Magyar Opera

Opera 9.5 beta előzetes! (b9600)

Most egy kicsit halmozzuk az előtagokat, ugyanis a mai rendhagyó (vagyis nem pénteki) build normál weekly lenne, viszont a Desktop Blog beharangozta azt is, hogy már készítik az Opera 9.5 avagy Kestrel első publikus betáját, és a mai verzió ennek az előzetese.

Mivel mostanában több ilyen alfa meg beta is megjelent, megragadom az alkalmat, hogy tisztázzuk ezeket a fogalmakat, avagy mi micsoda. A legfontosabb, hogy a nem végleges verziók esetében mindig kell számítani hibákra, egyetlen különbség a hibák számában és súlyosságában van, úgyhogy előzetesek, beták, alfák esetében kár arra panaszkodni, hogy lefagy, instabil, nem megy vele valami. Ilyen esetekben a lényeg az, hogy összegyűjtsük a hibákat, hiszen a fejlesztők éppen azért teszik közzé ezeket a verziókat, mert több szem többet lát alapon több hiba derülhet ki, mire a végleges verzióhoz jutnak.

Akkor néhány szóban a különböző elnevezésekről:

  • build: ez csak az összeállítás számát jelöli, olyan mint a verziószám, csak minden belső változat újat kap. Ezek közül kapunk meg néhányat. A saját Operád buildszámát az opera:about oldalon megtalálhatod.
  • alfa: ez egy verzió igen korai állapotát jelöli, amelyben többnyire már bemutatnak néhány új funkciót, ám ezek működése és az egész program megjelenése még nagy mértékben változhat. Az alfa verziókat általában letesztelik, így eléggé stabil, de mivel korai verzió, ezért még sok alattomos hiba van benne.
  • beta: a beta verziók már sokkal közelebb állnak a véglegeshez, általában az egyik (sokadik) beta lesz a végleges verzió is. A beta, hasonlóan az alfához, sok tesztelésen esik át, éppen ezért általában stabil, kevesebb durva hibát tartalmaz, mint az alfa. A program megjelenése és funkciói már csak kis mértékben változhatnak.
  • weekly / snapshot: ez egy heti előzetes verzió, amelyben az éppen aktuális belső buildet teszik publikussá. Jellemzően instabil, nincs komolyan tesztelve, egészen biztosan hibás. A célja csak az, hogy a hibákat mások is megtalálhassák és jelenthessék.

A fentiek alapján talán már érthető, hogy miért volt a Kestrel első alfája a legstabilabb mostanában. Remélhetőleg a beta még jobban fog muzsikálni, de a weekly-k esetében ilyesmire sajnos nem számíthatunk.

Az új betát a nemrég reklámozott Rock Opera partin fogják bejelenteni, így várhatóan október 25-én jelenik meg. Addig is itt van nekünk a legújabb weekly, amelynek buildszáma kerek százzal nagyobb, mint az első alfának. A módosítások listája lapozás után olvasható.

Mint azt bizonyára tapasztaltátok már, nemrégen megváltozott az előzetesesek változtatásainak listája. Külön rész foglalkozik az ismert hibákkal, a változtatásokkal és az előző verzió ismert hibái közül kijavított problémákkal. Ennek megfelelően mi is igyekszünk alkalmazkodni, ami nem jelenti azt, hogy mindig minden bekerül. A kijavított hibák és az új hibák listája pritoritást élvez, ha a javítások között nem látod felsorolva valamelyik korábbi hibát, akkor az valószínűleg nem lett kijavítva, még ha az ismert hibák listájában nem is szerepel.

