Magyar Opera

Google Chrome és az elátkozott Opera

Lassan egy hónapja annak, hogy a Google szabadon eresztette az addig hét lakat alatt fejlesztett böngészőjét, úgyhogy ideje megvizsgálnunk, hogy ez a lépésük vajon milyen hatással volt, és legfőképpen, milyen hatással lesz a későbbiekben az Operára nézve. Egy dolog biztos: a böngészőháború most már biztosan visszatért.

A Chrome a születése utáni első hónapban sikeresen teljesített, a statisztikák szerint máris átvette az Operától a negyedik helyet az IE, Firefox és a Safari után. Sőt a Google továbbra is futtatja az Adsense kampányát, így várhatóan még tovább fog emelkedni a részesedése, és mivel a Windows platformon szinte korlátlan lehetőségei vannak, valószínűleg hosszabb távon meg fogja szerezni magának a harmadik pozíciót is. A Firefox helyét már nehezebb lesz átvenni, de ha Google nagybácsi mostantól a Firefox helyett inkább a saját gyerekét, a Chrome-ot támogatja, akkor még ez sem lehetetlen.

Mindez az Opera szempontjából azt jelenti, hogy szinte biztosan csúszik egyet a ranglétrán lefelé, az ötödik vagy ki tudja hányadik helyre. Sokak szerint az Opera a legjobb, de legalábbis egy nagyon jó böngésző, mégsem tudott kitörni mostanáig. Ez csak egyet jelenthet: az Opera el van átkozva.

Vagy mégsem?

Ha jobban megnézzük az előbb említett statisztikákat, akkor könnyen kiderül, hogy a legnagyobb vesztese ennek a menetnek egyáltalán nem az Opera, hanem az Internet Explorer. Az Explorer javában készül a 8-as verzióra, és hát ők jelenleg azzal küszködnek, hogy kicsivel szabványosabbra tákolják az istállójukat, mindezt úgy, hogy azért a házilag barkácsolt szekerek ezután is beférjenek rajta. Erre megjelenik egy Chrome a semmiből, erős szabványtámogatással, jó marketinggel, biztató lehetőségekkel, és egy újabb szeletet hasít ki a mamut amúgy is megtépázott testéből. Ennek a menetnek a vesztese az Explorer lett.

Másrészről, a Chrome ügyesen összikombinálta több böngésző újításait is, többek között az Operától is ellestek néhány trükköt. De vannak benne bőven saját fejlesztések (pl, inkognitó mód, fülek külön folyamatban), amelyek miatt már nem lehet azt mondani rá, hogy csak összelopkodták és összerakták a darabokat. A Chrome fapadossága egyszerűsége és a motorja mindeképpen a Safarit idézi, a beígért kiegészíthetőség, az open source filozófia, valamint a puritán megjelenés pedig a Firefoxot. Ha a Chrome tovább fejlődik, és növeli a részesedését, akkor nekik (vagyis a Safarinak és a Firefoxnak) is lehet félnivalójuk.

Az Opera viszont ebből a szempontból biztonságban van. A Chrome jelenleg sehol sincs az Opera összetettségéhez, konfigurálhatóságához képest, és ezt a kiegészítők sem befolyásolhatják különösebben (a kiegészítőket csak nagyon kevesen használják a Firefoxban is). Az Opera filozófiája az, hogy egy teljes böngészési élményt nyújtson minden platformon, és a Chrome nem tervez ilyen irányú fejlesztéseket. Az Opera nagy hangsúlyt fektet a gyorsaságra és az alacsony erőforrásigényre is; ezt a Chrome is komolyan veszi, de a többszálú lefagyásbiztos architektúra ezt nem segíti elő túlságosan, ezért kemény árat kell fizetni az erőforrások szempontjából. Az Opera mindent-egyben filozófiáját egyáltalán nem veszélyezteti a Chrome.

