt mindegy hogy fox vagy mi, de pont ez volt).

Zsüi_ 2009.08.18. 16:17:30

A letöltésvezérlőt egyébként sokan kérik, hogy legyen okosabb. Ugyanígy a torrent klienst. Igazuk is van. De ha valaki letöltésvezérlőt akar, annak nem kell minden áron pluginekben gondolkozni. A torrentre sem a plugin szokott a válasz lenni.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.18. 18:11:02

@Alapvető élelmiszer: 9.x-hez is van sajátgomb, amivel el tudod tüntetni a felső menüsort. Ez azért erős volt, hogy a Firefoxot szénné lehet konfigurálni. Hogy tudom például a címsort és a fülsávot le, vagy oldalra, vagy akárhova tenni, ADDON NÉLKÜL? :)

Az Opera letöltéskezelője mit nem tud, amit például a DownThemAll igen és olyan égető szükség van rá?

@Zsüi_: Nem Az MS féle .NET OneClick volt az? :D

Zsüi_ 2009.08.18. 18:17:03

@penge™: Nem, talán valami winamp-os volt, de már nem emlékszem. FF-hez létezik plugin hogy a fülek oldalt legyenek? Szerintem sokaknak hiányozhat a több szálon való letöltés lehetősége. Nekem itt elég istenes netem van, úgyhogy engem speciel nem izgat hogy mivel töltök le, de akiknek gyengébbek az adottságaik ezen a téren, azoknak ez fájhat.

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 18:20:23

@Zsüi_: Pl. a Winamphoz hasonlóan készíteni hozzá plug-int, amit bemásolsz a megfelelő könvytárba és úgy működik. Az sokat lendítene az ügyön, ahogy pl. a FlashGet már integrálható ilyen módon.

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 18:22:55

@penge™: Azért a Firefoxnál alapból a prefs.js sok lehetőséget nyújt, amit lehet állítani, de add-onokkal ez továbbfejleszthető. Úgyis mondhatnám, az Opera kitalál valami nagyon jót (Speed Dial), viszont FF-ban hamar megjelenik ugyanaz, de általában jobban. Ilyenkor az Opera nyugodtan átnézhetne, hogy mivel lehetne feldobni a dolgot. (pl. Speed Dial globális konfigurálása, most vagy mindent egyenként kézzel beállítok, vagy az ini fájlt szerkesztem)

Zsüi_ 2009.08.18. 18:28:58

@Alapvető élelmiszer: Én értem hogy mi az a plugin. Csak pl a letöltésmenedzseléshez nem tudom hogy miért nem jó ha külön program van. Legalább fut a többi böngészővel is. Sőt, ha minden igaz akár az IM-ben kapott zene vagy bármi letöltéséhez nem is kell böngésző, mert nyithatod kapásból ott. A winamp-os dolgot meg csak azért emlegettem, mert elpusztíthatatlan volt. Uninstall fox, install fox volt az egyetlen járható út.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.18. 18:37:40

@Zsüi_: Igen, vannak ilyenek, de ha értesz a CSS-hez, akkor inkább az userChrome.css-t szerkeszd, mert az addonok nagyon belassítják még mindig.
Ki mondta, hogy az Opera nem tud több szálon letölteni? 8 szálon tölt egyszerre. A Links panellel együtt is nagyon jól kiegészítik egymást.

@Alapvető élelmiszer: Google a barátod: www.opera.com/support/kb/view/772/

A prefs.js helyett inkább az user.js, mivel az platform és OS függetlenül hordozható, míg a prefs.js-ben minden addon nyomot hagy. De ez sem visz előre túlzottan, még mindig nagyon sok dologhoz kell addon és van, amihez nincs is használható (vagy egyáltalán nincs) addon.

