Magyar Opera

Alkoholszintmérő minialkalmazás

Már többször is voltam olyan helyzetben, hogy azon kezdtem gondolkozni, hogy ha most bizonyos mennyiségű alkoholos italt megiszok, akkor az vajon mennyi idő múlva ürül ki a szervezetemből, és körülbelül mikor válok ismét autóvezetésre alkalmas állapotúvá. Mert ugyebár az ittas vezetésnek elég komoly következményei vannak. Ráadásul az interneten található hasonló alkalmazások közül mára már több elavult és zöldségeket beszél, ugyanis elfelejtették frissíteni őket.

Tehát ez a minialkalmazás ennek a problémának a jegyében született. Az alkalmazás jelenlegi állapota megtekinthető weboldaként Operával, vagy letölthető minialkalmazásként, amit csak az Opera kezelőfelületére kell húzni, miután letöltötted és elmentetted a zip fájlt.

Szeretném hangsúlyozni, hogy jelenlegi állapotról van szó, fokozottan számítok a felhasználói visszajelzésekre, hogy mi az, amin változtatni kellene. Az alkalmazás nevétől, a magyarázó szövegeken át, a minialkalmazás hátteréig bármi változhat. Háttereket például innen lehet választani, de a bugyirózsaszínre kéretik nem szavazni :)

Egyéb verziók: Amint körvonalazódik a magyar fájl, nagyon jó lenne, ha valaki tudna készíteni egy magyar-angol fordítást, mert ha annak a készítésével is én próbálkoznék, akkor nem valószinű, hogy bárki is értené :( A távolabbi terveimben szerepel egy - a Factbook minialkalmazáshoz hasonló - Opera Mobile 9.5 kompatibilis verzió is. valamint egy kissé átpofozott, weboldal alapú az Opera Mini számára.

A minialkalmazás számítási módja: Mivel elég komoly dolgot számol jó lenne, ha páran átfutnák a gondolatmenetet, nehogy már miattam veszítse el mindenki a jogsiját :) Tehát ami alapján az alkalmazás számol:

Először is ki kell számolni, hogy mennyi tiszta alkoholt nyomtunk magunkba, hiszen ha iszunk fél liter sört, akkor annak csak egy bizonyos része (sör esetén kb 4-5%) a tiszta alkohol, ezt az ún. alkoholtartalom. Értem? Ez az Alkohol bennünk=italmennyiseg[ml-ben]*alkoholtartalom[%-ban]/100, ekkor megkapjuk az alkoholtartalmunkat grammban, amit ezután a szervezetünknek le kell bontani.

A lebontás sebessége emberektől függ, éppen ezért az alkalmazás számításai csak tájékoztató jellegűek, azokért semmilyen felelősséget nem vállalok. Egy átlagosan elfogadott mennyiség a 0,1 g/óra/testsúlykilogramm lebontási sebesség. Az esetünkben Alkohol lebontási képességünk=0,1*eltelt idő[percben]/60*tömeg, ahol azért osztunk 60-al, mert jobban szeretünk (igen?) percben számolni, mint órában. Ha már tudjuk a magunkban lévő alkohol mennyiséget, és hogy mennyit bontunk le, akkor ezeknek a hányadosa egy jó viszonyítási alap lehet.

Tehát az Eredmény=(Alkohol bennünk/Alkohol lebontási képességünk)-1 kifejezést vizsgálhatjuk és értelmezhetjük az if...else segítségével. Ha az eredmény kisebb, vagy egyenlő, mint 0, akkor józanok vagyunk, hiszen kevesebb alkoholt juttattunk a szervezetünkbe, mint amennyit lebontottunk adott idő alatt (Pl: 8/10-1=-0.2). Ha az eredmény nagyobb mint 0, akkor van még bennünk alkohol, hiszen több alkoholt juttatunk be, mint amennyit le tudtunk bontani.

Biztonsági tényező: A jelenleg aktív alkalmazásban nincsen semmilyen biztonsági tényező beépítve, amin egészen biztosan változtatni fogok, csak azt nem tudom, hogy milyen mértékben. Hiszen ki az, aki teljesen pontosan tudja a saját tömegét és az italfogyasztás óta eltöltött időt? Na, ezért kell betenni valamilyen szorzót, ami minden esetben a biztonság irányába befolyásolja a számolást. Tehát az elfogyasztott ital mennyiségét és az alkoholtartalmat például 1.1-el, a tömeget és az eltelt időt 0.9-el szorozzuk be. Talán az alkoholtartalomnál elegendő lehetne egy 1.05-es szorzó is, hiszen a címkéről megállapítható a pontos adat, viszont nincs minden esetben az embernél az üveg... Jártasabb alkoholfogyasztók tanácsait szívesen fogadnám.

