Magyar Opera

Firefox kiterjesztések Operában

A cím szándékosan provokatív: nem arról szól ugyanis, hogy hogyan használhatnánk Operában a Firefox kiterjesztéseket (sehogy), hanem arról, hogy milyen megoldások vannak Operában egyes Firefox kiterjesztések helyett.

Az összehasonlítás nem teljes, és nem célja kideríteni, hogy melyik böngésző jobb vagy rosszabb. A Firefox és az Opera más nézeteket képvisel, más az alapkoncepciójuk, más szolgáltatásokat nyújtanak. A Firefox egy egyszerű, okos, bővíthető böngészőt ad a felhasználóinak, az Opera pedig egy teljes körű internetes csomagot, ami gyors és könnyen használható.

Az összehasonlításnak nem célja az sem, hogy rámutasson, mivel tud többet egyik böngésző, mint a másik. Bemutatja viszont, hogyan lehet Operában, kiterjesztések nélkül elvégezni azokat a műveleteket, amelyeket a gyakoribb vagy népeszerűbb Firefox kiterjesztések végeznek.

Lássuk akkor a kiterjesztéseket, valamint a megfelelőjüket Operában.

Frissítés: további kiterjesztésekhez is találhatsz megfelelőt ebben a cikkben.

AdBlock

Az AdBlock kiterjesztés segítségével le lehet tiltani a zavaró reklámokat a weboldalakon.

Az Opera eddigi verzióiban nincs közvetlen lehetőség a reklámok tiltására, viszont az új Opera 9 előzetese már tartalmaz egy beépített lehetőséget erre is, ami ugyanolyan könnyen használható, mint az AdBlock. Az előző Operákban több módszer közül lehet választani: a filter.ini segítségével (ehhez használható egy külső alkalmazás is, az Opera Ad Filter), vagy lehet finomítani a tiltást felhasználói JavaScripttel is.

Dictionary Search

A Dictionary Search kiterjesztéssel rá lehet keresni online értelmező szótárakban egy kijelölt szóra. A keresett szót először ki kell jelölni, majd a környezeti menüben kiválasztható a kereső. A használt keresőt is be lehet állítani hozzá.

Az Opera tartalmaz beépített keresőt, amelynek a működése hasonló a fenti kiterjesztéshez. A környezeti gyorsmenüben (dupla-klikk a keresett szón, vagy jobb klikk a kijelölt szövegen) van egy Lexikon, egy Értelmező szótár és egy Fordítás menüpont. A hozzájuk tartozó keresőket természetesen meg lehet változtatni a search.ini segítségével.

Fangs

A Fangs kiterjesztéssel emulálni lehet egy felolvasó szoftver kimenetét, vagyis úgy jelenik meg a weboldal, ahogyan azt a használt szoftver felolvassa.

Az Opera képes felolvasni a weboldalakat (csak Windows 2000 és XP rendszereken, valamint csak angol nyelven), így az emulálásra nincs feltétlenül szükség. Ha mégis szükség lenne a vizuális megjelenítésre, ez is megoldható saját CSS alkalmazásával.

Google PageRank Status

A Google PageRank Status kiterjesztéssel mindig látható az aktuális lap PageRank értéke.

Operában húzd a PageRank gombot bármelyik eszköztárra.

Tabbrowser Preferences

A Tabbrowser Preferences kiterjesztéssel több lehetőség van a fülek beállítására és kezelésére.

Az Operában a fülek kezelése eléggé széleskörű, a kiterjesztés funkcióinak nagy részét ismeri.

TargetAlert

A TargetAlert kiterjesztés ikonokat fűz linkekhez, amelyekből kiderül, hogy milyen fájl van a hivatkozás mögött.

Bár az Opera alapesetben nem támogatja ezt a funkciót, a Link alert felhasználói Javascript segítségével ez is megoldható.

User Agent Switcher

A User Agent Switcher kiterjesztéssel megváltoztatható a Firefox azonosítója, így Internet Explorerként, vagy akár Operaként azonosítja magát a megnyitott weblapon.

Ez a funkció az Opera része, az F12 megnyomásával egyszerűen állítható. Az Opera 9-ben nem csak globálisan, hanem weblaponként is beállítható az azonosítás.

Web Developer Extensions

A Web Developer Extensions sok hasznos kiegészítést ad a böngészőhöz, melyek a webfejelsztésben segítenek.