Ismert hibák

  • frameset-ek nem működnek, így a GMail és más oldalak esetében csak egy üres lap jön be.
  • nem működnek a szűrők a levelezőben
  • nem működnek a widgetek az Opera újraindítása után
  • az almappákban levő könyvjelzők kikerülnek a főkönyvtárba

Javítások

  • a könyvjelzők szinkronizálása javítva
  • új ikont kapott a szikronizálás
  • widgetek újratöltése javítva
  • újra működnek a hangulatjelek a levelezőben
  • javítás a keresőben
  • fagyás javítása a nyomtatásnál
  • javítás hibás margókkal kapcsolatban
  • a személyes sávra kattintáskor jelentkező fagyás javítva
  • továbbküldött levelek megjelenítése az elküldött levelek között javítva
  • az első indításkor a könyvjelzők importálása közben jelentkező hiba javítva
  • több megjelenítési hiba javítva
  • sok stabilizációs javítás

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges, stabil verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Opera 9.5 b9600 letöltése

A bejegyzés trackback címe:

https://magyaropera.blog.hu/api/trackback/id/tr31199264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grisa 2007.10.17. 19:03:03

"frameset-ek nem működnek, így a GMail és más oldalak esetében csak egy üres lap jön be."
Hát igen, ez meglehetősen ciki.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.17. 19:46:47

A baj az, hogy egy hét múlva bétát akarnak ünnepelni. Nem értem, miért kell a szoftverfejlesztést a bulik (ööö.. izé bemutatók) időpontjához igazítani és miért nem fordítva. Buktaszagot érzek. Remélem a fejlesztők rácáfolnak a kétségeimre.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2007.10.17. 20:19:33

Hát én sem, örülnék ha egy világraszólóan beharangozott beta verzió halálra rémíteni a reménybeli felhasználókat. Van ezen még javítani való.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.17. 20:42:44

mondjuk ha nincs még készen, akkor miért nem adtak ki még egy alfát, annál azért inkább mondhatják, hogy még javában fejlesztés alatt van, ezért nem megy... remélem nem ismétlik meg, amit az Opera 9-nél csináltak.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.17. 20:43:34

mindenesetre én ezt a buildet kihagyom, pedig ritkán szoktam :)

Penge™ (törölt) 2007.10.17. 20:56:38

Mindenesetre a Windowsos Safari bétájától már az alfa is stabilabb volt. :D

Lali_ 2007.10.17. 21:28:50

az nem nagy cucc :) Megnyitsz egy könyvjelzőt és kifagy :)

Ezeket az ismert hibás dolgok nemlehet, hogy direkt csinálják? Mármint, hogy anélkül akarnak valamit tesztelni, vagy nemtudom...

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.17. 21:51:06

Azt is látni kell, hogy az egész fejlesztés nem teljesen lineáris azért. A weekly valóban a belső állapotokat tükrözi. Lehet az is, hogy kipróbálnak valamit, tesztelik, látják hogy nem megy vele egy rakás oldal, rollback.

Azt, hogy direkt tesznek bele hibákat, azért nem hinném.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2007.10.17. 22:01:17

Szerintem egyszerűen csak próbálják az új dolgokat beletuszkolni az Operába, hogy nagyot durranjon a "Rock Opera" alkalmából. Emiatt és az időhiány miatt kijöttek a "kereszthibák", és nincs idejük egy beállt funkciókészlet mellett a hibák javítására. Ez most egyszerűen kapkodásnak látszik.

De szerintem ezeket hamarosan javítani fogják. Én leragadtam a b9562-nél. Azóta kissé kaotikusak lettek a buildok.

Penge™ (törölt) 2007.10.17. 22:42:38

A direkt úgy értendő, hogy mivel a programozás egy olyan összetett folyamat, aminek a során a bugok leginkább a kereszthibák miatt jönnek létre, az fejlesztők tisztában vannak vele, ha "x"-et módosítják, hogy "z" működjön akkor "y" nem fog helyesen működni, de ezzel már tettek egy lépést előre és a következő lépés az lesz, hogy "y"-t is működésre bírják.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.17. 22:53:17

Nem, a programozás valami olyasmi, hogy kijavítod x hibát, örülsz, aztán szólnak, hogy y, aminek az égvilágon semmi köze sincs x-hez, nem működik, de ha a te javításodat törlik, akkor bezzeg már megy :)

fraki 2007.10.17. 23:25:46

Problémák az opacity-renderelésével kapcsolatban, ezt korábbi alpha buildeknél nem tapasztaltam.