Szóval ha újra megnézzük a statisztikákat, azt láthatjuk, hogy az Opera részesedése nem változott, csak a pozíciója. Ez az oldal ugye főleg az Operával foglalkozik, így az Opera jelentősen felülreprezentált, így viszont nagyon jól látszik az, hogy a Chrome megjelenése hogyan befolyásolta az Opera részesedését. Augusztusban még krómmentes volt a vidék, ekkor nálunk az Opera részesedése 53% volt, a Firefoxé 24%, az Exploreré 21%, majd a Safari jött 1%-kal. Ez egy kissé megváltozott szeptemberben, Opera 52%, Firefox 21%, Explorer 21%, Chrome 4%, és végül Safari 1%. Az Opera kevesebb mint 1%-ot vesztett ezen az oldalon, ami levetítve a valódi 1-2%-os részesedésére elenyésző mértékű.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr20687153

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.09.30. 01:29:11

Google Chrome és az elátkozott OperaHa jobban megnézzük a statisztikákat, akkor kiderül, hogy a legnagyobb vesztese a Chrome menetelésének eddig egyáltalán nem az [...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mxr 2008.09.29. 14:04:23

Nekem tetszik ez az 52% Opera részesedés. Ilyen arány kellene minden weboldalra! :)

mxr 2008.09.29. 14:14:44

Egyébként, ha tud valaki nyilvánosan elérhető és nyilvános módszertanú, reprezentatív webstatisztikát, esetleg régiókra vagy országokra bontás lehetőségével, az szóljon. Nekem még valahogy nem sikerült ilyet találnom... Talán mert nincs is, ez túl sok követelmény... :(

Tudtommal a legtöbbet hivatkozott statisztikák esetében nem tudhatjuk, hogy pontosan mely webhelyeket méri, milyen módszerrel. Viszont az biztos, hogy nem reprezentatívak.

Ettől még persze nem valószínű, hogy az Opera sokkal erősebb lenne világméretben. De lehetne látni, hogy bizonyos országokban (valószínűleg) jóval erősebb az átlagnál.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.29. 14:19:12

Az Opera a saját statisztikái szerint Oroszországban különösen erős (úgy tudom ott lenyomta a Firefoxot is), és a lengyeleknél is eléggé népszerű, ezért is készült pl. lengyel lokalizált oldal is: pl.opera.com/
Magyarország viszont Firefox nemzet, sajnos.

TRambó 2008.09.29. 14:20:36

Viszont a Chrome - Google "mindent a netre" filozófiája hosszabb távon veszélyeztetheti az Operát. Egy Docs/Reader/Gmail/Calendar/stb. az Opera funkcióinak jelentős részét tudja, csak egyelőre még mindig a desktop alkalmazások a dominánsak. Persze ez inkább a MS szoftverek felé lehet kihívás, de siker esetén aláásná az Opera filozófiáját. No de remélhetőleg ez nem következik be egyhamar és válasz nélkül... :)

mxr 2008.09.29. 14:25:34

Magyarországon nincs valamilyen Opera-mozgalom? Olyasmi, ami a csoport és a nyilvánosság erejét próbálja felhasználni az Opera népszerűsítésére, és a diszkriminatív webhelyek gazdáinak jobb belátásra térítésére? Freemail, Citibank Online banki felület, Neptun... Most így elsőre ezek jutottak eszembe az alapesetben problémás oldalak közül. De azt is el kellene érni, hogy a Netlock tanúsítványai bekerüljenek végre az Operába, mert az OTP-n kívül a többi ismert bank nagyrésze azt használja, és az átlagos felhasználónak ijesztő lehet vagy érthetetlen, amit ilyenkor kiír az Opera (vagy már pusztán az, hogy kiír valamit, miközben a többi böngésző nem teszi ugyanezt a netlock-os oldalakon).

chris-v 2008.09.29. 14:58:15

Én elég régóta operát használok és szerintem egy nagy dolog hiányzik belőle, amit a firefox tud és nem tudom az opera miért nem tudja még mindig!
Ez pedig az automatikus firssítés!
Miért kell még mindig letöltögetnem ha kijön valami újdonság, miért ne mcsinálja meg saját maga?

Amúgy meg a másik gond hogy sokan nem is ismerik, firefoxot meg nyomják mindenhol!