Bármilyen ötletet, javaslatot, kritikát szívesen fogadok!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr67367405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.03.05. 23:35:08

Na én szólnék is pár szót a dologról. Az első, hogy a widget olyan, mintha matematikusoknak készült volna, vagy vegyészeknek. Az ember, főleg ha "ittas", akkor nem fogja egyszerűen átszámolni a három sört meg a két unikomot mililiterre, százalékokra meg percekre. Persze értem én, de valahogy barátságosabban kellene a bevitelt megoldani. Például a mennyiségnél lehetne két mező, az elsőben az érték, a másodikban a mértékegység (ml, dl, l).
De még barátságosabb lenne, ha lenne pár gomb, hogy "sör", "bor", "tömény", és csak azt kellene nyomogatni, amit a program egyből hozzádobna a mennyiséghez százalékkal együtt (az egész úgyis csak durva közelítés).

A perccel ugyanígy vagyok. Emlékszem, hogy ittam két korty unicumot reggelfelé, aztán ebédre egy sört, na most vezethetek este kilenckor? Ezt nehéz lenne bevinni, pedig nem lenne rossz tudni. Másrészt a perccel is az a bajom, mint a mililiterrel, úgyis saccolás, akkor lehessen órát is választani.

Az eredmény is lehetne barátságosabb. Egyrészt érdekelne a véralkoholszintem (nem tudom hogy kell kiszámolni), másrészt nem a teljes idő érdekel, hanem a hátralévő idő, emberi formában (2 óra 13 perc múlva vezethet).

Az eredmény besorolása elég kétpólusú, egy perccel a lejárat előtt még azt mondja rólam, hogy ittas vagyok :)

Szóval aláírom, hogy elég nehéz normálisan bevinni az adatokat, de láttam már olyan Excel táblát hasonló célra, amelyben órás bontásban lehetett megadni, hogy melyik órában miből mennyit ittam.

Mondjuk ilyen egyszerű helyzetre jó lehet, hogy két órája ittam egy sört, vajon kiment-e már? De ennél bonyolultabbakkal egyelőre nem tud megbírkózni, úgy látom.

+2 elírás: "előtt" és "figyeljen".

Valakiember (törölt) 2008.03.06. 14:50:24

Mik vannak már. :D

Én nem iszom szerencsére. :D

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.03.06. 17:29:51

Egyetértek Karajjal. Szerintem alulra csinálj 3-4 gombot, szép nagy képekkel, amik sört, bort, pálinkát, desztillált alkoholt... stb. ábrázolnak. Felülre tegyél egy csúszkát, ami a "hajnal"-tól "éjszakáig" tart. A csúszkát oda húzod, amikor ittad az italt, majd megnyomod az egyik gombot, hogy mit ittál. Meg az elején bekéri a testsúlyt, magasságot, meg ami kell.

Ebből megmondja, hogy vélhetően van-e még benned alkohol (az időt simán le tudja kérni), és ha igen, az kb. mikorra bomlik el. És az eredményt jól láthatóan, nagy ákombákom számokkal-betűkkel kiírja.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.03.06. 17:31:04

Azért az a "Kérem figylejen (sic!) az adatok helyes megadására!" mondat elég ironikus jelen formájában :)

Lali_ 2008.03.06. 19:06:54

Na, köszönöm az eddigi észrevételeket, sok jó ötletet adtatok :)

Lali_ 2008.03.07. 18:25:05

Kiszdtem a framet, mert nemakart rendesen működni (Érdekes módon az Opera simén behozta, de FF-al csak egy nagy piros figyelmezetetés jelent meg, hogy nemszabad ilyet csinálni...)

RaidX 2008.03.10. 13:57:11

Szerintem kis hazánkba jelenleg teljesen felesleges az ilyen progi. Hisz zéró alkoholszint van megengedve.

Lali_ 2008.03.10. 15:58:11

Ez abban segíthet, hogy megtudd, hogy kb mikor ürül ki a szervezetedből 100%-osan az alkohol, ha megiszol valamit.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.03.10. 18:40:12

RaidX, ez még nem zárja ki, hogy hasznos legyen :)

madve2 2008.03.11. 20:29:22

RadiX szerintem arra céloz, hogy mivel nálunk 0,00000...0% a megengedett, és mondhatni nem is túl elnézőek ezügyben, túl kockázatos ilyen - nem túl pontos - számolásokra bízni magad... itt nem működik a "dehát hibahatáron belül voltam"... Persze ha a kiszámolt időt mondjuk beszorzod kettővel-hárommal, az más =)

Oscee 2008.03.12. 01:14:53

/off de lusta voltam más elérhetőséget keresni :)
Szavazzatok Operára web2.0 awardon: www.webware.com/html/ww/100/2008/index.html
süti beállítások módosítása