Magyar Opera

Miből él az Opera?

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy az Operát a norvég Opera Software ASA fejleszti, ami egy profitorientált részvénytársaság, tehát úgymond a "piacból" él. A termékek fejlesztése, támogatása és terjesztése szempontjából nem mindegy tehát, hogy milyen az anyagi helyzete, illetve mennyire stabil a financiális háttere. Ha egy cég erős, akkor van kellő erőforrása ahhoz, hogy megfizesse a megfelelő számú és minőségű szakembert, legyen szó programozóról, gazdaságisról vagy reklámipari dolgozóról.

Mindezen kérdések már régebb óta foglalkoztatnak, de a mostani cikk apropóját az adta, hogy a Mozilla nemrég elérhetővé tette a 2007-ik évi pénzügyi beszámolóját. Ez két okból lehet érdekes számunkra. Egyrészt láthatjuk a bevételeik nagyságát (75,1 millió dollár 2007-ben), valamint azt, hogy mennyire áll stabil alapokon. Nos, mivel a bevételeinek túlnyomó többsége (68,2 millió dollár) a keresőhasználati megállapodásokból ered, ezért egy esetleges szerződésbontás a Google-el katasztrofálisan érintheti a céget, legalábbis anyagilag. Felmerül a kérdés, hogy vajon az Opera mennyire áll a saját lábán.

Szerencsére erre viszonylag könnyen választ adhatunk, hiszen az Opera Software egy részvénytársaság, és mint ilyen, elszámolási kötelezettsége van a részvényesek irányába. Az Opera honlapján könnyen meg is találhatjuk a nekik készült éves és negyedéves jelentéseket. Pénzügyi adatok 1999-től évenként állnak rendelkezésre, 2008-at természetesen még csak az első két negyedév képviseli. Érdekes lehet összevetni a pénzügyi eredményeket a cég aktuális termékeivel, a következőkben ezért évről-évre haladunk majd, címszavakban felelevenítve az adott esztendőt, miközben általunk készített kimutatás diagramokkal igyekszünk illusztrálni a leírtakat.

Külön felhívnám a figyelmet, hogy a diagramokon az összegek norvég koronában értendőek, nem pedig amerikai dollárban!

2000 - Kezdjük mindjárt az ezredfordulón. Ekkorra kezd beérni az Opera multiplatformra törekvése, hiszen olyan nagy nevű cégekkel kötnek szerződést, mit az IBM, az Ericsson, a Psion és az AMD. Asztali fronton már előrébb járnak, júliusban megjelenik az Opera 4, majd decemberben az Opera 5. Egy éven belül tehát két jelentős verzió lát napvilágot, és készülőben a Linuxos és Mac OS-es, valamint a QNX-es változat is. Megvásárolják a svéd Hern Labs programozó irodát, részben ennek köszönhetően az Opera dolgozói létszáma 25-ről 100-ra emelkedik! Pénzügyileg az évet a korábbiakhoz hasonlóan mínuszban zárják, de a kilátások kedvezőek. Figyelemreméltó hogy a bevételek 55%-a már ekkor a mobil eszközökből származik!

2001 - Az év nehéz volt mind az Opera, mind partnerei számára. A mobil eszközök frontján említést érdemel a Canal+-al, a Nokiával és a Symbiannal kötött megállapodásuk, illetve az ilyen fejlesztések terén kivívott vezető szerepük. Az asztali verziók immár minden jelentősebb platformon jelen vannak, a novemberben megjelenő Opera 6 sikerével együtt 7 millió letöltést regisztrálhatnak az év folyamán. Az alkalmazotti létszám 100-ról 115-re nő, pénzügyileg azonban komoly veszteségeket kénytelenek elkönyvelni a jelentősen megnövekedett bevételek ellenére. Oslo (Norvégia) mellett már Linköpingben és Gothenborgban (Svédország) is Opera irodák nyílnak.

2002 - A nehézségek ellenére az Opera szépen fejlődik. Az év egyik nagy dobása a kisképernyős megjelenítés (SSR - Small Screen Rendering) kifejlesztése volt, a másik pedig az IBM-el kötött szövetség a felolvasó funkcióra vonatkozóan. Asztali változatból nem jelenik meg újabb nagy verzió, de 12 millió letöltést így is elkönyvelhetnek. Anyagiak terén még mindig nem túl rózsás a helyzet, noha főképp a mobil eszközök piacán jelentős bevétel-növekedést érnek el. A dolgozói létszám az év végén eléri a 130-at.