A Speed Dial már fejlődött a 10-esben. Különben erre azt tudom mondani, hogy néha a Firefox is szétnézhetne az Opera háza táján. Például, hogy mikor megnyitok egy új tabot, az NEM 10ms késéssel fog megnyílni, majd kb 1 másodperc, mire kirajzolódik a Speed Dial, hanem azonnal, mintha ott se lenne. FF-ben ezért nem is használok Speed Dialt, mert lassítja a tabok nyitását és lassú, míg Operában egyből bevillan a háttérrel együtt, mintha ott se lenne.

Zsüi_ 2009.08.18. 19:18:35

@penge™: Nem akarok nagyon OFF-ba menni, de ez érdekel. Hol lehet beállítani hogy hány szálon, hogyan töltsön?
Érdekesnek találtam a stressztesztet amit leírtál, hogy egyszerre sok youtube videót indítasz sok fülön. Azt hiszem hogy én 18 füllel próbáltam ki itthon. Opera jól bírta, ffox jól bírta, explorer jól bírta. Safari volt fent a gépemen fél napig, az a google megnyitásánál is megakasztotta az mp3-at, úgyhogy azzal ki se próbáltam. Chrome-ot nem néztem. Egy szó mint száz, pozitívan csalódtam a többi böngészőben is, nem gondoltam hogy nem halnak meg. (Lehet hogy a 18 fül nem 30, és ez volt az oka)

Brainiac 2009.08.18. 20:32:47

Sziasztok!

Magam példáját osztanám meg veletek...pár éve operázok, de először mikor használtam, 10 perc után le is töröltem. Furcsa volt, szokatlan. Meg ugye akkoriba "mindenki" foxozott, mert az volt a trendi vagy mi...én csak explorert használtam, a firefox nem nagyon volt szimpatikus. Márcsak azért sem, mert sokaknak az volt:) Visszatettem az operát, mondom adok neki és magamnak is egy kis időt hátha...azóta csak ez van. Nem kell más, jó volt a leírás, a firefox nagyobb reklámot kapott. Viszont szerintem semmivel sem jobb mint az opera. Érdemes lenne megnézni melyik is az a korosztály amelyik operázik, illetve firefoxozik. Valamint megkérdezni a felhasználókat miért is ezt, vagy azt használják....sok esetben, "mert ajánlották" lenne a válasz, de nem tudná megmondani a kérdezett pontosan mi az ami megfogta benne....

Zsüi_ 2009.08.19. 03:37:06

Kiváncsiságképpen megnéztem a konkurens böngészők weboldalát. Mindegyiknek a kezdőoldalán ott volt egy hatalmas arcbamászó gomb, hogy töltsd le most, ingyenes, jobb mint a másik. Az Opera kezdőoldala - amennyire emlékszem - váltakozik, most éppen az opera mini van rajta és nem az asztali böngésző. Az oldal nem magyarul beszél, a mozillájé igen. Ha az ember tud róla hogy van valahol asztali böngésző, akkor meg is találja a products menüpont alatt, de szerintem ez pl. nem a legjobb megoldás az operáék részéről. Többnyelvű kezdőoldal automatikus észleléssel, az mini, mobil és az asztali böngésző kint lehetne a kezdőoldalon, és magyarul odaírva, hogy "Jobb, gyorsabb, szebb, édesebb, savanyúbb, sósabb és jobban úszik a vizen". Marketing, reklám..
Karbonade, ha jól tudom te szoktál nekik fordítani. Nem akarják az oldalukat hétköznapi 'egyszerű' emberek számára is érthetővé tenni? ((Talán kisebb falat, de fontosabb, mint a my.opera))

Edorn · http://darkrpg.hu 2009.08.19. 08:16:09

Jaja... Előbb szerintem is az opera.com-ot kellett volna lefordítani... Ha valaki be is néz hozzájuk kíváncsiságból, könnyen bezárja az oldalt pillanatakon belül, hogy "biztos jó ez a böngésző, de neki magyar kell és ha a honlapjuk nem beszél magyarul, akkor biztos a böngészőjük sem..."

