Magyar Opera

Előzetes minden nap, és a hibák távoznak (b9603)

Talán ezzel a címmel lehetne visszaadni a Desktop Team legújabb bejegyzésének címét, ami - nem fogjátok kitalálni - egy újabb előzetes érkeztét hirdeti. Az utóbbi napokban rendkívül felgyorsultak az események az Opera háza táján. Alig pár napja adtunk hírt az Opera Rockbulijáról, majd kiderült, hogy több meglepetéssel is készülnek. Az egyik ezek közül az Opera Mini beta 3, ami várhatóan az online szinkronizálást hozza magával újdonságként.

A másik hír, hogy ekkor kívánják bemutatni az Opera 9.5 (alias Kestrel) első béta verzióját. Még mindig kissé szkeptikusan látom a dolgot, de el kell ismerni, a fejlesztők nagyon igyekeznek. Tegnap jelent meg egy előzetes, ami a korábbi változat néhány kínos hibáját javította. Sajnos azonban mindemellett sikerült újabb komoly hiányosságokat is beépíteni. A ma megjelent build ezen csorbát igyekszik kiküszöbölni. Annak ellenére, hogy az összeállítás számából ez nem látszik (b9603), valójában meglehetősen sok javítás került bele. Lássuk tehát, mire jutottak egy - vélhetően nagyon hosszú - nap alatt:

Ismert hibák (fontos, olvasd el!):

  • A levelek üresek az első rákattintáskor, ha a szövegtörzset nem töltjük le a levelek ellenőrzésekor
  • mailto linkekre kattintva minden alkalommal megerősítést kér a böngésző
  • a minialkalmazások nem működnek a böngésző újraindítását követően
  • nyomtatáskor nem jelennek meg a képek
  • nem működik megfelelően Windows 95 alatt
  • nem törli a letöltött leveleket a kiszolgálóról akkor sem, ha a funkció be van állítva
  • a Yahoo Mail nem működik
  • natív OSX felületelemek nem használhatók fel a bőrökben
  • nem lehet eltávolítani a leveleket a szűrőkből

Javított hibák (kiemelve az előző óta javítottak):

  • a Yahoo Mail bétája már nem fagyasztja le az Operát
  • újra működnek a keretek
  • már nem keveri össze a könyvjelzőket
  • újra jók a szűrők
  • a böngésző ismét teljesíti az Acid2 tesztet
  • javított teljesítmény a címsorbeli előzmények keresése funkció használatakor
  • Opera 9.2x kompatibilis billentyűzetkiosztás konfiguráció mellékelve
  • fejlesztett Opera 7+ levelezés importálás
  • néhány apróbb hibajavítás Windows 98 alatt
  • megnövelt stabilitás
  • levelek fejlécével kapcsolatos javítás (csak Mac)

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Opera 9.5 b9603 letöltése

Beta-csokor a RockOperán

Úgy tűnik, a San Fracisco-i Rock Opera parti egyre nagyobb jelentőséget kap, mivel már nem csak a Kestrel (vagyis az Opera 9.5) első betájára számíthatunk ez alkalommal, hanem ezzel egyidően az Opera Mini 4 következő, immáron harmadik betája is megjelenik.

Az Opera Mini fejlesztői blogja szerint ez a kiadás sem csak hibajavítás lesz, hanem ismét egy belekerül egy újabb funkció, amely megint csak soha nem látott magasságokba emeli a mobil böngészést. A hangzatos kijelentéseken túl elejtettek pár hírmorzsát is az új funkcióról, amiből már szinte bárki kitalálhatja, hogy mi is lesz ez a nagyszerű újdonság: a mobil böngészés közel kerül a számítógépeshez. Gondolom, ennél többet nem is kell mondani :)

A Rock Operát online is lehet majd követni október 25-én a my.opera.com oldalon.

Opera 9.5 beta előzetes! (b9600)

Most egy kicsit halmozzuk az előtagokat, ugyanis a mai rendhagyó (vagyis nem pénteki) build normál weekly lenne, viszont a Desktop Blog beharangozta azt is, hogy már készítik az Opera 9.5 avagy Kestrel első publikus betáját, és a mai verzió ennek az előzetese.

Mivel mostanában több ilyen alfa meg beta is megjelent, megragadom az alkalmat, hogy tisztázzuk ezeket a fogalmakat, avagy mi micsoda. A legfontosabb, hogy a nem végleges verziók esetében mindig kell számítani hibákra, egyetlen különbség a hibák számában és súlyosságában van, úgyhogy előzetesek, beták, alfák esetében kár arra panaszkodni, hogy lefagy, instabil, nem megy vele valami. Ilyen esetekben a lényeg az, hogy összegyűjtsük a hibákat, hiszen a fejlesztők éppen azért teszik közzé ezeket a verziókat, mert több szem többet lát alapon több hiba derülhet ki, mire a végleges verzióhoz jutnak.