Én úgy gondolom hogy ez a 2 probléma áll leginkább az elterjedésben!

A chrome-ról meg anynit hogy újdonság ereje hatottt mindekire és letöltöték, megnézték, de sztem pár hét és a többség visszatér a jól bevált régi böngészőjéhez!

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.29. 15:42:39

"de ha Google nagybácsi mostantól a Firefox helyett inkább a saját gyerekét, a Chrome-ot támogatja, akkor még ez sem lehetetlen."

A Google Apps-nál még mindig nem tették bele a kínálatba a Firefox helyett/mellé. :)))
Mondjuk elég ratyi szoftverek vannak ott. Olyan mint Real Player, Notron, Spyware Doctor, nem is értem hogy adhatja a nevét ilyesmihez a Google.

"Ez csak egyet jelenthet: az Opera el van átkozva."

Kezdem én is azt hinni.
A múltkor pont haverommal játszottuk meg, hogy az anyjának (aki ECDL vizsgát végzett) haverom leszedett valami ikonpack-et, amivel E betűs ikont lehetett csinálni bármilyen szoftvernek, így mikor ezt Firefox-szal csináltuk meg nyugodtan böngészett fél óráig, Operával ugyanez, kb 2 perc után: "Fiúk, gyertek má', valami elromlott ebben az izében. Nem működnek az oldalaim normálisan meg a menübe se tudok belépni meg szar az egész." - no comment.
Ha részesedést akarnak, akkor vagy mögéáll egy multi és lebutítják IE, Firefox, Safari, szintre, vagy megmaradnak 1%-on és a powerusereket elégítik ki.

"ha a Chrome tovább fejlődik, és növeli a részesedését, akkor nekik (vagyis a Safarinak és a Firefoxnak) is lehet félnivalójuk."

A Safafinak igen, a Firefoxnak nem. Vagy fogalmazhatnék úgy is, vagy az Opera, Safari, IE (alapú böngészők) vs. Firefox, mert két ellentétes tábor. Eddig úgy tűnik (bookmarkletek, külső kiegészítések, userscriptek), hogy az Opera irányába halad és remélem nem teszik tönkre kiterjesztésekkel.

"Magyarországon nincs valamilyen Opera-mozgalom?"

Az kéne még, hogy ezt is megutálják egy csomóan, mint a Firefox fanatikusokat, akik beletrolloskodnak minden topicba. :D
Meg az operánál ez a visszájára fordítana mindent, mivel nem nyílt forrás, ami szükséges, mivel az most a trendi. :D
A webhelyek meg nem diszkriminatívak, csak lusták a webmesterek. Át kéne írni az egész oldalt w3c szabványra + meg kéne írnia IE kompatibilisra is, majd useragent alapján vált a böngésző. Ez plusz munka. Marketing fejjel meg úgy gondolkoznak az emberek, hogy IE-t használnak általában az emberek, arra optimalizálnak, a Firefox már elég nagy, szóval azzal azért quirks móddal működjön az oldal, ezért van a sok "Az oldal Firefox böngészőre van optimalizálva" és Opera alatt szétesik probléma is.
A reklámozásnak meg van egy olyan hátulütője is, hogy az átlaguserek felmennek vele a 10 kedvenc oldalukra, nem megy vele. Az egyetemista felmegy vele a Neptunra, nem megy vele, az átlaguser fel megy vele a banki oldalakra, nem megy vele, ennyi elég is, hogy egy olyan kép alakuljon ki róla az Operáról, hogy nem megy vele semmi és sokan már meg sem próbálják ha kijön egy új verzió. Szerintem majd az Opera 10-re tartogatják az összes ütőkártyájukat, addigra remélhetőleg lesz normális quirks mód is, különben az egyszerű usereket tuti, hogy nem nyerik meg. Na meg ha már a billentyűparancsokat is ilyen szépen megoldották, akkor 10-re igazán lehetne egy olyan, hogy telepítés után egy kérdés: Opera új beállítások vagy régi beállítások használata. Az új lenne a lebutított, amin még fejlesztenének pár apróságot (Például a Ctrl+klikk típusú dolgok FF és IE kompatibilis módon megoldva) a tabok alapértelmezésben alul meg ilyen apróságok, amik az egyszerű userek számára nagyon fontosak és nem fognak guglizgatni megoldás után.
A régi meg teljes egészében a poweruser beállítás lenne.
Bónuszként még lehetne egy 1 megás Opera Lite telepítő M2, IRC, torrent és egyebek nélkül, hogy ebbe se köthessen bele senki. :D


"Ez pedig az automatikus firssítés!"