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.19. 08:28:24

@Zsüi_: Én már rongyosra koptattam a szám, hogy kellene egy magyar nyelvű Opera.com ... Állítólag nincs kapacitás a karbantartására, csak azokat a nyelveket veszik be, ahol sokan vannak vagy nagyobb az Opera részesedése pl. Lengyelország. Mi ebben rosszul állunk.

Az opera.com-ot egyébként lehetne közösségileg fordítani a translate.opera.com oldalon, de magyarra nincs kiadva, csak a my.opera. Ahol egyébként szinte csak a magyar van 100%-os fordításon...

ZeGa 2009.08.19. 11:30:20

@Karbonade: Akkor csináljunk magyar opera.hu-t ;)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.08.19. 12:10:22

@ZeGa: Lali egyszer már próbálta (opera-bongeszo.com), úgy tudom nem volt túl sikeres, pedig jól indult. Nekem pedig nincs erre időm, hogy egy teljes portált karbantartsak. Ha lennénk rá többen, legalább 4-5 ember, akkor esetleg belevágnék, de így semmiképp.

Zsüi_ 2009.08.19. 14:17:27

@Karbonade: my.opera oldalra és opera.unite-ra bezzeg van kapacitás.. kiváltképp hogy úgyis közösségileg lenne fordítva.. Ez szerintem elég szomorú.
@ZeGa: egy magyar oldalt megcsinálni tényleg nem lenne rossz. egy ennél sokkal egyszerűbbet, divatosat, szépet, csábítót.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.08.19. 17:28:09

:( először azt hittem hogy ez egy komolyzenei oldal és nagyon megörültem :(

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.19. 18:02:51

- Miért népszerűtlen az Opera Magyarországon?
- Mert manapság a tüc-tüc zene a divat.

- Te is jársz Operába?
- Nem, én azzal böngészek.

Miért nem tudtak neki egy értelmes nevet találni? Miért nem akarják átnevezni?

Reverse 2009.08.19. 18:56:35

Hát igen, ez a név elég gáz :)

Zsüi_ 2009.08.20. 00:33:08

@penge™: Én is furcsálom, hogy miért ez a neve, de ha belegondolsz, akkor ez elég nemzetközi szó. Az opera jelentését sehol nem kell megmagyarázni. Igaz, hogy a legkevesebben gondolnak először egy számítógépes programra, mert ugye nem mindenki biorobot (hacsak nem hiszünk a mátrixnak). Talán még mindig jobb név mint a safari, és az opera.com -on a böngészőt találjuk, míg a safari.com -on nem. Most ez megint nem áskálódás, csak észrevétel.

ZeGa 2009.08.20. 12:35:20

@meneruwa: Valóban, akkor ki kell találni valami mást :)

Teddy Beer 2009.08.20. 15:57:59

Az átnevezés nem rossz ötlet, (mert) én is gondoltam már rá. :))) Amúgy ha szívecskés méhecskés skin kell, akkor azt elég könnyű megoldani, ha még nem tették meg.

Vmn 2009.08.20. 17:24:30

Azert opera, mert ez az internet zeneje :) (by vinczej)

Ha belegondoltok, a firefox se jobb, mert egy rokanak semmi koze sincs az internethez. Akkor mar az internet explorer a legjobb, nev tekinteteben.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.20. 23:18:16

"@Alapvető élelmiszer: 2., konfigurálhatóság, néhány hét alatt felfedeztem mindent (opera:config is), de sok mindent a mai napig nem tudok megváltoztatni, és ez zavar (pl. tinymenuhoz hasonlóan tömöríteni a felső sort és mellé bepakolni a címsort, kapásból egy sorral több jutna a szövegnek) Nem tudom, mert az Operának az a fix elképzelése, hogy nekem kell minden menüpont. A FF-ot viszont szénné lehet konfigurálni"

Hát, ha a rugalmasságról és konfigurálhatóságról beszélünk, akkor az Opera a maga "bármit tégy, ahova akarod" alakíthatóságának és a Start panelnek nincsen alternatívája más böngészőkben. Egyáltalán: minek a menüsor az Operába, amikor elég egy gombocska bárhova?