Akkor néhány szóban a különböző elnevezésekről:

  • build: ez csak az összeállítás számát jelöli, olyan mint a verziószám, csak minden belső változat újat kap. Ezek közül kapunk meg néhányat. A saját Operád buildszámát az opera:about oldalon megtalálhatod.
  • alfa: ez egy verzió igen korai állapotát jelöli, amelyben többnyire már bemutatnak néhány új funkciót, ám ezek működése és az egész program megjelenése még nagy mértékben változhat. Az alfa verziókat általában letesztelik, így eléggé stabil, de mivel korai verzió, ezért még sok alattomos hiba van benne.
  • beta: a beta verziók már sokkal közelebb állnak a véglegeshez, általában az egyik (sokadik) beta lesz a végleges verzió is. A beta, hasonlóan az alfához, sok tesztelésen esik át, éppen ezért általában stabil, kevesebb durva hibát tartalmaz, mint az alfa. A program megjelenése és funkciói már csak kis mértékben változhatnak.
  • weekly / snapshot: ez egy heti előzetes verzió, amelyben az éppen aktuális belső buildet teszik publikussá. Jellemzően instabil, nincs komolyan tesztelve, egészen biztosan hibás. A célja csak az, hogy a hibákat mások is megtalálhassák és jelenthessék.

A fentiek alapján talán már érthető, hogy miért volt a Kestrel első alfája a legstabilabb mostanában. Remélhetőleg a beta még jobban fog muzsikálni, de a weekly-k esetében ilyesmire sajnos nem számíthatunk.

Az új betát a nemrég reklámozott Rock Opera partin fogják bejelenteni, így várhatóan október 25-én jelenik meg. Addig is itt van nekünk a legújabb weekly, amelynek buildszáma kerek százzal nagyobb, mint az első alfának. A módosítások listája lapozás után olvasható.

Tovább...

Opera 9.24 - biztonsági javítás

Kisebb javítás jelent meg ma az Opera 9.2-es sorozatához, amely két biztonsági hibát javít, éppen ezért nagyon ajánlott a frissítés. Az egyik hiba akkor jelentkezhet, ha külső feedolvasót vagy levelezőt használsz Operával, míg a másik hiba bizonyos esetekben felülírhatja egy más oldal szkriptjeit.

A módosítások listája az Opera oldalán olvasható Windows, Mac és Linux rendszerekhez.

Az új Opera 9.24-et az Opera oldaláról töltheted le. A magyar nyelvű verzióhoz az International változatot kell választani.

Rock Opera

Bár kevés közünk van hozzá, azért megemlítem érdekességképpen az Opera jövő heti rendezvényét (október 25-én), amely a Rock Opera nevet viseli. Ez egy érdekes eseménynek ígérkezik, egyrészt mivel San Franciscoban kerül megrendezésre, másrészt egy nightklubban lesz, ha jól értettem ingyen piával és rockkoncertekkel, egészen pontosan a The Binges és a The 88 fog zenélni. Személy szerint nem ismerem őket.

Ez persze túl sok lenne a jóból, szóval a dolog negatív oldala, hogy csak 21 éven felüliek vehetnek részt rajta, valamint csak jeggyel lehet bemenni. Jegyeket viszont több módon is lehet szerezni az Operásoktól. Az egyik, hogy válaszolsz a kvízkérdésekre, ezzel felkerülsz egy listára, ahol az első x embernek adnak egy ingyen jegyet, viszont a többi költséget (utazás, szállás) neked kell álnod, szóval ez nem igazán buli innen Európából. De ha kint vagy USA-ban, szívesen segítek a kérdésekben.

A második lehetőség sem túl kecsegtető a számunkra, mivel ebben az esetben is csak az USA-n belül fizetik az utazást, viszont ott már a szállást is. Ehhez azt kell tenni, hogy írsz egy blogbejegyzést arról, hogy miért válasszanak ki éppen téged (persze angolul), majd elküldöd a linket a My Operának október 19-ig.

A jó hír, hogy mi is figyelemmel követhetjük a rendezvényt élőben a My Opera oldalán. Az Opera Watch szerint valami újdonság is be lesz jelentve az Operával kapcsolatban, sajnos nekem halvány fogalamam sincs, hogy ez mi lehet, azt gyanítom, hogy csak valami apróságról lesz szó.

süti beállítások módosítása