2003 - Az év sztárja egyértelműen a januárban kiadott Opera 7, ami olyan újításokat hoz magával, mint a Presto renderelő motor, az M2 levelező és hírolvasó, a jelszókezelő vagy éppen a felugró ablak blokkoló. Az újítások hatására 16 millió letöltést regisztrálnak az év végéig. Megállapodást írnak alá az Adobe-al a Presto motor jövőbeli használatáról. Mobil fronton tovább tart az előretörés, több nagy gyártó csúcstermékeire kerül előretelepített Opera (Nokia 6600, Sony Ericsson P900). Jelenős előrelépések történnek a mobiltelefon-iparon kívül is (pl. set-top-boxok). Ebben az évben elsősorban a mobil üzletág komoly bevétel-növekedésének hatására az Opera ha marginálisan is, de végre nyereséges. Az év végén már 128 dolgozóra számíthatnak.

2004 - Az Opera az egészséges növekedés szakaszában van, ebben az évben meglepő módon az asztali verzió javít a 30%-os bevételi részesedésén és a mobil üzletágnál nagyobb bevétel-növekedést realizál. Az év folyamán jelentős új verzió nem jelenik meg a 7.5 kivételével. Megkezdődnek az Opera Mobile fejlesztési munkái. A böngészőpiacon nagy változások készülődnek, az év végén megjelenik a Firefox 1.0-ás verziója. Pénzügyileg az év rendkívül sikeres, ami nem csak a javuló bevételi adatoknak köszönhető. Ebben az évben érkezik meg egy nagyon komoly összeg egy "nemzetközi vállalattól, aki nem vásárlója az Operának", méghozzá egy jogi természetű vita folyományaként. Nagy valószínűséggel ez a bizonyos cég a Microsoft, akivel 2003-ban gyűlt meg komolyabban az Opera baja bizonyos diszkriminatív lépések miatt. A kérdéses összeg 87 millió norvég korona, azaz majdnem annyi, mint a 2004-es évi teljes bevétel! Az alkalmazotti létszám 195-re emelkedik az év végére.

2005 - Több szempontból is meghatározó év az Opera történetében. Egyrészt az év elején megjelenik az Opera 8, majd szeptemberben az eddigi üzleti modellt feladva az Opera 8.5, ami teljesen ingyenessé és reklámmentessé vált. Ez a lépés éves szinten 40 millió letöltést jelentett, egyben 23%-os visszaesést a licensz bevételekből. A mobiltelefonok frontján a haladás töretlen, az év során 17 millió, Opera böngészővel felszerelt mobiltelefont értékesítenek, az előző évi dupláját. Az Opera mobil böngészőjét előre telepítő gyártók listája: Motorola, Sony Ericsson, Nokia, Sharp, Toshiba, Kyocera, Hitachi, Casio és ZTE. Ebből az évből keltezhetjük azt a bejelentést is, miszerint a Nintendo DS játékkonzol Opera böngészőt használ majd. Az év szenzációja (az ingyenes asztali verzió mellett) mégis az Opera Mini debütálása, nyugodtan nevezhetjük tehát a fordulat évének is. Szerencsére nem a bevételek terén, mert a desktop változat csökkenése ellenére is összességében növekedtek a bevételek. A dolgozói létszám 264-re emelkedett az év végére.

2006 - Mozgalmas év volt, egyúttal az Opera terjeszkedésének éve. Új irodák nyíltak Indiában és Kínában, valamint Lengyelországban. Januárban világszerte elérhetővé vált az Opera Mini, júliusban pedig az Opera 9. Megjelent az Opera for Devices, és az év végén az Internet Channel-t (azaz Operát) tartalmazó rendkívül sikeres Nintendo Wii is. A jelentős bevétel-növekedések ellenére az évet veszteségesen, de optimistán zárja a cég, 374 dolgozóval.

2007 - 40 millió Opera böngészővel felszerelt mobiltelefon, 63 új típus. Az Opera Mini is eléri a 35 millió letöltést. Az asztali változat a reneszánszát éli, az 55%-al megnövekedett felhasználói bázis 103%-al nagyobb bevételt hoz a szerződések révén. Ezzel a bevételek tekintetében a korábbi évekkel ellentétben megnövekszik a súlya. Jórészt ennek köszönhetően a cég jelentős pozitívummal zárja az évet. Immáron 462 embernek ad munkát.