(files.myopera.com/vinczej/files/opera_look.jpg)

Zsüi_ 2009.08.20. 23:40:20

@vmnsuzklsbndyj: Ha jól tudom, (de persze lehet hogy nem tudom jól) akkor a firefox egy igen gyors repülő neve volt eredetileg, és a böngésző gyorsaságára utal. Az Opera nevének eredetéről lövésem sincs.
@vinczej: Ez a kép elég ijesztő :)
(Zsúfolt lett egy picit. Egy kezdő felhasználót tuti elijesztene.. persze nem egy linux harcost)

the Water Carrier (törölt) 2009.08.21. 01:07:35

@Zsüi_: For those who have not discovered the Opera knowledge base yet I'll post a random article once in a while. Today's article is about the origin of the browser name Opera.

"The reasons the name "Opera" was chosen are several. For one, "Opera" is known as the opera all over the world. London, Paris and Moscow all have Operas, and it's one thing that has long historical roots in almost the entire world. Secondly, the Opera is associated with quality and high standards - you never hear of Opera singers who go on a drunken spree... ;-) Thirdly, the Opera is fun. (Or at least, it's meant to be for the people who don't have prejudices agains it for being snobby and . upper class-only.)

So, all in all, one might say there's more thought to Opera's name than to Netscape Navigator and Internet Explorer, though I'm sure they've not chosen their names lightly either."

by Jenne

operajournal.com

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.21. 14:51:28

"@Zsüi_: Ez a kép elég ijesztő :)
(Zsúfolt lett egy picit. Egy kezdő felhasználót tuti elijesztene.. persze nem egy linux harcost)"

Igazad van. Így már több a hely? Azért a FireFox-szal ezt nehéz lenne megcsinálni. De néha szükség van erre a zsúfoltságra is, ha az ember egyszerre többszáélúan szeretne dolgozni.:-)

( files.myopera.com/vinczej/files/opera_clean.jpg )

Vmn 2009.08.21. 15:34:44

@Zsüi_: igazad van, meg film is volt belole Clint Eastwood-al.

Bɑzsii 2009.08.21. 17:46:28

Én úgy tudom, a Firefox eredeti neve Phoenix volt, aztán lett Firebird, de jogi problémák miatt meg kellett változtatni.

vinczej: ez melyik skin?

euAgWzgmmtq7K 2009.08.23. 17:40:06

érdekes, h senki nem említi, h lehetetlen normálisan nyomtatni az operából, és ez évek óta nem változik. kijelölt szöveget reménytelen, de egy sima oldat is összebasz, fele lelóg, vagy csak a sorok széle, és amiatt használhatatlan... több nyomtatóval, több gépen is próbáltam természetesen, szal nálam nyomtatáshoz marad az ie, ami 10 esetból 9szer jó.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.23. 18:58:38

@d.hardman: Most próbáltam ki, tényleg elég gáz. Felül az egész szét van csúszva.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2009.08.23. 22:54:55

@Bazsííí: Ez a Netscape Modern skin, homok színsémával. Ám a hivatalos skin-ek között ezt már nem találom.

Illetve a b1723 óta a Netscape Modern skin egy kicsit megzavarodott. Helyette most a netscape Native-ot használom. (Az sincs fent az Opera skin oldalakon)

zsolt320i 2009.08.24. 11:55:35

háj!

szerintem azért olyan népszerűtlen az opera mert elég sok oldalt nem tud megjeleníteni, illetve hibásan vagy csak részben jeleníti meg az oldalakat.
személy szerint én is azért töröltem le az operát mert még a freemail sem működik rendesen.