1: Firefoxhoz legalább 2x annyi frissítés jön ki, mint Operához.
2: A nagyobb verzióváltásokkor a Firefoxot is kénytelen vagy tisztán telepíteni, különben kegyetlenül bugos lesz. Nálam például a 3.0 60-70%-os CPU használatot generált, amíg le nem szedtem, majd ki nem pucoltam a registryből, majd szűzen fel nem raktam a 3.0-t. Meg C++-ben ezt kicsit nehezebb lenne megoldani. Maximum automatizálhatnák a folyamatot, hogy rákattintasz és a háttérben letölti, majd újratelepíti default módon (amiből te nem látsz semmit, csak a keringő update... feliratot) és megkér, hogy indítsd újra, mint ahogy a chrome is csinálja.

Sanyi 2008.09.29. 18:09:25

"vannak benne bőven saját fejlesztések (pl, inkognitó mód, fülek külön folyamatban)"

Ha jól emlékszem akkor a Safari már megcsinálta a Chrome előtt ezt az inkognitó dolgot privát böngészés címén. A fülek külön folyamatban és a folyamatkezelő tényleg jó ötletnek tűnnek, de azért nálam fagyott le úgy a böngésző hogy ezzel semmire nem mentem. Inkább legyen stabil :P

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.29. 19:00:54

Sanyi: Azért bizonyos esetekben a Windows védelmi mechanizmusa is tehet róla. Lásd: kepfeltoltes.hu/080926/sikerult_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mondjuk a session restore kicsit fejlődhetne, mivel ha több ablak van nyitva, és kifagy a "fő" ablak tabokkal együtt, akkor a másikat be kell zárnod, hogy újra tudd indítani a böngészőt, akkor meg azt fogja visszaállítani, nem az előzőleg kifagyott ablak tartalmát tabokkal együtt. Mondjuk ez a 9.5 előtt Operában is adott volt, de ott az MDI ablakok miatt ritkán került rá sor, hogy külön ablakban fusson valami.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.29. 19:46:33

Úgy vélem, a fenti megállapítások rímelnek arra, amit korábban írtam, nevezetesen, hogy az Opera elsősorban presztízs okokból, illetve referenciaként tartja az "asztali" böngészőt, és elsősorban a mobil eszközökre fókuszál.
Az Opera egyedülálló a maga nemében, a mindent egyben koncepció miatt. A leginkább a Safari, Internet Explorer és a Firefox lehet veszélyben. Utóbbi főleg anyagi okok miatt, illetve azért, mert már elérte a hírnév és sokan csak azért használják - jórészt kiterjesztések nélkül - mert azt hallották, hogy az a legjobb. Vagy mert valaki feltelepítette nekik.

Az Opera pozícióit a Google inkább a mobilos eszközökkel, illetve a Chrome átportolásával vesélyeztetheti. Az Opera nem tud akkora előnyt szerezni, amit ne lehetne behozni. Viszont a Google-féle webes alkalmazások az Operának kedveznek, hiszen elérheted vele a GMail-t, mondjuk a TV-dről, meg a mobilodról...

Az inkognitó módban nincs semmi új, Safariban régen benne van.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.29. 19:51:30

Úgy tudom, az inkognitó mód _ebben a formában_ új, mivel párhuzamosan lehet inkognitóban és normál módon böngészni. A többi böngészőben ezt csak külön lehetett (de a Safari módszerét nem ismerem, csak olvastam róla).

