Magyar Opera

Opera 9.21 előzetes

Ismét életre kelt a Desktop Blog, de sajna nem egy 9.50 előzetessel nyitottak, hanem csak néhány hibajavítást tettek elérhetővé a 9.20-hoz. A 9.21-es verziószámot és 8776-os buildszámot kapott előzetes újdonságot nem igazán tartalmaz, de azért lássuk mi van benne:

Figyelem! Az előzetes verziók még sok hibát tartalmazhatnak, ezeket nem ajánlott mindennapi használatra telepíteni. Az Opera legutolsó végleges verzióját az Opera oldaláról töltheted le.

Letöltés:

Hamarosan tesztelhető az új Opera Mini

Mostanában riktábban lehetett olvasni az Opera Miniről, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a fejlesztők pihentek volna. Az Opera Mini következő verziója lassan eléri a beta állapotot, és az Opera Mini blog szerint egy újabb áttörést fog hozni a mobil böngészésben. Az eddigi információk alapján valami egészen különlegesre számíthatunk (a blogon valamilyen új dimenzióra hivatkoznak), persze semmi konkrétumot nem lehet még tudni róla, csak találgatni lehet.

Viszont most lehetőséged van arra, hogy jelentkezz beta tesztelőnek az Opera Mini új verziójához. Ha az előbbi linken feliratkozol a tesztelésre, akkor a fejlesztők értesíteni fognak (akár valamelyik messengeren is), amint a beta elérhetővé válik. Mivel az Opera Mini tesztelését nem szokták túl széles körben végezni, ezért érdemes gyorsan jelentkezni, ha még szeretnél bekerülni. Valószínűleg a beta verziót egy kisebb teljesítményű szerver szolgálja ki, amelynek korlátozott a kapacitása, ezért van szükség erre a lépésre.

Egy másik hír, hogy az Opera Mini a több, mint 15 millió felhasználójával a legnépszerűbb letölthető Java alkalmazás lett a mobiltelefonokra.

Kapcsolódó linkek

Kestrel és Peregrine hírek

Az Opera jelenleg gőzerővel dolgozik az asztali böngésző következő változatain, amelyek két ágon futnak: az egyik a közelebbi, Kestrel kódnevet viselő verzió, míg a másik egy távolabbi, több újdonságot megvalósító változat, a Peregrine. Előreláthatóan a Kestrelből lesz az Opera 9.50, míg a Peregrinből az Opera 10. A Kestrel még az idén megjelenik, viszont a Peregrine első előzeteseit csak valamikor év végén tudjuk majd kipróbálni.

A Kestrel egy köztes állapotnak felel meg a jelenlegi és a következő nagy verzió (az Opera 10) között. Már tartalmazni fog néhány módosítást a Peregrine új megjelenítő motorjából, így várhatóan több gyakori megjelenítési hibát is megoldanak vele, és gyorsabb is lesz, mint a jelenlegi, hosszú idő óta változatlan motor. A Peregrine később szinte teljesen új motorral, több új funkcióval, és egy Vista, valamint MacOS Leopard kompatibilis felülettel jelenik meg. Állítólag a Gyorshívóhoz hasonló újdonságokra számíthatunk, amelyek más böngészőkben még nem találhatóak meg (apropó, Firefoxhoz is van már Speed Dial kiterjesztés...)

Az alábbiakban főleg a Kestrel újdonságairól lesz szó, mivel a Peregrine még eléggé kezdeti stádiumban van. Nekem szerencsére volt rá lehetőségem, hogy kipróbáljam a Kestrel egyik belső verzióját, de sajnos nem írhatok róla részletesebben, csak annyit, amennyi Alastor blogjában is megjelent.

Tovább...
süti beállítások módosítása