euAgWzgmmtq7K 2009.08.24. 13:15:31

@zsolt320i: ja, sajnos sokaknál az hogy az iwiw, freemail nem jól megy, a facebook is akad néhol (érdekes, úgy egy évvel ezelőttig tökéletesen ment opera alatt), bőven elég h töröljék. tényleg az operának ezt a szabványosság-kereszteshadjáratot át kellene gondolni, valami "kompatibilitási móddal", vagy nemtom. vagy írjunk olyan widgetet, ami az IE motorral rendereli az oldal tartalmát :)

zsolt320i 2009.08.24. 13:21:11

@d.hardman: nem tudom milyen megoldást kéne találni, de ez így elég idegesítő.
amúgy minden mással elégedett voltam az operával - sebesség, biztonság, frissítések, szolgáltatások stb stb - de az amit fentebb írtam elég volt ahhoz, hogy firefoxozzak :(
viszont abban biztos vagyok ha jól fognak megjelenni az oldalak akkor visszatérek operára!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.08.24. 13:44:30

@d.hardman: Az iwiw már egy ideje működik Operával (legalábbis lekerült a szégyenfalról), szóval ha valami baj van vele, akkor jelentsd, hadd kerüljön vissza.

IE motorral képes renderelni az Opera, még az ActiveX-et is kezeli: www.opera.com/support/kb/view/415/

A szabványosítást azért nem hagyják abba, amiért nem te sem szerelsz traktorkerekeket a Ferrari-ra, hogy tudjon közlekedni a kátyús utakon.

Mostanra meg már értelme sem lenne. A webfejlesztőknek kéne leverni egy tockost, akik még mindig IE6-ra validálnak, mikor már régóta van IE8. Felejtsék el végre, akkor már nagyobb az esélye, hogy olyan kód születik, amit az Opera is vinni fog.

Egyébként nem olyan rossz azért az Opera hibatűrése. Épp pár napja találkoztam olyan beépülővel, ami CSAK OPERÁVAL MEGY, semmilyen más böngészővel, sem FF-al, sem Chrome-al, sem IE8-al.

A freemail már szintén megy az Operával, csak innen kell elérni: freemail.hu/levelezes/

Azért időnként nem ártana ránézni, mennyit fejlődött. :)

Mycronet 2009.09.04. 07:37:14

penge:

"A freemail már szintén megy az Operával, csak innen kell elérni: freemail.hu/levelezes/"

A freemail mindíg is ment, még az opera beépülő levelezőjével is, legalábbis nálam. Fogalmam nincs mi gondotok vele.

Mycronet 2009.09.04. 07:41:11

"A freemail már szintén megy az Operával, csak innen kell elérni: freemail.hu/levelezes/"

Nem tudom mi gondotok a freemail-el, ugyanis én intenzíven használom. Nálam tökéletesen működött és működik, még az opera beépített levelezőjével is.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.09.08. 09:41:52

Először is, nyilvánosan önkritikát gyakorlok hogy csak most került elém ez a cikk, pedig a négyes verzió óta Operázom (pedig az se tegnap volt - a Netscape Navigatort cseréltem le rá! :-D) Szóval igazán követnem illene ezt a blogot, (most fel is került megérdemelt helyére, az állapotsávra).
A post kérdésére rendkívül egyszerű a válasz:
Magyarországon él lakosság arányosan a legtöbb buta ember Európában, márpedig az Opera nem nekik való.
Hát ennyi. :-)

özv. Horvai Jolánné 2009.09.11. 19:45:57

egy indexes fórumban elmeséltem egy-két javascriptet, amit használok. az egy dolog, hogy a módosított képmatató js teccik a népeknek, meg van, akinek a trollszűrő is bejön.

na de csak ma a harmadik ember teszi fel emiatt az operát ;-)

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.11. 19:52:39

Épp azt nézegettem, hogy egyelőre stabilan megnőtt vagy 20%-kal a látogatottságunk az Opera 10 óta (a megjelenéskor meg simán megduplázódott, sőt). Már csak meg kell tartani :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2009.09.11. 20:06:59