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2008.09.29. 19:58:19

Ez igaz, de sok értelmét nem látom ennek a megkülönböztetésnek. Kellemetlen, ha a kettő összekeveredik... :)

nega · http://negalap.atw.hu 2008.09.29. 21:22:15

Meg van már az első vetélytársa a Crome-nak is: www.srware.net/software_srware_iron.php

Mivel nyílt forráskódú, ez borítékolható volt. Csak idő kérdése, hogy mennyi lesz még.

Mi pedig örüljünk az Operának. :)

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.29. 22:06:04

Ez kb annyira vetélytársa, mint a Torpak a Firefoxnak. :D

AZS 2008.09.29. 22:52:23

"Miért kell még mindig letöltögetnem ha kijön valami újdonság, miért nem csinálja meg saját maga?"

van egy pár dolog, amit utálok a firefoxban, de ez az egyik leggyűlötesebb.

ennél azért sokkal korrektebb az opera, ami megkérdezi (és persze ha akarom, rátelepítem a régire, ha akarom, külön teszem, stb.)

Zefir 2008.09.29. 23:46:46

Operát használok, mer' jó, oszt' kész.

Fürge, flexibilis, már megszoktam.

Előfordul,hogy alkalomadtán iE-hez, vagy Safarihoz nyúlok, de csak a hecc kedvéért.

A Chrome meg számomra olyan,mint a sok IE alapú görcs korcs böngésző, mint az avant browser, maxhton, green browser..etc. Lós@rt sem ér. ;-)

Menyus 2008.09.30. 07:22:22

Nem is tudom, de egy kicsit én is érzem, hogy el van átkozva szegény. Mióta szélessávú netem van azóta Operát használok, semmi mást. Miért nem használok Firefoxot? Mert a Firefox csak kiegészítőkkel tudja azt, amit az Opera. (Félre ne értsetek! Semmi bajom a Firefox-szal!) Én egyszerűen képtelen vagyok már böngészni egérgesztusok nélkül, volt már olyan is, hogy a Windows Intézőben próbáltam, annyira rászokott a kezem. De engem már nem lehet átszoktatni semmi másra. Nem tudom milyen oldalak nem mennek Operával, de ezek szerint én nem találkoztam még velük. Sebaj, remélem a legjobbakat az Opera részesedésével kapcsolatban.

charlie 2008.09.30. 09:38:03

a koos.hu weboldalon az augusztusi és szeptemberi statisztikákat összehasonlítva a chrom 1%-ot ér el, az opera egy százalékot esett (3,99-ről 2,97-re), IE lassan csökken, FF lassan nő.

Perillustris 2008.09.30. 10:08:26

"Én úgy gondolom hogy ez a 2 probléma áll leginkább az elterjedésben!"

Ez részben butaság. Az automatikus frissítés hiánya nem gátolja az Opera terjedését, hiszen ez már eleve feltételezi annak meglétét. Az "átlagos" felhasználó különben sem arról híres, hogy naprakészen tartja az alkalmazásait.

awking 2008.09.30. 11:05:22

Semmi baj sincs azzal, hogy nem lesz 'nép böngésző' az Opera, legalább nem írnak rá annyi csúnya dolgot, mint a többire (és az okos IE-snek, meg FF-osoknak mutathatok olyat amiről még álmodni se mertek).

Senki más nem tehet az Opera 'sikertelenségéről' mint maga az Opera reklám csapata. Igen nehéz úgy eladni egy terméket,h azt reklámozzák amit az összes többi is. A többségnek a hátán a szőr már a sok teszttől, meg "szabványkövetőbbek vagyunk a többinél nyenyenyenyenyeee" szövegnél.

