Magyar Opera

Mi lesz veled, Opera?

Honlapunk virtuális hasábjain sokszor ecseteltük már az Opera nagyszerűségét. Magasztaltuk az új funkciókat, és együtt örültünk minden apróságnak, amivel az Opera meglepett minket. És ez a szoftver meg is érdemelte, mert valóban jó. Azonban nem volnánk korrektek, ha nem említenénk meg néhány problémát is. Igaz, néha-néha korábban is elejtettünk néhány kritikus megjegyzést, de a mostani cikkben megpróbálom összesűríteni a kritikát. Legyen egy helyen, és beszéljünk róla. Érted haragszom, nem ellened...

Szóval, hol rontotta el az Opera? A kérdés két okból sem helyénvaló. Egyrészt kár lenne tagadni, hogy az Opera egész története során gondokkal küzdött. Elégtelen szabványtámogatás (bizony, ilyen is volt), oldalkompatibilitási problémák, beépülő problémák mind-mind olyan dolgok, amik megkeserítik a felhasználó életét. Még most is, amikor pedig minden idők leghasználhatóbb Operája van a kezünkben.

A másik ok pszichológiai jellegű. Ha egyik pillanatban rádöbbenünk, hogy valami rossz, akkor időben visszatekintve már korábbi eseményekben is látni véljük a válság csíráit, noha akkor még lelkesen tapsoltunk neki. Tehát nincs konkrét időpont, csak erősödő tünetek, egyik-másik pedig meghaladja a köszöbértéket.

Tovább...

Technikai előzetes 9.62 alapokon!

Sok idő eltelt azóta, hogy először kísérletezhettünk olyan Opera előzetesekkel, amik egy-egy újításra fókuszáltak, és még a weekly-től is elkülönítették őket. A legutóbbi alkalom óta is eltelt több, mint 4 hónap. Akkor egy olyan speciális buildet próbálhattunk ki, ami egyszerre tartalmazta a Video, 3D canvas és a fájl I/O funkciókat. Ha ezek nem mondanak semmit, akkor olvasd el az akkori bemutatónkat. Szükség is van a memória frissítésére, ugyanis a mostani új kiadás szintén ezeket tartalmazza - immár Opera 9.62 alapokon. Tehát a maitechnikába építi bele a jövőbelit.

Személy szerint szívesebben látnék inkább egy előzetest a "még jövőbelibb" verzióból, de ez is mindenképpen megér egy misét. Figyelem! Mivel ez egy technikai előzetes, nem ajánlott korábbi verziókra feltelepíteni. Mindenképpen érdemes biztonsági mentést csinálni a meglévő verzióról is!

Akik kellően bátrak, és éreznek magukban késztetést, azok elérhetik az új változatot Windows, Linux és Mac rendszerekre egyaránt. Az újdonságok kipróbálásához megintcsak a korábbi bemutatónkat tudom ajánlani, most onnan "idéznék":

 OGG videók:

SVG videók:

3D canvas:

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Még színesebb: Opera Mini 4.2

Pontosan két héttel a béta verzió kiadását követően ma megjelent az Opera Mini 4.2 végleges változata. A Java-alapú "böngésző" az Opera szervereinek hathatós közreműködésével kisebb kompromisszumokkal szinte az egész netet képes mobiltelefonunkra varázsolni. Ennek a szerver-kliens megközelítésnek köszönöhető, hogy gyakorlatilag minden ma kapható mobiltelefonon gyorsan és kényelmesen lehet böngészni a világhálót. Mint azt éppen a legutóbbi cikkünkben olvashattátok, az első Mini szolgáltatás 2005-ben készült el Norvégiában, onnan indult el világhódító útjára 2006 elején.

A verziószám immáron 4.2, ami néhány nem elhanyagolható újítást jelent az előző változathoz képest. A béta verzió óta már nem sok minden változott, a visszajelzések alapján további javítgatásokra került sor, illetve fokozták a nyelvi támogatást.

Az újdonsághoz a cég egy külön klippet is készített, íme:

Tovább...
süti beállítások módosítása