Magyar Opera

Optimális Opera (b9981)

Noha alig pár napja jelent meg a legutóbbi előzetes, a régen várt Dragonfly webfejlesztő eszközzel karöltve, a mai napon ismét egy új build érkezett. Ezt mi nem bánjuk, sőt! Pláne, ha olyan változtatások tűnnek fel, amilyenek a mai kiadásban.

Talán senkinek sem okozok újdonságot azzal a kijelentéssel, hogy az Opera - más programokhoz hasonlóan - forráskód alakjában látja meg először a napvilágot. Ez nem más, mint egy (vagy több) programnyelven írt sok ezer sorból álló "szöveg", amiből aztán a fordítók (az úgynevezett compiler-ek), az operációs rendszer (és a processzor) által emészhető kódot készítenek. A fordítók önmagukban is komoly alkotások, és igen meghatározó a szerepük a végleges program tulajdonságait illetően. Egy Opera komplexitású program fordítása egyáltalán nem triviális, tehát sokféleképpen kivitelezhető. Az évek során a fejlesztőeszközök meglehetősen szofisztikáltakká váltak, ezzel a résszel tehát nincs is különösebb gond. Viszont ahány program, annyi probléma, és gyakran egymással ellentétes feltételeket kell kibékíteni valamilyen szempontok alapján. A compilerek régóta rendelkeznek bizonyos optimalizációs lehetőségekkel. Ezek különböző módszerek alapján igyekeznek minél gyorsabban, minél kisebb memóriaigénnyel, minél kisebb helyigényű állományokat kreálni. Amint az az előző mondatból is leszűrhető, sok feltételnek kell(ene) egyszerre megfelelni, tökéletes megoldás ezért nem is létezik.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem törekedhetünk az optimumra. Ez úgy érhető el, ha nem általános módszerekből, hanem az adott alkalmazás igényeiből indulunk ki. A mai build pontosan erre mutat példát az úgynevezett profilvezérelt optimalizáció használatával. Ez annyit tesz, hogy a forráskódot kétszer fordítják le. Először egy nyers fordítás zajlik, aminek végeredményével szimulálva a valós böngésző működését kideríthető, mely változók, függvényhívások, fájlok milyen gyakorisággal és milyen sorrendben kerülnek felhasználásra. Az összegyűjtött információ alapján aztán következhet a második fordítás, aminek az eredménye egy közel optimális program lesz.

Az Opera szakemberei C++ nyelven kódolnak, a fordítást pedig MS Visual Studio végzi Windows alatt és a gcc Linux alatt. Sajnos ezt az optimalizálást egyelőre csak a Windows-os verzión sikerült végrehajtani, noha a funkciót a gcc is támogatja. Emiatt a mai build csak a Windows felhasználóknak hoz sebességnövekedést, de a Linuxosok is számíthatnak gyorsulásra a későbbiek során.

Az optimalizálás tehát egyelőre Windows alatt mutatkozik meg. Ez annyit tesz, hogy a program működése, válaszkészsége felgyorsul, nincs arról, hogy gyorsabban töltené le a honlapokat vagy a leveleket. Igaz, kis mértékben akár ezekre is kihatással lehet. Mindemellett sor került néhány hiba javítására is, de sajnos azért maradt még belőle bőven...

Ismert hibák!

  • a Dragonfly nem működik, ha a JavaScript le van tiltva
  • a program lefagy, ha a Mesterjelszó aktív
  • néhány SVG nem megfelelően jelenik meg (csak Windows)
  • a Hivatkozott tartalom mentése másként opció nem mindig működik
  • a fülsávon összekeveredhetnek a favikonok és a szövegek (csak Mac)
  • az Octoshape beépülő lefagyasztja a böngészőt

A javítások:

  • helyi szerverek sütijeivel kapcsolatos javítás
  • a HTML alapú levelek továbbítása, átirányítása javítva
  • GMail IMAP-al kapcsolatos magas processzorhasználat javítva
  • ismét jó a Mágus gomb
  • az F8 billentyű újra helyesen működik
  • bellsouth.net és hasonló oldalak POP problémáinak javítása
  • a Mentés másként opció kiterjesztés hbáinak javítása
  • CJK betűk szebb megjelenítése (csak Unix)
  • Google Maps megjelenítésének javítása (csak Unix)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr39461764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valakiember (törölt) 2008.05.09. 21:12:40

Én Linuxos vagyok, de mivel idom az boven van, azért nem siettetem oket, mert annak csak bug bughátán volna a végeredménye. :)

Funtom8 2008.05.09. 22:41:53

Tényleg, mintha windoz alatt kicsit gyorsabb lenne, mint linuxnál. Remélem, a linuxoson is sikerül megoldani

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.09. 23:34:43

"Tényleg, mintha windoz alatt kicsit gyorsabb lenne, mint linuxnál. Remélem, a linuxoson is sikerül megoldani"

Hát nem tudom, szerintem ez mindig is így volt...:)

macskafaraok 2008.05.10. 00:19:31

Az installer (classic) itt is pampog a végén (upgrade) hogy nem admin a privileg amin telepitem. De ez most fel is megy es muszik.

Mintha a memory hasznalat kicsit tobb lenne a megszokottnal, es a CPU usage is.

Ja, es megy a Yahoo email. Elfogadhatoan. :)
Kicsit bug-os, igy eslore, az address korul (nem mented el a mail-t, de a To: bar ottmarad Aktívan (!) a screen-en...)

Sebesség? Nekem nem tunt fel,
ps.: nem flame war, Safari-t hasznalok mostanaban, (1-2 honapja), es ahoz kepest lassunak tunik, hmmm. ez lehet csak erzet, de nem kicsivel tunik annak... ? Valaki mas tapasztalat?