Operában több lehetőség is van a fenti kiterjesztés funckióinak megvalósítására. Néhány példa a teljesség igénye nélkül:

  • Lehetőség van a megnyitott oldalak módosítására, a gyorsítótárban tárolt változat szerkesztésével. Válaszd ki a környezeti menüben a Forráskód pontot (Ctrl+F3), módosítsd a kódot, majd töltsd újra a lapot az Eszközök > Haladó > Újratöltés a gyorsítótárból menüponttal.
  • Ellenőrizd egy oldal forráskódját az Ellenőrzés paranccsal (Ctrl+Alt+V). Megadhatsz más validátort is.
  • Telepítsd fel a Web Developer Toolbart, vagy egy részét. Több hasznos gombot is találsz ezen az oldalon.
  • Hasonló funkciókat valósít meg a Designer Toolset Opera 9-hez.
  • Használhatod a W3-Dev menüt is.

Greasemonkey

A Greasemonkey lehetőséget ad arra, hogy saját JavaScripteket futtassunk a weblapokon, így bővítve vagy javítva annak funkcionalitását.

Operában a felhasználói JavaScriptek végeznek hasonló feladatot, sőt több Greasemonkey szkript Operában is működik.

SessionSaver

A SessionSaver kiterjesztéssel lementhető és visszaállítható egy teljes böngészési folyamat.

Az Operában is benne van ez a lehetőség, egyrészt képes folytatni az előző böngészést, valamint más böngészési folyamatot is el lehet menteni a Fájl > Ablakhelyzetek alatt.

Single Window

A Single Window kiterjesztéssel a felugró ablakok nem új ablakként, hanem egy új fülben jelennek meg.

Az Operában ez az alapértelmezett működés.

Quicknote

A Quicknote kiterjesztéssel PostIt féle jegyzeteket lehet készíteni.

Az Operában van beépített, könnyen használható Jegyzet panel. Létezik egy Robo Sticky felhasználói JavaScript is, amely PostIt féle jegyzeteket készít.

RiteOfTounge

A RiteOfTounge kiterjesztés egy helyesírás-ellenőrzőt biztosít a Firefoxhoz.

Alapesetben az Operában nincs, de kiegészítvel adható hozzá helyesírás-ellenőrző (a magyar nyelvet viszont nem támogatja).

NextPlease

A NextPlease kiterjesztéssel egy gombnyomásra lehet a előző vagy a következő keresési találatra ugrani.

Az Operában hasonló műveletet végez a Gyors előre gomb (a dupla nyilas előre), ami nem csak a keresésekben, hanem sok más helyen is működik (például képek nézegetésekor). A funkció működését a fastforward.ini fájlban módosítani is lehet.

Download Manager Tweak

A Download Manager Tweak kiegészíti a beépített letöltéskezelő működését.

Az Opera letöltéskezelője is támogatja a kiterjesztés által biztosított funkciókat. A beépített letöltéskezelő használható panelként, saját fülön vagy külön ablakban. Képes a letöltéseket megállítani vagy folytatni. Az Opera 9 már a BitTorrent letöltéseket is kezeli.

Linkification

A Linkification kiterjesztés kattintható hivatkozást készít az egyszerű szöveges címekből.

Az Operában van egy hasonló beépített funkció: a szöveges hivatkozásra kattintva jobb gombbal a környezeti menüben válaszd ki az Ugrás az URL-re pontot. Kiegészítésképpen a Linkify felhasználói JavaScript kiemeli az ilyen hivatkozásokat a lapokon.

Gmail Notifier

A Gmail Notifier kiterjesztés a Gmail fiókba érkező leveleket figyeli.

Mivel az Operában van beépített levelező, így a Gmail használható az Operán keresztül is POP3 eléréssel. Ha viszont a webes felületet szeretnéd használni, akkor feliratkozhatsz a Gmail fiókod hírcsatornájára.

Duplicate tab

A Duplicate tab kiterjesztéssel meg lehet duplázni egy fület a böngészőben.

Ez egy beépített funkció az Operában, egyszerűen kattints jobb gombbal egy fülre, és válaszd a Másolat készítése pontot, vagy nyomd meg a Ctrl+Alt+Shift+N gombokat.

Undoclosetab

Az Undoclosetab kiterjesztéssel visszaállítható egy bezárt fül.

Ez is be van építve az Operába: ha véletlenül bezársz egy fület, nyomd meg a Ctrl+Alt+Z gombokat, vagy használd a fülek jobb oldalán levő kukát.

Flashblock

A Flashblock kiterjesztés egy hivatkozásra cseréli a Flash animációkat, amelyre kattintva megnyílik az eredeti animáció.

Operában ezt csak felhasználói JavaScripttel lehet megvalósítani:

Használható még az F12 lenyomásával a Beépülők engedélyezése menüpont is, amellyel egyszerűen lehet letilatni vagy engedélyezni a Flash animációkat (de ez minden más beépülőre is vonatkozik).