@Karbonade: Ehhez szerintem az is hozzájárult, hogy a megjelenés idején, és az azt követő időszakban elég sok cikk került ki a blogra, szóval volt miért idejönni... (nem számoltam utána, de a napi 1-es átlag biztos megvan).

sztewe · http://sztewe.deviantart.com/ 2009.10.16. 08:09:31

Üdvözlet. Készítettem kis falunkban egy böngésző teszt et, azokon a gépeken amiket telepítettem. nos 10 gép en telepítettem opera-t és firefox ot, és persze maradt az igénytelen IE de abból is nem ám a 6 os mert szerencsére az op.rendszer amit felraktam alapból a 7 es t rakja fel. Ez lett az eredmény:
10 ből 9 bonyolultnak, áttekinthetetlennek találta az operát, így maradt vagy a firefox vagy az IE. szerencsére észrevettem hogy azért már itt is minimum azt tudják a legtöbb júzer lúzer hogy böngészni nem érdemes internet explorerrel, így szerencsére 8 ember firefox os ok táborát növeli, a többi meg vagy megrökönyödött Internet Explórer párti vagy vette a bátorságot és nem az első 15 perc után mondott véleményt az operáról hanem használja is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2009.10.16. 09:33:39

@sztewe: Egész jó arány. Kár, hogy ez is az én elméletemet támasztja alá.
1.0s usernek bőven elég egy címsor és egy ablak, némelyiket még a tabok(!) is összezavarják.
Meggyőzni egyetlen dologgal lehet, és az a biztonság. Azt is leginkább csak az első esetben, mert később kialakul náluk egy kognitív disszonancia, onnantól pedig már mondhatsz nekik bármit.

awking 2009.10.16. 10:46:10

@sztewe: A legutóbbi telepítésemnél telepítésemnél már csak Operát raktam fel és nem beszéltem az alternatívákról XD
Pár hete még olyan is volt, hogy valahogy eltüntette a fülsávot, az Opera meg még a gyorshívót is alig akarta behozni. Mondjuk nem volt csoda 80 akárhány megnyitott füllel... :D

awking 2009.10.16. 10:50:08

@awking: bocs, szóismétlés.

Operáéknak biztos rossz,h kevesen használják a terméküket, de nekem ez ad "felsőbbrendű böngészést" a többi brózerhez képest. Kb. népautó vs. Ferrari
Aki beéri a csili-vilivel, meg fapadossággal annak egészségére :)

brille 2009.11.30. 17:42:36

@sztewe:
Bevallom neketek én is vissza-vissza térő vagyok az opera használatát illetően. Nekem is a gondom az h,- mint másoknak is - vannak oldalak, amiket használok ill. használnék, de nem tudok, mert nem kompatibilis. Csak azért legyen több böngésző fenn, hogy bizonyos lapokat megtudjak nyitni?
Egy legyen, de az jó legyen mindenre.
Egyébként szerintem nagyon jó program és meg is lehet tanulni, pedig én csak egy alap felhasználó vagyok.
A másik pedig az, hogy van egy My Opera oldal rengeteg szolgáltatással - csakhát a magyar nyelv igen csak hiányzik belőle - aki nem egy világnyelvben jártas annak gyakorlatilag használhatatlan . Pedig biztos sokminden van ott, ami érdekelne..csakhát...ha egyszer nem értem.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.11.30. 17:46:55

@brille: a My Opera elég sok része le van már fordítva, vagy mire gondoltál?

toccata 2009.12.01. 09:56:17

Szeptember elején kitettem az egyik oldalamra (napi átlag: 5-6 látogató) egy "Nyerd meg az Operát!" feliratú villogó gifet.
Azóta nagyjából minden harmadik napon nő eggyel az onnan indított Opera letöltések száma.
Szóval egy kicsivel több reklám kellene az Operának.

Ezekiel 25,17 2010.03.01. 15:29:13

Üdv Mindenkinek!