2008 - Az év még nem teljes, nincsenek is teljes kimutatások. Mostanra kezd beérni a sok éves erőfeszítés amit az Opera mobil eszközök fejlesztésért tett az évek során. Megjelenik az Opera Mobile 9.5 első két bétája. Új iroda nyílik, ezúttal Prágában. Asztali vonatkozásban a legjelentősebb lépés az Opera 9.5, alias Kestrel megjelenése volt, és az év legvégére várható a mérföldkőnek tekinthető Opera 10 első előzetese is. Az év pénzügyileg is kiemelten sikeresnek ígérkezik, kérdés, hogy az év második felének válsághangulata mennyire érezteti a hatását. A dolgozói létszám immáron meghaladja a fél ezret, az év felénél pontosan 529 embert alkalmaztak. Az Operának jelenleg 120 millió részvénye van forgalomban, ebből a vezetés és az Opera alkalmazottak bő 30 milliót tulajdonolnak.

Talán a fentiekből is kitűnik, hogy nem kevés nehézség árán az Opera elindult felfelé, egyre erőteljesebben támaszkodva a mobil eszközök piacán elért eredményeire, ugyanakkor megbecsülve az asztali változatot is. Ez utóbbi adja ugyanis az összbevételek 20%-át. Ha megnézzük a konkrét számokat, akkor azt látjuk, hogy 2007-ben az összbevétel adózás előtt mintegy 330 millió norvég koronára rúgott, ami nagyjából 45 millió dollárnak (9,6 milliárd forintnak) felel meg. Ez még mindig 30 millió dollárral kevesebb, mint a Firefox ugyanezen időszak alatt elért bevétele!

Remélhetőleg a jövőben továbbra is hasonlóan fejlődőképes marad a cég, és a termékeik is hozzák majd az eddig megszokott színvonalat.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr75782705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miqlas 2008.11.23. 00:34:39

Üdv!

Mitől lehet az, hogy nálam O9.62-ben egyetlen blog.hu-s oldalon sem láthatóak a kommentelődobozok?
Megpróbáltam átnevezni az urlfiltert, de úgy sem látszanak. Valami más beállítás okozza? WordPress, és más blogoknál működik...
(Ezt is FF-ben vagyok muszáj írni..)

Nagykócsag 2008.11.23. 00:45:58

köszi a cikket, ez nagyon érdekelt mindig is!

hajrá Opera, remélem elindulnak keményen felfelé, jobb lenne ha többen használnák.

az a baj, hogy a mobil firefox is nemsokára jön, de remélhetőleg a mobilpiacon fordított lesz az arány, mint a pc-sen.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.11.23. 09:47:03

Én csak azt nem értem, hogy mi a különbség az egyéb és a további kiadások között. Amúgy jó, érdekes adatok :)

funtom 2008.11.23. 10:32:39

miqlas:

Nézd meg, hogy a java/javascript engedélyezve van-e. Amikor feltettem ezt a verziot, nekem is kikapcsolta, és nem láttam a kommentező dobozokat.

janez 2008.11.23. 10:37:26

Én már a kezdetek kezdetén használtam az opera mini-t még beta állapotaiban. Nagy szám volt,hogy bejött néhány netes oldal mobilon is,bár lassan és korlátozottan.
Asztali opera-t több mint két éve használok. Nagyon jó böngésző,linux alatt is azt futtatom,pedig ott a firefox a divat,bár nem annyira jó,mint amennyien használják.Szerintem.
Igaz mobil fronton jön az az ff,de nagy az opera mobile és opera mini előnye. Viszont van egy másik üstökös is,a skyfire,próbáltam,nagyon a(na)lfa-beta,de ha beérik nagyon jó lesz az is. Kell is a konkurencia az opera-nak,nehogy leüljön a babérjaira. :-) Hajrá!

janez 2008.11.23. 10:44:38

Ja és majd' elfelejtettem: az előző komment-et opera mini alól írtam. RSS-be van állítva a magyar opera is,így sosem maradok le semmiről. :-)
Remélem ezzel meggyőzőm a kétkedőket,hogy van létjogosultsága a mobil eszközökön való internetezésnek.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.23. 11:53:33

tetra: A pénzügyi jelentés külön veszi a kettőt, én meg nem akartam összemosni. Nem mindegyik jelentés fogalmaz egyformán, de az egyik az egyéb működési költség (egy helyen úgy fogalmaznak, hog kutatási költség, de szerintem ide sorolható mondjuk a szerverek fenntartása vagy éppen úji irodák megnyitása is), a másik az egyéb financiális költség (pl. korona-dollár árfolyamingadozások hatása)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.23. 12:48:57

Na, kicsit kipofoztam a hibákat, meg kijavítottam a hibát, hogy a kiadások kétszer szerepeltek... hát így figyeltek ti? A második helyett bekerült az Opera Mini idei statisztikája.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.23. 12:58:18

A Firefoxnak három alapvető fegyvere van: az ingyenesség, a reklám (és hype), illetve a komoly erőforrások (úgy anyagilag, mind emberileg).