Ahogy a bejegyzés elején már említettem, ebből a listából nem derül ki, hogy melyik böngésző a jobb: mindekettő jó a maga nemében. A legjobb az, hogy van választási lehetőség, így mindenki azt a böngészőt használhatja, amelyik jobban megfelel az igényeinek. Remélem ez a kis összehasonlítás segített jobban megismerni a lehetőségeket.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr617786

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: heels palace 2017.10.03. 08:19:04

imagenes transparentes para bbmsn - How long does it take for modafinil to leave your

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mefi · http://mefi.be 2006.03.22. 20:58:36

Gratulálok, ezt szépen összefoglaltad! :)
Az User Agent Switcherhez csak annyit, hogy Firefoxban egyedi perl kompatibilis UA kulcsokkal lehet dolozni, és az Opera azonosítása sokszor kikerülhető.

Jah, és a Firefoxot azért szeretik, mert ugye kisebb. Namármost, a Firefox 1.5.0.2 telepítője 5 MB, míg az Opera 9 pre 2 telepítője 4 MB. Figyelembe véve, hogy a FF-t még tele kell tömködni kiterjesztésekkel, ez nem rossz arány. Nem gondolod?

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.03.22. 23:04:42

A cikk elején van egy link, abból származik a leírás, nem én találtam ki. Ott több helyen is leszólják a Firefoxot, ezt megpróbáltam minél inkább elkerülni. Arra is megpróbáltam vigyázni, hogy ne legyen túlzottan összehasonlítás jellege, hanem az, aminek indult, vagyis hogy hogyan lehet ugyanazt vagy hasonlót megcsinálni Operában, mint amit a Firefox kiterjesztés tesz, anélkül hogy megmondanám, melyik módszer jobb vagy rosszabb.

A telepítők méretéből végképp nem akarok messzemenő következtetéseket levonni. Az Opera mindig is kisebb volt, de elég durván be van tömörítve, és végül is érthető a kis méret, mivel egy zárt fejlesztőcsapat készíti, ahol gondolom jobban össze tudják hangolni a módosításokat, mint a nyílt forráskódú fejlesztésnél. De ettől szerintem még nem lesz egyik sem jobb vagy rosszabb. Az Explorer telepítője elméletileg minimum 12 mega, de valójában 70, na az már gáz.

Pica · http://picaboy.com 2006.03.26. 13:23:46

mefi : te már sokadszor törsz karót az Opera mellett azzal, hogy 1 MB-al kisebb a telepítője. Meg azzal ugye, hogy átment az Acid2 teszten. Egy olyan teszten, amit a mindennapi életben soha nem fogsz tapasztalni.
Én meg azt mondom, hogy a gyosaságot viszont mindenhol lehet. És ez az FF javára billenti a mérleg nyelvét.

A cikkre visszatérve : kicsit bonyolult Opera alatt behozni ezeket a FireFox alatt néhány kattintással elérhető kényelmi funkciókat. Nemde? Nekem nem tűnik felhasználóbarátnak ezeknek a szolgáltatásoknak a telepítése.

KingFisher 2006.03.26. 14:49:54

Úgysem fogjátok egymást meggyőzni :) Számomra felhasználóbarátok, mert nincs rájuk szükségem. Kiegészítettem egy Flashget és egy BBcode menüvel az Operát (néhány kattintással). A gyorsaság és a kezelhetőség pedig relatív dolog. Suli (ELTE) laborjaiban általában FF van, Egyszerűen nem tudom megszokni, rendszerint inkább IE felkiáltással megyek Explorerezni. Pl. letörném annak a kezét, aki kitalálta duplakatt nem jelöli ki a teljes címsor (biztosan be lehet állítani, de ennyire nem folytam bele), általában idegbetegre kattintgatom magam, mire kijelöli azt az idióta címsort :D

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2006.03.26. 15:31:16

Pica, azért az Acid2 tesztet úgy állították össze, hogy azokat a funkciókat tartalmazza, amiket a webfejlesztők a legjobban hiányolnak vagy a legtöbbször használnak. Vagyis ha többen átmennének az Acid teszten, akkor sokkal gyakrabban találkoznál a funkcióival.

Penge · http://pengemester.try.hu 2006.04.14. 16:51:39

Az Opera javára írnám még a kisebb erőforrásigényt, és a megbízhatóságot.
(persze ez utóbbit csak azok veszik észre, akik frissítették a Firefoxukat 1.5-ről 1.5.0.1-re.) :D

Arcsi 2006.05.07. 22:36:00

Ha az Operában is olyan fejlett lesz a reklámblokkoló, mint a Firefoxban, akkor váltok. De látván az Opera 9 bétáját, erre nem sok az esély :(

Penge · http://pengemester.try.hu 2006.05.29. 22:31:54

Egyébként egy Image Zoom szerű valami is jó lenne, ha tennének bele.
süti beállítások módosítása