Én nem vagyok nagy szakértő It területen, de nyitott vagyok az őj megoldásokra. Már 2005 környékén kipróbáltam az Operát, mint a "leggyorsabb" böngészőt. Tényleg nagyon gyors volt, de ugye volt egy csomó kompabilitási probléma.

Aztán hosszú idő után most újra látókörbe került az Opera, mert a FF nálam valami miatt nagyon instabil (Explorert elvétve használok). Sajnos a nagyon sok újítás ellenére nem tudok megragadni az Operanál:
- a legendás gyorsaság már sajnos nem a régi (legalábbis azok a honlapok amiket én nézek sokszor nagyon lassan töltődnek be pl. blog-hu-k is)
- továbbra is sok oldal nem megfelelően jelenik meg, főleg a magyarok közül

Tehát én sem tudok csak Operaval szörfölgetni, mindig kell legyen fent egy másik böngésző, ami "komoly" helyzetben mindig működik. Így az Opera csak mint érdekes színfolt van fent a gépen, néha haszbálom,de ha csak 1 maradhatna, akkor sajnos nem rá esene a választásom! Sajnos ez van... de azért, hajrá!!!

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.03.01. 15:51:14

@Sawyer_: "a legendás gyorsaság már sajnos nem a régi"

Pár nap múlva jön a 10.5 ami alázza a Chrome-ot is.

"továbbra is sok oldal nem megfelelően jelenik meg"

Ha tudsz ilyenről azt jelenthetnéd itt (ha még nincs a listán): magyaropera.blog.hu/2009/01/26/szegyenfal_1

Ezekiel 25,17 2010.03.01. 16:04:48

@penge™: semmi új oldal nem jut eszembe, csak a szokásosak, nem akartam ismételni a többiekete, de jelzem, ha találok mást is.

Letöltöttem a 10.5 bétát is otthon, tényleg jó, de a hiányosságok egy része megmaradt.

Zsüi_ 2010.07.31. 14:11:58

Az azért már mégiscsak gusztustalan, hogy a divx codec telepítésekor a 3 lépés közül az egyik az, hogy "akarom a google chrome-ot is telepíteni", illetve "legyen a chrome az alapértelmezett böngészőm". Mi köze a böngészőnek a video codec-hez?! Operát még nem láttam beágyazva más telepítőjébe. (ennek személy szerint örülök is.)

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.07.31. 14:52:59

@Zsüi_: De a Chrome nem legális spyware, még véletlenül sem... :D

Még jó, hogy nem telepítek DivX Codec-et. K-Lite + Potplayer és nincs, amit le ne tudnék játszani.

De hatékony ez a vírusmarketing. Ezért mondom én, hogy nem véletlenül nő a piaci részesedése exponenciálisan. Gizike felrak egy DivX-et, mert erre asszociál a videó szó hallatán next-next-finish és máris ott a Chrome. Beállítja magát alapértelmezett böngészőnek és Gizikének nem is tűnik fel, hogy egy másik böngészőt használ. Vagy ha igen, nem ért hozzá, hogy visszaállítsa.

Zsüi_ 2010.07.31. 15:41:23

@penge™: :(
Elég egyébként egy (mpf) mplayer is.. ha nem akarsz mondjuk videót vágni. akkor viszont már szükséged van a codec-ekre.

Zsüi_ 2010.08.09. 20:58:20

Ismét megerősítették a rózsaszín virágos elméletemet.
"-Miért használsz chrome-ot?
-Apukám ajánlotta. Nézd, be lehet állítani ilyen szép rózsaszínre, és a háttérben virágok vannak."
Szerintetek amikor megmutattam az opera szkin-eket akkor mi volt a válasz? A teljesen jogos "ezek nem szépek". El kell ismerni, az opera alá nehezebb egy skin-t összerakni, mintsem hogy egy képet ráhúzunk a böngészőre. Talán ezért (is) nincsenek odavágó témák, a legtöbbtől személy szerint émelygek.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2010.08.10. 01:54:08

@Zsüi_: "A teljesen jogos "ezek nem szépek"."

