Magyar Opera

Gyorshívó méretének testreszabása

Igazából elég érdekes ennek a bejegyzésnek a története, ugyanis pár napja kérdezték e-mailben, hogy lehetne-e az Opera gyorshívó elemeinek a számát megváltoztatni, mert nem a 3x3-ashoz szokott hozzá a Firefoxszal, amire azt válaszoltam, hogy nem, sajnos ezt nem lehet módosítani; erre ma mit olvasok larskl blogjában? Hát persze, hogy a megoldást. Ilyen az én formám :)

Opera gyorshívójának a testreszabása

De gondolom már mindenki tűkön ül, úgyhogy itt az egyszerű kis leírás:

Tovább...

Optimális Opera (b9981)

Noha alig pár napja jelent meg a legutóbbi előzetes, a régen várt Dragonfly webfejlesztő eszközzel karöltve, a mai napon ismét egy új build érkezett. Ezt mi nem bánjuk, sőt! Pláne, ha olyan változtatások tűnnek fel, amilyenek a mai kiadásban.

Talán senkinek sem okozok újdonságot azzal a kijelentéssel, hogy az Opera - más programokhoz hasonlóan - forráskód alakjában látja meg először a napvilágot. Ez nem más, mint egy (vagy több) programnyelven írt sok ezer sorból álló "szöveg", amiből aztán a fordítók (az úgynevezett compiler-ek), az operációs rendszer (és a processzor) által emészhető kódot készítenek. A fordítók önmagukban is komoly alkotások, és igen meghatározó a szerepük a végleges program tulajdonságait illetően. Egy Opera komplexitású program fordítása egyáltalán nem triviális, tehát sokféleképpen kivitelezhető. Az évek során a fejlesztőeszközök meglehetősen szofisztikáltakká váltak, ezzel a résszel tehát nincs is különösebb gond. Viszont ahány program, annyi probléma, és gyakran egymással ellentétes feltételeket kell kibékíteni valamilyen szempontok alapján. A compilerek régóta rendelkeznek bizonyos optimalizációs lehetőségekkel. Ezek különböző módszerek alapján igyekeznek minél gyorsabban, minél kisebb memóriaigénnyel, minél kisebb helyigényű állományokat kreálni. Amint az az előző mondatból is leszűrhető, sok feltételnek kell(ene) egyszerre megfelelni, tökéletes megoldás ezért nem is létezik.

Tovább...

Dragonfly and Co. (b9972)

Az Opera Software, számos nagyszerű funkció és több kitűnő böngésző fejlesztője. A hasonló nevű böngésző az egyik legjobb a piacon, és kétségkívül a legfunkciógazdagabb a telepítést követően. Kisebb-nagyobb hiányosságai mellett két komoly érv szólt ellene, szinte a kezdetektől. Az egyik, hogy fizetni kellett a kompromisszummentes használatáért. Ez 2005 ősze óta már nem igaz, az Opera 8.5 és utódai teljesen ingyenesek. A másik probléma még most is velünk él, bár egyre csökkenő mértékben: az oldalkompatibilitás.

Noha az Opera az egyik leginkább szabványkövető böngésző számos oldalt rosszul jelenít meg. Paradox módon ennek oka éppen a szabványkövetésben keresendő. A honlapok nagy része Internet Explorerre készült, amelynek szabványkövetése hagy maga után némi kívánnivalót. Manapság a helyzet folyamatosan javul köszönhetően az alternatív böngészők, különösen a Firefox térhódításának. Az Opera szakemberei is mindent elkövettek ennek a hiányosságnak az eltüntetéséért. Quirks (hibatűrő) mód, browserJS és más trükkök bevetésével próbálkoznak folyamatosan.

Tovább...
süti beállítások módosítása