Amíg ennyire sok mindent tud a böngém mint amit tud, és mindig jönnek újabb és újabb fejlesztések addig nekem nem fáj,h mindenki más beéri a fapadosággal :) Naptárról is kb. fél éve írtam,h milyen jó lenne, és az is lesz! Szóval most kérnék egy normális magyar 'hejjesírás' ellenörzőt, mert össze-vissza gépelek XD

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.30. 12:21:49

Mondjuk azért az is sokat dobott volna rajta, ha eleve már Webkitre állnak át a 9.5-ben, nem heggesztenek (szinte feleslegesen) egy olyan renderelő motort, ami mikorra már kijött, a teszteken a Firefox-szal, Safarival és később a Chrome-mal szemben is elhasalt, talán még az IE8 is gyorsabb lesz.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a sebesség minden, meg persze nálam előrébb van a használhatóság és a program sebessége, de mondjuk JavaScript esetén roppant idegesítő tud lenni, amikor a Gmail vagy a Google Reader belassul/akadozik.

Gyakorlatilag mindig maguk alatt vágják a fát az ilyen üzletpolitikával. Kijött a 9.0 is, nem a hasznos dolgokat (reklámblokkoló, oldalspecifikus beállítások bővülése...stb) reklámozták, hanem: widgetek. Értelemszerű, hogy mindenki a Firefox kiterjesztések ellenfelének gondolta őket és annak nevetségesek is. Azt már magyarázza meg valaki az 1.0-s usernek és az egysíkú FF fanoknak, hogy a widgeteknek más a célja.
Kijött az Opera 9.20. Gyorshívó folyt a csapból is. Addigra már régen lenyúlták az első előzetes kijövetelekor Firefoxba is és csináltak egy felturbózott változatot, ahol a 3x3 oldalszámot is lehet bővíteni. (Operában is, de a userek nem akarnak iniket szerkesztgetni és szinkronizációs felülírós problémákat). Az innentől szintén nem fog érdekelni senkit az Operásokon kívül, hogy Operában a gyorshívó nem lassítja az új tabok megnyitását, míg FF-ben fél másodperccel kapásból, de ha sok tab van nyitva, akkor mégtöbbel.

Kijött az Opera 9.5 (amit tetéztek azzal, hogy elég bugosan hozták ki az FF 3.0 előtt pár nappal). A csapból is az folyt, hogy gyorsabb. Nesze neked gyorsabb, amikor egyrészt a teszteken sem teljesített túl jól, másrészt a többi böngésző olyan renderelési trükköket használ, amivel a szemnek is gyorsabbnak tűnik a böngészés, pedig nem az.

awking: Mélyen egyetértek. Az lenne a legjobb, ha az IE indulna el a szabványkövetés útján, akkor minden böngészőben egységes weboldalak lennének, nem ilyen félig szabványos, félig böngészőspecifikus quirks módot igénylő tákolmány oldalak.

Bár az MS-nek most fel kell kötni a gatyáját, mert ha nagyon agresszív lesz az IE8 féle szabványos renderelési mód, akkor az egyszerű userek állnak át FF-ra, ahol már megoldották úgy-ahogy hibatűrő móddal, ha be lehet állítani alapértelmezetten, hogy IE7 módban rendereljen, akkor minden user beállítja magának és onnantól nem foglalkozik vele, ha meg egybeépítik a kettőt, akkor csak a becsületesebb webfeljesztők fogják szabványosra csinálni az oldalukat, a többiek addig nem lépnek, amíg megy az oldal akár hibatűrő módban. Úgy tartják, hogy pillanatnyilag egyszerűbb pár sort átheggeszteni minden bővítés, fejlesztés alkalmával, mint az egész forráskódot megírni validra.
Főleg, hogy sokan azt sem tudják mi fán terem a w3c, mert az ECDL vizsgán még az elavult "Hello World!"-öt tanulták meg.

tetra · http://unsigned.freeblog.hu/ 2008.09.30. 18:23:12

Apropó, ha már blog.hu és Opera, mostanában _folyamatosan_ kiléptet az indapass, hiába lépek be, és ikszelem be, hogy maradjak bent (amúgy ilyen nyomott a checkbox is, nem tudom mitől, de megváltozik rajta egy pixel, onnan tudom, hogy beixeltem, no meg mer tab-space kombóval tolom)... másnál?