Nem teljesen jogos. Emlékezz a TTT skinekre és az igényesebbekre, amik most is vannak.

"El kell ismerni, az opera alá nehezebb egy skin-t összerakni, mintsem hogy egy képet ráhúzunk a böngészőre."

Igen, mivel Operában lehet állítani olyan dolgokat, mint padding, margin, pozíció, ikonok és hasonló. (Különben ez Firefoxban sincs másképp az eredeti skinekkel, a Personas már ugyanaz az igénytelen fos, mint a Chrome).

"Talán ezért (is) nincsenek odavágó témák, a legtöbbtől személy szerint émelygek."

Ezt nem is csodálom. Én sem vagyok az a skinezős fajta. Sokkal jobban számít az, hogy 1 pixellel vastagabb valami, mint kellene, mint az, hogy milyen színű és hogy néznek ki az ikonok (habár a kevésbé szimbolikus ikonokat nem kedvelem).

Viszont ezt már talán nem kéne feláldozni...

Bár olyat el tudnék képzelni, hogy simán beraksz egy hátteret a skinnek Tile Center-ben Boxstretch-t használva és akkor pont olyan lesz mint a Chrome (már ha a skin készítője nem írja felül a különböző eszköztárak különböző hátterével (például az Operás sávoknak a világosszürkéből középszürkébe átmenet)).

Zsüi_ 2010.08.10. 08:45:43

@penge™: "Viszont ezt már talán nem kéne feláldozni..."
Ha háttérképet lehetne alkalmazni, azzal nem lenne feláldozva semmi. Mi nem használnánk, de a méreteken nem változtatna akkor sem ha mégis. Talán most sokan úgy gondolnának rá, mint egy fox persona klónra, de ha erre van igény, akkor erre van igény.

Dzsini 2010.08.10. 09:23:24

@Zsüi_: márpedig van, mert én is több helyről hallom, hogy a Chrome-ban meg a Foxban milyen jó a skinezési lehetőség.
Amúgy azok tényleg csak skinek, nem témák.
Én el tudom azt is képzelni (hogy ne legyen olyan, mint a többi), hogy választhatóan a gyorshívó hátteret széthúzza a teljes ablak területére, és a tabokat/gombokat átlátszóvá téve alájuk rakja (kb. mintha a Vista Glass átlátszóság lenne).

szikjáró 2011.06.15. 17:04:11

chrome-ot csak azok használjanak, akik szeretik ha megmondják nekik frankón mit és hogyan nézzenek és nem zavarja őket a browseren keresztül zajló fartúrás, amit a google művel. helyette ott az srw-iron, ami nem mindig a legfrissebb de chrome és nem jelentget mint nyugdíjas kém a klubdélutánon.
az ie9 egészen jó böngésző, de annyit szenvedtem már ie-rel, hogy bármily jó, soha nem használom többé, elrontotta a hitelét.
az operát használtam 2000 körül kb fél évig, de nekem nem tetszik, van benne egy halom minden és ennek tizede sem kell nekem.
valamikor rég nagy netscape-fanatikus voltam, amikor még ie-netscape párharc zajlott, érdekes, hogy a netscape navigator 2008-ban hagyta abba a fejlődést a 9-es verziónál, az ie még csak most jár ott :)
szóval azóta nekem a ff a böngésző.
sosem használtam mást ennyire készségszinten (talán az arachne-t a DOS-os időkben), megszoktam, szeretem, néha átfésülöm a telepíthető kiegeket valami új jóság után, és ennyi.
az, hogy más böngészők tizedmásodpercekkel gyorsabbak mondjuk pont nem érdekel, régebben még észrevettem, de akkor is volt annyi időm, hogy kivárjam :)
süti beállítások módosítása