Magyar Opera

Alkoholszintmérő minialkalmazás

Már többször is voltam olyan helyzetben, hogy azon kezdtem gondolkozni, hogy ha most bizonyos mennyiségű alkoholos italt megiszok, akkor az vajon mennyi idő múlva ürül ki a szervezetemből, és körülbelül mikor válok ismét autóvezetésre alkalmas állapotúvá. Mert ugyebár az ittas vezetésnek elég komoly következményei vannak. Ráadásul az interneten található hasonló alkalmazások közül mára már több elavult és zöldségeket beszél, ugyanis elfelejtették frissíteni őket.

Tehát ez a minialkalmazás ennek a problémának a jegyében született. Az alkalmazás jelenlegi állapota megtekinthető weboldaként Operával, vagy letölthető minialkalmazásként, amit csak az Opera kezelőfelületére kell húzni, miután letöltötted és elmentetted a zip fájlt.

Tovább...

Breaking! Mégis szabványos lesz az IE8!

Úgy tűnik, valami haszna már van annak, hogy az Opera megtámadta a Microsoftot a szabványok korlátozása miatt: a Microsoft ugyanis visszavonta eddigi álláspontját, és mégis a szabványos megjelenítési módot helyezi majd előtérbe az Internet Explorer következő, 8-as verziójában. Eddig ugye azza riogattak, hogy lesz ugyan szabványos mód az Explorerben, de alapesetben továbbra is IE7 motorját használná azokon az oldalakon, amelyek semmin nem változtatnának, így értelemszerűen nem is változna meg semmi, és maradna a jelenlegi káosz.

Az, hogy az Operának köze lehet ehhez a lépéshez, az alábbi bejelentésből derülhet ki:

Bár nem hisszük, hogy jelenleg bármilyen törvényes kényszer lenne arra, hogy melyik megjelenítési módot használhatjuk egy böngészőben, ez a lépés biztosan eltöröl minden jogi és szabályozási problémát. Brad Smith, Microsoft

Ha az Explorer valóban bevezeti a szabványos módot, az arra kényszeríthet sok jelenlegi, Explorerre "optimalizált" weblapot, hogy a trükközések és a trehány webszerkesztés helyett megpróbáljanak egy szabványos, vagy legalábbis szabványosabb oldalt összehozni. Ennek pedig az lenne a mellékhatása, hogy hirtelen minden weboldal ugyanúgy jelenne meg minden böngészőben, trükközések nélkül is. De még ha ez nem is valósulna meg, akkor is mindenképpen jó irányba indulnánk el érzésem szerint.

Úgy néz ki, a Microsoft nem szeretne ismét egy rekordösszegű bírságot fizetni, még elméletben sem. Hát, ígéret szép szó, de reméljük a legjobbakat!

Ne használd a másodpercenkénti újratöltést!

Balázs hívta fel figyelmemet egy zavaró problémára, melyet a saját szerverlogjában észlelt. Néhány – statisztika szerint – Operát használó olvasója öt másodpercenként újratöltötte az oldalát, nagy forgalmat generálva ezzel. Az igazi probléma ott van, hogy más látogatók elől veszi el a sávszélességet.

Eleinte valamilyen Opera-féle hibára gondoltunk (talán a beépített RSS-olvasó okozhatna ilyet), de ennek minden körülmény ellentmondott, így más következtetés nem maradt, minthogy valaki szándékosan tölti újra az oldalt, jobbklikkel elérhető menüben található funkcióval.

Reload every five seconds

Nem tudom, hogy más oldalon tapasztalt-e valaki hasonlót, én a sajátomon nem, de hosszútávon ez tényleg nem kellemes, egyrészt a szolgáltató, másrészt a tárhelyet biztosító harmadrészt pedig a felhasználó számára, akiktől mind-mind a sávszélességet veszik el. Persze ez így nagyzónak tűnhet, de ha három látogató egyszerre tölti újra másodpercenként, nem nehéz kiszámolni, hogy tíz perc alatt ez mekkora forgalmat jelent.

Ráadásul ha más is olyan radikális lépést tesz, hogy emiatt (valahol teljesen jogosan) kitiltja az Operával érkező látogatókat, az nem volna jó senkinek.

Az oldalak másodpercenkénti újratöltése remek dolog lehet, például licitáláskor, vagy valamilyen játéknál, de az ilyen használata semmiképpen nem ajánlott.

süti beállítások módosítása