törölt-felhasználó (törölt) 2008.09.30. 18:52:28

Nálam ugyanezt volt a blog.hu karbantartás (szeptember 16.) után kb 1 hétig, aztán magától megjavult.
Töröld az összes blog.hu-ra vonatkozó cookie-t, majd jelentkezz be újra.
Ha mégsem megy, akkor írd át a PHPSESSID lejárati dátumát.

fraki 2008.10.02. 15:47:11

Safari és IE platformhoz kötött, azaz default böngészők egy oprendszeren, ezért nem veszélyezteti őket semmi. Részben a Firefox is ilyen, mert a linux-disztribúciókban azt favorizálják. A Chrome mögött a google áll, ami az IT jelen állásában egy fogalom, annyit lehet mondani róla, hogy szintén biztos háttér, és szintén egy különálló platform gyermeke.

Az Opera az egyetlen az A-listás böngészőpiacon, amelyikre 100%-ig igaz még mindig, hogy _alternatív_ böngésző. Ezért van "elátkozva".

jeti 2008.10.02. 16:32:04

mxr: Nem tudom ismered-e ezeket a mérési eredményeket:

Magyar böngésző statisztika
adverticum.com/hirek-mind/

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.10.02. 16:40:34

kíváncsi leszek majd a szeptemberi statisztikára is.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.10.02. 16:43:15

Azért a Safari is (Mouse Gestures, egységes menüsor...stb) és az IE is (Windows Update, Súgó, MSN, Intéző) elég szépen bele van integrálva a rendszerbe. Ez Linuxnál maximum a KDE-Konqueror párosról mondható el.
Szóval egy "default böngészőtől" kicsit azért több mindkettő.

Egyébként Linuxon többen használnak Operát, mint Windowson. :)
A Chrome mögött momentán teljesen mindegy ki áll, a jelenlegi állás szerint legalább 1 év mire "regenerálódik" a jogi balhé okozta "sérülésekből". :D
Az egyszerű user lassan emészt, lassan felejt. A különálló platformot nem tudom hogy értetted, ugyanis jelenleg még nem a mátrixban vagyunk, hanem a valóságban, ahol kézzel fogható hardver és asztali oprendszer kell, ami közvetítő közeg a hálózat és az ember között. Szóval lehet nevezni a webet külön platformnak, de a böngésző akkor is közvetítő közeg lesz, ahogy a jövőben talán majd az USB port a tarkódon. :D

De ehhez képest azért elég szépen integrálódott a Windows-ba (címsortabok, jogosultságkezelések), a Linuxos és OSX-es változatok hiányából következtetve pedig azokba is ugyanilyan szépen fogják megoldani.

Egyébként az IE-nél ugyancsak szánalom, hogy ilyen címsortabos megoldást miért nem tudtak, amikor nekik ott az egész forráskód, amibe beolvaszthatnák. Akár a tálcát is alapértelmezésben felülre és ott is ilyen csúsztatható megoldással. Ilyenekkel azért nagyot üthettek volna.

törölt-felhasználó (törölt) 2008.10.02. 17:01:34

Mondjuk az adverticumot nem nevezném hiteles forrásnak. Hiába nagy, szinte az összes adblock feketelistán rajta van. Nekem is külön engedélyezni kellett, hogy megnézhessem a belinkelt oldalt.

Ezért is tetszik a Google féle browser ID, szerintem minden böngészőbe kéne egy ilyen, amit csak a saját fejlesztőcsapat láthat és hónap végén összesítenék, hogy pl az Operát 1 645 365 ember használta, ezt verzióra lebontva, ugyanígy a többinél is és az összesből %-ot számolni. Így lenne a leghitelesebb az egész és nem kéne a usereknek dönteni, hogy akar-e statisztikai adat lenni, ha ez lassítja a böngészést, vagy blokkolja, de ezáltal ő nem növeli az alternatív böngészője amúgy is alacsony statisztikai mutatóit.

charlie · http://blogocska.org 2008.10.03. 07:35:50

összesített google analytics statisztikákhoz kéne hozzáférni, és mindent megtudnánk. ga jóformán minden magyar oldalon van.
süti beállítások módosítása