dab.extra.hu -n a legördülő menü háttere 0.9 opacitys, tehát kicsit átlátszó. Lejjebb gördítve az oldalt viszont eltűnik a menü háttere. Az egész oldal háttere egy 0.4 átlátszóságú fekete alap (a piros hátteren bordó fátyolként néz ki), az is eltűnik lejjebb görgetve.

fraki 2007.10.17. 23:40:37

Eddig mindegyik alphában volt ez a bug, hogy margin-left (margin-right-ot nem próbáltam) értékbe beleszámolja az elemtől balra lévő float-olt elemeket is, pedig azt figyelmen kívül kéne hagynia:

dab.extra.hu/dev/admin

A két beviteli mezőnek a Bejelentkezés gombbal egy vonalban kéne lennie.

RoliSoft · http://rolisoft.net 2007.10.18. 11:36:17

"GMail esetében csak egy üres lap jön be."
Így ez a build nekem már használhatatlan. :)

Ablakos 2007.10.18. 12:10:46

A könyvjelzőkben káoszt csinált. Hát ez nem sikerült.

cousin333 · http://magyaropera.blog.hu 2007.10.18. 16:38:42

Ablakos: pontosan ezért szerepel a cikkben, hogy "az almappákban levő könyvjelzők kikerülnek a főkönyvtárba". Emiatt én egyelőre kihagyom az új build-et (pedig ez nálam nagyon ritka), nem akarok a rendezéssel vesződni...

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2007.10.18. 19:23:30

A Desktop Team-ben olvasom, hogy az Opera-csapat nagyon bizakodó, hogy jövő csütörtökig ki fogják javítani a hibákat.
A béta értelmezéséről meg az a véleményem, hogy az nem sok ismert hiba kijavítására, hanem a megközelítően jónak ítélt programban a nagyszámú teszt alapján a nem ismert hibák feltárására adják ki. Ráadásul egy béta kiadása az már média-esemény. S kiver a hideg veríték, ha az Opera 9.50-et kiadják halott widgetekkel, halott Gmaillel, frame-problémákkal, használhatatlan mail-kezeléssel, stb...
Például az M2 miatt a munkahelyen kénytelen voltam visszaállni a 9.23-ra, mert egyszerűen a 9.50 M2 modulja tele van hibákkal. Pedig sok oldal megjelenítése nagyon szépen megjavult a Kestrel alatt. Kár lenne ezt a javulást a hibákkal tönkreverni.

vinczej 2007.10.18. 19:54:10

Úgy látom, tényleg komolyan gondolják! :)

Penge™ (törölt) 2007.10.18. 20:39:20

Manapság már megváltozott ezeknek a fázisoknak az értelmezése. Ma már mindenki bétázik (Google, iwiw...stb), már divattá vált ez a fogalom.

Szóval szerintem azt várják, hogy egy bétát azért szélesebb körben kipróbálnak, így többen tudnak hibákat jelenteni.
Csak az a baj, hogy mivel így megváltozott a "béta" jelző értelmezése a köztudatban, így arra számítanak, hogy az egy hihetetlenül stabil valami, 1-2 apróbb hibával. De ez a frameset-es bug ez nagyon durva. Reméljük, hogy ez csak egy "y", amit "x" javítása okozott. :D

Penge™ (törölt) 2007.10.27. 21:02:54

Most, hogy így jobban megfigyeltem, nagyon gáz lett ez az új szinkronizálás ikon. Mindig az iTunes jut róla eszembe. :D

Lali_ 2007.10.27. 23:23:50

nekem nem :) Mert nemhasználtam még sohasem :) Mátrmint az iTunest

Penge™ (törölt) 2007.10.28. 10:02:00

De iTunes ikont láttál már. :) A két fehér nyilnál világos háttér mellett olyan, mintha "üres" lenne az a rész a középső zöld csík meg hirtelen mint egy dallamjel.

Lali_ 2007.10.28. 12:40:33

Egyébként én kikapcsoltam az állapotsávot, szóval nemnagyon nézegetem :)
süti beállítások módosítása