Dixon 2008.05.10. 00:23:02

Ez előző 2 buildnek az indulása hagyott némi kivetnivalót magaután nálam, de most már visszatért a régi szép gyorsasága.
Meg lassan a 9.5 miatt az Opera skinezésében is jobb leszek, mert egy régebbi skint használok és volt 1-2 build ahol 1.2 dolgot hegesztenem kellett benne hogy jó legyen, most pl. a bezért lapok kukája nem jelent meg jól. Majd talán 9.5 kiadásáig teljesen újraépítem magamanak az egész skint :D

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.05.10. 08:13:42

Csak azt nem értem, hogy miért nem gcc-vel fordítanak win alatt is? Az MS VS az nem szabványkövető, tehát néhol egészen eltérő kódot kell írni, nem csak a platformfüggő részeken, amit meg amúgy is elfed a Qt... (merthogy Qt az ablakozó alatta, tudtommal)

Kérdésem is volna, nem csak okoskodni jöttem ide :D
Vannak ilyen agresszív ablakok, amik ha betöltődnek, maguknak követelik a tabfókuszt. Pl gmail ilyen. Ezt nem lehet valahogy a böngészőben letiltani?

meneruwa 2008.05.10. 09:01:22

PLease vki segítsen, lehet hogy másnak is jól jön eme info. A mai nap szinkronizáltam az opera s a myoperablog közt, egy rossz huzásnak köszönhetően elveszett az összes könyvjelzőm, merevlemez ellenőrző programmal nem sikerült visszaállítani semmit vagyis igen csak az annyira régi fájl hogy nem veszem hasznát. a .pre-sync fájlon kivül nem csinál máshová biztonsági másolatot az opera iylenkor az opera6.adr fájlról vagy msáhol nem lehet megtalálni? vagy netán melyik fájlban tárolja az opera a keresési előzményeket, hátha abból visszatudok állítani egy.két ujat s azt lehet-e állítani hogy hány napig tárolja a keresési előzményeket, köszi aki tud segiteni. (mellesleg igen barom vagyok pedig mindig szoktam bizt.mentést csinálni kivéve az utóbbi 1 hónapbanm :(

Penge™ (törölt) 2008.05.10. 09:44:32

tetra: Készült rá egy script, amivel le lehetett tiltani, még volt is vagy itt, vagy a Magyar Opera Watch-on.

meneruwa: A könyvjelzőidnek annyi. Ha Vistát használsz, akkor árnyékmásolatokból még vissza tudod hozni, ha nem túl régen történt.

meneruwa 2008.05.10. 10:09:56

mmm Penge, és előzményeket nem tudod hol tárolja az opera? mármint ezt az ujfajtát?

Penge™ (törölt) 2008.05.10. 11:00:21

Az előzményeket a global.dat-ban tárolja. Szerintem ez nem változott a 9.2x óta.

Lali_ 2008.05.10. 11:08:33

tetra: Eszközök/Beállítások/Haladó/Tartalom/ Javascript beállítások/Ablak mozgatásnál a jelölést szüntesd meg, asszem erre gondoltál...

meneruwa: Címsorba opera:config, utána a keresőbe: Direct History File , vagy Global History File ,vannak benne címek, de ezek előzmények, nem a könyvjelzőid...

A keresésé elézményeknél a címek számát lehet csak megadni asszem...

meneruwa 2008.05.10. 14:23:10

oh köszi mindenkinek probálkozom, tudom hogy az nem a könyvjelző csak legalább az uj cimeket igy vissza tudom szedni valahogy, remélem :)

meneruwa 2008.05.10. 18:46:16

nah s aki akar gondolkodjon :D megtaláltam a két fájlt global.dat, opera.dir, midnekettőben a hivatkozások voltak. kitöröltem a tartalmat elmentettem, 0 byte éretűre és láss csodát inditom az operát, beírok egy a betűt a címsorba s ugyanugy megvan az összes elmentett hivatkozásom :) nah akkor hogyis van ez? :D

Lali_ 2008.05.10. 18:49:37

Még nyitva volt a böngésző, nem? (esetleg a háttérben még futott) Ha az Opera csukva van és kitörlöd és azután indítod, akkor már nemhiszem, hogy meglesznek...Bár ki tudja :)

meneruwa 2008.05.10. 20:31:32

persze, ki van kapcsolva, de ezért nemértem én is, emrt akkor nagy valószínűséggel semmi köze a két fájlnak hozzá. na madj utánnanézek én ennek ha több időm lesz, csak most elég volt nagyjából visszakeresni a cimeket :D

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.05.10. 23:10:58

Köszi a tippet, ott volt a megoldás, de nem a move, hanem a raise-t kellett kikapcsolni :)(magyarul nem tudom, hogy is kéne)

macskafaraok 2008.05.12. 13:04:14

Az address bar -ban a keresés is mintha jobb lenne, ugyesebb, gyorsabb, okosabb.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.05.12. 14:18:32

Azért azon van még mit kalapálni. Például nem keres az URL-ben, csak az elejében. A felajánlott lista sem optimális, az URL-t és a title-t előnyben kellen részesíteni a tartalommal, nem mindig ezt tapasztalom. A hosszabb, többszintű URL-ek megelőzik a gyökércímet. Meg mintha az adott oldal népszerűségét (látogatások számaÖ sem venné figyelembe

KBB 2008.05.13. 18:41:20

Nekem vissza kellett raknom az előző bétát, mert ez állandóan kifagyott vmi kritikus hibával...

madve2 2008.05.13. 21:27:26

Ezzel már elő lehet csalogatni valahogy a Gmailben a színes címkéket? Valahol azt olvastam, hogy az IE-nek azonosítás megteszi, de nekem nem működött a trükk =/
süti beállítások módosítása