A mobil eszközök esetében az ingyenesség sajnos áll az Opera Mobile ellen, a Mini más kategória.

A reklám és hype jól jöhet ugyan, de az Opera _sokkal_ ismertebb és népszerűbb mobilon, mint desktopon, sok telefonra elő van telepítve... stb., ez tehát szerintem kevésbé jön be nekik.

Az erőforrások érdekesek lehetnek. Az Operának kevesebb van, de nő, és arányaiban már eddig is a mobil eszközök kapták a nagyobb figyelmet. Szerintem a kiterjesztésekkel bővíthetőség korlátozottabban érvényesül mobil környezetben, a szűkös erőforrások miatt. Illetve itt a minialkalmazásokkal az Opera jobban partiban tud maradni.

Ami az erőforrásokat illeti, Google nélkül erősen romlanának a pozíciói a Firefoxnak, legalábbis egy darabig.

Lali_ 2008.11.23. 13:07:06

Nem is tudtam, hogy Rt. Nem veszünk pár részvényt? :) De most komolyan, nem tűnik rossz befektetésnek, plána hogy mostanában kevés dolog fog növekedni, de a mobil eszközök, set-top-boxok kereslete szerintem még így is nőni fog. Az utóbbi években meg szépen hozza profitot, (2006-ban a terjeszkedés miatt nem..)

Ilyen részvény vásárlási infókkal nem találkoztál vélletlenül? A vásárolt részvény után fizetnek osztalékot?

Tőzsdén ugye nincsenek?

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.23. 13:16:23

Az itt olvasható adatokat a befektetőknek szánt éves jelentésekből szedtem :).

Elvileg az oslói tőzsdén vannak bejegyezve OPERA néven, élő árfolyam tudósítás itt: www.opera.com/company/investors/stock/

Tavaly 0,1 NOK (kb. 3 forint) osztalékot fizettek részvényenként. A pillanatnyi árfolyam 12 NOK körül van, ami kb. 350 Ft-nak felel meg. Ez alapján nem ebből fogsz meggazdagodni...

janez 2008.11.23. 13:42:47

Hát ha ilyen olcsó,akkor én szívesen vennék néhányat,csak úgy passzióból. :)

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.11.23. 14:22:20

Halkan jegyezném meg, hogy Von Tetzchner úrnak mintegy 17 millió részvénye van, tehát övé a cég ca. 15%-a...

Lali_ 2008.11.23. 20:08:44

Hát ebből tényleg nem...Akkor már inkább veszek OTP-t, amikor jó sokat esik :)

Valakiember (törölt) 2008.11.23. 21:18:09

FF-nek most meggyűlt a baja az adóhivatallal. :P

Itt a hír:
pcforum.hu/hirek/11090/Adohatosagi+vizsgalat+indult+a+Firefoxot+fejleszto+Mozilla+ellen.html

Hát igen, a hőn szeretett FF már régen nem volna, ha a Google nem pátyolgatná...

Valakiember (törölt) 2008.11.23. 21:21:29

Lali:

Ha nagyon be akarsz keresni, akkor van egy jó ajánlatom:

Vegyél sok (jópár ezer) USD-t, míg alacsony.
Jelenleg deflálódik. Amikor már kezd stabilizálódni, akkor eldalod oket (pár évvel késobb), ésha szerencséd van, akkor kétszer annyit fog érni, mint most, tehát 100%-os hasznot hoz. :D
(adó mentes, elvégre is csak pénzváltás nagytételben. :P)

[Jó, hogy figyelek ekonómián. :D]

KKG 2008.11.24. 15:14:35

Nem rossz ötlet részvényt venni, csak külföldi piacon kereskedni elég drága (nagyobb a minimális befektetendő összeg)

Imrityinko: Tudod amúgy miről beszélsz egyáltalán?

Lali_ 2008.11.24. 18:18:28

Imrityinko: Azt már benéztem, akkor inkább USD-t kellett volna venni, amikor 170 HUF-ért(talán pár hónapja) volt és eladni amikor 210 HUF, tehát mostanában :)
100 USD esetén az azért már 4000 HUF nyereség, csak győzzed kivárni. Ezekszerint még nem húztál le elég sok félévet mik-makkal :)

Kezdünk átmenni gazdasági rovatba :)

Valakiember (törölt) 2008.11.24. 19:44:46

@KKG: igen.

@Lali_: Nem is pár napos hatást mondtam, hanem hogy "pár évvel késobb", ezt jó párra értettem. :D
süti beállítások módosítása